Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 322678 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #675 on: 18.11.19 - klo:14:16 »
Eräs minulle uusi toimija:

Annan Villiliha, Helsingin Vanhassa Kauppahallissa. Siellä:

https://villiliha.fi/luomukinkku/

Quote
Luomukinkut Kiven tilalta, potkalla (raaka) 24 €/kg

Luomukinkut Kiven tilalta (raaka), potkaton  3,5-5 kg 25 €/kg


Perinteiset kinkkuvaihtoehdot listassa myös melkoisen tyyriitä.

Ko.  tilasta kerrotaan enemmän:

Quote
Joulukinkkumme tulevat Kiven-luomutilalta Karkkilasta. Lisätietoja Kiven-luomutilan toiminnasta : http://luomupossu.fi/tilateurastamo.html


https://luomupossu.fi/index.html


« Last Edit: 19.11.19 - klo:16:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #676 on: 19.11.19 - klo:16:08 »
Varmastikin Pro Luomu julkaisee kinkku-uutisensa tänäkin vuonna. Mutta noin siis oli 2018.

Tamminen nyt siis jyrää noilla markkinoilla. Kun Lidl tulee mukaan, se tietysti vähän tasaa tilannetta. Uudesta tulokkaasta markkinoilla - joka korvaisi Talman Luomun - ei ole tullut julkisuuteen tietoa.

Tulihan se sieltä:

Luomukinkku kruunaa vastuullisen joulupöydän

Ennen muita yksityiskohtia otetaan esille tämä luku:

Quote
Pro Luomun arvion mukaan Suomen markkinoille tulee tänä jouluna noin 90 000 kiloa kotimaisia luomukinkkuja, mikä on hieman vähemmän kuin edellisvuosina.

Eli pudotusta viime vuoden 120 000 kilon arviosta on melkoisesti, 25%. Silti pokka pitää väittää näin:

Quote
Luomukinkkujen kysyntä on viime vuosina ollut kasvussa vastuullisesta kulutuksesta ja eläinten hyvinvoinnista käydyn keskustelun myötä.

Tämä arvio oli nyt näin:

Quote
Kaikista maassa myytävistä joulukinkuista luomua on alle 2 %.

Viime vuonna sanottiin "noin". Mutta syytä oli tuo ilmaisu muuttaa, koska tarjottu määrä on n. 1,3 - 1,5% prosenttia siitä, mika määrä perinteisesti joulukinkkuja on Suomessa myyty.


Tämänkin voi heti huomata ....

Quote
– Luomukinkulle on vakiintunut oma uskollinen ostajakuntansa. Uskomme, että luomukinkku kiinnostaa asiakkaita tänäkin vuonna, sanoo ostopäällikkö Arto Lähdesmäki Lidlistä.

... koska käväisin äsken Itäkeskuksen Lidlissä, eikä siellä ollut luomukinkkuja tarjolla. Tulkitaan nyt niin, ettei vielä.
« Last Edit: 20.11.19 - klo:05:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #677 on: 20.11.19 - klo:05:38 »
Suurin piirtein vuoteen 2013 luomukinkkujen osuus arvioitiin noin 1 prosentiksi, kiloissa se olisi tällöin ollut n. 60 000 - 70 000. Sitten seurasi tietty tasokorotus tarjottujen luomukinkkujen määrissä (myyntimääristä ei ole annettu yhtä täsmällisiä tietoja). Pro Luomun tiedotteiden mukaan määrät ovat "viime vuosina" olleet seuraavia:

2014: 120 000 kg
2015: 100 000 kg
2016: 115 000 kg
2017: 127 000 kg
2018: 120 000 kg
2019:   90 000 kg

Minä en tuota taulukkoa lukisi näin (2019 tiedotteesta):

Quote
Luomukinkkujen saatavuus on parantunut ja menekki noussut viime vuosina, ja kauppa odottaa niille hyvää kysyntää myös tänä jouluna.

Tosin menekkitieto täsmällisesti ottaen meiltä puuttuu. Mutta "naiivisti" uskomme "kysynnän ja tarjonnan lakiin": sen mukaan menekki ei ole mitenkään systemaattisessa noususuunnassa. Yhden prosentin osuudesta päästiin jo lähemmäs kahta, mutta katto näyttää tulleen vastaan.

Olisiko nyt lopulta näin (kun tarjonta nyt "yskii"):

Quote
Luomukinkkua joulupöytään halajavan kuluttajan kannattaa kuitenkin lähteä ajoissa kinkkukaupoille.

