Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 286618 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #240 on: 17.09.13 - klo:17:54 »

Saisivat todella nyt tällaisen twiittailun sijasta antaa ulos kunnon raportit!

Minä vaadin! Elannon jäsenenä vuodesta 1970!!!  ;D

***

PS. 18.9.2013:

Vaan kyllä nämä Alarotun luvut jo stemmaavat:

Quote
Päivittäistavaramyynti kasvoi 4,5% , josta luomutuotteet kasvoivat 11%, näinkö?

Merkitään nyt sitä, johon verrataan, luvulla 100, eli viime vuoden päivittäistavaramyynti olkoon se.

Luomutuotteita myyttiin viime vuonna tuosta siis 1,6 "yksikköä".

Päivittäistavaramyynti on nyt 104,5, tuolla 4,5% kasvulla.

Luomumyynti kasvoi 11%, jolloin se on nyt 1,778 yksikköä. Se on hyvin tarkkaan edellisestä 1,7 prosenttia.

Mutta  mistä siis tämän toisen eli "S-Marketin" twiitin 1,6 prosenttia? Pelkkä kirjoitusvirhe, lapsus?

Vaikka myynnin kasvu ei siis olisikaan pysähtynyt "kuin seinään" - vedän sen siis takaisin - niin kyllä se nyt (atk-"hypestä" tuttua) S-käyrää alkaa muistuttaa. Ainakin siis tuossa S-ryhmässä .. :)
« Last Edit: 18.09.13 - klo:18:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #241 on: 29.09.13 - klo:08:31 »
YLEn Oulun toimitus haluaa yhä (26.9.2013) otsikoida näin ...

Luomutuotteiden myynti kasvaa kovaa vauhtia

... vaikka itse juttu ei otsikkoa niin kovasti tue. Siellä Oulussa on kyllä havaittu 10 prosentin *) kasvu, mutta sitten kerrotaan nurin menneistä luomukaupoista ja alan riskeistä ja luomukanan joutumisesta hävikkiin.

Kuvassa kyllä Viskaalin kaupassa on nyt kysyntää ihan jonoksi asti, ja näin se vielä nautti vähän piilomainontaakin. Kauankohan liikeidea kestää, ennen kuin siellä yrittäjä ilmoittaa "pettyneensä asiakasvirtoihin" tms.?

__________

*) loput esitetyt luvut ovatkin sitten viimevuotisia
« Last Edit: 29.09.13 - klo:09:03 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 692
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #242 on: 29.09.13 - klo:12:35 »
Luomun myynnistä S-ryhmässä vuonna 2012 ei julkisuudessa ole esitetty lopullista lukua. Meillä on vain tämä Alarodun antama tieto  tammi-lokakuun 2012 myynnistä, jolloin luomun osuus oli 1,5 % (kalvo 9):

http://www.luomuliitto.fi/hallinta/wp-content/uploads/2012/08/luomuesitys-luomup%C3%A4iv%C3%A4t-Alarotu.pdf
Quote
Luomun osuus myynnistä 1-10/2012 oli 1,5 %.

Odotamme kasvun kiihtyvän loppuvuoden aikana

Tässäkin kerrotaan vain Pro Luomun antama koko maan luku (1,6%) mutta ei S-ryhmän lukua:
https://www.s-kanava.fi/uutinen/luomu-maistuu/498501_384136

Tuo on saattanut aiheuttaa väärinkäsityksen, että kyseessä olisi S-ryhmän osuutta koskeva luku.

Luomun osuudesta viime vuonna ja nyt tänä vuonna kannattaisi jonkun kysyä suoraan S-ryhmältä. Ehkä helpoin tapa olisi kysyä twiitissä Alarodulta. Hänhän varsin ystävällisesti vastailee ihmisten kysymyksiin twiitteissä. Twiitit ovat julkisia ja jos vielä laittaa kysymykseen hashtagin #luomu niin kaikki luomu-twiittejä seuraavat näkevät kysymyksen ja vastauksen. Ja vastaamatta jättäminen antaisi huonon kuvan yhtiön avoimuudesta.
« Last Edit: 29.09.13 - klo:13:11 by Jarrumies »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 692
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #243 on: 30.09.13 - klo:09:21 »
Pro Luomun kokoamat tiedot luomun euromääräisestä myynnistä ajanjaksolla 1.7.2012–30.6.2013 tulivat:

