Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 592218 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1050 on: 25.04.23 - klo:04:11 »
Ei koske luomua:

Ruokatrendit kirittävät einesten valmistajia
Apetit ja Valio investoivat kasvipohjaisiin ruokiin, joiden kysyntä on vahvassa kasvussa.
Tilaajalle


Tai luomu ei ole nyt trendi.

Vaikkapa Apetittilla on tämä vanha mainoksensa:

Apetit Luomu

Mutta uutuutena siellä esitellään yhä esitellään luomupinaattikikeittoa. Tämän mukaan se oli uutuus kaksi vuotta sitten:

Apetitin kevään uutuudet naposteluun, grilliin ja arkea helpottamaan - Apetit Ringsit odotettu herkku pakastealtaaseen (Apetit Oyj, lehdistötiedote 5.3.2021 klo 10.00)

Quote
Suomalaisten suursuosikki, Apetitin perinteinen pinaattikeitto, saa tänä keväänä kaverikseen luomuversion, Apetit Luomu Pinaattikeiton. Kotimaisesta luomupinaatista valmistettu lisäaineeton ja proteiinipitoinen keitto on tehty tutun ja herkullisen reseptin mukaan.


PS. Tässä MT:n (tuoreimmassa) uutisessa luomu ei tule esille lainkaan:

Apetit paransi tulostaan – toimitusjohtaja: ”Toivomme, että viljelijät ottavat rypsin ja rapsin viljelysuunnitelmiinsa”

Vai tuliko tässä:

Quote
Mäen mukaan kustannusinflaatio ja voimakas ruoan hinnan nousu näkyvät kuluttajan käyttäytymisessä muun muassa siten, että ihmiset suosivat aikaisempaa edullisempia tuotteita.
(lihav. HJ)

Jolloin... no, älykkäille lukijoillemme kylliksi. – Luomurypsistä ja -rapsista tämä.
« Last Edit: 25.04.23 - klo:13:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1051 on: 26.04.23 - klo:04:00 »
Luomuleivästä oli kyllä jo edellä puhetta. Mutta tämä K-kaupan juttu antoi kimmokkeen ottaa se uudelleen esille:

Tiedätkö, millaisen matkan leipä tekee pöytääsi?

Quote
MIETITKÖ JOSKUS, millaisen tien leipä on kulkenut, ennen kuin se on päätynyt lautasellesi? Rainingon luomutilalta Liedosta alkaa esimerkiksi monen Pirkka Parhaat Luomu saaristolaisleivän matka. Tilalla viljellään sen pääraaka-ainetta luomuruista.
[..]
Kuopiolaisen Kauppakeskus Matkuksen K-Supermarkettiin leivät saapuvat yleensä aamuyöstä. Kuorma odottaa aamua kaupan takavarastossa, josta aamuvuorolainen vie leivät hyllyihin.

Kaupan leipäosaston valikoimassa on noin 200 erilaista valmista leipätuotetta ja lisäksi paistopiste, josta saa kaupan paistamaa tuoretta leipää.

– Alkuviikosta ihmiset ostavat huokeampia ruis- ja kaurapaloja, loppuviikosta halutaan enemmän herkutteluleipiä ja tuoreita sämpylöitä. Saaristolaisleipää ja limppuja menee eniten juhlasesonkeina, kertoo leipäosastosta vastaava Sari Kettunen, joka on K-Supermarket Matkuksen kauppias puolisonsa Esa Kettusen kanssa.

Leipätiedotuksen mukaan suomalaiset syövät tuoretta leipää keskimäärin vajaat neljä viipaletta päivässä. Ruisleipä on Suomen suosituin leipä, ja sitä suomalaiset arvostavat etenkin hyvän maun, terveellisyyden ja kotimaisuuden vuoksi.

Pirkka Parhaat Luomu saaristolaisleipä säilyy erinomaisena pitkään, ja siksi sitä ei tarvitse joka päivä tilata lisää Matkuksen hyllyihin.

