Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 321804 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #45 on: 25.02.14 - klo:08:12 »
Kiitos, Jarrumies, upeista laskelmista. Nuo täytyisi saada esille visuaalisesti näyttävämmässä muodossa artikkelipuolellemme (nyt teknisiä vaikeuksia, palaan asiaan ...)

Nyt ilmeisesti enää puuttuu luomuvihannestuotannon (marjat ml.) tarkastelu.

Perustiedot kaikesta vihannestuotannosta löytyvät puutarhatilastosta. Sieltä jo heti ensi silmäyksellä näemme, että hehtaarimäärät ovat tällä sektorilla suhteellisen pieniä, eli yhteensäkin vain n. 16 000.

Raportin sivulla 15 on taulukko, jossa esitellään luomun pinta-alaprosentit ja osuudet tuotannosta.

Mutta olen aika lailla varma (tämänkin voinee tarkistaa), etteivät tuossakaan tilastossa näy luomun "piilohehtaarit" (kuten eivät näy viljatilastoissakaan).

Vaikkei piilohehtaareita saataisikaan selville, eivät luomuvihannekset käytännössä muuta kokonaiskuvaa siitä, miten todella vähän ihmiselle syötävää luomuhehtaareilta saadaan.

Tuo taulukko on muuten hölmösti rakennettu. Siellä on mainittu joitakin vihanneksia ja marjoja, mutta ei omaa riviään "Muut" (yhteensä-rivien summat ovat siten suurempia, mitä ylempänä olevista luvuista tulee).

(Seuraava tilaston päivitys näyttää muuten olevan tulossa hyvin pian eli 24.03.2014)
« Last Edit: 25.02.14 - klo:16:14 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #46 on: 26.02.14 - klo:18:51 »

Luomuvihannesten ja marjojen viljelyn pinta-ala ja satotietoja verrattuna tavanomaiseen viljelyyn vuonna 2012


S1 = Luomun satotason osuus tavanomaisen viljelyn satotasosta %

S2 = Luomun osuus kokonaisadon määrästä %

S3 = Luomun osuus viljellystä pinta-alasta %

S4 = Laji


  S1           S2         S3         S4
 
  %           %          %   

51,4         0,7         1,3   Tarhaherne
79,1         1,9         2,4   Valkokaali
83,9         3,1         3,6   Porkkana
66,3         2,2         3,2   Ruokasipuli
85,0         2,0         2,3   Vihannekset yhteensä

49,8         1,8         3,6   Mansikka
38,4         7,6        17,6  Herukat
28,9         1,4         4,6   Vadelma
26,8         2,5         8,7   Marjat yhteensä

36,1         2,6         6,8   Omena


Laskettu TIKEn julkaisemasta taulukosta:
PUUTARHATILASTOT 2012
http://www.maataloustilastot.fi/e-lehti-puutarhatilastot-2012/Puutarhatilastot%202012_190613.pdf

Luomun satotasot verrattuna tavanomaiseen ovat vihanneksissa aika hyviä - luokassa "Vihannekset yhteensä" 85,0 % tavanomaisesta.
Marjoissa kuitenkin hyvin pieniä. Luokassa "Marjat yhteensä" satotaso on vain 26,8 % tavanomaisesta.

Tässä ei taaskaan ole mitenkään tilastoitu noita "piilohehtaareja".

Lähdetaulukosta (ja tästäkin) puuttuu Muut -rivejä kuten Jokipii yllä jo huomautti. Voisihan ne laskea vähentämällä yhteensä-riveistä mutta en viitsi. TIKEn kyllä pitäisi viitsiä tehdä täydellisemmät koontitaulukot ja vertailut - ei kauaa veisi aikaa.


« Last Edit: 26.02.14 - klo:19:58 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #47 on: 27.02.14 - klo:07:34 »
Alustava yhteenveto Suomessa tuotetun, ihmisten syötävissä olevan luomuruoan osuuksista näyttäisi siis tältä:

Leipävilja 2,2%
Vihannekset 2,0%
Marjat 2,5%

Maito 1,9%
Liha 1-2%

Tuon ulkopuolelle jää ehkä jotain (kalat, nahat, villat?) mutta siinä se pääosa Suomessa tuotetusta tavarasta on, ja siis luomun osuuksista.

Sopivasti pyöristäen voitaneen siis sanoa:

luomuviljely tuottaa 7%:lla Suomen pelloista 2% suomalaisten ruoasta.

