• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:16:24

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Hän uskoo, että kauppa voisi tämän saada aikaan:

Lukijalta | Kaupat voisivat nostaa luomun myyntiä

QuoteMyöskään moni kaupan asiakas ei tiedosta, miksi luomutuote maksaa enemmän ja miksi siitä kannattaa maksaa enemmän. Tämä edellyttää kaupan henkilökunnan kouluttamista ja informatiivisempaa kaupan mainontaa luomutuotteista.

Kauppa kertoo, että se myy sitä, mitä asiakkaat haluavat ostaa. Kyllä, mutta: Olen ollut lähes 40 vuotta kaupan johtotehtävissä ja tiedän, että kauppa voi valikoima- ja esillepanopolitiikallaan ohjata ostokäyttäytymistä myös terveellisempään suuntaan. Kaupankin etu on, että asiakkaat syövät terveellisesti ja elävät terveempinä pidempään.

Tällainen on kirjoittaja:

QuoteKirjoittaja on lahtelainen luomun esitaistelija jo viime vuosisadalta.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 22.01.23 - klo:03:15
Vielä pari lisäystä edelliseen läpikäyntiin.

QuoteLuomuleipomotuotteiden tarjonta puolestaan keskittyy tällä hetkellä pieniin paikallisiin tuotteisiin.

Rivien välissä sanotaan, että toisella hetkellä, vaikka lähivuosina, olisi toisin. Niin ei ole kuitenkaan käynyt. Päinvastoin nämä pienetkin luomuleipomot ovat lopettaneet tai sinnittelevät.

Pro Luomun leipätekstejä analysoidessa huomasimme päinvastoin päinvastaisen pyrkimyksen, joka selvästi on taustalla: luomuväen jonkinlainen hiljainen ajatus on, että leivän tulisi syntyä vielä pienimuotoisemmin ja paikallisemmin. Eli leivottaisiin luomujauhoista kotona.

Aika rehvakastakin puhetta:

Samsara Oy valmistaa leivät puhtaista, luonnonmukaisesti tuotetuista raaka-aineista

QuoteJo vuodesta 1977

Samsara Oy on ensimmäisiä luomuleipomoita Suomessa. Leipää on leivottu Helsingissä eri osoitteissa jo vuodesta 1977. Perusajatuksena on ollut alusta saakka järkevä tapa tuottaa terveellistä ruokaa mahdollisimman lähellä ympäristöä kunnioittaen.

Myyntipaikkojakin kerrotaan olevan pitkin kaupunkia tai kaupunkeja:

https://samsara.fi/myyntipaikat/

Mutta vaikkapa S-kaupoista löytyy oikeastaan vain tämä yksi tuote:

Samsara 550g ruisvuoka luomu
~3,20 ,
5,82 ,/kg


Eikä minkään muunkaan valmistajan luomuleipää ole tarjolla.

Heikki Jokipii

Tarjonta jotenkin heijastaa kysyntää.

Miten (pika)ruokaketjut ja luomu? Hyvin niukkaa on. Hyvin lähellä olematonta.

McDonalds on kuulemma Saksassa*) v. 2015 lanseerannut luomuhampurilaisen. Meillä ei. Hesburgerilla ei mitään. Saksan luomupurilainen, onko se enää olemassa?. Juomavaihtoehtona Suomen Mäkkärillä on luomumaito.

Kentucky Fried Chicken ei mainosta luomuvaihtoehtoa. Eikä Subway. Tai mikään muukaan vastaava.

Kotipizza joskus yritti luomupizzoja, ilmeisen huonolla menestyksellä.

_______

*) sielläkin sittemmin ainakin tämän mukaan kadonnut valikoimasta:

https://www.mcdonalds.com/de/de-de/produkte/mcmenue.html

Heikki Jokipii

#1098
Eipä liene tässä luvussa...

QuoteHedelmät 6 %

... joka on siis luomun osuus myynnistä v. 2022, käytännössä juuri yhtään kotimaista luomua.

Jos katsomme tätä valikoimaa, luomuomenatkin ovat italialaisia:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/hedelmat-ja-vihannekset/hedelmat

Jos otamme sieltä italialaisen luomuomenan kilohinnan 3,29 ,, ja uskomme sen myös se suomalaisen hinnaksi, kaikista Suomen luomuomenista olisi saatu (78000*3.29) 256 620 euroa.

Kun hedelmiä kaikenkaikkiaan syödään n. 300 000 000 kiloa, kotimaisten luomuhedelmien (eli omenien) osuus voidaan myös rahallisesti arvioida täysin mitättömäksi. Vaikka luomu maksaisi paljonkin enemmän.

Vaikka ulkomaista luomua niinkin paljon on, että syntyy tuo lainattu luku, voi ainakin sanoa, ettei luomuhedelmistä lähiruoan kanssa kannata puhua. Paitsi niistä hyvin harvoissa kunnissa, joissa muutama luomuomenayrittäjä toimii.

