Author Topic: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus  (Read 57260 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #195 on: 18.04.22 - klo:05:37 »
Myös ko. yhdistys reagoi tähän FB:ssä:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
20 t  ·
Tulossa mielenkiintoinen Webinaari: Muutoksen mahdollisuudet maatiloilla!
Tilaisuuden teemana on muutos kohti tulevaisuuden uudistavaa ruoantuotantoa. Aihetta käsitellään eri asiantuntijoiden ja kolmen tilan omien muutostarinoiden kautta. Mukana myös biodynaaminen PieniKylä / LittleVillage   💚

Sopivasti unohtaen, että tuo tila ei ole sen kirjoissa biodynaaminen. Kyseistä tilaa olemme monella tavalla ihmetelleet toisessa triidissä. Sitäkin, miksi tila vuosien jälkeen yhä välttelee virallista Demeter-sertifikaattia. Onko siinä sertiifikaatissa jotain epäilyttävää, tuleeko siitä imagohaittaa?   ;D
« Last Edit: 18.04.22 - klo:06:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #196 on: 29.04.22 - klo:05:24 »
USA:ssa voidaan verrata tätäkin:

Farms that use non-GMO feed generate more greenhouse gasses, study shows

Quote
New research shows that if more U.S. food companies require feed for the livestock and poultry that they source their meat, milk and eggs from to be free from genetically modified (GM) ingredients, then greenhouse gas emissions on farms could rise, grain elevator and feed mill product handling and production requirements would be greater and the price of meat, milk and eggs for consumers could increase.

Ja päätyä siis tuollaiseen tulokseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #197 on: 05.05.22 - klo:04:01 »
Hiiliviljelyn mahdollisuuksista, rajoista:

Photosynthetic limits on carbon sequestration in croplands

Quote
Highlights
• Estimates for maximum soil C sequestration rates often take soil as starting point.

• Our “Fermi approach” suggests instead to take photosynthesis as the starting point.

• Our results suggest maximum sequestration rates in global croplands of 0.2 Pg yr−1.

• This is an order of magnitude lower than most previous estimates.

• Uncertainty analysis suggests that our results, while relatively rough, are robust.
(lihav. HJ)

Olemme edellä vaatineet empiirisiä tuloksia, mm. tässä:

Toisaalta tuossa ei ole ainakaan sellaista lähtökohtaa, että luomuviljely itsessään olisi automaattisesti hyvä hiiltä nielemään. Ei, vaan sekin (ja/tai jokin muu?) vasta huippuosaajien käsissä.

Myös Carbon Action -hankkeesta odottaisi tuloksia siitä, mikä on todella toimivaa.

Mutta nyt tuo tuossa lainattu, osin teoreettinen artikkeli antaa vihjeitä siitä, ettei miltään viljelytavalta kannata kovin kaksisia tuloksia odottaa. Edes huippuosaajilta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #198 on: 07.05.22 - klo:04:07 »
Kykeneekö luomuviljely ylittämään tämän handikappinsa?

Viewpoint: Can organic farming overcome its sizable yield lag and address climate change challenges?

Quote
Organic farming isn’t more climate-friendly than conventional agriculture when looking strictly at emissions. In a comparative analysis of the environmental impacts of different agricultural production systems, Michael Clark and David Tilman at the University of Minnesota found that “organic and conventional systems did not significantly differ in their greenhouse gas emissions.” But that’s not all that matters.

Land use is organic’s achilles heel. The analysis concluded that organic farms require 25 to 110 percent more land to produce the same amount of food than conventional systems because organic yields are lower.

Asiaa yritetään kyllä pyöritellä myönteisen vastauksen suuntaan:

Quote
But a better future for our lands and communities would be possible if we could revolutionize our relationship with food at a structural level. We’d need to shift to regional, seasonal, low-carbon diets that minimize food loss and waste and manufacturing emissions. We’d also need to double down on nutritious foods rather than commodity crops such as corn, soy and wheat, which provide calories but don’t do much to nourish people. That’s what I like to believe in and work towards. But on my less sunny days, this vision can seem more like a naive dream, given how challenging and fragile even the tiniest sustainability wins can be.