http://proluomu.fi/luomumarkkinat-kasvoivat-aiempaa-hitaammin/
Quote
Luomumarkkinoiden suuruus ajanjaksolla 1.7.2012–30.6.2013 on kaupan lukujen perusteella arvioituna noin 215 miljoonaa euroa. Vastaavaan vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna markkinat ovat kasvaneet noin 18 %. Kalenterivuonna 2012 luomumarkkinoiden kokonaiskasvu oli peräti 24 %.

Tämän vuoden puolella markkinoiden kasvu on kuitenkin ollut selvästi viime vuotta hitaampaa ja jää Pro Luomun arvion mukaan alle kymmeneen prosenttiin.

Kuinkahan paljon alle 10 %:n on tuo vuoden 2013 alkupuolen kasvu. Eikö siitä voinut laskea täsmällistä luku vai miksi tuo ilmaisu
"jää..alle kymmeneen prosenttiin".

Quote
Kasvavia tuoteryhmiä ovat mehut ja mallasjuomat, hedelmät, kahvi, jauhot sekä lastenruoat, snacks-tuotteet ja jäätelö. Kasvua selittää osin se, että näissä ryhmissä markkinoille on tullut uusia luomutuotteita. Haasteellisia tuoteryhmiä ovat puolestaan tuore liha ja tuoreet leipomotuotteet.

Quote
Pro Luomun toiminnanjohtaja Kottila arvelee, että luomun myynti kasvaa myös loppuvuoden ajan. Hän muistuttaa, että myynnin kehitykseen vaikuttaa valikoiman kasvu, ja alkusyksyn aikana tehdyt useat tuotelanseeraukset eivät vielä näy alkuvuoden luvuissa.
– Syksy on kotoilun aikaa ja myös syksyn luomusato on nyt parhaimmillaan, hän toteaa.

Luomun prosenttiosuutta myynnistä alkuvuonna 2013 ei ilmoitettu. Tietoja ruuan kokonaismyynnistä ei ollut saatavilla vai mistä syystä tuota tärkeää lukua ei kerrota? Muistaakseni S-ryhmässä kokonaismyynnin kasvu alkuvuonna oli noin 4,5%. S-ryhmän osuus ruuan markkinoista on hieman alle puolet. Noiden lukujen perusteella arvoiden luomun osuus olisi kasvanut korkeintaan 5 % eli luomun osuus olisi alkuvuonna 2013 korkeintaan 1,7 % ruuan kokonaismyynnistä.

Luomun kasvu saattaa olla nyt pelkästään tuotevalikoiman laajentumisen varassa. Olisi mielenkiinotoista nähdä tilastojen jaottelu vanhat/uudet luomutuotteet.

Quote
Kottila toteaa, että luomuvaihtoehto valitaan yhä useammin tuoteryhmissä, joissa hinta ei ylitä kuluttajien kipukynnystä tai hintaero tavanomaiseen tuotteeseen nähden on pieni.

Kalliit luomutuotteet (premium-luokka) käyvät ilmeisesti aiempaa huonommin kaupaksi. Luomu ei taida olla enää käypä rahvaasta erottautumisen keino varakkaille ostajille. Tähän viittaa myös se, että Aitokauppa ei menestynyt Esplanadin eteläpuoleisessa Helsingissäkään eikä Maatilatori Helsingin keskustassa.

Nuo prosenttiluvut yllä perustuvat euromääräisten arvojen kehitykseen. Entä volyymimyynnin kehitys?  Jos hinnat nousevat 10 % ja myynti kasvaa 10 % niin silloin volyymimyynti kasvaa 0 %.

