Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 289275 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #45 on: 02.03.18 - klo:04:06 »
Löysin sitten tuon kirjan lähikirjastosta Itäkeskuksesta, 1. painoksen. Ja olen nyt yrittänyt sitä lukea.

Mutta kyllä se vaikeata on, sellaista himphamppua se tekstinä on. Villejä spekulaatioita taivaankappaleiden vaikutuksista ym. ja sitten joku oikea tietokin joukossa vaikka lannoituksen merkityksestä. Tai melkein oikea, ei hänellä ihan ole maatalouden kemiakaan hallussaan.

Olen lukenut otteita siitä vaimolleni, joka pitää käsittämättömänä, että moinen roska on joskus tehnyt johonkin vaikutuksen. Oma vaikutelmani: kun Steiner varoitteli alkoholista hän tiesi mistä puhui. Nuo esitelmät hänen on täytynyt pitää aika lailla päissään. (Ja tämä on asian hyväntahtoinen, myönteinen tulkinta.)

Mutta kidutan nyt itseäni ja kahlaan sen läpi.

Juuri lannoituksesta: Steiner näyttää pitävän sinänsä syntinä tai jotenkin patologisena ilmiönä jo sitäkin, että käyttää naapuritilalta luovutettua lantaa. Perustelut sille ovat kyllä astrologisia. Mutta luomutilojen loisimisilmiön hänkin tavallaan näyttää havainneen, jo silloin.
« Last Edit: 02.03.18 - klo:08:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #46 on: 03.03.18 - klo:08:12 »
Näitä Steinerin neuvomia tuholaisten torjuntakeinoja ei jostain syystä tuoda uudemmissa biodynaamisissa teksteissä paljon esille:

Myyriä vastustetaan nylkemällä pyydystetyn nuoren myyrän nahka ja polttamalla se. Tuhkaa sitten ripotetaan pelloille. Hyvin pienet "homeopaattiset" määrät riittävät. Erilaisten kosmisen voimien kautta vaikutus on se, etteivät myyrät enää lisäänny.

Hyönteisten vastustuksessa taas hyönteinen poltetaan kokonaan. Tuhka saman tapaan levitetään. Hyvin pienet määrät siinäkin riittävät.

Molemmissa tapauksissa tarkkaa on tähtien asento silloin, kun polttaminen ym. tapahtuu. Ja kummassakin sen on tapahduttava eri aikaan, ehdottomasti juuri siihen sopivaan. Hyönteiset on käsiteltävä, kun aurinko on Härän tähtikuviossa.

Molemmissa tapauksissa tulosta luvataan neljässä vuodessa. Sehän on luonnon rytmi näissä asioissa. Tarkentaen: ei siis neljän vuoden ajan vaan neljän vuoden kuluessa, ennemmin tai myöhemmin. Tässäkin on steinerilaisen vain sopeuduttava luonnon omaan rytmiin, eikä kärsimättömyyksissään sortua teollisiin torjunta-aineisiin. Tai edes muussa luomuviljelyssä sallittuihin?

Ainoa viiniä koskeva maininta kirjassa oli yksi kappale viiniluteesta, köynnösluteesta, ongelmana joskus 1880-luvulla ja vielä kirjoitamisen aikaan. Erikseen ei kerrottu, miten niitä pitäisi torjua, mutta kun ne mainittiin samassa luvussa (esitelmässä) luin edelliset ohjeet, niin ilmeisesti niitä keräämällä, ja polttamalla oikeaan aikaan jne.

Alko voi ehkä kertoa, että sen myymät biodynaamiset viinit on tuotettu luteita hirtt ... ei kun, polttamalla.
« Last Edit: 04.03.18 - klo:12:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #47 on: 03.03.18 - klo:08:51 »
Tämä Biodynaamisen yhdistyksen sivulla oleva ajatus, että jokainen voi meistä löytää itsessään "tutkijan ja taiteilijan" ja ...

Quote
Biodynaamisen näkökulman mukaan ihminen voi tutkia ja laajentaa luonnontieteellistä tietoa tavalla, jota tavanomainen tieteellinen maailmankuva ei vielä tunnista.

