Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208274 times)

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #30 on: 04.06.11 - klo:11:23 »
Onkos täällä ollut puhetta Jaana Husu-Kallion luomumyönteisyydestä ennen? Törmäsin eilen tämmöiseen Eviran sivuilla:

Quote
Luomun nousu
20.05.2011 13:17

http://www.evira.fi/portal/fi/evira/yhteystiedot/mediapalvelu/tanaan_poydalla_-kolumni/?bid=2504

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #31 on: 04.06.11 - klo:15:43 »
Onkohan ruokamyrkytys-kysymys lopulta niin yksinkertainen, että koska luomussa käytetään enemmän eläinperäisiä lannoitteita, niin ruokamyrkytysten (E.coli, jne.) lähtöriski on automaattisesti suurempi kuin tavanomaisessa viljelyssä, missä eläinperäisiä lannoitteita ei käytetä niin paljon?

Asian tilastollinen tarkastelu taitaa olla hyvin vaikeaa, koska jo nämä tutkimusten kolibakteerilöydökset kasviksista ovat epäsuoria mittareita. Ne eivät ole löydöksiä vaarallisista muunnoksista, mutta ne on tulkittu viitteeksi siitä, että vaarallisten muunnosten, eli EHECin, todennäköisyys olisi tällöin myös suurempi.

Siitä on vielä pitkä ketju todelliseen riskiin tai toteutuneeseen vahinkoon asti, koska EHEC-tapaukset (onneksi!) ovat kuitenkin sen verran harvinaisia, että syy-yhteyden osoittaminen kuolemantapauksiin asti on hyvin hankalaa.

EHEC-saastuneestakaan vihanneksesta tms. kun ei aiheudu mitään haittaa, jos vaikkapa ruoan kuumentaa kylliksi.

Sama pätee useisiin muihinkin pöpöihin.

***

Jos tällaiset hyvin vaaralliset muunnokset kuin nyt Saksassa tulevaisuudessa leviävät, tehoviljelyllä on kuitenkin potentiaalista keinovalikoimaa. Nämä tulevat mieleen:

- edellä kerrottu säteilytys (joka tosin nyt on EU:ssa kielletty, mutta asiaan voisi tässä huonossa skenaariossa helposti tulla muutos)
- säteilytystä on kokeiltu myös lannan suhteen, hyvin tuloksin, mitä taudinaiheuttajien hävittämiseen tulee (mutta vaatinee enemmän energiaa/rahaa? En tiedä. En myöskään tiedä, onko se EU:ssa kielletty)

ja yksiviivaisin:

- niiden tiedettyjen ja tunnettujen vihannesten, jotka ovat kaikkein alttiimpia EHEC:ille, viljeleminen puhtaasti (!) keinolannoitteilla   

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #32 on: 04.06.11 - klo:17:55 »
Näillä tiedoilla voisi ehkä löytää jokin läheisen ravintolan, [...]

Kyllä näitä johtolanganpäitä varmaan Saksassa tarkkaan seurataankin.

Die Weltin artikkelin mukaan …

Tomaten, Gurken und ganz viel Hilflosigkeit

(Tomaatteja, kurkkuja ja aika paljon avuttomuutta)

… asiassa olisi raskaasti tyritty, ja vasta nyt ryhdytty selvittämään, missä ravintoloissa sairastuneet olivat syöneet tai mistä marketeista ostaneet!!!
« Last Edit: 04.06.11 - klo:18:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #33 on: 05.06.11 - klo:06:05 »
Tuosta selvityksestä tulee mieleen kivikunta-kasvikunta-eläinkunta-seuraleikki, jossa yksi yrittää arvata, mikä esine tai asia muilla on mielessä (mistä he ovat sopineet). Tämä yksi saa kysyä mitä vain, mutta muut saavat vastata vain kyllä tai ei, totuudenmukaisesti.

Intuitio neuvoo usein leikkijää liian aikaisin yrittämään suoraa kysymystä: onko se tämä ...? Oikea ja nopein strategia on kuitenkin huolellinen haarukointi - ja omien aavistusten pitäminen taka-alalla!

Pahimmassa tapauksessa siis nämä Saksan 1 500 testiä ovat olleet yrityksiä arvata suoraan. (Kun oltiin aivan varmasti tietävinään, että kyseessä on kurkku ...?)