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat, 12 kk hintakehitys käy ilmi sivulta:
http://www.cdfin.info/inf.html
Elokuusta 2012 elokuuhun 2013 nuo hinnat ovat nousseet 5% (vasen palkki, punainen luku yläpäässä). Luomun hintakehitystä ei tiettävästi mikään viranomainen tai muu taho systemaattisesti seuraa. Emme tiedä onko se yli vai ali ruuan yleisen 5%:n vuosinousun. Jos hinnat ovat kasvaneet samassa tahdissa kuin elintarvikkeilla yleisesti niin silloin luomun volyymin kehitys on ollut vastaavan arvonnousun verran hitaampaa kuin euromääräinen kehitys.

Esimerkki: Jos luomumyynti on kasvanut euroissa 18 % ja luomuhinnat ovat kasvaneet samana ajanjaksona 5 %, niin silloin
luomun volyymimyynti on kasvanut (100*118/105)-100 = 12,381 eli pyöristettynä 12,4 %.

« Last Edit: 30.09.13 - klo:15:33 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #244 on: 01.10.13 - klo:04:26 »
Luomun hintakehitystä ei tiettävästi mikään viranomainen tai muu taho systemaattisesti seuraa. Emme tiedä onko se yli vai ali ruuan yleisen 5%:n vuosinousun. Jos hinnat ovat kasvaneet samassa tahdissa kuin elintarvikkeilla yleisesti niin silloin luomun volyymin kehitys on ollut vastaavan arvonnousun verran hitaampaa kuin euromääräinen kehitys.

Eipä tosiaan luomuhintoja kukaan (systemaattisesti) seuraa, ja se on sitten meillekin käytännössä mahdotonta. Yhdessä tilanteessa se osittain vähän onnistui, johtuen maidon suuresta osuudesta luomumyynnissä (v. 2009):

Luomun suosio on kasvanut 19 prosenttia!!!

(Tuotakaan ei voi ihan tieteellisenä selvityksenä pitää.)

Toisaalta sitten - merkitseekö kaupalle ja luomutuottajille tämä volyymin kasvu oikeastaan paljon, jos voittoa, tuloa saadaan pienemmästäkin määrästä? Voisiko olla jopa niin, että tietoinen rajoittuminen tällaiseen niche-tuntantoon (ja sen pieniin määriin) olisi niille jopa taloudellisesti edullisinta?

***

Kiitimme kuitenkin nyt Pro Luomua suhteellisen objekstiivisesta tiedotuksesta:

Kiitämme Pro Luomua
[… reilusta viestinnästä, myös silloin (eli nyt) kun luomun etenemisvauhti hiipuu.]
« Last Edit: 01.10.13 - klo:14:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #245 on: 03.10.13 - klo:06:37 »
Pro Luomu on nyt julkaissut heti perään luomun markkinakatsaukset maidon ja lihan osalta. Niissäkin myönnetään, että kasvu on taittunut. Jopa maidon osalta. (Vrt. Valion tiedote alkukesästä, tuotu esille edellä 27.8.13, "negatiivisine kasvuineen")

Kun sitten arvioidaan "myyntipotentiaalia", niissäkin päädytään nyt aika pieniin prosenttiosuuksiin. Ne prosentit - joissa varmaan on kuitenkin hiukan optimismia "viran puolesta" - kun nyt laittaa rinnakkain MMM:n pinta-alatavoitteiden kanssa, näkyy jälkimmäisten mielettömyys selvästi. Vaikka käyttäisi kerrointa 1/3 luomuviljelyn hehtaarituoton arvioinnissa.

"Brändiraportin" luvuista tietysti puhumattakaan!!! (Luultavasti ainakin osa sen tekemisessä mukana olleista alkaa pikkuhiljaa toivoa, että se "jäisi pölyyntymään hyllyyn" , eikä sen täysin epärealistisista visioista enää kiusallisesti muistutettaisi ...)
« Last Edit: 03.10.13 - klo:13:48 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 692
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #246 on: 04.10.13 - klo:19:55 »
"Brändiraportin" luvuista tietysti puhumattakaan!!! (Luultavasti ainakin osa sen tekemisessä mukana olleista alkaa pikkuhiljaa toivoa, että se "jäisi pölyyntymään hyllyyn" , eikä sen täysin epärealistisista visioista enää kiusallisesti muistutettaisi ...)