– Uutta tilataan, kun leivät alkavat loppua. Näin vältämme hävikkiä, Sari Kettunen kertoo.


Siinä oli kehitetty näppärä tulkinta sille, että ko. leipää ei mene paljon kaupaksi.

Tarkistus näin:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/leivat-keksit-ja-leivonnaiset/leivat

315 leipälaatua, joista luomua 2. Osuus siis alle prosentin. Mukana kyllä myös tämä:

Pirkka Parhaat Luomu saaristolaisleipä 300g
3,25
10,83/kg


Mutta niukkaa on luomuleivän kysyntä ja tarjonta K-kaupoissakin. Teoriassa tuon verran leipää ostettaisiin joka päivä.
« Last Edit: 26.04.23 - klo:06:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1052 on: 29.04.23 - klo:04:11 »
Tämän luomuun keskittyvän ravintolan sulkemiselle on varmaankin monia syitä, eikä meilläkään ole kanttia muuta väittää. Mutta voimme ehkä kuitenkin huomata, että juuri luomuravintoloille on tuollaista viime aikoina sattunut. Tämmöinen tapaus mainittiin täälläkin.

PS. Juuri tuo Iltalehdessä mainittu ravintola ja ravintoloitsija on täällä meillä tullut esille aiemminkin. Silloin luomuisuuden merkitys "uudelle konseptille" jäi epäselväksi. Ehkä jää vähän nytkin. Iltalehdestä:

Quote
Kun Chef & Sommelierin tarina tuli päätökseensä, syntyi Ora vuonna 2017. Ora oli Laukkosen oma taidonnäyte, jossa keskityttiin suomalaisiin raaka-aineisiin.

– Kun Chef & Sommelierin ympärille alkoi ilmestyä muitakin ravintoloita, jotka profiloituivat luomuun ja lähiruokaan, tajusin, että minun on hypättävä pidemmälle. Ensimmäiset pari vuotta seurasin, miten muut hoitivat pöytävaraukset. He joutuivat usein kysymään minulta jotain, joten se alkoi ajan mittaa rasittaa ja otin homman omiin käsiini.
(lihav. HJ)

Tuo kyllä viittaa siihen, että luomuihannetta ei kuitenkaan silloin täysin hylätty. Tai jopa, ettei lainkaan.
« Last Edit: 29.04.23 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1053 on: 30.04.23 - klo:07:53 »
Mikä tästä tarinasta puuttuu?

Jäätelö maistuu suomalaiselle aina – ruokatrendit ovat löytäneet tiensä myös jäätelökioskeihin

Quote
Jäätelöiden maailma heijastelee muita ruokatrendejä ja yhteiskunnallista keskustelua. Brunberg kertoo, että oman asiakaskuntansa ovat löytäneet vegaaniset jäätelöt, joiden pohjana käytetään maidon ja kerman sijaan esimerkiksi kaurajuomaa.

Kyllä. Luomujäätelöt.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1054 on: 01.05.23 - klo:05:26 »
Jonkun verran aikaa käytin vappusyötävien ja -juotavien etsimiseen netissä. Miten niitä löytyy luomuna?

Tulos oli tällainen, näistä kahdesta. Simaa löytyy luomunakin. Mutta tippaleipää ei sitten millään. Yleisemmällä tasolla tämä oli kyllä jo huomattukin.

***

Hakusanalla "luomumunkki" tuli kyllä tuloksia, mutta ei käyttökelpoisia tähän triidiimme.  8)
« Last Edit: 01.05.23 - klo:05:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1055 on: 02.05.23 - klo:07:54 »
Vähän tihkuu jo tietoja tilanteen kehityksestä:

Eurooppa kärvistelee maidon ylituotannon kanssa – Suomessa tuotanto kahden prosentin laskussa, vuodessa 380 maitotilaa on lopettanut

Quote
Maitotiloja oli maaliskuussa Luken mukaan 4478 kappaletta. Vuosi sitten niitä oli 4858. Luomumaitotiloja oli maaliskuussa 122, kun vuosi aiemmin niitä oli 136.

