Author Topic: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus  (Read 48356 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17979
  • View Profile
  • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #180 on: 25.09.21 - klo:04:28 »
Tuo em. tulos herätti välittömästi asian lisätutkimustarpeen:

Leppä: Käynnissä olevilla tutkimuksilla pitää saada tarkempaa tietoa peltojen päästöistä – "Näin isot ratkaisut eivät voi perustua vajavaisiin tietoihin"

Quote
Erityisesti turvepeltojen osalta uutta tietoa saadaan tipoittain. Heinäkuussa MT:n Suomalainen Maaseutu -liitteessä kerrottiin, että Eurofinsin maanäytteiden mukaan turvemaiden määrä on Suomessa yleisesti arvioitua vähäisempi.

Yle taas uutisoi viime keskiviikkona salolaisen Datasense-yhtiön mittauksista, joiden mukaan turvemaan ja kivennäismaan päästöillä ei ole kasvukaudella merkittävää eroa.

Tämä oli tuossa sanottu aiemmin (lihav. HJ):

Quote
Esimerkiksi valmisteilla olevaan cap-uudistuksen kansalliseen valmisteluun uudet tutkimustulokset eivät kuitenkaan ehdi. Näin ollen päätöksiä tehdään aiempien tutkimustulosten pohjalta, vaikka niiden paikkansapitävyyttä on jo kyseenalaistettu.

"Ohjelmaanhan voi tehdä muutoksia matkan varrella, ja pitääkin tehdä, jos tutkimustulokset antavat uutta tietoa. Perusperiaatteethan nyt lyödään lukkoon ja on jo EU-tasolla lyötykin", Leppä kommentoi.

Täällä tuosta tulee mieleen eräs toinenkin kysymys, jossa nyt on ilmennyt tavallaan uutta, ja myös siis lisätutkimusten tarvetta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17979
  • View Profile
  • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #181 on: 06.11.21 - klo:05:44 »
Lisäaineesta, joka estäisi metaania muodostumasta:

Röyhtäilevät tuotanto­eläimet aiheuttavat valtavat metaani­päästöt – Nyt maitoalalla uskotaan, että ongelmaan on keksitty yksinkertainen ratkaisu

Quote
Yksi keino vähentää päästöjä on lisätä rehun sekaan kemiallista lisäainetta. Sellainen on jo saanut myyntilupia maailmalla, mutta suomalaistutkijaa hanke epäilyttää.
[..]
Vilkki epäilee juuri käytännön kysymyksenä sitä, miten jo muutenkin vaikeuksissa olevat maitotilat olisivat valmiita ottamaan kontolleen lisäkustannuksia.

”Ruoantuotantoon lisäaineet eivät sovellu ennen tarkkoja tutkimuksia vaikutuksista. Luomutilallakaan ei voi välttämättä tällaista toteuttaa”, hän lisäksi huomauttaa.
(lihav. HJ)

Niinpä. Toisaalta luomueläintiloja on vain noin tuhat.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17979
  • View Profile
  • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #182 on: 04.12.21 - klo:05:18 »
Tästä voisi tulla kiistatonta ja täsmällistä tietoa:

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen kimppuun tomografian avulla

Quote
Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksen ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat yhdistävät voimansa syksyllä 2021 alkaneessa hankkeessa, jossa kehitetään uusi mittausmenetelmä viljelymaan kasvihuonekaasutaseen määrittämiseksi.

Uusi menetelmä perustuu lasermittauksiin ja tomografiaan eli leikekuvaukseen, jonka avulla seurataan pellon kasvihuonekaasujen vaihtoa ja leviämistä kolmiulotteisesti.

[..] Maatalousmaiden päästöjä voidaan kuitenkin merkittävästi alentaa valitsemalla kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivat viljelytekniikat, kuten esimerkiksi kasvilajivalikoima, lannoitus, kiertolannoitteiden käyttö ja ojitus.

Jotta viljelytekniikoiden vaikutukset päästöihin voidaan todentaa, tarvitaan luotettavia mittausmenetelmiä. Mittausten pitäisi kertoa, miten eri tavoin viljellyt peltoalat joko päästävät tai sitovat kasvihuonekaasuja viljelyn eri vaiheissa.


Luulisi noita menetelmiä ja laitteita voitavan käyttää myös sen tarkistamiseen, pitivätkö väitteet luomuviljelyn tai biodynaamisen viljelyn erityisen hyvästä suorituskyvystä tuossa asiassa lainkaan paikkaansa?

Nyt jo houkutus on arvailla, kuinka siinä käy. Mutta malttakaamme vielä, kun jo arvattavasti kesällä 2022 saamme ensimmäisiä mittaustuloksia.