Brändiraportissa "annettiin tehtävä" myös Helsingin yliopistolle perustaa Luomuinstituutti. Tarja Cronberg kirjoitti palkattuna sitten sitä valmisteen paperin. Cronberg uskoo 50%:iin yhä ainakin julkisissa puheenvuoroissa:

Cronberg ja Tiilikainen: luomusta tulee valtavirtaa
4.10.2013


http://www.luomuliitto.fi/cronberg-ja-tiilikainen-luomusta-tulee-valtavirtaa/
Quote
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ja europarlamentaarikko Tarja Cronberg uskovat, että luomutuotanto lisääntyy ja siitä tulee ennen pitkää valtavirtaa.

- 50 % vuoteen 2030 mennessä on hyvä tavoite, toteaa Cronberg.

- Kun kuluttajat, kauppa ja tuottajat innostuvat yhtä aikaa luomusta, vain taivas on rajana, toteaa Tiilikainen taustoitettuaan, että tietty eritahtisuus toimenpiteissä on hidastanut moneen otteeseen luomun kasvua 1980-luvulta lähtien.

Kovin hyvin Cronbergillä eivät numerot ja faktat ole hallussa:
Quote
Cronberg on seurannut tiiviisti mallimaa Tanskan luomun kehitystä. Siellä halparuokaketju teki jo vuosia sitten Luomu on kaikille –kampanjan. Nyt tavoitteena on saada kaikki julkiset keittiöt luomuun. Suomessa kasvua on ollut edelleen tänä vuonna niin luomumarkkinoissa (18 %) kuin tuotannossa (4 %).

Tämän vuoden kasvu on ollut Pro Luomun mukaan alle 10 % (ei 18 %) ja 4 % on kasvanut luomupeltoala (ei tuotanto).

Quote
Päätöksien taakse tarvitaan nimenomaan puolueetonta tutkimusta myös kotimaassa. Luomuinstituutti perustettiin tämän vuoden alussa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n ja Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä. Cronberg teki Mikkelin kaupungille selvityksen ennen instituutin perustamista.

Luomuinstituuttiko tekee puolueettomia tutkimuksia!? Luomuinstituutin tarkoitus on nimenomaan edistää luomutuotantoa
ja vielä yhdessä Pro Luomu ry:n kanssa (ks. http://www.helsinki.fi/ruralia/luomuinstituutti/lisatietoa.htm).


Cronberg jatkaa:
Quote
- MTT:n tutkijat sanoivat silloin, että joidenkin tutkimuksien tavoitteena on ollut osoittaa, että luomu on huuhaata, paljastaa Cronberg.

Onko Suomessa tehty luomun huuhaaksi osoittavia tutkimuksia? Haluaisin heti lukea.
« Last Edit: 05.10.13 - klo:07:56 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #247 on: 05.10.13 - klo:07:17 »
Tuo on oikeastaan melkein järkyttävää. Mikään todellisuuden palaute ei näytä vaikuttavan. Jos luomumyynnin osuus olisi 17%, voisi ehkä pitää jollakin lailla mahdollisena tuota tavoitetta v. 2030 (jos ihan silloinkaan). Mutta se osuus on 1,7%, ja kasvu on jo taittunut.

Tässä on kyllä selvästi jo näkyvissä uskonnon tunnusmerkit: credo quia absurdum, uskon, koska se on mieletöntä.

Ja/tai sitten taas tulee mieleen, mitä mitä mummuni sanoi lapsista ja jälkiruoasta, ja mitä minulle siitä tuli mieleen.

"Vain taivas on rajana." Huh, huh!


PS. 6.10.13: Tuolla toisessa triidissä esiteltiin, miten asian Cronbergin mielestä piti pari vuotta sitten (2011) edetä:

Quote
2011–2014:
Luomukulutuksen osuus on 5 prosenttia ja viljelyalasta 10 prosenttia.

2014–2020
Luomukulutuksen osuus on 10 prosenttia ja viljelyalasta 20 prosenttia.