Heikki Jokipii

Ravintotase käyttää tällaisia pääluokkia:

- Lihan kokonaiskulutus
- Viljan kokonaiskulutus
- Nestemäisiä maitotuotteita
- Juustoa
- Hedelmiä
- Tuoreita vihanneksia
- Kalan kokonaiskulutus

Kalaa ei luomuna ole Suomessa tarjolla. Mutta olisi, jos sillä olisi vähänkään kysyntää. Tuoreissa vihanneksissa ei oikeastaan kysyntä näy, pienistä tuotantomääristä katsoen. Hedelmien tilanteesta juuri edellä.

Juustossa ei kysyntää näy, samaan tapaan havainnoiden. Nestemäisissä maitotuotteissa ja viljassa jotenkin kysyntää on.

Lihan luomukysynnän voi katsoa olevan täysin onnetonta. 1 prosentin osuus kaikesta. Lihajalosteet, niitä ei tunnu kaipaavan kukaan.

***

Aina välillä tässä tulee tämä mieleen:

Miksi keskittyä niin mitättömään asiaan kuin luomu? (2010)

Ohi kävely olkapäitä kohautellen " konkreettisesti ja symbolisesti " olisi kyllä optio. Mitä se meille kuuluu, mitä joku harva muu tekee? Ehkä me olemme kuitenkin oikealla asialla, kun vaadimme, että kansaa ei asiassa hämätä tai petkuteta? Nyt liikutaan siihen suuntaan, kun luomun kysynnän laskua (kansainvälisesti) ei ole oikeastaan mediassa yritetty peitellä.

Heikki Jokipii

#1100
Ohjelma on jo tästä syksyn tapahtumasta julkaistu. Hyvin vanhoillaan näyttää menevän (lihav. HJ):

https://proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/ohjelma/

QuoteNudging sustainable products " experiences and innovations from Sweden, Behavioural strategist & Co-founder Linda Lindström, Beteendelabbet

Kyllä luomu myy! " strategioita kasvun tielle, strategi Pasi Sillanpää, Kuudes Aisti Oy

Taas siis sieltä. Vaikka siellä ollaan yhtä ymmällään luomukulutuksen laskusta kuin täälläkin. Mutta "tönimällä" vielä vähän lisää ja ehkä vähän uusilla tavoilla sen pyörtäminen kyllä onnistuu? Tuo mainostoimistokin on ennenkin hengaillut luomuasian ympärillä:

https://kuudesaisti.fi/asiakkaat/silmusalaatti/

Tätä myös jatketaan:

QuoteLuomun kuluttajabarometri 2023 " tuoreita tuloksia luomun kulutuksesta

Vaikka tuorein tieto olisi saatavilla kaupan tietokoneilta. Mutta ilmeisesti tälläkään kertaa tarkoitus ei olekaan kertoa tuoreimpia tietoja, tässäkään:

QuoteLuomun myynti ja markkinointi päivittäistavarakaupassa,
myyntipäällikkö Juha Nieminen, SOK Marketkaupan ohjaus

Vaan hengen ja toiveikkuuden nostatus.

***

Hiljaista muuten on ollut Pro Luomun sivuilla. Edes Suomen Luonnon päivästä ei tänä vuonna ole kerrottu.

Heikki Jokipii

#1101
Tuolta toiselta puolelta esimerkki:

Quote from: Heikki Jokipii on 23.05.23 - klo:07:55
Tällainen aika harvinainen tuote:

Juustoportti UHT 1l luomu vuohenmaito
3,95 ,
(3,95 / litra)


Mutta hups. Vertailuun ei Suomesta löytynyt isoista kaupoista tuota kuin ainoastaan luomuna.

Eikä tuo suinkaan ole ainoa tuollainen tuote. Samanlaisia olemme löytäneet muitakin.

Nyt tuollaiseen myymäläpoliitiikkaan meillä on sanomista. Oikeus sanoa. Se ei ole oikein.

Siihen meillä ei oie oikeastaan oikeutta, jos luomua kuitenkin joku haluaa ostaa, että me sen haluaisimme estää. Ostakoon siis. Ja kaupat siis myykööt.

Mutta myykööt sitten myös tavanomaista. Vaikkapa S-ryhmän asiakasomistajana taidan tuohon puuttua. Silloin kun tuollaisia tapauksia siellä huomaan.

Heikki Jokipii

#1102
Quote from: Heikki Jokipii on 27.07.23 - klo:03:00
Tarjonta jotenkin heijastaa kysyntää.

Miten (pika)ruokaketjut ja luomu? Hyvin niukkaa on. Hyvin lähellä olematonta.

McDonalds on kuulemma Saksassa*) v. 2015 lanseerannut luomuhampurilaisen. Meillä ei. Hesburgerilla ei mitään. Saksan luomupurilainen, onko se enää olemassa?. Juomavaihtoehtona Suomen Mäkkärillä on luomumaito.