... tulee esille jo noissa Steinerin luennossakin, mm. tähän tapaan (1, painos, s. 47):

Quote
[...] Ei ole ollenkaan pahitteeksi, että maatalouden harjoittaja osaa meditoida. Hän voi silloin ymmärtää, mitä typpi ilmaisee. Jos hän oppii vastaanottamaan typen ilmaisemia viestejä, hän alkaa hoitaa tilaansa aivan uudella tavalla ja uusin perustein
[...]
Ajatelkaamme pelloillaan kulkevaa viljelijää. Oppineet pitävät häntä yksinkertaisena, koska häntä ei voi sanoa lukeneeksi mieheksi. Se ei kuitenkaan ole totta jo siitä syystä, että maanviljelijä on oikeastaan mietiskelijä. Pitkinä talvipuhteinaan hän todella meditoi. Hän kykenee havaitsemaan henkistä pystymättä selittämään miten. Tieto vain ilmenee hänelle yhtäkkiä. Hän kävelee pellolla ja äkkiä hän vain tietää jonkin asian, tietää ja kokeilee sitä myöhemmin.

Ettetkö mahdollisesti usko? Kannattaa ehkä uskoa, koska Steiner kertoo puhuvansa omasta kokemuksestaan:

Quote
Sain todeta sen usein omassa nuoruudessani, kun elin maanviljelijöiden parissa. Meidän on otettava lähtökohdaksemme, ettei pelkkä älyllisyys riitä, ettei se johda meitä tarpeeksi syvälle. Luonnon elämä on niin hienovaraista ja herkkää, että sitä ei voi käsittää karkeillla älyllisillä käsitteillä. Nykyinen tiede tekee juuri sen virheen, että yrittää tunkeutua karkein älyllisin käsittein hyvin herkkiin asioihin.

Jostain syystä kuitenkin Steiner katsoi kuitenkin tarpeelliseksi antaa näille "meditoijille" hyvin yksityiskohtaisia ohjeita kuten nuo edellä. Erilaisia "preparaatteja" koskevat ohjeet ovat vielä monimutkaisempia ja yksityiskohtaisempia. Ja jopa tiettyä - astrologista - "lukeneisuutta" edellyttäviä! - No, nykyisin asiaan on apuvälineitä, biodynaaminen kalenteri, joka löytyy jo jopa netistä, ks. edellä 12.04.16.

(Laitetaan tähän väliin selvennys, vaikkei luultavasti lukijoillemme tarvitsisikaan: eli siis täyttä huuhaata.)

Mutta kaikesta huolimatta, keskustelumme otsikko: steinerilaisuus se yhä sinnittelee. Ja on yhä sekä EU:n että Suomen lainsäädännönkin piirissä. Ja Suomessa ollaan jopa ilmeisen ylpeiitä, jos tuohon kaikkeen uskova porukka suostuu tulemaan Suomeen kokoustamaan, ks. edellä 20.6.2016. Ja yhä meillä on keskuudessamme ihmisiä, joille maaperän typpi juttelee?

Sellaiseen väitteeseen en ole vielä törmännyt, että biodynaaminen viljely olisi tuosta eteenpäin kehittynyt, pystynyt jotenkin irtautumaan noilta juuriltaan tms. Onko sellaista esitetty?
« Last Edit: 04.03.18 - klo:18:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #48 on: 04.03.18 - klo:11:13 »
Kun Tuomiston kartano kertoo omenapuutarhastaaan ...

Quote
Tuomiston puutarhassa on kasvatettu omenapuita 1850-luvulta lähtien. Itsepoimijat ovat tervetulleita poimimaan biodynaamisin periaattein hoidetun puutarhan omenoita syyskuukausina.

... niin nyt tuon Steinerin kirjan lukeneena ihmettelen, että onko kartanon väki todella ottanut huomioon sen eteeristen ja astaalisten voimien vuorovaikutuksen, jonka miettimiseen Steiner kehottaa puutarhoista ja puista kertovassa 7. esitelmässään? Ja kuinka astraalinen leijailee puun ympärillä ja tiivistyy latvaosissa? Kuinka puiden olemus on itse asiassa sama kuin maan ja eroaa siis kasvien olemuksesta? Jne.? Jne.?

Vai onko niin, etteivät he tosiasiassa mieti tuollaisia asioita, ja siis ymmärrä (eli piittaa) niistä hölkkäsen pöläystä, mutta "biodynaaminen" -sana kuulostaa sopivasti vanhalta ja alkuperäiseltä 1850-luvulla perustetulle puutarhalle?*) Näin saattaa muuten olla biodynaamisten viinienkin viljelijöiden kohdalla: he haluavat tulla kutsutuiksi sellaisiksi, vaikkeivät tosiasiassa mitenkään sen enempää sen filosofiaan kuin sen temppuihin usko. Myynnin ei aatteen takia, siis.