Jne. Eli silloin vielä asia oli jossain suhteessa kulutukseen. Nyt ollaan 3 kuukauden päässä vuodesta 2014.
« Last Edit: 06.10.13 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #248 on: 06.10.13 - klo:12:19 »
Quote
- Kun kuluttajat, kauppa ja tuottajat innostuvat yhtä aikaa luomusta, vain taivas on rajana, toteaa Tiilikainen taustoitettuaan, että tietty eritahtisuus toimenpiteissä on hidastanut moneen otteeseen luomun kasvua 1980-luvulta lähtien.

Näillä visioilla - korkealta tasolta, hän on sentään entinen ministeri! - on sitten aiheutettu näitä luomukauppojen konkursseja (ks. edellä). Tämän illuusion vallassa:

Eräs luomuilluusio: asia on kiinni vain markkinoinnista

Tai ehkä löydettyään, tuttavavapiiristään tms., sen (kuuluisan, mutta harvoin luonnossa tai kaupunkiympäristössäkään kiistattomasti havaitun) "kuluttajasegmentin", jolle hinta ei ole tärkeä.

Kimmo Tiilikainen on itse luomuviljeljä. Jos olisi voimassa systeemi (jota olemme täällä ehdottaneet), että luomutukea saisi vain siltä osin, mitä saa luomuna kaupaksi, mikähän olisi hänen omalla tilallaankaan luomun osuus?
« Last Edit: 06.10.13 - klo:12:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #249 on: 12.10.13 - klo:14:09 »
Tässä Ruokatiedon uutisessa on tarkempi kuvaus tilaisuudesta, jossa Cronberg ja Tiilikainen lausuntonsa ovat antaneet:

Luomuviljely saa potkua EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta

Tilaisuudessa on kaiken kaikkiaan oltu luomun uuden tulemisen ihanassa odotuksessa, eikä kysynnän kasvun hidastumisesta tai kysynnän tosiasiallisesta marginaalisuudesta ole puhettakaan. Tulevaa "valtavirtaa" vaan rehvakkaasti ollaan, luomun alle 2% euro-osuudella ja alle 1% reaaliosuudella.

Toimittajakin näyttää tempautuneen mukaan tunnelmaan:

"Suomen tavoite on, että puolet maan viljelypinta-alasta on luomussa vuonna 2030."

Jos Suomella tarkoitetaan Suomen valtiota, tällaista tavoitetta ei ole. Lähes yhtä tyhmä tavoite on, tämä 20% osuus vuoteen 2020 mennessä.
« Last Edit: 12.10.13 - klo:14:47 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 692
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #250 on: 24.10.13 - klo:06:17 »
Eeropekka Rislakki sanoi Puoli seitsemän -ohjelmassa 23.10.2013 (http://areena.yle.fi/tv/2036463), että kaatunut Eat&Joy'n lippulaivamyylä Maatilatori Kluuvissa Helsingin keskustassa oli väärässä paikassa väärään aikaan.

"Terve ydin" on Rislakin mukaan jossa muualla kuin kaupunkien keskustoissa. Kuulemma Eat&Joy'n muut myymälät menestyvät lähiöissä, "kehien kauppakeskuksissa", koska siellä on "junantuomia" (=entisiä maalaisia), jotka "hakevat lapsuuden ja nuoruuden aitoja makuja".

Luulenpa, että junantuomat-selitys ei ole pätevä. Oikea syy taitaa olla yksinkertaisesti se, että luomun erillismyymälät eivät menesty, koska ihmiset haluavat ostaa kerralla ruuat samasta myymälästä. Tämä selittäisi sen, että isojen myymälöiden sisällä olevat luomosastot (kuten Eat&Joy'n maatilatorit lähiöissä) menestyvät jotenkuten.

Helsingin keskustan varakkaat hakivat luomuruokansa sieltä mistä muunkin kalliin ruokansa eli Stockmannin ruokaosastolta. Eivät he lähteneet kerran kokeiltuaan enää toista kertaa Kluuvin Maatilatorin kvasirustiikkisesta sisustuksesta elämyksiä hakemaan.
« Last Edit: 24.10.13 - klo:06:53 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #251 on: 30.11.13 - klo:14:16 »
Joulu on taas. Tai riittävän lähellä.