Tai toisinpäin: ruokaa (ihmiselle) tuottaa luomuhehtaari vain n. 30% siitä, mitä tuottaa tavanomainen hehtaari.
« Last Edit: 27.02.14 - klo:07:46 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #48 on: 28.02.14 - klo:12:02 »
Alustava yhteenveto Suomessa tuotetun, ihmisten syötävissä olevan luomuruoan osuuksista näyttäisi siis tältä:

Leipävilja 2,2%
Vihannekset 2,0%
Marjat 2,5%

Maito 1,9%
Liha 1-2%

Tuon ulkopuolelle jää ehkä jotain (kalat, nahat, villat?) mutta siinä se pääosa Suomessa tuotetusta tavarasta on, ja siis luomun osuuksista.



Tuohon voi lisätä luomukananmunat:

Kananmunat 3,8 %

Laskin tarkan luvun 3,765 % vuodelle 2013 seuraavan sivun excel-taulukosta (sivulla puhutaan pyöreästi 4 prosentista):
http://www.maataloustilastot.fi/kananmunien-tuotanto


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #49 on: 28.02.14 - klo:19:56 »
Aivan, kuinka nyt minulta tuo unohtui.

Sitten tarvittaisiin vielä - kokonaisarvioon - tieto munien tuotantoon käytetyistä hehtaareista, luomussa ja tavanomaisessa.

PS. 1.3.14: Tästä Suomen Luonto -lehden jutusta
http://epaper.hansaprint.fi/sluonto/SL13_08/files/assets/basic-html/page15.html
... saa hiukan ensi haarukkaa asialle: 50 ha, 10 000 kanaa, 8 500 munaa päivässä.

Jos luomukanoja Suomessa on siis 140 000 ja ne syövät saman verran kuin. ko. tilalla, hehtaareja kuluisi asiaan yhteensä 700.

Mutta nuo näyttävät kaikki olevan munivia kanoja: mukaan on laskettava myös kanankasvattamot ym. järjestelyt, joilla kanat saadaan munintaikään.

Tuolla esimerkkitilalla oli vain viidennes viherlannoituskäytössä: oliko silläkin "piilohehtaareita"? Vai riittääisikö tuossa tapauksessa kanankakan tehokas kierrätys?

« Last Edit: 01.03.14 - klo:12:56 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #50 on: 01.03.14 - klo:22:24 »
Koontitilanne nyt:

Alustava yhteenveto Suomessa tuotetun, ihmisten syötävissä olevan luomuruoan osuuksista Suomessa tuotetusta ruoasta
(uusimmat käytettävissä olevat tiedot, vuodet 2012 tai 2013):


Leipävilja       2,2%
Vihannekset   2,0%
Marjat            2,5%

Kananmunat  3,8 %
Maito             1,9%
Liha               1-2%
  Liha eriteltynä:
  Naudanliha       2,1 %
  Lampaanliha   12,4 %
  Sianliha           0,2 %
  Siipikarja         0,0 %

Kala                0,0 %

Ruokarasvat ja -öljyt   alle 1 % ?
(muut kuin maitopohjaiset)
Juustot                      alle 1 % ?
(muut kuin maitopohjaiset)

(Luomuvoi ja osa juustoista sisältyy jo vastaanotetun maidon lukuihin.)

Kaikki luomuruoan kotimainen tuotanto yhteensä enintään noin 2 %.

Huom: Luomuruoan tuotannosta suuri osa (30-40 % ?) myydään tavanomaisena tuotteena tai joutuu hävikkiin.

Tarkistetaan laskelman realistisuutta lähtien Suomessa myydyn luomuruoan arvon (euroissa) osuudesta elintarvikkeiden kokonaismyynnistä muuttamalla se volyymiosuudeksi.
Lähtökohtaluvut:

- Luomuruoan myyntiosuus euroissa 1,7 % vuonna 2013 (oletus, vuonna 2012 oli 1,6 %).
- Luomun hinta 50 % kalliimpaa (eli kerroin 1.5, voi olla vaikkapa 2) kuin tavanomainen.
- Kotimaisuusaste tavanomaisessa 75 %, luomussa 70 % (eli vastaavasti desimaali-ilmaisuna 0.75 ja 0.70)
- Luomutuotannosta myydään tavanomaisena (plus hävikki ennen kuluttujalle päätymistä) on noin 30 % eli kuluttajalle päätyy luomuruokana 70 %.

Noita lukuja käyttäen saadaan luomun volyymiosuudeksi:

(1/0.70)*(1-(0.75-0.70))*(1.7/1.5) =   1.54 %

Siis tuon perusteella kaikki luomuruoan kotimainen tuotanto yhteensä olisi 1,5 % tavanomaisen ruoan kotimaisesta tuotannosta.