Useana edellisenä vuonna olemme bonganneet luomukinkkuja pakastealtaissa jouluaattona ja joulun jälkeen. Samoin netissä on ollut kertomuksia siitä, kuinka joku on saanut luomukinkkunsa viime tingassa tai joulun jälkeen hurjalla alennuksella.

Nyt voi ehkä olla hiukan toisin (onko, sitä on mielenkiintoista tarkkailla!). Pelurit näillä niche-markkinoilla ovat nyt käytännössä nämä:

Quote
Suomalaisia luomujoulukinkkuja myydään kaikissa suurimmissa kauppaketjuissa eli S- ja K-ryhmien myymälöissä sekä Lidleissä. S- ja K-ryhmä myyvät Tammisen luomukinkkuja, ja K-ryhmä myös Reinin Lihan luomukinkkuja. Lidlissä luomukinkut myydään kaupan omalla Deluxe-tuotemerkillä. Ulkomaisia luomukinkkuja ei kaupan keskusliikkeiden valikoimissa ole.

Suoraan tiloilta myytyjen kinkkujen määrä ja siten merkitys on Pro Luomun tuon uutisenkin mukaan hyvin pieni.

Noista mainituista olemme jo havaintoja tehneet, Lidlin luomukinkkuja lukuunottamatta. Lidlin juhlakauden antimissa tarjotaan Deluxe-tuotteista mm. ankkaa ja lammasnakkeja, mutta ei luomukinkkuja (havainto netistä tänään 20.11.19).
« Last Edit: 20.11.19 - klo:08:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #678 on: 21.11.19 - klo:07:32 »
Se ajoissa hankkimisen neuvo taitaa tulla jo selkäytimistä, mutta muutoin tässäkin lausunnossa on ymmärretty, että kysyntä on kuitenkin rajallinen (lihav. HJ):

Quote
Luomukinkkua joulupöytään halajavan kuluttajan kannattaa kuitenkin lähteä ajoissa kinkkukaupoille.

– Uskomme, että luomukinkkujen tarjonta riittää,  mutta mikäli kuluttajalla. on mielessä jokin tietty kinkku, jonka ehdottomasti haluaa, suosittelemme hankkimaan sen riittävän ajoissa, muistuttaa osto- ja myyntipäällikkö Carita Rissanen K-ryhmästä.


En kyllä usko, että noista kinkuista voisi olla mielessä joku "tietty kinkku", joka voisi loppua kesken. Mutta noin sai haastateltu sanoa sen "pakollisen"?

Samaa yrittää sanoa S-ryhmänkin haastateltu:

Quote
– Tänäkin vuonna luomukinkun ostajan kannattaa olla ajoissa liikenteessä varmistaakseen, että saa haluamansa kinkun, vahvistaa valikoimapäällikkö Juha Nieminen SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta


Vaikka siellä on valittavissa ainoastaan kinkun koko! Lidl ei tuo esille tuota valinnan mahdollisuutta, koska sillä on ainakin ennen ollut tarjolla ainoastaan yksi luomukinkkumalli.

Mutta kaikkiaan siis kauppiaat nähtävästi uskovat, että tuo 25% prosenttia pienentynyt määrä kuitenkin hyvin riittää.

Pro Luomun uutinen julkaistiin myös lehdistötiedotteena. Se ei juuri kuitenkaan vielä näytä juurikaan levinneen mediaan (vain yksi bongaus tähän mennessä). Syynä voi olla sekin, että Pro Luomu oli liikkeellä turhan aikaisin, ja uutinen muuallakin lähempänä joulua julkaistaan.

Tämäkin fakta muuten edelleen pätee: jos tuo 1,5% osuus toteutuu, on se edelleen korkea koko luomusianlihan osuuteen nähden: se oli v. 2018 vain 0,4%. Nuo molemmat osuudet siis kiloista, siis tuotannosta.  Muun luomusianlihan kuin kinkkujen huonoa menekkiä on aiemmin usein valiteltu, mm. MT:ssä v. 2013:

Kuluttaja, osta muitakin possun osia kuin luomukinkku!
« Last Edit: 22.11.19 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #679 on: 22.11.19 - klo:04:50 »
Hiukan ärsyttävää, kun Google nyt yrittää olla ymmärtävinään suomea ja antaa "luomukinkku" -haulla sivuja, joissa on puhe joulukinkuista. Näin on mm. tämän saitin kohdalla, jota se koko ajan tarjoaa vastaukseksi:

https://joulu.kivikylan.fi/kinkku--ja-kalkkunavaraukset

Kuten näette, Kivikylä ei tarjoa luomukinkkuja. Samoin Google tarjoaa Lihatukku Veijo Votkin Oy:tä, joka ei myöskään luomukinkkuja myy.

