Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208267 times)

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #150 on: 15.03.13 - klo:18:35 »
Ruismuroja vedettiin myynnistä hometoksiinin takia

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013031516789922_ru.shtml

Quote
Erä ruismuroja on vedetty myynnistä liian korkean hometoksiinipitoisuuden takia. Kyseessä on virolaisen AS Balsnacks international holdingin valmistama ja CoreFinland Oy:n maahantuoma RIPS Bio Pops from Organic Rye Flour -muro.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #151 on: 19.03.13 - klo:18:36 »

Väitän, että tämä torjunta-aineiden jäämillä pelottelu voi edelleen hyvin, vaikka näennäisesti rauhoitellaan asiassa. Tästä on minusta hyvänä esimerkkinä tuo uutinen siitä, kuinka EFSA;n tutkimus osoitti, että suomalainen ruoka on muuta EU:ta ”puhtaampaa”, ks. uutisemme, tai sitten tämä MTV:n uutinen:
 
Evira torjuu vanhaa tietoa banaaneista – saa popsia niin paljon kuin sielu sietää

Vaikka siinä pääsanoma on otsikon mukainen, yhä vielä haastatellaan Eviran entistä työntekijää, jonka mukaan banaani on ” pidettävä tarkkailulistalla”.
 
Ja vaikka kerrotaan, miten …
 
Quote
”Laakso uskoo, että nykyisin käytettävistä torjunta-aineista tiedetään jo niin paljon, että yllättäviä haittavaikutuksia ei enää ilmene.

– Torjunta-aineet tutkitaan yhtä tarkasti kuin lääkkeet, ennen kuin ne hyväksytään kliinisiin tutkimuksiin. Niistä tutkitaan se, miten ne käyttäytyvät luonnossa, auringonvalossa ja vesistöissä. Lisäksi selvitetään, miten ne muuttuvat esimerkiksi leivonnassa tai teollisissa prosesseissa.

Laakson mukaan torjunta-aineiden läpikäyminen on ollut EU-tasolla valtava projekti.

– Se alkoi vuonna 1993, ja kaikki saatiin käydyksi läpi kertaalleen vuonna 2010. Sen seurauksena 3/4 aineista poistettiin markkinoilta. Käytöstä poistettiin etenkin hormonitasapainoon vaikuttavia ja syöpävaarallisia kasvinsuojeluaineita.”

… niin tämä kerrotaan otsikon ” Luomu ja kotimainen puhtainta” alla!
 
Eli siinäkin jo ”piilosanoma”, miten kuitenkin pitää pelätä (ja valita luomua) ja ihan auki sanottuna viimeisessä kappaleessa:
 
Quote
"Laakso muistuttaa, että kotimaiset marjat, hedelmät ja kasvikset ovat tutkimusten perusteella turvallisempia kuin tuontihedelmät ja -marjat. Tuontituotteista turvallisimpia ovat luonnonmukaisesti viljellyt."
(lihav. HJ)

Ja tämä sananvalinta juuri kun jutussa  - otsikossa ja tekstissä - oli kerrottu täysin muuta!

Nämä "modernimmat paimenpojat" päästetään edelleen ääneen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #152 on: 20.03.13 - klo:06:58 »

Olemme, mm. tuolla uutisessamme, toivoneet, että Bruce Amesin jne. tutkimustulokset tulisivat myös suomenkielellä paremmin esille, tai että olisi edes linkata asiassa jonnekin.

Nyt tämän puutteen saattaa jatkossa osittain korjata uusin Tiede-lehti, jossa olevassa artikkelissa Amesin tulokset on ainakin pääpiirteissään kuvattu. Kunhan ko. artikkeli tulee nettiin.

Asiasta kertoi "Luomulakko":

Älä huoli torjunta-aineista

Edelleen voisi kyllä olla paikallaan, että tuo uutisessamme mainittu artikkeli suomennettaisiin ihan sinällään ja kokonaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #153 on: 21.03.13 - klo:19:45 »

Nämä eivät ole puhtaita:

Ulkomaiset pakastemarjat

Jos niissä olisi havaittu joku triljoonasosan torjunta-ainejäämä, ne olisivat puhtaita. Eli pilaantumattomia, eli turvallisia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #154 on: 21.03.13 - klo:19:48 »

EVIRA valvoo myös pakkausmerkintöjä, ts. se valvoo tätä valvontaa, joka on kunnan tehtävänä.
 