Toinen laskuesimerkki. Muutetaan hieman tekijöitä: alla tavanomaisena myydään 40 % (kuluttajalle päätyy 60 % luomuruokana), luomun hinta kaksinkertainen (tekijä 2).
Saadaan:

(1/0.60)*(1-(0.75-0.70))*(1.7/2) = 1.35 %

***

Lihantuotanto eritelty yllä tämän sivun tietojen mukaan:
http://proluomu.fi/luomulihan-markkinakatsaus-tarjonta-lisaantymassa/

Ja kala:
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/ministerio+luomukalan+tuotanto+selvitykseen/201306439537
http://proluomu.fi/miksi-luomukala-ei-polski-suomessa/
« Last Edit: 02.03.14 - klo:00:30 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #51 on: 05.03.14 - klo:14:46 »

Kun Jarrumiehen tavoin ihmettelin, missä viipyy raportti v. 2013 luomumyynnistä, meninpä Pro Luomun sivuille ja vilkaisin heidän tätä v. 2012 yhteenvetoaan eli kalvosarjaa:

Luomu Suomessa 2012 -katsaus
(Avaa sieltä erikseen pdf-tiedosto)

Sieltä sivulta "Luomukotieläintuotanto" löytyikin aika täsmälliset luvut lihataloudesta, eli teurastusmäärät:

luomua yhteensä 2,3 milj. kiloa, 273,6:sta, eli 0,84 prosenttia.

(Siipikarjaa ei ole mainittu, mutta sen voinee unohtaa, kun sitä ei käytännössä ole.)

Edellisestä kalvosta opimme, että ...

Quote
Kaikista luomutiloista noin 40 % on kotieläintiloja, mutta niistä vain noin kolmannes *) kuuluu luomueläintuotannon valvontajärjestelmään eli myös markkinoi kotieläintuotteensa´luomuna.
(Lihav. HJ)

Jos nyt yksinkertaisuuden vuoksi kerromme kolmella, niin luomutilojen potentiaalinenkin osuus lihatuotannosta olisi siis 3 kertaa 0,84 eli 2,5 prosenttia. Hiukan siis parempi kuin viljantuotannossa, mutta ei missään järkevässä suhteessa asiaan käytettyihin luomuhehtaareihin.

Mutta siis tässä ja nyt **) tuotetusta lihasta (sertifioidun) luomulihan osuus jää siis alle yhden prosentin. Jonka tuottamiseen siis menee n. 80% luomualasta, ja sitä kautta siis luomutuistakin jne.

PS. Samasta kalvosarjasta selvisi, että kananmunia suomalaiset yhteensä syövät n. 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on noin muna joka toinen tai kolmas päivä, kaloreissa ehkä korkeintaan noin 2 prosenttia (muissa ravinteissa toki enemmän, se on superruokaa!). Mutta luomumunien suhteellisesti hyväkään osuus tästä ei siis lainkaan muuta kokonaiskuvaa.

________

*) miksi? Miksi ihmeessä?
**) ellei sitten seuraava Pro Luomun yhteenveto muuta kerro - jota tuskin tapahtuu
 
« Last Edit: 05.03.14 - klo:15:06 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #52 on: 05.03.14 - klo:17:15 »
Mietin tässä, eikö viranomaisilla pitäisi olla jotain lukuja - vaikkapa poikkeusolojen suunnittelua varten - Suomessa tuotetun ruoan reaalimäärästä, siis arvioituna kiloina, ei euroina. Ja tässä tietokannassa myös tieto siitä, paljonko luomuruokaa maassa tuotetaan, kiloina. Tai kaloreina/jouleina tms. (kun peruna-, vilja- ja lihakilot jne. eivät ole suoraan yhteen laskettavissa).


Yhteismitallisen suureen laskeminen ruoka-aineille olisi tärkeä asia. Energiamäärä olisi järkevä yhteinen mitta.

Jotta Suomen koko ruokatuotannon energiamäärä (joule, kalori) voitaisiin laskea niin tarvitaan seuraavat tiedot:

1. Tuotetun ruoka-aineen volyymi (kg, litra tai kappalemäärä) - löytyy melko helposti
2. Energiamäärä volyymiyksikköä kohden ruoka-aineittain (esim. kaloria/kg tai kaloria/litra)  - tieto pitäisi löytyä tieto helposti
3. Tavanomaisen ja luomun osuudet volyymistä ruoka-aineittain  - nämä tiedot meillä jo melkein on

Jos nuo kootaan, niin luomun osuus Suomen ruoantuotannon koko energiamäärästä on helppo laskea.

Mutta tiedot pitäisi ensin koota tänne.