Nyt kuitenkin etsitään yhteisiä tekijöitä ja poissuljetaan. Media tietysti edelleen kyttää nopeaa ratkaisua. Lyypekkiläisen ravintolan "läpimurto" ei kuitenkaan ilmeisesti ollut sellainen. Tuossa leikissäkin on tärkeää rauhallisesti jatkaa haarukointia erityisesti siinä vaiheessa, kun alkaa olla selvästi ratkaisua lähellä.
« Last Edit: 05.06.11 - klo:11:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #34 on: 05.06.11 - klo:10:49 »
Lisää villejä teorioita löytyy:

Stammt der gefährliche Keim aus Biogasanlagen?

Eli (vapaasti suom.) onko vaarallinen taudinaiheuttaja lähtenyt liikkeelle biokaasulaitoksista?

Teorioille on täysi lupa olla villejä nyt, kun faktaa puuttuu!

Mekanismina tässä teoriassa olisi, että biokaasulaitokselta olisi viety EHEC-saastuneita jätteitä lannoitteiksi.

Mutta tämäkin taitaa olla yritystä edellä mainittuun suoraan arvaukseen.

Tuossakin uutisessa vaaditaan parempaa "informaatiopolitiikkaa", so. vaaditaan mm. että sairastuneet olisi haastateltava, pelkkä kyselylomake ei riitä. (Mikä on täysin perusteltu vaatimus, vrt. edellä minun ja vaimoni yritys muistella aterioitamme viikon ajalta)

Mietin tässä, että teoria siitä, että epidemia lähti liikkeelle toukokuun alussa järjestetyistä massafestivaaleista Hampurissa voi olla tosi - ja samalla kertaa täysin hyödytön, jos juhlaan osallistui tuo noin 1,5 miljoonaa ihmistä.
« Last Edit: 05.06.11 - klo:11:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #35 on: 06.06.11 - klo:04:26 »
Tässä ollaan nyt:

Pavunidut todennäköinen syy Saksan ehec-epidemiaan

Quote
Hampuri. Saksan viranomaisten mukaan paikallisesti kasvatetut pavunidut on alustavasti tunnistettu ehec-epidemian todennäköiseksi syyksi. Bakteerin aiheuttama tauti on tappanut 22 ihmistä ja sairastuttanut satoja ympäri Eurooppaa.

Luomutilan pavunidut voitiin jäljittää viidessä eri osavaltiossa sairastuneisiin henkilöihin, Ala-Saksin maatalousministeri Gert Lindemann sanoi.

Ministeriö on varoittanut ihmisiä syömästä ituja, joita käytetään usein salaattien ainesosana.
*)

Vaikeuksia vielä riittää:

-   tulos perustuu vielä päättelyyn (”kivikunta-kasvikunta-eläinkunta”), ei vielä testituloksiin (jotka valmistuvat vasta tänään)
-   kyseisen tilan omistaja väittää kivenkovaan, että mitään eläinperäistä lannoitetta ei ole tilalla käytetty, eikä tilalla myöskään ole eläimiä
-   tilan tuotteet on myyty ”sekoituksina”, ja saksalaistietojen mukaan on mahdollista, että mukana on ulkomailta tuotuja ituja
-   viranomaisten mukaan on mahdollista, että kaikki saastuneet tuotteet on jo käsitelty ja myyty (ja siten syöty ja loputkin heitetty roskiin). Voi siten olla, että varmistavaa testitulosta ei saada.

_____________

*) Hesarin paperiversiossa ei kerrota, että kyse oli luomutilasta (!?)
« Last Edit: 06.06.11 - klo:04:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #36 on: 06.06.11 - klo:19:13 »
MTV3: Pavuniduista ei löytynyt ehec-bakteeria

Quote
Viranomaiset ovat ottaneet 40 näytettä pohjoissaksalaiselta maatilalta, jonka pavunitujen on epäilty levittäneen tappavaa bakteeria. Näytteistä hieman yli puolet on nyt testattu.


Luultavasti ei muuta kun takaisin ”kivikunta-kasvikunta-eläinkunta” -leikkiin. Jos sekään enää auttaa. Saksalaisen arvion mukaan asiassa hukattiin 2-3 viikkoa: ensimmäinen sairastapaus oli tiettävästi jo 1.5.
« Last Edit: 07.06.11 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #37 on: 07.06.11 - klo:05:18 »
Kun Saksakin näin selvästi kompuroi tämän epidemian syyn selvittämisessä, eikö nyt pitäisi lehtimiesten tiukasti kysyä, mitkä ovat Suomen valmiudet kohdata sama tilanne? Onko suunnitelmia, valmiita kyselylomakkkeita, niiden analyysiin käytettävää tietokoneohjelmaa, jne, jne?