Foodie on sitten jollain muulla tavoin sekaisin. Se "väittää" yhä, että S-ryhmän kaupoissa on luomukinkkuja 0 kappaletta.  Vaikka minä olen sellaisen siellä omin silmin nähnyt (ja hintakin varmistaa, että se sellainen oli, ks. edellä 06.11.19).

Kun Pro Luomun tiedote ei ole levinnyt, esitin tuolla, että ehkä se on liikkeellä liian aikaisin. Toinen mahdollisuus on, että (pienetkin) lehdet ovat saaneet tarpeekseen tuosta joka vuosi lähes samana toistuvasta (piilo)mainostekstistä. Eli nyt olisi Pro Luomun aika maksaa ilmoituksestaan? Köyhille lehdille, nyt kun Pro Luomulle on tulossa lähes miljoona euroa EU:lta!

Muualla kuin siinä yhdessä muussa mediassa tuo juttu ei ole ilmestynyt: sitä, että tarina on YouTubessa tunnelmallisella musiikilla höystettynä, en laske mukaan.


PS. Löysin tuolle "haluamansa kinkun" -puheelle kuitenkin yhden rationaalisen selityksen: koska luomukinkku maksaa niin turkasesti, ostajat haluavat tietysti ensisijaisesti pienen kinkun. Ja niin se taisi edellisinä vuosinakin olla: jouluaattona ja joulun jälkeen näkemistämme myymättömistä luomukinkuista suuri osa oli niitä isoja yli 5 kilon kinkkuja.
« Last Edit: 22.11.19 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #680 on: 23.11.19 - klo:05:50 »
Käsittelemällä laajasti luomusikojen kasvuolosuhteita Pro Luomu luo tiedotteessaan vaikutelman, että luomukinkun korkea hinta johtuu juuri nistä. Ei siis varsinaisesti niin väitä.

Oikeastaan sekä Pro Luomulta että meiltä puuttuu kokonaisanalyysi siitä, miksi luomukinkku maksaa niin paljon.

Siihen voivat vaikuttaa kasvatusolosuhteetkin (myönnetään se), mutta myös rehu. Ja sitten myös se, että kate on revittävä kinkuista, kun muu luomusianliha menee huonosti kaupaksi. Myös logistiikasta ja erilliskäsittelystä jalostamoissa syntyy varmaankin kustannuksia?

Sitten on vielä se tekijä, jonka osuutta asiaan on myös vaikea arvioida: "Hullu ei ole se, joka pyytää ..."

Tässä olemme nyt täysin näiden lausuntojen varassa:

Quote
Nieminen kertoo, että joulukinkun ostaja on useimmiten yli 30-vuotias, ja tämä pätee myös luomukinkkuihin.

– Luomukinkkua suositaan melko tasaisesti kaikissa ikäryhmissä. Luomukinkkuja ostetaan ympäri Suomen, mutta eniten ne korostuvat pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa, hän täydentää.


Mutta toivottavasti sitten, kun nk. etukorttitutkimus tulee julkiseksi, luomukinkkujen myynnin jakautumisesta tehdään ihan erillisselvitys! Ihan numeroilla!

***

Tästä jouluruokavaihtoehdosta odotettiin (ainakin mediassa) paljon, mutta näin kävi:

http://www.laitalantila.fi/luomukalkkuna/

Quote
Luomukalkkunan kasvatus on tilamme osalta päättynyt käytäntöön liittyvistä syistä vuonna 2018.


Ja muita yrittäjiä ei ehtinyt tulla.
« Last Edit: 23.11.19 - klo:06:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #681 on: 23.11.19 - klo:16:20 »
Luomujoulu ei vielä tänään ollut ehtinyt tulla Food Market Herkkuun (ent. Stockan herkku) eikä Lidliin itäkeskuksessa: kummassakaan ei luomukinkkuja vielä ollut.

Lidlin mainoslehdessä "Liedellä" (4/2019), jossa jo selvästi joulu näkyi, ei myöskään luomukinkkua mainittu (= kovin suurta joukkoa sen ei arveltu kiinnostavan).