Prosentuaalinen lasku on kyllä luomussa ja tavanomaisessa samaa luokkaa. Mutta luomuisuus ei siis ollut noita tiloja turvannut.

Vahän tuosta jo saatiin vihiä aiemminkin.

Tuotetun luomumaidon määrä pysyi vuonna 2022 ennallaan. Uudempia tietoja ei ole.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1056 on: 05.05.23 - klo:07:05 »
Tästä PTY:n väliraportista...

https://www.pty.fi/wp-content/uploads/2023/05/Elintarvikkeiden-pt-myynnin-kehitys-Q1-2023.pdf

... ei suoraan ilmene luomumyynnin kehitys. Epäsuorasti ilmenee. On siirrytty edullisempiin tuotteisiin. Ja toisesta triidistämme hyvin ilmenee, etteivät ne edullisemmat tuotteet ole luomutuotteita.
« Last Edit: 09.05.23 - klo:06:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1057 on: 09.05.23 - klo:06:24 »
Tässäkin tilaisuudessa olisi tuohon mahdollisuus:

Pro Luomun kevätkokous 2023
Pro Luomun kevätkokous pidetään keskiviikkona 10.5.2023 Keskon Kampuksella


Mutta luultavasti mahdollisuus jätetään käyttämättä.


Ei jätetä. Tämä esitys on nyt luvattu:

Quote
Ajankohtaista ruokakaupassa – asiakkaiden ostovalinnat: miten käy luomun? asiakastietojohtaja Minna Vakkilainen, K-ryhmä

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1058 on: 10.05.23 - klo:05:59 »
Ja tulos oli sama. Mökillä ei luomua juuri syödä. Tai lainkaan. Noissa valikoimissa ei ollut yhtään. Edelleen toki myöntäen, että kyllä sellaista voi olla olemassa.

Ihan varma en voi olla. Googlehaulla yhden vuoden rajauksella ei löytynyt kuranttia tuotetta. Tietysti sesonki on vasta hyvin alussa. Mutta toisaalta, noin paljon löytyi jo tarjontaa tavanomaisena.

Ei siis taida luomu päästä tähän sesonkiin ja trendeihin mukaan:

Nämä ovat tämän kesän grillitrendit – aiotko itse kokeilla?

Viime juhannuksen tienoilla Lihatiedotus kertoi, miten suomalaiset ovat makkaran perään:

Juhannusviikolla grillimakkaraa toimitetaan kauppoihin noin 1,5 miljoonaa kiloa

Josta tämä tieto kokonaiskulutuksesta kesän ja talven mittaan:

Quote
Vuonna 2021 suomalaiset söivät noin 20 miljoonaa kiloa grillimakkaraa (**). Tämä tarkoittaa, että grillimakkaroita kulutettiin noin 3,7 kiloa henkilöä kohden. Kulutus pysyi vuoden 2020 tasolla. 

(**)Atria Markkinanäkemys 2019-2021

Joka tarkoittaa sitä, ettei luomu teoreettisestikaan edes voi kovin suurta osuutta tuosta saada. Koska kaikkea luomulihaa tuotetaan alle kilo henkeä kohti. Mutta vielä huonommin luomulla menee. Voi olla, että osuus grillituotteista on vielä sitäkin pienempi.
« Last Edit: 10.05.23 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1059 on: 14.05.23 - klo:06:02 »
Pro Luomu ei vielä ole saanut laitettua sivustolleen asiaa koskevaa esitystä. Mutta MT jo tämän tiesi:

Ruoan hinnan nousu ajaa luomumyyntiä alas ‒ näitä luomutuotteita suomalaiset suosivat

Quote
Luomutuotteiden kysyntä on laskenut S-ryhmän ja Keskon ruokakaupoissa.
[..]
Luomutuotteita myydään kaupoissa entistä vähemmän, kertovat Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta vastaava johtaja Harri Hovi sekä S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama inflaatio ja ruoan hinnan nousu on muuttanut luomumarkkinan tilannetta. Luomutuotteiden kysyntä on antanut väliaikaisesti tilaa edullisemmille vaihtoehdoille”, Hovi sanoo.