***

Ilmeisesti MMM ei ole vastannut mitään Jokipiin lähettämään kyselyyn? Hitaita ovat ...
« Last Edit: 05.03.14 - klo:17:56 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #53 on: 26.03.14 - klo:06:00 »
Sirpa Pietikäinen haluaa (IL:n blogi) utopistisessa kirjoituksessaan *) elvyttää tämän idean:

Quote
Toisaalta luomutuotannon kritisoidaan olevan tehotonta maailman koko väestön ruokkimiseen. Tuotto-panossuhde luomussa on kuitenkin samalla tasolla kuin tavanomaisessa tuotannossa, toisinaan jopa korkeampi. Luomutuotanto on tarkemmin arvioituna resurssitehokas maatalouden ja ruoantuotannon muoto.

Tämä on jo käsitelty tämän triidin alussa, ja osoitettu, miten vähän merkitystä tuolla (tietyllä tavalla lasketulla) tuotto-panossuhteella maailman (EU:n, Suomen) ruokkimisen kannalta on.

Eli viitaten vielä pajatsovertaukseeni: jos euron panoksella saa kaksi euroa, se on kyllä 100% tuotto - mutta ei sillä saa vielä edes toista kaljaa ...

Tuon idean viehätys, että kun oikein vähän investoidaan, ja silti saadaan (suhteessa) jotain tuottoakin, on kyllä aika käsittämätön. Ja erityisen käsittämätöntä on, jos sitä kannattaa talousasioissakin päättämään valittu poliitikko. Pietikäinenhän ei tuolla kappaleellaan edes pystynyt kieltämään sitä, että luomutuotanto on "tehotonta maailman koko väestön ruokkimiseen"!

__________

*) kirjoitinko "utopistinen"? Käytännössä tuossa Pietikäisen visiossa on kyllä kyse dystopiasta!
   
« Last Edit: 26.03.14 - klo:06:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #54 on: 02.04.14 - klo:13:48 »
Näin päädymme siihen, että kun on mahdollista *) (tarvittaessa) tuottaa typpilannoitetta ilman fossiilista energiaa, niin siinä tilanteessa – jota aina tässä yhteydessä väläytellään – että fossiiliset polttoaineet loppuisivat tykkänään, niin edelleen turvautuisimme tehoviljelyyn, joka (yhteyttämisprosessin kautta) antaisi näin meille paljon lisäenergiaa.

Voiko olla niin, että Suomessa tästä faktasta ei olla tietoisia?

(Tai siis myös tästä faktasta?)

Nyt nimittäin Ilta-Sanomien artikkelissa tänään (2.4.14) "Näin Suomi hyötyy ilmastonmuutoksesta" oli tällainen kohta (lihav. HJ):

Quote
"Me olemme maataloudessa nykyisin vielä hyvin öljyriippuvaisia. Mistä energia tulevaisuudessa saadaan ja mihin hintaan? Miten ostolannoitteen hinta kehittyy? [MTT:n tutkija Riitta] Savikko kysyy.

Vastausta etsitään muun muassa uusiutuvan lähienergian tuotannosta ja viljelykiertoon tulevien typensidontakasvien käytöstä."

Onko siis niin, että MTT ja Suomi suunnittelevat, ilmastonmuutokseen varustautumisessa, ainakin "suunnitelmana B" siirtymistä luomuviljelyyn? Ja tämän asian suunnitteluun ja tutkimiseen laitetaan rahaa?

(PS. Tämän asian esille tuonti olisi tietysti ollut mahdollista myös tässä triidissä.)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #55 on: 08.04.14 - klo:07:47 »
Pro Luomu näyttää nyt julkaisseen tämän:

Luomu Suomessa 2013 -katsaus päivitetty

Paljon muutoksia aiempaan siinä ei näytä olevan, mutta käytettäköön nyt sitä, tuoreimpana, jos ja kun tuoreita lukuja tarvitaan.

Ainoastaan yksi muuttunut luku nousi silmään: luomunaudanlihan osuus kulutuksesta oli noussut aiemmasta 2,1%:sta hiukan järkevämpään 3,1%:iin. Joka ei kyllä edelleenkään ole järkevä, jos ottaa huomioon luomun osuuden viljelyalasta, ja sen, että luomussa tehdään pääosin ruokaa juuri lehmille (ks. edellä) ja että juuri siinä luomun suhteellisen "handicapin", alivoimaisuuden pitäisi olla pienempi.

Kun siinä oli tällainenkin tieto ...

Quote
Isoimpien kauppojen valikoimissa on laajimmillaan noin 3 000 luomutuotetta. Niistä noin 60 % on kotimaisia.