Jos ostajan em. ohjeiden mukaan pitäisi olla "ajoissa" liikkeellä, niin noista kaupoista ei vielä ole siihen apua. Toisaalta jouluun tietysti on nyt vielä kuukausi ja päivä päälle.

City Marketista löytyi netin kautta tällainen tieto:

Quote
Luomukinkut tuoresuolattu
Luomu pikkukinkku,luuton A´la Tamminen 21,95 kg Saapuu myyntiin18.12 alkaen

Joka hiukan oudoksuttaa edellä sanottuun, tai minulle esille tuotuun nähden. Tuoresuolatun piti olla kalliimpaa, ja edellä (09.11.19) bongattiin pakasteluomukinkusta kalliimpi hinta kyseisessä kaupassa. Mutta tuo oli ennakkotilauksessa, ehkä se selittää asian.
« Last Edit: 24.11.19 - klo:10:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #682 on: 24.11.19 - klo:07:02 »
Aivan muut asiat ovat tässä jutussa {ja tutkimuksessa?) pääroolissa. Mutta tämä täytyi hänen kuitenkin tuikata sinne mukaan:

Yksi ruokatrendi jyrää ensi vuonna yli muiden – näitä lapetaan kärryihin etelästä pohjoiseen: "Suurin ilmiö"

Quote
Asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar sanoo, että Suomessa luomu on jäänyt kotimaisen tuotannon varjoon, mutta ensi vuonna luomun suosimisen uskotaan arkipäiväistyvän ja nousevan kotimaisuuden rinnalle.


Mutta se ei ollut tuon koko jutunkaan mukaan mitenkään se "suurin ilmiö". Ainoastaan selvästi luomuun kallellaan olevan Jungarin näkemyksen mukaan. Luomun suosimisen on "uskottu" arkipäiväistyvän ainakin yhdistyksemme olemassaolon ajan. Eikä sitä kuitenkaan ole minään vuonna tapahtunut.
« Last Edit: 24.11.19 - klo:10:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #683 on: 24.11.19 - klo:08:47 »
Kun meiilä otsikossamme on tuo maailmakin, otetaanpa luomukinkuissakin vertailukohta Ruotsista:

Nitritfritt skinkpaket

Quote
Ca 7.2 kg
För dig som söker en traditionell julskinka saltad med koksalt istället för nitritsalt. Den KRAV-märkta skinkan behåller då sin naturligt gråa ton. I paketet ingår även vår omtyckta nötfärs. Eftersom vi hänger köttet dunstar vätskan och färsen blir betydligt mer smakrik.
1 395 :-

Hinta euroissa valuuttamuuntimen mukaan 127.07. Jaettuna 7,2:lla kilohinnaksi tulee 17,65. Einen verran halvempaa kuin meillä, mutta ei olennaisesti.

Expressenin 06.11.19 näkemys asiasta:

Julskinkan kommer bli rejält mycket dyrare i år

Quote
När Expressen testade tolv julskinkor i december 2018 varierade kilopriset mellan 49 kronor för billigaste stormarknadsskinkan och 169 kronor för den dyraste ekologiska.
Räkna med att skinkskivorna blir dyrare på årets julbord.
[...]
Sannolikt hamnar prisökningen på årets julskinka runt tio procent.

Viime vuonna siis halvin tavanomainen kinkku oli kilolta 4.61, kallein luomukinkku 15.91 euroa. Hintojen odotetaan siitä nousevan 10%. Sen suuntaisesti hinta tuossa edellisessä bongauksessa näyttikin nousseen.


PS. Pro Luomun kinkkutiedote on ollut jo kohta 6 päivää "tyrkyllä" mutta vieläkään se ei ole kelvannut kuin siihen yhteen paikkaan. Mistä sitten johtuukin.
« Last Edit: 24.11.19 - klo:11:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #684 on: 25.11.19 - klo:07:34 »
Markkinoille yritetään tällä tavalla ikään kuin "väliin" laidunpossuilla:

Perkkiön tila
Laidunpossu ja laidunkaritsa
Lihan suoramyynti


Tai ei oikeastaan väliin, nämä ovat ihan luomuhintoja:

Quote
JOULUKINKUT
Kinkut ovat harmaasuolattuja ja ne toimitetaan vasta ennen joulua. Painotoiveet pyritään toteutettamaan suurinpiirtein, mutta tarkkoihin arvioihin emme pysty. Tilaukset vain sähköpostiin, perkkiontila@gmail.com

PERINTEINEN KINKKU: noin 10-14kg/ 14,5€/kg. Sisältää luun.

