Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208470 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #285 on: 08.09.15 - klo:05:40 »
Jussi Tammisola jyrisi tämän aamun Demokraatissa olleessa haastattelussaan raakamaitoa vastaan, jonka myyntiä "byrokratian purkamisen" varjolla ollaan entisestään vapauttamassa. Ehdotuksen mukaan tilalta saisi sitä myydä ilman elintarvikehuoneilmoitusta 10 000 kiloa.

Linkkaan artikkelin tänne, kun se on mahdollista. Otsikko oli lainaus häneltä: "Raakamaidon suoramyynti on järjetöntä touhua".

Juuri luin, että USA:ssa raakamaito on mukana n. 80% ruoasta aiheutuneissa sairastumisissa. Eli yksittäisenä keinona sen kieltäminen on varmasti kustannustehokas.

Tai tästä, kolme ruokaa, jota siellä(kin) kannattaa välttää, ykkösenä juuri raakamaito:

Not safe to eat: Three foods to avoid
« Last Edit: 08.09.15 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #286 on: 15.09.15 - klo:07:36 »
Tässä vielä tällainen lista. 17 maailman vaarallisinta ruokaa - eikä mikään niistä (!) sisällä GMO-ainesosia:

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3227645/Poisonous-cashews-acid-laden-rhubarb-leaves-clams-hepatitis-Infographic-reveals-world-s-dangerous-food.html

(Vinkki tähän: GLP)

Päivitys 16.9.15: Tilanne voi muuttua. Tuossa listassa oli mukana kassava eli maniokki. Se on itsessään ravitseva ruoka, mutta täytyy ehdottomasti käsitellä eli keittää, raakana siinä voi olla myrkkyä, joka tappaa (vrt. korvasieni).

Nyt kassavasta on kehitteillä GMO-variantti, joka on vastustuskykyinen sitä tuhoavalle virukselle. Ja protesteja sitä vastaan pelätään ...

 
« Last Edit: 16.09.15 - klo:03:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #287 on: 21.09.15 - klo:11:55 »
Nyt on näin - ja vaimokulta törmäsi tähän ilmiöön paikallisessa kaupassamme äsken, kun siellä oli asiasta pakastealtaan äärellä ilmoitus:

Ulkomaisia pakastemarjoja epäillään edelleen hepatiitti A -tartuntojen aiheuttajaks

Tuon uutisen mukaan Evira on asiassa tiiviisti mukana. Mutta huomatkaa: Eviran takaisinvetopalstalla tästä asiasta ei kerrota mitään. Siellä keskitytään merkintävirheisiin jne. Mikä ja missä olisi Suomessa sellainen palsta, jossa saisi tietoa kaikista akuuteista ruokariskeistä, kerralla?

Tässä ollaan taas tässä hakuammunnassa (lihav. HJ):

Quote
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on yhteistyössä paikallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa selvittänyt HAV 1B-infektioon sairastuneiden henkilöiden nauttimien smoothiemarjojen alkuperää ja jakelua, ja ottanut näytteitä smoothiemarjoista. Tapauksia yhdistävää lähdettä ei ole löytynyt eikä marjanäytteistä ole todettu hepatiitti A-virusta.

Kuten edellä olemme todenneet, tätä hakuammuntaa aivan varmasti pystyisi tehostamaan, hyvällä tahdolla ja tietokoneiden avustuksella, tietosuojaa vaarantamatta.

Jos "tapauksia yhdistävää lähdettä ei ole löytynyt", niin mistä muuten sitten osataan päätellä, että kyse on ulkomaisista marjoista?

Jos on myös näin ...

Quote
Kymmenestä haastatellusta yhdeksän mainitsee nauttineensa marjasmoothieita kodin ulkopuolella.

... niin kyllä minä pitäsin edelleen nämä (erilaiset, "muodikkaat") lähiruokaa tarjoavat ravintolat epäilysten sisäpuolella!
« Last Edit: 21.09.15 - klo:12:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #288 on: 23.09.15 - klo:06:00 »
Tämän saitin linkki on Eviran palstalla ...

http://www.zoonoosikeskus.fi/portal/fi/

Quote
[...] Kokonaiskuvan luominen seurannasta on ollut siten melko haasteellista. Asian helpottamiseksi edellä mainituissa julkaisuissa oleva tieto on nyt koottu yhteen näille sivuille.