" klips "
_______

*) sielläkin sittemmin ainakin tämän mukaan kadonnut valikoimasta:

https://www.mcdonalds.com/de/de-de/produkte/mcmenue.html

Ei ketju, mutta tällainen sentään saatavissa:

https://heilan.fi/ravintola/ruokalista/

QuoteHEILAN HAMPURILAISET

(annoksiin sisältyy lohkoperunat ja majoneesi)

Heilan Härkä 19,30 , / lapsille 12,90 ,

Heilan leipomon rouhesämpylä, Limousine-härän luomu hampurilaispihvi Haukiniemen tilalta Polvijärveltä, cheddarjuusto, jäävuorisalaatti,
suolakurkku, tomaatti, majoneesi, BBQ-smokeykastike
(lihav. alkup.)

Jotenkin minusta tuntuu, että tuonne ei kuitenkaan tule ryntäystä koko perheellä.


Heikki Jokipii

#1104
Samaan tapaan. Tällaista tietoa:

IB-virus vähentää kananmunien tuotantoa parilla prosentilla loppuvuoden aikana " luomumunien tuotanto on romahtanut hintojen laskettua

QuoteMunien tuottajahinnat nousivat viime vuonna noin 28 prosenttia, mutta kuluvan vuoden kesäkuussa hinnat olivat keskimäärin pari prosenttia vuoden 2022 kesäkuuta matalammat.

Heikki Jokipii

Tästä tilaisuudesta...

https://www.luomuliitto.fi/luomupaivat/

... on odotettavissa ehkä jotain tuoretta tietoa:

QuoteYhteisohjelma keskiviikko 1.11. klo 10"12.45

11.20 Ajankohtaiskatsaus luomumarkkinoihin

Susann Rännäri, toiminnanjohtaja, Luomuliitto

Syksyä tässä joudumme muutoinkin odottelemaan.

Heikki Jokipii

Tästä kesällä puhetta, kuukausi sitten.

Houkuttelua luomupatongin leipomiseen sitten itse:

https://myllarin.fi/resepti/bruschetta/

QuoteAinekset
8 patonkia
1 l    vettä
50 g    hiivaa
1,5 rkl    sokeria
1 rkl    suolaa
1 dl    ruokaöljyä
2,2 l    Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauhoja

Ja pakkohan se on. Luomupatonkia valmiina kaupassa ei löydy:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/pakasteet-1/leivonnais-ja-leipapakasteet/leivat-ja-patongit

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/leivat-keksit-ja-leivonnaiset/leivat/paistopisteen-leivat

Heikki Jokipii

Luomujuustoista oli jo tämä tarkastelu.

Vielä pistokoe, tarkistus täältä:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/juustot-0/ruoka-ja-herkuttelujuustot

QuoteRuoka- ja herkuttelujuustot
456 tuotetta

Tuosta joukosta löytyi yhteensä 7 luomujuustoa. Osuutena 1,5%. Edellä perustelimme, miten sortimentin vähyys kyllä heijastaa myös kysynnän vähäisyyttä.

Heikki Jokipii

#1108
Suomen Kuvalehdessä:

Nyt se on päätetty!

QuoteVuodessa on kadonnut joka kymmenes luomutila. Yksi luopujista on Haaralan suuri viljatila. ”Luomussa ei saa toimia luonnon ehdoin”, isäntä Ari Vappula sanoo.

Ilmoitus tuli vappuna, työ­väen­ juhlapäivänä. Isäntä Ari Vappula julkaisi Haaralan luomutilan Youtube-kanavalla videon, joka oli otsikoitu: Nyt se on päätetty!

Googlen kautta, myös jotain tällaista siinä kirjoitettiin:

QuoteMun paha pelko on, että luomu alkaa hiipua [..] ensiksi kiusasivat ohdakkeet sitten romahti viljan hinta [..]

Tuo numero täytynee etsiä käsiinsä, jotta saa tarkemmin selville tuon pelon perustelut.

Verrattavaksi tähän tapaukseen.

Heikki Jokipii

#1109
Nän nyt myös Kauppalehti:

Luomuviljelijät ovat nyt vaikeuksissa: ”Tunnelmat ovat aika murheelliset”

QuoteLuomutilallisen mukaan nykyisessä markkinaympäristössä uusiin investointeihin ei ole mahdollisuutta.

Vaikea toimintaympäristö on laskenut luomutuotannon kannattavuutta, minkä vuoksi useat luomutilat ovat ajautuneet taloudellisiin vaikeuksiin.

Kuvateksti nostattaa kulmakarvoja:

QuoteKnehtilän luomutila. Maanviljelijä Markus Eerola kertoo luomun tuotantokustannusten olevan, jopa korkeampia kuin tavanomaisessa viljelyssä. Puna-apila (kuvassa) on typensitoja kasvi, jonka tarkoituksena sitoa maaperään typpeä, jota kasvit tarvitsevat kasvaakseen. KUVA: KIMMO HAAPALA

Ei Luomuliitto ole kustannuksista noin kertonut!