JUHLAKINKKU POTKALLA: noin 7-10kg/ 21,5€/kg. Potkassa luu sisällä.

JUHLAKINKKU: noin 3-7kg/ 23,5€/kg. Täysin luuton kinkku.« Last Edit: 25.11.19 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #685 on: 28.11.19 - klo:05:03 »
Taidettiin löytää tämän joulun kovimmat hinnat (lihav. HJ). Anton & Anton:

Quote
Luuton luomukinkku verkossa 1.5-2 KG Hinta 29,90 €/kg. Tuotteen hinta-arvio on 52,30 € (1.75 kg kinkku)
Luuton luomukinkku verkossa 4-5 KG Hinta 33,90 €/kg. Tuotteen hinta-arvio on 152,60 € (4.5 kg kinkku).
Potkallinen luomu juhlakinkku verkossa 6-7 KG Hinta 31,90 €/kg. Tuotteen hinta-arvio on 207,40 € (6.5 kg kinkku).
Perinteinen luomu juhlakinkku luulla 10-12 KG Hinta 22,90 €/kg. Tämän tuotteen hinta-arvio on 251,90 € (noin 11 kg kinkku).

Nämä hinnat eivät ole ihan vertailukelpoisia, mutta otetaan nekin mukaan:

Quote
Valmiiksi paistettu luomu joulukinkku, n. 1.5 KG pala Hinta 39,90 €/kg. Tuotteen hinta-arvio on 59,90 € (1.5 kg kinkku).
Valmiiksi paistettu luomu joulukinkku, n. 3.5 KG Hinta 39,90 €/kg. Tuotteen hinta-arvio on 139,70 € (3.5 kg kinkku).

Kivikylä ei tarjoa luomukinkkuja, mutta kun Google sitä edelleen sinnikkäästi silti tyrkyttää, niin otetaan vertailukohdaksi:

Quote
Joulukinkku n. 6-15 kg • 6,40€ / kg
Juhlakinkku n. 6-9 kg • 9,70€ / kg
Kinkku rulla n. 2-8 kg • 9,70€ / kg.
Filerulla n. 3-8 kg • 9,70€ / kg
Laparulla n. 3-7 kg • 7,40€ / kg
Kypsä uunikinkku n. 2-5 kg • 13,50€ / kg

Halvin löytämämme hinta tavanomaiselle kinkulle on tänä vuonna edelleen S-ryhmän Foodiesta n. 3 kilon pikkukinkulle 5,89€/kg ja isolle yli 10 kilon kinkulle 4,79€/kg,

Lidlin luomukinkun hinta on vielä bongaamatta. Niinkuin muuten sen tavanomaisenkin kinkun hinta. Kun ne nähdään, täällä kerrotaan. Olemme kaupallisestikin sitoutumattomia!

***

Vieläkään ei ole Pro Luomun tiedotetta näkynyt muissa viestimissä, esim. alueellisissa lehdissä. Sitä, että luomu.fi on julkaissut siitä kopion, ei myöskään lasketa. Esimerkiksi MT:n kinkku-uutisessa luomukinkkuja ei mainita lainkaan:

Tuontikinkku ei tunge joulupöytään – kotimaisuus entistä tärkeämpi joulukinkun valinnassa

« Last Edit: 28.11.19 - klo:06:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #686 on: 28.11.19 - klo:16:44 »
Nyt on sitten myös Lidlin tarjonta nähty. Itse asiassa tavanomaisten kinkkujen osalta oli havainto tehty jo aiemminkin (edellä 17.11.19), mutta tässä tämä yhteenveto:

Lidl johtaa halpuuskilpailussa nyt molemmissa sarjoissa: tavanomainen 4,39€/kg, ja se odottamamme Deluxe-luomukinkkku 18,79€/kg. Eli kummassakin hiuksenhienosti alempi hinta kuin Foodiessa eli S-ryhmällä. Kummassakin tapauksessa kyse on juuri sitä suosituimman kokoisesta kinkusta, joka painaa noin 3-3,5 kiloa.