Sellaisena oikein alkuperäisenä, aitona ja ehkä vähän luomua tiukempana asian kannattajat haluavat sen esittää:

Quote
Loehr-Petersen määrittelee biodynaamisen viljelyn luonnonmukaisen tuotannon kautta. Hänen mukaansa luomu on eräänlainen riisuttu versio biodynaamisuudesta.

(MT:n konferenssiuutisesta, ks. edellä 20.6.2016)

Ja ehkäpä ovat saaneet muidenkin korvissa sen sellaiselta kuulostamaan.

_________

*) siihen viittaa myös kappale täältä, jossa kuvataan "Puutarhan hoidon periaatteet". Kasvinsuojeluaineiden ja keinolannoitteiden välttely mainitaan, mutta ei mitään juuri ja vain biodynaamiselle viljelylle ominaista.
« Last Edit: 12.03.18 - klo:09:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #49 on: 10.03.18 - klo:07:51 »
Tässä Wikipedia-artikkelissa on jo olennaiset tiedot:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Biodynaaminen_viljely

Steinerin kirjan lukemalla ei asiasta saa ratkaisevasti enempää tietoa. Tämän verran löytyi siitä, onko viljelytavassa tapahtunut jotain kehitystä:

Quote
Hybridilajikkeet ovat sallittuja vain maissin kohdalla. Geenimanipuloitujen lajikkeiden käyttöä ei hyväksytä. Geenimanipuloitujen eläinten lannan käyttö on rajoitetusti sallittu mutta turkiseläinten lannan ei. Eläimillä antibioottien käyttö on rajoitettu kahteen kertaan vuodessa. Jyrsijöiden torjunta hyytymisen estämiseen perustuvilla myrkyillä on sallittua.

Steinerin maatalouskurssin jälkeen biodynaamisessa viljelyssä on otettu käyttöön luomuviljelylle tyypillisiä menetelmiä kuten vuoro- ja kateviljely.


Eli enää ei biodynaamisen viljelijän pidä kärsivällisesti odotella neljää vuotta poltetun nuoren myyrän nahan vaikutusta!

Mutta tämä on tietysti edelleen mukana:

Quote
Käytännössä oleellinen ero nykyaikaiseen luomutuotantoon, että biodynaamisessa viljelyssä edellytetään Steinerin preparaattien käyttöä.

Jos ei se Suomessa ole pahemmin lyönyt itseään läpi, ei se kyllä globaalistikaan missään suuressa suosiossa ole:

Quote
Demeter International on ilmoittanut, että liiton alaisia viljelijöitä ja muita tuottajia on noin 4800 ja viljelty pinta-ala noin 150 000 hehtaaria. Tästä puolet on Saksassa. Luvussa ovat mukana myös vasta siirtymävaiheessa olevat tuottajat. Lisäksi sertifioituja tiloja ja tuottajia on liiton ulkopuolella olevissa maissa sen ilmoituksen mukaan noin 30 000 hehtaaria.

Nuo tiedot vuodelta 2017. Eli otsikkoomme on valittu aika osuva sana: se sinnittelee. Mutta ei ole missään - dynaamisessa vaiheessa.


PS. 12.2.18: Selvennys tällä vertailukohdalla: koko maailmassa on biodynaamisesti viljeltyä peltoa vähemmän kuin Suomessa luomuviljeltyä, jossa sitä on n. 200 000 hehtaaria.

En löytänyt tietoa netistä, mutta se olisi varmasti sekin hyvä asian arvioimiseksi: kuinka suuri osuus biodynaamisista tiloista on asialla kekkaloivia viinitiloja. Muulla kuin Saksassa, jossa historiallisista syistä on varmasti muitakin.
« Last Edit: 12.03.18 - klo:09:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #50 on: 13.03.18 - klo:14:48 »
Tästä netti-ilmoituksesta tulee mieleen ...

ETSIMME TYÖHARJOITTELIJOITA KAUPUNKILAISTEN OMALLE PELLOLLE

Quote
Tule oppimaan luomu- ja biodynaamista viljelyä Kaupunkilaisten omalle pellolle. Monimuotoinen 3,5 hehtaarin avomaavihannesviljelyksemme ja yhteisö puutarhamme sijaitsevat Vantaan Korsossa hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä.