”Luomuvolyymin pienentymiseen on vaikuttanut myös maidon kuluttamisen vähentyminen. Luomutuotteiden osalta myynti on laskenut koko maassa muutamia prosentteja viimeisen vuoden aikana”, Päällysaho kertoo.

Päällysahon mukaan kotimaisten tuotteiden arvostus vaikuttaa luomutuotteiden kysyntään.

”Luomun osuus on perinteisesti ollut Suomessa alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Tähän vaikuttanee ainakin se, että suomalaiset kuluttajat arvostavat kotimaassa tuotettua ruokaa ja pitävät sitä ihan oikeutetustikin ylipäänsä puhtaana.”

Kuten nyttemmin Ruotsissakin on asian laita.

Toiseen keskusteluumme tuosta tämä tieto:

Quote
Luomutuotteiden kotimaisuusaste on korkea molemmilla kaupoilla. Päällysaho kertoo viimeisen 12 kuukauden aikana kotimaisuusasteeksi lähes 60 prosenttia volyymista. Jos tarkastelusta jätetään pois banaanit, nousee volyymiosuus yli 70 prosenttiin. Keskolta ei tarkempia lukuja ei kotimaisuusasteesta kerrottu.

Mutta onko tuo kotimaisuusaste oikeastaan "korkea"? Lisäksi suosituimpiin yksittäisiin luomutuotteeisiin kuuluvat yhä tuotteet banaani, appelsiinimehu ja kahvi. Jossittelematta: niitä luomuna ostetaan.

Jotta asiaa voisi arvioida, nämä n. 10 vuoden takaiset perusluvut kokonaistilanteesta pitäisi ehkä päivittää.
« Last Edit: 14.05.23 - klo:08:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1060 on: 14.05.23 - klo:07:50 »
Tämän Hovi on sanonut viran tai luottamustoimen puolesta:

Quote
”Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama inflaatio ja ruoan hinnan nousu on muuttanut luomumarkkinan tilannetta. Luomutuotteiden kysyntä on antanut väliaikaisesti tilaa edullisemmille vaihtoehdoille”, Hovi sanoo.
(lihav. HJ)

Tuossakin tuo maaginen sana "inflaatio". Toisaalla jo sanottu:

Vaikka kaiken järjen mukaan muun ruoan hinnan nousun olisi pitänyt vain parantaa luomun asemaa markkinoilla!!!
« Last Edit: 14.05.23 - klo:10:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1061 on: 14.05.23 - klo:10:07 »
Tässä on kuitenkin realiteetti kaikelle kaupalle (lihav. HJ):

Quote
Sekä Hovi että Päällysaho pitävät tärkeänä luomutuotteiden pitämistä osana valikoimaa.

”Luomu kiinnostaa suomalaisia edelleen, ja osana isompaa vastuullisuustrendiä kulutuksen voidaan uskoa pitkällä aikavälillä jälleen kasvavan ja luomutuotteiden tarjonnan kehittyvän. Luomu ole irrallaan muista ruokatrendeistä”, Hovi sanoo.

”Haluamme tarjota asiakkaillemme erilaisia vaihtoehtoja ja sellaisia tuotteita, joita he haluavat meiltä ostaa. Kysyntä ohjaa tarjontaa, eli jos jollekin tuotteelle ei ole kysyntää ja siitä tulee kasvavissa määrin hävikkiä, joudumme luonnollisesti tarkastelemaan tilannetta”, Päällysaho toteaa.