... ja kun siellä ovat ruokamyrkytyksetkin mukana, niin hetken saattoi jo kuvitella, että tuo edellä esitetty toive olisi (yhteensä) täytetty:

Mikä ja missä olisi Suomessa sellainen palsta, jossa saisi tietoa kaikista akuuteista ruokariskeistä, kerralla?

Paitsi, että ko. saitin koko sisältö on historiatietoa. Tietysti, voi sanoa, jos puhutaan "julkaisuista". Ruokamyrkytysepidemioistakin löytyvät raportit jo vuodesta 1998. Mutta vain vuoteen 2014. Ihan hyvä itsessään (mm. tieteellisen tutkimuksen kannalta), mutta ei siis täytä em. tarvetta.
« Last Edit: 23.09.15 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #289 on: 23.09.15 - klo:07:03 »
Jos "tapauksia yhdistävää lähdettä ei ole löytynyt", niin mistä muuten sitten osataan päätellä, että kyse on ulkomaisista marjoista?

Uskallanpa väittää, että kyse on aika alkeellisesta päättelystä:

Quote
Laajat kansainväliset pakastemarjavälitteiset epidemiat heijastuivat kotimaisiin tartuntoihin Suomessa vuosina 2013 ja 2014. Marjojen tuonti ja kulutus on lisääntynyt Euroopassa huomattavasti. Syynä on mm. erilaisten marjatuotteiden, kuten smoothieiden, jäätelöiden ja jogurttien suosion kasvaminen.

Jos ulkomaiset marjat olivat syyllisiä vv.  2013 ja 2014, lienevät ne syyllisiä siis nytkin. Hovimestaria ei kannata jättää pois laskuista, kun arvailee dekkarin murhaajaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #290 on: 23.09.15 - klo:07:15 »
Erittäin outoa salaperäisyyttä:

Valio vetää maitopurkkeja pois ilkivallan takia - täältä ostettua maitoa ei tule juoda

Jos on näin (lihav. HJ) ...

Quote
Haagassa tänään myydyissä Valio täysmaidoissa saattaa olla terveydelle haitallinen laatuvirhe.

... niin miksi ihmeessä ...

Quote
[Valion viestintäjohtaja Pia] Kontunen ei voi kertoa, onko mahdollinen ilkivalta sellaista, että kuluttaja voisi sen havaita ostamastaan tuotteesta.

Jos on kyse asian poliisitutkinnasta - niin silti! (Paitsi, jos on niin, että sitä ei voi havaita ostetusta tuotteesta ... ja Valio ei halua, että kuluttajat ryhtyisivät nyt - varmuuden vuoksi - välttämään kaikkea Valion maitoa!  8))
« Last Edit: 23.09.15 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #291 on: 02.11.15 - klo:08:31 »
Tällä tavalla luomussa sitten kamppaillaan ja tehdään kompromisseja järjen ja tieteen ja toisaalta luonnollisuusidelogian välillä. Tämä on nyt OK:

Suojakaasu? (Luomuliitto, Asiantuntija vastaa)

Sitten taas jokin muu aivan yhtä perusteltu ja aivan yhtä riskitön toimenpide ruoan pilaantumisen ehkäisemiseksi ei sitä luomusääntöjen mukaan ole.

"[...] koska kaasu-sanalla on kuluttajien keskuudessa hieman negatiivinen kaiku." Luomuväki on kyllä tehnyt kaikkensa, jotta yhteen ja toiseenkin täysin turvalliseen asiaan liitettäisiin "negatiivinen kaiku"!
« Last Edit: 02.11.15 - klo:09:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #292 on: 05.11.15 - klo:07:34 »
Tässä on sitten jo toinen Eviran pääjohtaja, joka sotkeentuu asiaan, joka ei hänelle oikeastaan kuulu ja jossa hän myös - asemastaan johtuen - on oikeastaan jäävi:

Eviran pääjohtaja haluaa luomusta kilpailuvaltin - "Nyt pitäisi pystyä kehittämään ja luomaan uusia tuotteita"

Quote
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Matti Aho totesi Mikkelissä vieraillessaan, että luomusta on saatava Suomen maataloudelle kilpailuvaltti. Luomutuotanto ja sen tuoma arvonlisäys ovat hyvästä myös maatalouden kannattavuudelle.