Eräs valvottava asia on, että tuotteissa on suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät, siinäkin tapauksessa, että tuote tukee valmiiksi pakattuna Suomeen.
 
Pitäisikö nyt EVIRA itse käräyttää vaikka Helsingin kaupungille siitä, että siltä puuttuu tässä RIPS Bio Pops -ruismurot -takaisinvetouutisessaan kuvaus tuotteesta kotimaisilla kielillä?
 
”RIPS Bio Pops from Organic Rye Flour” ei ole suomea eikä ruotsia.
 
Ja tämä aiheuttaa terveysriskin. Tämän tuotteen ostanut kuluttaja ehkä tarkistaa vain päälle liimatun tarran, ja toteaa, että hyvä, eivät nämä mitään "RIPS Bio Popseja" ole, nämähän näyttävät olevan luomumuroja ("ja eivätkö ne olleetkin erityisen turvallisia?").

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #155 on: 22.03.13 - klo:06:42 »
Mistä tämä hepatiittivirus niihin marjoihin on tullut, se minusta nyt pitäisi selvittää. Pelkkä ulkomaalaisuus ei minusta ole oikein luonnontieteelliseltä kuulostava seltysperuste. Haarukointia! Mistä maista? Miltä firmoilta? Mistä tiloilta?

Nyt näyttää olevan niin, että kun he omistavat hienon vasaran, kaikki näyttää naulalta: verrataan (ihmisistä otettuja) virusnäytteitä Tanskasta saatuihin vastaaviin.

Tässä on sama logiikka kuin Saksan EHEC-tapauksessakin. Sokea näytteiden tutkiminen ei johda tulokseen, sen lisäksi, että se on kallista.

Ihan työhypoteesina tarkistaisin sen, onko kyse luomumarjoista. Tanskahan vie paljon luomutuotteita, eniten kai Ruotsiin, mutta kaiketi Suomeenkin.
« Last Edit: 22.03.13 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #156 on: 31.03.13 - klo:15:35 »

Nyt Makrobios, eli tuo ”Suomen suurin luomu- ja allergiatuotteiden tukkumyyjä”, joutui kiikkiin EU:n kieltämistä ylisanoista terveysvaikutusten suhteen:

Ravintolisä-tuotesarjassa virheellisiä pakkausmerkintöjä ja terveysväitteitä

Tässä odottelen, koska Ruohonjuurelle käy samoin. Sen mainokset (mm. Metro-lehdessä) ovat aika lailla ”sillä rajoilla”, mitä terveysväitteisiin tulee.

(Tiedän, ettei tässä ole varsinaisesti kyse ruoan riskeistä, mutta terveysvaikutuksiin kun asia liittyy, niin laitoin tämän nyt tänne. Eipä ollut hevosenlihastakaan varsinaista terveysriskiä, mutta silti sitä käsiteltiin tiedotusvälineissä ikään kuin olisi ollut. Epäsuorasti terveysriskejä voi syntyä, jos kuluttaja liikaa luottaa vääriin terveysväittämiin, ja jättää esim. sen vuoksi lääkityksensä. Tämä on onneksi harvinaista, mutta Suomessakin näin on tapahtunut.)
« Last Edit: 31.03.13 - klo:15:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #157 on: 09.04.13 - klo:04:38 »
Hepatiittimarjojen alkuperää yritetään tämänaamuisen pikku-uutisen mukaan kyllä jäljittää kyselemällä syömisistäkin, mutta asiaa vaikeuttaa se, että taudin itämisaika on pitkä: ihmiset eivät enää muista. Kahdessa tapauksessa on Suomessa varmistunut, että virustyyppi on sama kuin Tanskassa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #158 on: 09.04.13 - klo:17:52 »

Noora Shingleriin voi ”luottaa”. Nyt hän on allergiaviikon kunniaksi lähtenyt tällaisen:

Quote
”Professori korostaa myös luomun suosimista ja kemikaalien vähentämisen merkitystä taistelussa lisääntyneitä allergioita vastaan. Tässä olisi muuten hyvä mainoslause luomutuottajille: “luomun hyvät bakteerit stimuloivat imuunnijärjestelmän soluja”. … Tosin Haahtela ei ehkä allekirjottaisi tätä, hänhän puhui luonnon bakteereista, en tiedä paljonko merkitystä niillä on kaupan luomussa, jos kuluttaja ei muuten altistu luonnolle ollenkaan.”

