Hesari komppasi tänään täysillä:
Pitäisi uskaltaa sanoa ääneen: tästä ei selvitä ilman kulutuksen vähentämistä
TÄNÄÄN torstaina vietetään maailman ylikulutuspäivää. Se tarkoittaa, että maapallon uusiutuvat luonnonvarat on tältä vuodelta käytetty. Maan asukkien nykyinen elämäntyyli vaatisi yli 1,5 maapalloa.
(lihav. HJ)
Mutta nyt todetaan Hesarin pääkirjoituksessa, että ne ovatkin
uusiutumattomat luonnonvarat, jotka tässä hässäkässä ensiksi loppuvat:
Mineraalit eivät riitä energiaratkaisuksi Yksi tutkimuksen keskeinen havainto on, että tällä hetkellä tiedossa olevat mineraalivarat eivät riitä maailmanlaajuisesti edes yhden sukupolven sähköautojen akkuihin ja niiden energian varastointiin. Toisin sanoen sähköistäminen ei energiaongelmiamme ja ilmastonmuutosta ratkaise. Tutkimuksen mukaan öljyn, kaasun ja hiilen korvaaminen uusiutuvilla teknologioilla – kuten tuuli- ja aurinkovoimalla – ei ole koko ihmiskunnalle mahdollista. ”Tähän ei ole yksinkertaisesti tarpeeksi aikaa eikä resursseja niiden tavoitteiden valossa, joita maailman vaikutusvaltaisimmat maat ovat nykyisin asettaneet.”
Uusiutuvat itse asiassa "saavat kyytiä":
Usein tulevaisuuden energiaratkaisuiksi tarjotaan biopolttoaineiden käytön lisäämistä ja ydinvoimaa. Michaux’n laskelmat näidenkin ratkaisujen kattavuudesta ovat kylmääviä. Jos kaikki öljypohjaiset tuotteet korvattaisiin maissipohjaisesta etanolista valmistetulla biopolttoaineella ja soijapavuista valmistetulla biodieselillä, biomassan kasvattamiseen vuosittain tarvittava viljelykelpoinen maa-alue vastaisi maapallon jäljellä olevien metsien määrää. ”Tämä ei selvästikään ole käytännöllistä. Biopolttoaineet saattavat kuitenkin olla paras tapa pitää ilmailuteollisuus toimintakykyisenä”, raportti toteaa.
"Tasapuolisesti" sitten esitellään samansuuntaisia tuloksia ydinvoiman osalta. Mutta tässä unohdettiin jotakin:
Ydinvoimaloiden määrää taas ei voida laskelmien mukaan lisätä riittävän nopeasti. Vuonna 2018 ydinvoimalat tuottivat vain 4,41 prosenttia globaalista primäärienergiasta. Vaikka tahtoa olisi ja ydinvoimaloiden määrää lisättäisiin aggressiivisesti 25 keskikokoisella uusimman sukupolven reaktorilla vuodessa, nykyiset uraanivarat riittäisivät vain 70 vuodeksi . ”Tästä huolimatta ydinvoima saattaa olla ainut käytännöllinen tapa toimittaa suuria määriä luotettavaa sähkövoimaa teollisuuden tarpeisiin”, tutkimusraportti arvioi.
(lihav. HJ)
Nimittäin breederit. Jotka 50-kertaistavat polttoaineen (eli energian) määrän. Ja sen myötä aikajänteen. Siis 50*70 eli 3500 vuotta.
Itsekin tuolla toisessa triidissä olin jo alistumassa tähän:
Mutta kun breedereistä on kyse, on olevinaan viisautta korostaen tuoda esiin epävarmuuksia. Ja aina sijoittaa niiden käyttöönotto jonnekin kauas tulevaisuuteen. Vaikka tuolla Venäjällä jo pörrää sellainen.
Tai toinen puheenvuoroni
siellä.
Eli siihen, että asialla ei ehkä kuitenkaan ole kiirettä. Jos nykyisillä ratkaisuilla vielä pitkään hyvin pärjätään. Mutta nyt tuo GTK:n raportti puhuu toista!