Kun sitten tämän valtin "valttius" perustuu siihen, että osa ihmisistä pelkää "kuollakseen" vähäisiä torjunta-ainejäämiä, joiden esiintymistä elintarvikkeissa Evira valvoo, missä määrin voimme luottaa, että Evira antaa asiasta  ja sen todellisista riskeistä yleisölle oikean kuvan? Jos luomuviljelyssä käy hassusti (vrt. Saksan EHEC-epidemia 2011, ks. myös tätä keskustelua, edellä),  voimmeko luottaa siihen, ettei valvonnasta vastaavan Eviran kovasti luomua suosiva pääjohtaja yritä "painaa asioita villaisella"? Jne. Onko varma, ettei pääjohtajan huoli maatalouden kannattavuudesta mene turvallisuusnäkökohtien ohi ... *)

Samat kysymyksethän nousivat esille innokkaan luomun puolesta puhujan Jaana Husu-Kallion pääjohtaja-aikana. Vaikka kyllä Evira **) tuolloin selvitti esim. tuon Saksan EHEC-kriisin Suomessa, myös tiedotuksen osalta, aivan tyylikkäästi. Mutta ei olisi syytä antaa aihetta edes epäilyksiin. Eviran pääjohtajan ei ole pakko vastata ihan kaikkiin  kysymyksiin, joita toimittajat hänelle esittävät.  Hän voisi jopa kieltää julkaisemasta rupattelun lomassa esittämiään löysiä mielipiteitä.

____________

*) toinen kysymys on, missä määrin pääjohtaja Aho edes osaa tätä kannattavuusasiaa oikein arvioida! (Mutta siitä keskustelemme jo toisaalla.)
**) mutta taas luomua suosivan Saksan viranomaiset eivät selvittäneet!
« Last Edit: 05.11.15 - klo:09:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #293 on: 11.11.15 - klo:16:27 »

Pitkään aikaan luomutuotteet eivät ole "narahtaneet", ainakaan täällä Eviran takaisinvedoissa, mutta nyt näin kävi:

Viherjauheessa salmonella

Quote
Leader Foods  Oy on vetänyt markkinoilta pois erän Green mix –nimistä jauhetta ja Green mix Tablets -nimisiä puristeita, jotka sisältävät ohran- ja vehnänorasta sekä levää (spirulina ja klorella). Tuotteista on todettu salmonella.

Nytkään tuossa ei kyllä kerrota, että se on luomutuote, mutta kun sitä on myyty, niin silloin kyllä, se on luomua tai "orgaanista". Vaikkapa täällä Ruohonjuuressa, jossa tuotteen luonnehdinnat ovat:

Quote
Laktoositon
Lisäaineeton
Luomu
Superfood
Vegaaninen

***

Entä sitten muunlaiset tuotteet? Olipa äskettäin tällainen tapaus:

Kaksi ravintolisää vedetty markkinoilta liiallisten PAH-yhdisteiden ja säteilytyksen vuoksi

En ota kantaa noihin PAH-yhdisteisiin nyt, mutta tämä on mielenkiintoinen (lihav. HJ):

Quote
Via Naturale Oy ilmoittaa vetäneensä myynnistä kaksi ravintolisää: Vahva Tyrniöljy + Mustikka Omegat -kapselit (04076215, parasta ennen: 03/2018) liiallisten PAH-yhdisteiden vuoksi sekä Panox – L-arginiini-yrtti-sinkkitabletit (01046115, parasta ennen: 04/2018) säteilytyksen vuoksi.

Kun jo uutisessamme "ammoin" totesimme, oikeastaan ainoa peruste säteilytyksen kieltämiseksi on tässä ...