Haatela muuten ei siinä lehdessä (s. 9) mitenkään ”korostanut” asiaa, saati sitten dokumentoinut, kirjoittipa vain yhden lauseen, jossa ei ole edes väitettä syy-yhteydestä allergiaan:

Quote
”On järkevää palata osittain ruuan lähituotantoon, mikä tarkoittaa myös enemmän luomua ja vähemmän kemikaaleja.”

Tuo kaikki on silkkaa roskaa, luomun syömisellä ei allergioita vältetä. Mutta onko niin, että kun Evira on nyt tullut ärhäkämmäksi, tämä osa mainoskampanjasta täytyi laittaa Noora Shinglerin hoidettavaksi?

Niin kuin uutisessamme kerrottiin, EU:n valehtelemiskielto koskee vain tuotteen myyjää, eikä siis esim. Shingleriä.

****

Jos vastaavalla tavalla alkaisi tehdä "tiedettä", niin eivätkö seuraavat seikat ole tapahtuneet ihan viime vuosikymmeninä, samaan aikaan kun allergiat ovat lisääntyneet:

- luomun kulutus on lisääntynyt
- myös tavanomaisessa viljelyssä on radikaalisti vähennetty keinolannoitteiden käyttöä

Jospa allergioiden lisääntyminen johtuisikin siis tuosta?!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #159 on: 12.04.13 - klo:18:36 »
Ruotsissa näintä hepatiittitapauksia marjoista on jo yli 20:

Ovanligt många sjuka i hepatit A – frysta bär kan vara orsaken
 
Pari pikku yksityiskohtaa:
- vain 5 tapausta oli samaa tyyppiä kuin Tanskassa
- Ruotsi ei asiassa muuten varoittele "ulkomaisista" marjoista, kuten Evira

Tässä vielä toisen Ruotsin viraston tiedote samasta asiasta:

Frysta bär kan ha orsakat utbrott av hepatit A
 
- siinäkään ei puhuta "ulkomaisista" marjoista.

Tällaisessa asiassa ei pitäisi Evirankaan olla "isänmaallinen", jos lähdettä ei tiedetä. Tässä tapauksessa ei - sen mukaan mitä tästä oli netistä saatavissa - luomumarjat eivät voisi olla syyllisiä, ei olisi järkevää "reittiä" asiaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #160 on: 14.04.13 - klo:06:18 »
Tässä kysymyksissä ja vastauksissa (viimeinen kysymys) Ruotsin viranomaiset kertovat, että toistaiseksi ei tiedetä, mistä maasta nämä hepatiittimarjat tulevat. Ja johdonmukaisesti kehottavat keittämään myös ruotsalaiset pakastemarjat.

Jos ruotsalaiset eivät tiedä, tuskin tietää Evirakaan. Ellei se sitten eilisen päivän aikana ole selvittänyt ... että tartuntalähde löytyy Suomesta ... :(

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #161 on: 18.04.13 - klo:18:47 »
HS:n uutisessa tänään 18.4.13 ”Hevosenlihaa viidessä prosentissa lihatuotteista” kerrottiin:
 
Quote
”Viranomaiset tutkivat lihanäytteitä kaikissa 27 EU-maassa. Kokeissa testattiin, oliko hevosenlihaa sellaisissa lihatuotteissa, joiden tuoteselosteessa ei mainittu olevan hevosenlihaa.
 
Yli neljästätuhannesta tutkitusta näytteestä 193:ssa eli 4,7 prosentissa oli hevosenlihaa. Hevosenlihaa sisältäneissä tuotteissa 16:ssa eli 0,5 prosentissa oli jäänteitä fenyylibutatsonista.
 