Tarjoamme mahdollisuuden seurata uudenlaisen kumppanuusmaatalouden kehitystä ja upean oppimismahdollisuuden. Tarjoamme hyvää opetusta pellolla ja tutustumisen uudenlaiseen liiketaloudelliseen malliin, jossa kuluttajat ovat mukana jo alkutuotannossa. Valitettavasti emme voi maksaa palkkaa työharjoittelijoille, mutta sitäkin arvokkaampaa kokemusta.
(lihav. HJ)

... että ehkäpä kuitenkin jotain ihmeellistä kautta nuorelle ihmiselle on myöhemmässä elämässään hyötyä siitä, että hän osaa tehdä oikeaoppisen steinerilaisen preparaatin. Tai jos tuolla ollaan tiukemmin traditiossa, hän tietää ja osaa sitten, miten nuori myyrä nyljetään, poltetaan ja sen tuhka pellolle levitetään. Ehkäpä osaa myös vastaanottaa typen viestejä, missä niitä sitten sattuu kuulemaankaan.


PS. 14.3.17: Aamuradiossa puhutaan juuri nyt nuorten työhausta. Kannattaakohan tuo harjoittelu mainita CV:ssä aikanaan, kun hakee työtä, josta maksetaan palkkaa?
« Last Edit: 14.03.18 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #51 on: 20.03.18 - klo:07:19 »
Tämä ei ehkä ihan eksaktisti liity steinerilaisuuteen, mutta sukua se sille on. Tämä pariskunta Itävallassa poistaa vempaimellaan (kuvassa) 15 minuutissa maasäteilyn vaikutuksen myymistään luomuvihanneksista ja -hedelmistä:

https://pbs.twimg.com/media/DYkx83qX4AMwX2D?format=jpg

Ja tulosta todella luvataan: ne maistuvat 60% paremmilta!

Tuonkin vampaimen Suomeen tuomiseen varmasti saisi projektirahaa! On se luomun myynninedistäminen vaan niin tärkeä tavoite, "meille".
« Last Edit: 20.03.18 - klo:09:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #52 on: 10.04.18 - klo:06:50 »
Oudon kohteliaasti tätä himphamppua sanallisesti kohdellaan, silloinkin, kun (ulkopuolisena) selvästi ymmärretään, että himphamppua se on. Esimerkimme Viiniposti -sivustolta ...

Quote
Biodynaamisuus on sekä menetelmä että ideologia

Biodynaaminen on lyhenne sanasta biologis-dynaaminen.  Ideologian ja menetelmän ”isänä” pidetään Rudolf Steineria, joka vuonna 1924 luennoi Saksassa luonnon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.  Biodynaamisen viljelyn ekologia ulottuu tilan maiden, viljelykasvien, eläinten ja ihmisten lisäksi tähtitaivaan kosmisiin ulottuvuuksiin, ja maatilan toimenpiteet suoritetaan noudattaen luonnon suuria rytmejä.

Myös biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön, ja maan hedelmällisyyttä vaalitaan kompostoinnin, viherlannoituksen, vuoroviljelyn ja biodynaamisten ruiskutteiden (preparaattien) avulla. Biodynaamisessa viljelyssä kuitenkin korostetaan omavaraisen ja omaleimaisen tilakokonaisuuden merkitystä elintarvikkeiden tuotannon perusyksikkönä. Siihen liittyy filosofia, jonka mukaan ihminen voi tutkia ja laajentaa luonnontieteellistä tietoa tavalla, jota tavanomainen tieteellinen maailmankuva ei vielä tunnista.

... ja toinen ulkoministeriön "Ruokaturvan ja maatalouden sanastosta", jonne saimme aikanaan jotain muutoksia, mutta tämä sinne jäi, sananselitys, että biodynaaminen viljely:

Quote
Muistuttaa läheisesti luonnonmukaista viljelyä ja voidaan sertifioida
luomu-tuotannoksi. Siinä korostetaan planeettojen ja kuun
liikkeiden, vuodenaikojen vaihtelun ja vuorokausirytmiin perustuvaa
ajoitusta ja viljelyteknisiä toimenpiteitä tämän aikataulun
mukaisesti.