... niin olisi tietysti voinut olla tieto/arvio siitä, paljonko myydystä tavarasta oli kotimaisia. (Varsinkin, kun asiasta on viime aikoina saatu vaikeasti tulkittavia lausuntoja.)
« Last Edit: 08.04.14 - klo:12:48 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #56 on: 23.04.14 - klo:23:08 »
Luomulakolla on Maatilan Pellervosta bongattuna erinomainen juttu, jossa käsitellään luomuviljelyn tehottomuutta:
http://luomulakko.blogspot.fi/2014/04/ala-luomuviljelijaksi.html

Siitä käy ilmi, että luomussa saattaakin olla jopa kolme välivuotta viiden vuoden viljelykierron aikana:

Quote
Taitavimmat luomuviljelijät pääsevät kohtuullisen hyviin hehtaarisatoihin, mutta heilläkin viiden vuoden luomu-viljelykierrossa on yleensä ainakin kaksi viherlannoituskautta. Lisäksi juuririkkakasvien torjunta vaatii hyvin usein yhden kasvukauden avokesannointia. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvälläkin luomutuottajalla on viidestä vuodesta usein vain kahtena vuotena varsinaista sadontuotantoa.

 "Tästä johtuu, että seitsemän prosentin luomuala tuottaa vain vajaan prosentin elintarvikkeista", Kivistö sanoo.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #57 on: 24.04.14 - klo:06:08 »
Olisi nyt kiva vielä tietää, kuka tämä Kivistö on, jotta voisi kysyä, mistä hän on saanut tuon meidänkin arvioitamme lohduttomamman "vajaan prosentin" -tiedon.

Me nimittäin vieläkin odottelemme asiasta virallista tietoa, jota pyysimme MMM:ltä kaksi kuukautta (!) sitten (kirjaamon kautta, viesti ei ole voinut matkalla hukkua).

PS: klo 8:30: Lähetin äsken asiasta Maatilan Pellervon toimitukselle tiedustelun.

Mutta kyllä tässä jo täytyy taivastella. Jos tuo "vajaa prosentti" -tieto todella on tieto, niin on se kyllä järkyttävä!
« Last Edit: 24.04.14 - klo:07:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #58 on: 30.04.14 - klo:14:12 »
Nyt tuli mieleen - joka on tässä "hässäkässä" eli oikeastaan hajamielisyydestä tms. johtuen - kokonaan unohtunut:

EU on kaikessa julistautunut avoimen tiedon alueeksi.

Paljonko EU:ssa siis tuotetaan luomuna? Ihan siis ihmiselle syötävää ja ihan siis EU:ssa?

Jotkut myynti- ja toisaalta pinta-alatiedot asiassa eivät riitä, varsinkaan sen jälkeen kun eräs EU-virkamies tuli tavallaan lipsauttaneeksi tämän, että  noin puolet luomuna syödystä EU:ssa onkin tuontiruokaa.
« Last Edit: 30.04.14 - klo:14:31 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #59 on: 10.05.14 - klo:19:40 »
"Pro Luomu on päivittänyt Luomua lisää -kehittämisohjelman toimintasuunnitelman yhteistyössä luomualan sidosryhmien kanssa."

http://proluomu.fi/luomua-lisaa-toimintasuunnitelma-paivitetty/

Suunnitelma pdf:nä:

http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2014/04/Luomua-lis%C3%A4%C3%A4_suunnitelman-p%C3%A4ivitys_F.pdf

Pdf:ssä on jonkin verran uutta tietoa.

Sivulla 7 on esitetty tuoteryhmittäin "Arvio luomumyynnin arvosta v. 2013 t€". Valittavasti täsmällisiä lukuja ei ole näkyvissä,  palkin pituuden avulla näkee kuitenkin likimääräisen arvon. Tietoja tuoteryhmittäisestä myynnistä ei ole ennen tuossa määrin paljastettu julkisuudessa.

Sivulla 13 on lukuja ja luomun osuus tuotantoeläinten* teurastusmääristä.

*Kirjoittajat käyttävät näköjään termiä 'kotieläin' kun tarkoittavat vain tuotantoeläimiä. Kotieläimiin kuuluvat nimittäin tuotantoeläinten lisäksi myös lemmikit (kuten kissat ja koirat, joita Suomessa ei ainakaan toistaiseksi tiettävästi luomussakaan pidetä elintarviketuotantoa varten).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kotiel%C3%A4in

Evira käyttää termiä tuotantoeläin:
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainsuojelu+ja+elainten+pito/elainsuojelu+pitopaikoissa/tuotantoelaimet/

« Last Edit: 10.05.14 - klo:19:56 by Jarrumies »