Komission mukaan todennäköisyys, että kuluttaja altistuisi terveydelle haitalliselle määrälle fenyylibutatsonia, on enimmillään yksi sadasta miljoonasta.”


Ja olihan se täällä EFSA:n sivuillakin.

Mikähän olisi todennäköisyys, että kuluttaja EU:ssa ”altistuisi terveydelle haitalliselle määrälle” jotain torjunta-ainejäämää?

Jos EFSA:n tai Eviran täytyisi siitä antaa tällainen numeraalinen todennäköisyysarvio?

Pitäisikö oikein kysyä - kun nyt tuossa EFSA:n arviossa ikäänkuin pää on avattu.

 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #162 on: 02.05.13 - klo:17:59 »

Suomen kannalta helpotuksen huokaus:
 
Arla: Aflatoksiinimaitoa ei tule Suomeen

Ja ehkä Ruotsinkin, raja-arvothan eivät lopulta sielläkään ylittyneet.

Mutta … mitä tästä pitäisi ajatella:

Quote
Rehussa oli pakistanilaista riisiä, jossa aflatoksiinia oli.

Minä kuulen nyt ensimmäisen kerran, että lehmille tarjotaan riisiä.

Mutta ei se ilmeisesti ihan tavatonta ole:
 
Rice as a Livestock Feed

Mutta että vasiten Ruotsiin ja Pakistanista? Tuntuu hiukan, eikä niin vähänkään, kummalliselta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #163 on: 23.05.13 - klo:05:50 »
Hulluruohon siemeniä kasvissekoituksen mukana syöneistä on Hesarin mukaan kolme joutunut sairaalahoitoon. Enpä muista, että joku olisi sairaalahoitoon koskaan joutunut saatuaan ruoassaan

- torjunta-ainejäämiä
- gm-ainesosia
- tai hevosenlihaa

S-ryhmä oli pyytänyt luvan Eviralta saada käyttää S-korttien tietokantaa vaarallisen tuotteen ostajien jäljittämiseen, ja saanut sen, jopa käskynä. Hyvä!

Nämä pakasteet eivät olleet luomua, mutta yleisesti kehuttu luomun monimuotoisuus pelloilla merkitsee sitä, että sadonkorjuun mukana tulee enemmän ainesosia, joita ei ole tarkoitettu, jotka eivät ole hyödyllisiä, jotka voivat joskus olla haitallisia.

***

Sama lehti kertoi, että hepatiittimarjojen on yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa todettu olleen mansikoita. Tämä tieto on askel eteenpäin, mutta itsessään vielä aika hyödytön.
« Last Edit: 23.05.13 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #164 on: 23.05.13 - klo:19:12 »
Tähän päälle ehdottomasti on lainattava Jussi Tammisolan yksityisessä mailissa minulle lähettämä arviointi:

Quote
Huomasitte varmaan tänään uutisissa tuon pakastevihannesten "ravintolisän" (hulluruoho). Tämä liittyy "kumppanuuskasvien" (ekomakeilijoiden suosikkitermi) heikkoon torjuntaan pelloilta, mitä monet aatevihreät kaipailevat. Ynnä tietysti kannattaa tämän esimerkin valossa muistaa myös "villiruoka" ja monenmoiset "villivihannekset", joita erilaiset "keräilypuutarhurit" ja "bioturvaajat" (mm. Bioturvayhdistyksen krooninen videokuvaaja Ossi Kakko) meille syöttäisivät (median innokkaalla sivustatuella).

No, tällä kertaa ei valitettavasti ollut edes kyse luomusta, jos osaan lukea pakastepussin selostetta (liite). Mutta juuri luomussa tuo rikkakasvien surkea torjunta on arkipäivää - eli (siemen)tuotteet usein erittäin epäpuhtaita lajiseoksia (mistä tulee vaikeuksia myös allergikoille). Monesti rikkakasvien siemeniä ei jälkeen päin ole mahdollista saada puhdistetuksi pois luomusadosta (esimerkkinä jauhosavikan ym. siemenet luomurypsin siemensadossa,  mistä johtuu, ettei luomu pysty tuottamaan edes omaa kylvösiementä rypsinviljelyyn, vaan toistuvilla erikoisluvilla saadaan aina vain käyttää tavanomaista kylvösiementä).