Quote
”Voi peittää huonoja menettelyjä, mutta ei tee huonosta elintarvikkeesta hyvää.”

Sillä tarkoitetaan tietysti sitä, että kauppias tms. säteilyttämällä vielä käsittelee jo pilaantunutta ruokaa, ja laittaa sen sitten myyntiin.

... niin siinä miettimään, miten nämä Panox – L-arginiini-yrtti-sinkkitabletit voisi yrittää myydä tuoreen veroisina tms.? En tiedä. Enkä tosiaankaan sitä, mitä terveyshaittaa oli luvassa!

Eipä silti, tuo Via Naturale on luontaistuotekauppa, joissa raja luomuun on usein veteen piirretty, jolloin saattaahan tuokin olla (heille) vakavampi tapaus, jos alan sääntöjä on rikottu!
« Last Edit: 11.11.15 - klo:17:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #294 on: 20.11.15 - klo:06:24 »
Kun nyt ryhdytään keskustelemaan ja tiedottamaan tästä bakteereista, luultavasti taas toistetaan kaikki samat harhaanjohtavat käsitykset kuin MRSA:nkin kohdalla:

Asiantuntija Kiinan superbakteerista: "Yksi askel kohti kauhuskenaariota"

Tässä on jo riski siihen suuntaan (vaikka ihan oikein onkin sanottu):

Quote
Ongelmien taustalla on antibioottien käytön lisääntyminen. Miitä enemmän niitä käytetään, sitä todennäköisemmin vastustuskykyisiä bakteereita syntyy.

Merkittävä tekijä on myös antibioottien käyttö erityisesti karjataloudessa. Järvisen mukaan viime vuosilta on useita esimerkkejä siitä, kuinka antibioottien käyttö karjataloudessa on johtanut uusiin ihmisten puolelle tuleviin uhkiin.

Tuosta nimittäin äkkinäinen voisi päätellä, että nyt vältämme tämän superbakteerin, jos emme anna antibiootteja karjalle. Mikä on tietysti väärä johtopäätös. (Luomuväki varmasti yrittää - taas - väittää, että luomuliha on nyt turvallisinta ...)

Karja tai ihmisetkin saavat nimittäin nyt tuon bakteerin, jos ovat saadakseen, käyttivät ne/he antibiootteja tai eivät. Kun se nimittäin on jo syntynyt. On sitten myös aivan "herrassa" eli sattuman varassa, missä tuollainen vastustuskykyinen bakteeri syntyy. Sikoja riivaava MRSA syntyi ilmeisesti ihmissairaalassa, tuo kiinalainen bakteerimutantti ilmeisesti eläimissä, nyt tällä kertaa kävi näin. Tietysti se toisessa asiaa koskevassa YLE:n artikkelissa esitetty suositus on yleisesti hyödylinen, että (mahdollisuuksien mukaan) käytettäisiin ihmis- ja eläinlääketieteessä eri antibiootteja (kuten käsittääkseni myös laajalti tehdään?).
« Last Edit: 21.11.15 - klo:10:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #295 on: 20.11.15 - klo:06:45 »
Tilanne raskasmetallien suhteen ei ole hälyttävä, vaan Eviran mukaan päinvastoin paranemassa.

Suomalaislapsi saa ruoasta yhä vähemmän raskasmetalleja

Tässäkin asiassa sen UKK:n mukaan on muuten sitten tasapeli:


Quote
13. Onko luomutuotteissa vähemmän raskasmetalleja kuin perinteisillä tuotantomenetelmillä tuotetuissa tuotteissa?

Luomutuotteiden raskasmetallipitoisuudet eivät välttämättä ole pienemmät kuin perinteisesti tuotettujen vastaavien tuotteiden, sillä raskasmetallipitoisuuksiin vaikuttaa useita muitakin tekijöitä kuin viljelytapa. Luomutuotannolla on saatu viljojen kadmiumpitoisuuksia alenemaan, mutta muissa elintarvikeryhmissä ei ole havaittu merkitseviä eroja. Viljojenkaan osalta tilanne ei ole yksiselitteinen, sillä eräissä tutkimuksissa luomuviljoissa on esiintynyt jopa korkeampia kadmium-pitoisuuksia kuin perinteisesti viljellyissä viljoissa.