Ja ehkä sopisi kysyä myös, kuuluuko resursseja hajottava luomuvalvonta oikeastaan Eviralle? Luomun edistämisestä puhumattakaan (vrt. edellä pääjohtajan puheenvuoro - Eviran sivustolla)!
« Last Edit: 07.06.11 - klo:05:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #38 on: 09.06.11 - klo:17:22 »
Jos tämä ruoan säteilytys nyt tulee EU:ssa uudelleen harkintaan, tämän EHEC-epidemian takia, niin ironiseksi tosiasiaksi jää:
 
ruoan säteilytyksestä yritettiin EU:ssa v. 2000 saada aikaan ratkaisua, joka olisi sallinut sen nykyistä laajemmin, mutta asia kaatui - Saksan jyrkkään vastustukseen!

Dennis Avery – myös viitaten tähän Saksan tapaukseen – voi todeta kannattaneensa säteilytystä 20 vuotta. Menetelmä ei – vaikka on sallittu – ole kovin yleinen USA:ssakaan.

***

Saksan kielen taitoisille tässä satiiri, jonka mukaan kuulemma liittokansleri Merkel ja CDU olisivat päättäneet, että nyt Saksasta jatkossa tulee kurkku- ja salaattivapaa maa. Ja asiassa olisi muodostumassa ihan yksimielisyys, muutkin puolueet olisivat samaa mieltä:

Stefan Theil: Gurkenkonsens


Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #39 on: 10.06.11 - klo:20:05 »
Nyt jo aika varmaa tietoa EHEC:n lähteestä ja vahvasti viittaa luomutilan suuntaan, sinne ituihin taas:

Idut sittenkin ehec-epidemian lähteenä

Quote
Saksassa on saatu viimeinkin selvyys tappavan ehec-bakteerin alkulähteestä. Bakteeri on peräisin iduista ja suurella todennäköisyydellä samalta alasaksilaiselta luomutilalta, joka jo viikonloppuna nimettiin tartunnan pesäpaikaksi. Kuluttajansuojaviranomaisten mukaan bakteereita on löydetty tilan papuitupakkauksista.

Der Spiegelkin julkaisi iltapäivällä saman uutisen. Kannattaa lukea myös keskustelut suuren yleisön mielipiteen hahmottamiseksi:

Laboranalyse: Forscher weisen erstmals Ehec-Erreger auf Biohof-Sprossen nach

Onkohan aamulla taas tilanne auki?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #40 on: 10.06.11 - klo:20:10 »

Ne ovat (kuitenkin) ne pavunidut! Saksa poistaa varoitukset koskien kurkkuja, tomaatteja ja salaatteja:
 
"Es sind die Sprossen"
 
Tähän tulokseen on päädytty eräiden ruokailijaryhmien intensiivisillä haastatteluilla, mukana on turistien ottamia valokuviakin annoksistaan. Kaikki ryhmistä eivät sairastuneet, lähes 100% sairastuneista oli syönyt pavunituja. Voitiin laskea, että pavunituja syöneillä oli lähes 9-kertainen riski sairastua kuin muilla.
 
Toinen uutinen samasta asiasta, Frankfurter Algemeine

Sen mukaan on mahdollista, että infektiolähde olisi nyt jo ehtynyt.
 
Ja edelleen Ala-Saksin maatalousministerin Gert Lindemannin mukaan edellä mainittu luomuyritys on kuin ”hämähäkki verkon keskellä".

Eli tämä tietty luomutila on taas kuviossa mukana:
 
Tappava epidemia: Totuus yhä pimennossa
 
Minun "etiäiseni" asiassa on, että asia ei varsinaisesti nyt liity itse luomuviljelyyn ko. tilalla, vaan johonkin muuhun sähläämiseen. Tai ihan ihmisen toiminnasta riippumattomaankin asiaan.
 
Kyseinen tilahan ei ilmoituksensa mukaan käyttänyt eläinperäisiä lannoitteita lainkaan. Jonkin uutisen mukaan ei käytetty mitään lannoitteita, mutta sehän ei ole mahdollista, vaan tällä ilmeisesti tarkoitettiin, että käytettiin nk. viherlannoitusta.
 
Tietysti eräs pieni mahdollisuus on, että tilan omistaja ei olisi ollut asiassa rehellinen, ja eläinperäisiä lannoitteita olisi kuitenkin käytetty, mutta en usko näin olevan. Tässä on liian suuri riski valehdella, kun tilalla on useita työntekijöitäkin, jotka voisivat - viimeistään oikeudessa - todistaa toisin.