Jos vielä olisi olemassa joku muoto kristillistä viljelyä, pyhitettyine vesineen yms., kuvattaisiinko sitä yhtä rauhallisen "objektiivisesti"?
« Last Edit: 10.04.18 - klo:18:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #53 on: 10.05.18 - klo:01:29 »
Kuulostaa varmaan vakuuttavalta, ainakin kirjoittajasta itsestään:

Viinilehden valitsemat Vuoden samppanja ja kuohuviini 2018

Quote
Pienessä Rorschwihrin kylässä Alsacen viinitien varrella Engelin neljän sukupolven perhe iloitsee kuohuviininsä valinnasta Vuoden 2018 kuohuviiniksi Suomessa!
[...]
Teknologia auttaa kasvitautien ja sääilmiöiden ennakoinnissa: viinitarhoille asennettu sääasema monitoroi olosuhteita, jotka saattaisivat olla haitallisia kasveille tai vastaavasti suotuisia tuhoeläimille. Maata lannoitetaan biodynaamisilla preparaateilla ja hyötykasveilla, ja tuholaisia torjutaan niiden luonnollisilla vastustajilla. Myös viinimössä perheen filosofia on kunnioittaa maaperän antia: viinin tekeytymiseen puututaan niin vähän kuin mahdollista, ja viinien annetaan kypsyä rauhassa hiivasakkansa päällä ennen pullotusta.

Mutta tietääkö hän todella, miten tuota viinitilaa hoidetaan? Tai edes sitä, mitä nuo preparaatit ovat ja miten niitä käytetään? Onko hän lukenut edes edellä mainittua Wikipedia-artikkelia asiasta?

Yhä enemmän kallistun näkemykseen, että erityisesti viininviljelyksessä tuo "biodynaaminen" on ennenkaikkea tärkeä sanana, jota käytetään, kun puhutaan viinistä kirjoittaville tai viiniä ostaville. Ei niinkään toimintaohjeena itse viljelemisessä.

« Last Edit: 10.05.18 - klo:01:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #54 on: 16.05.18 - klo:04:03 »
Sama englanniksi, European Scientist:

Biodynamics; a very strange concept.

Kirjoittaja - joka muuten näkee luomun rationaalisena viljelymuotona! - päätyy myös ihmettelemään biodynaamisen viljelyn asemaa viininviljelyssä ...

Quote
Given the questionable nature of this theory, it’s somewhat surprising that these days organic vine cultivation and biodynamics are often considered in the same light. 
[...]
For some years, a number of often excellent viticulturists have claimed to be followers of biodynamics, for many only in part, in parallel with traditional or organic viticulture. They probably see it as a kind of “super” organics, while in fact it is a totally different approach and to say the least questionable given its theoretical foundations.  It’s hard to imagine that they give credence to those kinds of ideas. The confusion is maintained even by the organisations promoting it, who consider biodynamics as a complementary approach to organic farming, which makes it much more acceptable than the odd principles it is based on. 
(lihav. HJ)

... päätyy hänkin käsitykseen, että nämä viininviljelijät lähinnä teeskentelevät, eivätkä tosissaan usko näihin outoihin okkultistisiin teorioihin. Mediajulkisuutta tulee, koska hullutukseen mukaan ilmoittautuneiden joukossa on joitakin muutoin hyviä viljelijöitä - jotka tekivät hyviä viinejä jo ennen ns. "hurahtamistaan":

Quote
Although biodynamic viticulture is in a very small minority in Switzerland and across Europe, it’s very “trendy” and gets a lot of media coverage, because the winemakers who are adepts of the practice often produce very good wines – as they did before the advent of biodynamics…
« Last Edit: 16.05.18 - klo:06:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #55 on: 19.05.18 - klo:03:40 »
Kaikenlaisia ihmisiä ja asioita, joihin he uskovat, tulee tietysti YLE:n esitellä. Tietty kohteliaisuus kuuluu myös asiaan. Hyvin kohtelias tämä esittely sitten onkin:

Biodynaamisen maanviljelijän Markku Kuhan mielestä onnen voi löytää puhtaan ravinnon kautta

Quote
Pelkkä ekologinen maatalous ei Kuhalle riittänyt vaan hän halusi lisää haasteita. Vuosien myötä kuvaan astuikin biodynaaminen viljely. Biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön, maan luonnonmukaiseen lannoittamiseen, taivaankappaleiden liikkeisiin sekä viljelijän henkilökohtaiseen luontosuhteeseen.

– Biodynaamisen viljelyn avulla tuotteesta tulee niin tasapainoinen, ettei siitä käytännössä puutu mitään. Se on sellainen maailma, missä ei edes tarvitse miettiä mitä syö.

