Eikö MMM voisi jollain suomalaisella yliopistolla selvityttää, mitä luomuohjelman noudattaminen täällä tarkoittaisi? Mukaan lukien seuraukset muulle maailmalle.
Tämän kai sitten voi katsoa olevan yritys tuota selvittää:
25 % Suomen pelloista luomuun vuoteen 2030 mennessä – millaisin vaikutuksin?Euroopan komissio on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen lisätä luomuviljelyn osuutta Euroopan peltopinta-alasta 25 %:iin vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä luomupeltopinta-alan osuus vaihtelee usean Balkanin maan alle yhdestä Liechtensteinin 41 prosenttiin. Eurooppalainen keskiarvo on noin 8 % ja Suomessa luomussa on noin 14 % peltopinta-alasta. On selvää, että Euroopan mailla on erilaiset edellytykset saavuttaa asetettu tavoite ja siksi tavoitteen ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia on tärkeää arvioida maittain. Suomen osalta arvio tehtiin osana EU:n biodiversiteettistrategian vaikutusten arviointityötä.
Aivan välittömästi emme pysty tuota nyt kommentoimaan. Täytyy tutustua tarkemmin. Huomata voimme, että eräs kirjoittajista on Kauko Koikkalainen. Joka teki noin 10 vuotta sitten selvityksen myös sen yltiöpäisemmän 50% luomualatavoitteen seurauksista. Koikkalaisen ym. eräästä selvityksestä meillä on täällä artikkelimme:
LuomumatematiikkaaEdelleen voi huomauttaa siitä, että myös Suomen osalta tuon selvityksen pitäisi olla ollut tehtynä (ja vertaisarvioituna jne.)
ennen kuin tuollaista tavoitetta asetetaan. Niin ei nyt ole tapahtunut. — Sekin olisi oikeastaan vielä pitänyt jättää auki, onko tavoite kunnianhimoinen. Vai peräti häpeällinen, josta on selviä viitteitä edellä, ratkaisun kansainvälisiä seurauksia kartoittanessa tutkimuksissa.
***
MT:n otsikko maksumuurin takana olevalle artikkelille:
Soppalautasesta vientituotteeksi — kouluruokailu on tärkeä osa Suomen maabrändiä
Olisi varmasti ollut jo silloin kymmenisen vuotta sitten hyödyllisempää yrittää rakentaa sitä maabrändiä tuon varaan. Sen sijaan, että keskeiseksi asiaksi
otettiin luomuviljely.