Mutta kuinka monta luomukinkkua Lidlisssä (eli siinä Itäkeskuksen liikkeessä) oli tarjolla? Kuusi (6) kappaletta. Olisiko Lidlissä opittu jotakin? Ettei uudelleen käy näin:

Klo 10: Prismassa oli sama määrä, 11 kpl luomukinkkuja, Lidlissä määrä oli kasvanut, nyt 18 kpl, Stockalla ei niitä vieläkään ollut. Ei niin kovin rohkea oletus: yhtään ei ole tällä välin myyty.

Nyt oli tapaninpäivä. Tässä lupaamani "ratsian" tulokset ihan selllaisenaan, kommentoimatta ja spekuloimatta, jäljellä oli:

- Prisma, yksi luomukinkku
- Stockan Herkku, 2 luomukinkkua (pieniä ja valmiskinkkua)
- Lidl, 18 luomukinkkua, nyt alennushintaan 15,90 euroa kilo

Näin julistettakoon joulu meidän puolestamme päättyneeksi.  ;)

Sillä vaikka luomukinkuilla saattaa olla "vakiintunut oma uskollinen ostajakuntansa" (kuten Lidlin ostopäällikkö Arto Lähdesmäki asian Pro Luomun tiedotteessa ilmaisi), se ei kyllä ole se 13%, joka muka Lidlin teettämästä tutkimuksesta v. 2016 oli selviävinään.

Empiiristen havaintojen pohjalta nyt tarjotaan niitä Lidlissä pienempi määrä kuin ennen. Toinen kysymys on, menevätkö nekään kaupaksi, jos vieressä on markkinoiden halvin kinkku, ja Lidlin asiakaskunta taitaa juuri olla sitä hintatietoisinta väkeä. Mutta se selviää lähempänä joulua.
« Last Edit: 29.11.19 - klo:09:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #687 on: 30.11.19 - klo:08:10 »
Lopulta joku muukin kuin se yksi julkaisi Pro Luomun tiedotteen:

Luomukinkkua tuodaan joulupöytään

Aamuset on aina hyvin "kunnostautunut" luomun puffaamisessa. Lehti ei tietenkään huomaa sitä, että kysynnän kerrotaan kasvaneen ja tarjonnan edellisistä vuosista laskeneen.

Lihatiedotuksen joulukinkku-uutisista/tiedotteista näyttävät nyt luomukinkut lopullisesti kadonneen:

Kinkku on joulupöydän kestokunkku: kolme neljästä aikoo syödä kinkkua joulun aikana

Niitä ei ollut ilmeisesti lehdistötiedotteessakaan, koska Maaseudun Tulevaisuuden versiossakaan ei niistä mitään mainittu. Eli tänä vuonna ei käynyt näin.
« Last Edit: 30.11.19 - klo:13:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #688 on: 01.12.19 - klo:06:26 »
Tämä raumalainen liike on myös joka joulu ollut mukana tarjoamassa luomukinkkuja:

http://ruokapuotilumo.fi/blogi/jouluksi-ennakkovarattavissa-taas-huima-kattaus-herkkuja

Hinnat keskitasoa:

Quote
LUOMUKINKUT   &   HANHIALAN   TILAN   SAVUKALKKUNAT (rajallinen   saatavuus!!!)
LUUTON   KINKKURULLA (noin.   2,5-4   kg PAKASTE!) 23,5 €/kg ______
JUHLAKINKKU   POTKALLA   (noin   5,5-7   kg PAKASTE!) 22,5 €/kg _____
[...]


Keskitasoa tietysti vain arvioituna luomukinkkujen edellä selville saaduista hinnoista.

Tuosta, ja muista vastaavista (Anton&Anton, Inkivääri, K-market Merituuli ja Reinin kinkut, ks. edellä) tarjouksista: ennakkovaratuista luomukinkuista ei luonnollisesti paljon hävikkiä tule. Ei yhtään, jos etukäteen on maksettava. Siihen tapaan toimii tämäkin nettikauppa luomukinkkujensa kanssa.
« Last Edit: 01.12.19 - klo:12:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 22525
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #689 on: 02.12.19 - klo:04:35 »
Food Market Herkku (ent. Stockan Herkku) piti vielä saada sarjaan, mutta siellä näyttää nyt tältä:

Luomukinkkuja ei ole. Mutta sen sijaan on tarjolla tavanomaisia kinkkuja, jotka ovat yhtä kalliita kuin luomukinkut muualla.

Eräät toisetkin kauppiaat näyttävät käyttävän hyväksi tätä luomukinkkujen aiheuttamaa hintasokeutta.
« Last Edit: 02.12.19 - klo:06:12 by Heikki Jokipii »