Olkaamme siis mekin, ja todetkaamme vain, että näitä ihmisiä siis (yhä) on.

« Last Edit: 19.05.18 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #56 on: 22.05.18 - klo:17:50 »
Itsekseni tässä iltatuimaan funtsattua:

Luomulle voisi antaa uskottavuutta, jos joku sen (tieteellisiä ansioita saavuttanut) puolestapuhuja hyvin julkisesti ja hyvin selvin sanoin toteaisi biodynaaminen viljelyn humpuukiksi.

Koska tätä ideaa tuskin spontaanisti käytetään, me voimme tehdä luomuväelle sen palvelukseen, että kysymmme asiaa kyllin tiukasti joltakin luomun tiedejulkkikselta.
« Last Edit: 02.10.18 - klo:02:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #57 on: 26.05.18 - klo:07:08 »
Merja Lahdesmäen esitelmästä "Median leimaamat luomutuottajat" Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 23.4.2018. Ote pioneeriluomuviljelijän haastattelusta:

Quote
”No naapurit ei pitäny mua
ollenkaan maanviljelijänä. Ne ei
suostunut puhumaan mitään. Kyllä
sitä muut viljelijät karsasti,
oikeastaan välttelivätkin mua. Kyllä
ne noituutena piti jonkin verran,
että oli ne preparaatit”

No, eikö se myös noituutta ollut? Eikä ainoastaan "jonkin verran".

Lähdesmäki oli jatkanut asiasta kertomalla tästä (oma diansa):

Quote
Stigmatisoivien attribuuttien
siirtäminen:
Luomuviljelyyn liitettyä stigma
siirretään muille toimijoille, erityisesti
biodynaamisesti viljeleville tuottajille

Eikö tuo ole mitä mainioin strategia?! Vrt. edellinen puheenvuoroni. Tämähän saatiin onnistumaan (toinen hastatteluote):

Quote
”Mä oon nähny tän kehityksen sieltä
70-luvun alusta tähän päivään. Kuinka
alussa oli se ”kylähullu” mutta nythän
tää on ihan tavallista tää luomu. Sillai
muutos on ollu valtava tässä”.

Vaikka viinin kauppaajat näyttävät olevan tästä biodynaamisuuden "stigmasta" päinvastoin ylpeitä kuin saksalaiset akateemiset ennenvanhaan opiskeluaikojensa kaksintaisteluarvista.

Mutta kukaan ei enää muista, miten luomu lähti liikkeelle steinerilaisuudesta. Eikä sitäkään, että sen eräät perusoletukset ovat yhä peräisin sieltä.
« Last Edit: 26.05.18 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #58 on: 30.05.18 - klo:05:44 »
Itsekseni tässä iltatuimaan funtsattua:

Luomulle voisi antaa uskottavuutta, jos joku sen (tieteellisiä ansioita saavuttanut) puolestapuhuja hyvin julkisesti ja hyvin selvin sanoin toteaisi biodynaaminen viljelyn humpuukiksi.

Koska tätä ideaa tuskin spontaanisti käytetään, me voimme tehdä luomuväelle sen palvelukseen, että kysymmme asiaa kyllin tiukasti joltakin luomun tiedejulkkikselta.

Huomaan, että olennaisesti saman oli jo pari vuotta sitten sanonut nimimerkki JösseJänis Agronetin keskustelupalstalla:

Quote
Samaan aikaan, kun monet luomuilijat haluavat epätieteellisin argumentein kieltää monia tutkittuja ja hyviksi havaittuja menetelmiä valtavirran viljelijöiltä, Luomuväki hyysää siipiensä suojassa okkultistista uskonlahkoa, jota myös biodynaamisiksi viljelijöiksi kutsutaan. Tokihan jokainen saa haudata (laillisesti metsästetyn) jäniksen käpäliä täyden kuun aikaan, pirskotella homeopaattisia preparaatteja omille pelloilleen ja kiertää lohkoja myötä- ja vastapäivään, mutta tällaisen pseudotieteellisen pelleilyn nostaminen yhdeksi varteenotettavaksi tavaksi tuottaa turvallisia elintarvikkeita eettisesti, ekologisesti ja ekonomisesti kestävällä tavalla on kyllä jo vähintäänkin hämärän rajamailla.