PS. Tarkkailijalle (edellä): tilanne on tietysti auki siihen asti, kunnes ratkaiseva bakteerilöytö saadaan, muusta kuin ihmisestä. Kyseiseltä tilalta on nyt otettu n. 400 näytettä. Tulos selviää kuitenkin vasta päivissä.
« Last Edit: 10.06.11 - klo:20:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #41 on: 10.06.11 - klo:21:21 »
"Entschuldigung", Tarkkailija!!!

Kirjoitin omaa viestiäni samaan aikaan kuin sinä, enkä ymmärtänyt kokeilla antamaasi linkkiä.

Kyseiseltä tilalta on siis tehty löytö tästä bakteerista. *)

Nyt "hämähäkki" lienee kiinni. Mutta edelleen voi olla auki, miten "hämähäkistä" tuli niin paha. Kuten Spiegelin artikkelikin ihmettelee.


PS. Vaikka edellä esitin näkemykseni, että kyse ei välttämättä ole luomusta sinänsä, silti odotan mielenkiinnolla, onko huomisessa paperihesarissa tietoa, että kyse oli luomutilasta ...


PS2. 11.6.2011: Eipä ollut HS:n paperilehdessä vieläkään tätä tietoa.

Mutta muutoin saman lehden sama numero kyllä muisti ylistää luomua ja lisäksi lietsoa epäluuloa tehoviljelyä kohtaan.

_______

*) Tarkemmin: kyseinen löytö oli sekin jäteastiasta, mutta pakkauksesta, josta selvisi, mistä se on peräisin. Epävarmuuksia tietysti aina jää.
« Last Edit: 11.06.11 - klo:12:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #42 on: 11.06.11 - klo:14:01 »
Ei se vielä ole ohi. Uusien tartuntojen määrä ehkä on vähenemässä, mutta kuolemantapausten määrä kasvaa.

Lisäksi saksalaisessa keskustelussa on voimistunut teoria ihmisestä tämän EHEC-epidemian syynä - sekä bakteerin lähteenä että sen levittäjänä.

Selvennys 12.6.2011: On mm. tapaus, jossa pitopalvelun tuotteet olivat sairastuttaneet asiakkaita. Tuotteissa ei ollut ituja, mutta eräs firman työntekijöistä todettiin myöhemmin tämän ko. taudin kantajaksi. Myös luomutilan kohdalla on kaksi teoriaa: bakteeri tuli sinne ulkomaisten siementen mukana tai sitten joku pakkaajista toi sen sinne.

« Last Edit: 13.06.11 - klo:17:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #43 on: 13.06.11 - klo:17:46 »
Saastuneisiin siemeniin viittaa sellainen tieto, että eräs saksalainen perhe olisi sairastunut itse viljelemistään iduista.

Kuolemien lisäksi karmeaa on, että n. 100 henkeä Saksassa tarvitsee elinsiirron selviytyäkseen. Tai loppuelämän dialyysihoidot.

***

Samaan aikaan täällä Suomen Eviran huolena on - paitsi edellä mainitut luomuasiat - nyt tänään vaikka tämä:
 
Suolapitoisuuksien omavalvontaa tehostettava ruokayrityksissä
« Last Edit: 13.06.11 - klo:18:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #44 on: 14.06.11 - klo:19:23 »
 
Olisi ehkä hiukan kohtuutonta - ennen kuin asioiden tarkka todellinen kulku selviää - leimata koko luomu tämän EHEC-tapauksen pohjalta, mutta täysin kohtuuton on  luomuviljelijä Jukka Lassilan usko ja ilmeinen toivo sen suhteen, että luomu nyt tästä tapauksesta hyötyisi:
 
Keski-Uusimaa: "Luomu ja kotimainen hyötyvät ruokakohuista"
 
***
 
Voi hyvin kuvitella, että EHECin uhreissa Saksassa (ja muualla) on koko joukko ihmisiä, jotka olivat valinneet luomuvaihtoehdon juuri siinä käsityksessä, että se olisi terveellisempää ja turvallisempaa - kun sitä niin on joka puolelta "rummutettu". Voi hyvin kuvitella myös sen pettymyksen katkeruuden, mikä heillä nyt asian suhteen on. Vaikka asia ei varsinaisesti olisikaan itse luomumenetelmien syytä.