Nyt Ruokatiedon luomu-uutisten tämänpäiväisessa suorastaan purskauksessa on tietysti myös juttu luomukinkusta - ja nuorista (sen kai nyt kuvitellaan myyvän):

Nuoret haluavat tietää kinkun alkuperän

Sen mukaan (lihav. HJ):

Quote
Neljännes kinkun ostavista talouksista on halukas ostamaan luomukinkun

Kuitenkin vain noin prosentti sen ostaa. No, tietysti kyse on aina tarjonnasta:

Quote
Suomessa on tänä vuonna kasvatettu runsas 7 000 luomulihasikaa yhteensä kymmenellä tilalla. Pro Luomu ry arvioi, että luomukinkkujen markkinaosuus on noin 1 prosentti. Luomusianlihan tuotannon odotetaan kuitenkin kasvavan ensi vuonna jopa 50 prosenttia.

Eli ensi vuonna 1,5% sen ostaa. Tämä uutisemme ...

Luomukinkun ihmeestä

... alkaa olla jo niin vanha, että tuskin se enää ketään edes tuoreesti naurattaa.
« Last Edit: 30.11.13 - klo:14:20 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 692
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #252 on: 09.12.13 - klo:12:18 »
Urtekram näyttää saaneen erilaisia tuloksia kyselytutkimuksessaan kuin Pro Luomu äskeisessä tutkimuksessaan:

Tutkimus: Yli 55-vuotiaat nousivat luomun suurkuluttajiksi - aikaa ja halua huolehtia itsestä
http://deski.fi/page.php?page_id=23&tiedote_id=18591&aika=1771977x120836091301
Quote
Luomuruokaa ja muita luomutuotteita käyttävät eniten yli 55-vuotiaat suomalaiset. Tämä selvisi tuoreessa tutkimuksessa, jossa selvitettiin luomutuotteiden suosiota. Luomun suurimmaksi käyttäjäryhmäksi on tähän mennessä mielletty kolmenkympin kieppeillä olevat kaupunkilaisperheet.

Ja tässä mielenkiintoisin tieto:
 
Quote
Kaiken kaikkiaan luomun kulutus on pysynyt melko samoissa lukemissa kaikissa ikäryhmissä, kun lukemia verrataan viime vuonna tehtyyn tutkimukseen.

Luomun kulutus ei ole siis tuon kyselytutkimuksen mukaan kasvussa.

Huomattakoon, että tuossa kyselyssä kysyttiin vain vastaajien omia mielipiteitä ja käsityksiä. Tulokset eivät kerro mikä todellinen kulutus on.

Ikävää muuten, että Urtekramin tutkimuksista on saatavissa vain ylimalkaiset tiedotteet, ei varsinaista raporttia puhumattakaan alkuperäisestä aineistosta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 19768
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #253 on: 10.12.13 - klo:19:12 »

On se hyvä, että Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksessa harjoitellaan tämän uutisen kirjoittamista:

Luomukinkut eivät riitä kaikille

Tuota uutistahan sitten valmistuneet toimittajat myöhemmin työelämässäkin saavat vielä monta kertaa kirjoittaa. Aina tässä Joulun alla.

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 692
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #254 on: 10.12.13 - klo:19:42 »
Laita tuonne Utainin kommenttipalstalle linkit niihin monikertaisiin tämän palstan "luomukinkkuja ei riitä kaikille" uutisiisi.

S-ryhmän kaupoista noita Pajuniemen luomukinnkuja on hyvin vielä saatavissa:
https://fi.foodie.fm/#!/products/search/kinkku%20luomu
Esim.:
Luomu Juhlakinkku Luutpak
Pajuniemi Oy , 6.00 kg
107,40€  kappale
kilohinta 17,90€ / kg

Tuon hinta on 2- tai 3-kertainen tavanomaiseen verrattuna.

Ja veikkaan, että luomukinkkuja on saatavissa vielä joulun jälkeenkin. Ainakin viime vuonna oli.
« Last Edit: 10.12.13 - klo:19:52 by Jarrumies »