Vaikka toisin olisi voinut luulla, kun kadmiumin erottamiseen fosforilannoitteista ei vieläkään ilmeisesti ole systemaattisesti paneuduttu. Ja luomuviljely saanee "loisimalla" fosforinsa jossain määrin puhtaampana?

(Newcastlen eli Leifertin ym. yhteenvetotutkimus yritti muuten väittää muuta kuin tuota, mihin Evira oli päätynyt)
« Last Edit: 21.11.15 - klo:10:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #296 on: 21.11.15 - klo:10:30 »
Kun nyt ryhdytään keskustelemaan ja tiedottamaan tästä bakteereista, luultavasti taas toistetaan kaikki samat harhaanjohtavat käsitykset kuin MRSA:nkin kohdalla: [...]

Twitterissä heti aloitettiin ...
      
Quote
Juha Marttila @MarttilaJuha
 
Merkittävä syy ostaa kotimaista. Tuontiliha on yleensä pumpattu antibiooteilla

Ja viitattiin linkillä tuohon Kiinan uutiseen. Huomaa tuossa, että puhutaan antibiooteista, ei noista bakteereista.
« Last Edit: 21.11.15 - klo:17:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #297 on: 28.11.15 - klo:07:57 »
Tässä edellinen sitten uutisena Maaseudun Tulevaisuudessa:

MTK:n Marttila superbakteereista: Syy ostaa kotimaista

Quote
"Tuontiliha on yleensä pumpattu antibiooteilla", MTK:n puheenjohtaja kirjoitti Twitterissä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ottaa maailmalta kuuluvat uutiset antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista hyvin vakavasti.

Hän pitää juuri runsasra antibioottien käyttöä merkittävänä perusteena ostaa kotimaista lihaa. Marttila otti asiaan kantaa Twitterissä perjantaina.

Vähintään piilosanomana: kun ei antibiootteja, ei noita bakteereitakaan.
« Last Edit: 28.11.15 - klo:09:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #298 on: 28.11.15 - klo:08:09 »
Tästä tapauksesta kerrottiin tänä aamuna myös Hesarissa, Lidlin omassa maksetussa ilmoituksessa ...

Salmonellavaara Lidlin salaatissa – tuotetta myyty kaikissa Suomen Lidleissä

... mutta ei Eviran takaisinvetosivulla (ainakaan vielä tänään, ja ei siis eilenkään)! Eli onko sekään sivu riittävän ajantasainen, kuluttajan kannalta? (Vrt. aiempi huomautukseni ruokamyrkytysepidemioista, 23.09.15) Tosin tuo Ilta-Sanomien uutinen oli julkaistu  "27.11. 15:53" eli ihan virka-ajan päättymisen aikoihin.

Luomutuotteista ei tällä kertaa liene kyse, mutta kun noita tuotteita pari vuotta sitten lanseerattiin, eräänlaiseen luonnollisuuteen vedottiin (lihav. HJ):

Lidl lähtee alehinnoilla lounasmarkkinoille

Quote
Hedelmäsalaatteja lukuun ottamatta kaikki Lidl Eat Away -tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa suomalaisista ja ulkomaisista raaka-aineista.


PS. 3.12.15: Seuraavan viikon maanantaina tuo tieto oli myös Eviran palstalla. Ja rauhoittavan lisätiedon kanssa:

Quote
Suomessa myynnissä olleista tuotteista ei ole salmonellaa todettu. 
« Last Edit: 03.12.15 - klo:10:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #299 on: 09.12.15 - klo:10:11 »
Tällainen selvitys on nyt valmistunut:

MRSA:ta satunnaisesti myös suomalaisessa sianlihassa

Asiasta tuli äsken radiossakin. Lopputuloksena sielläkin: mitään erityistä syytä huoleen ei ainakaan ihmisen terveyden kannalta ole. Eikä kovin paljon sikojenkaan osalta.
« Last Edit: 09.12.15 - klo:15:28 by Heikki Jokipii »