Tuolta pohjalta olemme uskaltaneet käyttää tätä metodia.

Väliaikaista kaikki on vaan. Nyt onkin kysyttävä, kuinka pitkään kaupalla on varaa ja halua tyrkyttää luomutuotteita, ellei niitä osteta. Sekin jää vielä tässä vaiheessa nähtäväksi, kuinka väliaikainen tuo kysynnän muutos oli. Elintarvikekauppa on kuitenkin vain rajallisesti sitoutunut luomuaatteeseen. Pro Luomu -yhdistyksen olemassaolosta huolimatta.
« Last Edit: 14.05.23 - klo:10:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1062 on: 14.05.23 - klo:10:57 »
Asiasta oli MT:ssa vielä tämä:

Kauppa hinnoittelee luomun ulos markkinasta: ”Suomessa S- ja K-ketjujen hinnoittelu ratkaisee, liikkuuko luomu”

Quote
Luomuliiton puheenjohtaja Janne Rauhansuu vaatii toimia luomumarkkinan tasapainottamiseksi. Kaupan ja jalostavan teollisuuden toimet lisäävät luomutuotannon haasteita.
TILAAJALLE

Tarkempaa tietoa hänen perusteluistaan ei ole: esim. Luomuliiton sivuilla ei ollut lisää. Mutta kaupan syyllistäminen hinnoittelusta tuskin on oikeaan osuvaa. Minä uskon, että kauppa myy sillä hinnalla, millä se voi.

No, Ruotsissa syytettiin luomukampanjoinnin vähentämistä. Sielläkin kummasti luomuhinnat ovat korkeita, vaikkei siellä S- ja K-ketju vaikutakaan.
« Last Edit: 14.05.23 - klo:11:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1063 on: 15.05.23 - klo:05:46 »
Asia nousi MT:n pääkirjoitukseen asti:

Luomuruuan kysyntä ja tuotanto hiipuvat

Quote
Euroopan unionin Pellolta pöytään -strategian ja biodiversitettistrategian tavoitteena on, että vuonna 2030 neljännes EU:n peltoalasta olisi luomutuotannossa. Samaan pyritään myös Suomessa omassa luomuohjelmassa. Nykyisin Suomen peltoalasta 14,5 prosenttia on luomutuotannossa. Molempien tavoite näyttää jäävän haaveeksi. Luomualan lisääntymisen sijaan sen on supistumassa. Syynä ovat EU:n tukipolitiikka sekä luomutuotteiden vähentynyt kysyntä.
(lihav. HJ)

Siinä tuli taas esille tämä arvio:

Quote
Luomuliiton arvion mukaan luomutuotannon pinta-ala supistuu tänä vuonna 10 prosenttia. Luomuliiton puheenjohtajan Janne Rauhansuun mukaan isompiakin prosenttiarvioita on esitetty, koska tukiehtoihin tulleiden tiukennusten johdosta moni harkitsee luomutuotannosta luopumista.

Kuten olemme huomattaneet, joku tietää tuosta jo faktan.
« Last Edit: 15.05.23 - klo:05:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25018
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #1064 on: 18.05.23 - klo:04:52 »
Tämän olimme kyllä jo edellä huomanneet. Nyt Iltalehti helatorstain jättilehdessään:

Kesän paras grillimakkara

Quote
Testasimme yksitoista lihaisaa grillimakkaraa ja löysimme ylivoimaisen voittajan. Makkaroiden väliltä löytyi selkeitä eroja niin maussa kuin koostumuksessakin.

Odotetusti ei mukana yhtään luomutuotetta. Tulin ostaneeksi tuon numeron, tuossa se on luettuna lehtipinossa. Teidän on vain luotettava sanaani.

Vannoutunut luomuihminen voi tietysti tuoda esiin, että tuollainen prosessoitu liha on nykysuositusten ja tulevienkin mukaan epäterveellistä8)