Mutta vaikka kirjoittaja siis haluaisi nähdä siinä mahdollisuuksia, vahva epäilys jää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #199 on: 07.05.22 - klo:07:40 »
PS. 02.05.22: Sivulla luvattiin:

Quote
Tilaisuuden tallenteet julkaistaan myöhemmin Parasta Pirkanmaalta -verkkosivustolla.

Webinaari on osa Pirkanmaan Ruokafoorumin dialogia ja Parasta Pirkanmaalta -hanketta, jota rahoittaa Maaseudun kehittämisrahasto.

Videoina tallenteet sitten julkaistiin:

https://parastapirkanmaalta.fi/materiaalit/ruokafoorumi-tallenteet/

Sikäli harmi, että mahdollinen kritiikki tehdään tuolla tavalla vaikeammaksi.
« Last Edit: 08.05.22 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #200 on: 12.06.22 - klo:04:12 »
Ote abstraktista:

Correlating Genetically Modified Crops, Glyphosate Use and Increased Carbon Sequestration

Quote
[..] This evidence confirms the correlation between genetically modified, herbicide-tolerant crops and glyphosate use is a driver of the increased soil carbon sequestration. The removal of tillage and adoption of minimal soil disturbances has reduced the amount of carbon released from tillage and increased the sequestration of carbon through continuous crop production. Countries that ban genetically modified crops and are enacting legislation restricting glyphosate use are implementing policies that Canadian farm evidence indicates will not contribute to increasing agricultural sustainability.

Mutta jotenkin on niin, ettei vaikkapa Carbon Action -hanke saa tuosta aikaiseksi ehdotusta Suomelle.
« Last Edit: 12.08.22 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #201 on: 24.06.22 - klo:04:08 »
Yhä halutaan Etelä-Savossa kertoa, että luomussa olisi ratkaisu (lihav. HJ):

Farmari-messuilla keskustellaan maaseudusta ympäristö- ja ilmastokysymysten ratkaisijana (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Kaakkois-Suomi)

Quote
Lauantaina 2.7. ELY-keskuksen messuosastolla Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen pohtii luomun mahdollisuuksia kestävyysmurroksen ratkaisussa klo 11.00. Tämän jälkeen klo 12.00 Biokaasua pelloilta -hankkeen vetäjä Esko Rissanen kertoo viljelijöiden energia- ja kiertotalousratkaisuista. Klo 13.00 Ruralia-instituutin professori Juha Helenius avaa Etelä-Savon vahvuuksia kestävyysmurroksessa.

–  Näitä asiantuntijoita yhdistää ymmärrys siitä, kuinka tältä alueelta löytyy vastuullisia ratkaisuja ja ratkaisijoita isoihin haasteisiin. ELY-keskuksen tehtävä on tukea tätä työtä, painottaa keskustelua juontava Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelman koordinaattori Harri Hakala.

Ei siinä ole. Katso tämä triidi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #202 on: 12.08.22 - klo:06:30 »
Kun tämä on tehty...

Eroosioriskipellot tunnistettu – Luken uusi aineisto ja palvelu mahdollistavat kohdennetumpaa vesiensuojelua

... niin ideologisesti värittynyt tulkintani siitä, mitä voisi ja pitäisi tehdä ensimmäiseksi tämän jälkeen:

paljon maanmuokkausta edellyttävä luomuviljely on kiellettävä riskialueilla!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 20125
    • View Profile
    • Email
Vs: muokkaus, hiilipäästöt, multavuus
« Reply #203 on: 23.08.22 - klo:04:50 »
Tähän tutkimukseen lienee syytä tarkemmin tutustua:

Väitös: Pelkkä hiilijalanjälki ei anna riittävää kuvaa maataloustuotannon ekologisesta kestävyydestä

Väitöstilaisuutta muuten voi seurata netin kautta. Mutta tulee tietysti myös itse julkaisu nettiin.