Kaikkein kummallisinta on, että siinä, missä STM:ssä homeopatiaa pidetään parhaimmillaankin melko haitattomana huuhaana, MMM:ssä biodynaaminen tuotanto on esitetty yhtenä vakavasti otettavana vaihtoehtona viljellä maata. MMM jopa tukee biodynaamiseen tuotantoon liittyviä hankkeita, joilla Suomeen on tuotettu ulkomailta "asiantuntijoita" kertomaan, missä asennossa planeettojen tulee olla, jotta kasvi olisi vastaanottavaisimmillaan ja hyötyisi näin parhaiten preparaateista ja puheterapiasta. Luomuviljelijöiden olisi korkea aika sanoutua irti tällaisesta. Ammatillinen veljeily näiden antroposofian ylipappien kanssa on vahvasti omiaan heikentämään myös Luomu-viljelyn uskottavuutta.
(lihav. HJ)

Ainakin koulutusta annetaan osittain MMM:n tuella:

Quote
Keudassa on menossa paitsi luomupuutarhurin perusopinnot useamman vuosikurssin voimin, myös luomuvihannesviljelijän ammattitutkintokoulutus. Perusopintoihin kuuluu retkiä biodynaamisille tiloille Suomessa ja keväisin järjestettävä opintomatka Ruotsiin Järnan biodynaamisiin puutarhoihin.

Neuvonnan rahoituksesta osa tule MMM:stä yhteistyössä Luomuliiton ja ProAgria keskusten liiton kanssa ja osan rahoittaa Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.

***

Löytyypä netistä myös yksityiskohtaisia ohjeita preparaattien tekemisestä. Ja samalla yhteystiedot, jos niitä haluaa ostaa (jos itse tekeminen tuntuu liian vaikealta/työläältä). Bisnestäkin siis asialla tehdään. Luultavasti kyllä hyvin pientä.

Asiaa on selitetty täälläkin:

Quote
Ehkä tunnetuin laajennetun luonnontieteen sovelluksista on biodynaaminen viljely. Normaaliin luomuviljelyyn kuuluvien toimenpiteiden lisäksi se ottaa huomioon myös laajennetun luonnontieteen näkökohdat.
(lihav. HJ)

Meillä muilla laajentuu lähinnä suu. Ymmyrkäiseksi, hämmästyksestä.

***

Kun Biodynaaminen yhdistys on jäsenenä sellaisissa katto-organisaatioissa kuin Kepa ja Pro Luomu, niin nekin tavallaan antavat siunauksensa tälle "laajennetulle luonnontieteelle", eikö? Voisi olla niidenkin uskottavuudelle hyväksi, jos ne jollain hienovaraisella tavalla pääsisivät tästä jäsenestään eroon. Voi olla, että se on nyt hankalaa, kun ne jo ovat sen jäsenekseen päästäneet. Erottamiselle on ehkä vaikea löytää konkreettista syytä. Mutta se on kyllä läydettävissä: kumpikin järjestö voisi tehdä linjauksen, että ne perustavat toimintansa tieteelliseen maailmankuvaan. Kepahan on sitä jo tavallaan tuonut esille, ilmastonmuutosta vastustaessaan. Siinä ei ole vedottu astrologisiin argumentteihin, ei mihinkään luonnontieteen "laajennuksiin"! Samoin on Pro Luomu yleensä vedonnut akateeemisiin tieteellisiin luomututkimuksiin. Näin, vaikka olisimmekin olleet eri mieltä tutkimusten tasosta ja/tai johtopäätöksistä.
« Last Edit: 07.10.18 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #59 on: 07.06.18 - klo:06:11 »
Suomen Luonnonsuojeluliittokaan ei ota mitään etäisyyttä steinerilaisuuteen:

RETKI Takkulan luomuviljelyksille ja -metsään Pohjois-Espoossa

Quote
Tervetuloa tutustumaan Ali-Takkulaan PienenKylän luomuviljelys- ja metsätilaan Pohjois-Espoossa. Tutustumme luomusertifioituun metsään, mehiläistenpitoon sekä vihannesten biodynaamiseen viljelyyn.
[...]
* Pellolla. Kävely biodynaamisesti hoidetun vihannespellon poikki. Tutustutaan viljelytapaan ja lannoitepreparaatteihin.

Tuo ei tunnu lainkaan kummalliselta? Mitä tapahtuisi, miten suhtauduttaisiin, jos SLL järjestäisi retken, jolla tutustuttaisiin noitien tai shamaanien "työhön"?
« Last Edit: 07.06.18 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »