Author Topic: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus  (Read 92646 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« on: 12.02.09 - klo:18:49 »
Tällainen otsikon ilmiö on olemassa, erityisesti Suomessa.

Viimeksi huomasin sen Uutispävä Demariin saamani yleisönosastokirjoituksen kohdalla. Tämä uutisessamme oleva osa julkaistiin.

Mutta tätä alkuosaa lähettämästäni kirjoituksesta ei julkaistu:

Quote
Luomu tekee nk. Reilun kaupan vielä kehnommaksi

Niin kutsuttu Reilu kauppa on saanut itselleen aivan kohtuuttoman hyvän maineen. Missä tahansa muussa yhteydessä keräys, jossa kohteelle menee vain 10 prosenttia tuotosta, katsottaisiin jo huijaukseksi. Reilun kaupassa kuluttajan maksamasta lisähinnasta vain tuo osa tavoittaa varsinaisen autettavan, keskimäärin.

Ellei tämä jo olisi riittävän kehnoa, Reilu kauppa on lisäksi ryhtynyt edistämään – erityisesti Suomessa – luomutuotteita. Kun luomu – oli se sitten kahvia tai puuvillaa – menetelmänä tuottaa ehkä vain puolet tavanomaisesta, kehitysmaan viljelijän saama osuus vieläkin pienenee, jopa vain viiteen prosenttiin. Luomun käsityövaltaisuus viimeistään sulkee viljelijän köyhyysloukkuun.

Maailmalla kritiikki, kuten vaikka tämä "Unfair Trade", sallitaan ja asiasta keskustellaankin.
« Last Edit: 22.05.23 - klo:16:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #1 on: 18.02.09 - klo:06:07 »
Hesarissa 17.2.2009 otsikolla "Kauppaneuvos omistautui Reilulle kaupalle" haastateltiin Soili Suonojaa. Tällaisia hänestä ja hän:

Quote
Suomalaisen liike-elämän voimanaisiin kuuluva Suonoja ei ole enää päivätöissä. Sen sijaan hän istuu usean suuryrityksen kuten VR:n, Korsisaari Oy:n, Eilakaisla Oy:n ja Lännen tehtaat Oyj:n hallituksessa. Alko Oy:n hallituksessa hän on puheenjohtaja.

Vuoden alussa hän otti nuijan käteen myös Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä.

"Syy miksi innostuin ja oikein tosissani, on se, että Reilu kauppa on hyvä tapa tehdä hyvää. Siinä kun voi vaikuttaa arkiostoksillaan", hän muotoilee.

Suonoja kertoo olevansa erittäin työorientoitunut eikä juuri lämpene hyväntekeväisyydelle, joka merkitsee vastikkeettoman rahan jakamista.

"Mutta että tarjoaa köyhien maiden ihmisille työn kautta lisääntyvää hyvinvointia, se on minusta kannatettavaa."
(lihav. HJ)

Oikein Snellmanin ja 1800-luvun henkeen.

Ja sitten:


Quote
Reilua kauppaa ei voi enää sivuuttaa noin vain: neljä viime vuotta sen kasvu Suomessa on ollut vuosittain yli 50 prosenttia vähittäiskaupan arvossa. Myös tuotteiden määrä hyppäsi viime vuonna alle neljästäsadasta 820 tuotteeseen.

Kauppareissuillaan Suonoja on innostunut "oikein etsimällä etsimään" reiluiksi sertifioituja tuotteita.

Eikö tässä ole vaarana, että puhdistetusta omastatunnosta huumaantuneina alamme kuluttaa jo entisen päälle kaikkea turhaa?

"En usko, sillä eettisiä valintoja tekevät kuluttajat ovat yleensä aika harkitsevia ostostensa suhteen", Suonoja miettii.

Hän on myös luottavainen sen suhteen, että taantuma ei horjuta Reilua kauppaa.

"Huono taloustilanne lisää usein yhteisvastuuhenkeä. Silloin pidetään huolta myös heikoimmista."

Puhe vie "talvisodan henkeen", mikä innostaa kauppaneuvosta. Hän tulkitsee, että kamppailu itsenäisyydestä oli myös taistelu oikeudenmukaisen elämänmallin puolesta.

Ja vielä vähän luomuhempelyä:

Quote
"Kaikkien elävien olentojen kunnioittaminen kuuluu arvopohjaani", seesteisesti hymyävä rouva toteaa – ja suree muun muassa eläinten osaa tehomaataloudessa.

"Eläimet ovat täysin puolustuskyvyttömiä. On hirveää, kun aikuiset ihmiset kohtelevat niitä huonosti."

Kommemtoimatta nyt yksityiskohtaisesti, niin tässä oivallinen esimerkki siitä, miten kauppaneuvoksenkin tasoinen henkilö menettää kaiken taloudellisen analyyttisyytensä, kun on kyse Reilusta kaupasta. Kunhan vaan hyvältä tuntuu, jos joku on "hyvä tapa tehdä hyvää". Suonojalla pitäisi luettaa tuo Unfair Trade, ja kysyä mielipidettä sen jälkeen.
« Last Edit: 18.02.09 - klo:06:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #2 on: 20.02.09 - klo:22:40 »
Rohkaisinpa mieleni ja lähetin tämän, sähköpostitse:
_________________

Kauppaneuvos Soili Suonoja


Helsingin Sanomien artikkeliin 17.2.2009 viitaten rohkenen kysyä seuraavaa.

Oletteko tietoinen siitä kritiikistä, jota Reilua kauppaa kohtaan on esitetty?

Mm. Adam Smith –instituutin raportti antaa hyvin pessimistisen kuvan asiasta, tässä Teille nettilinkki:

www.adamsmith.org/images/pdf/unfair_trade.pdf

Jos vain noin 10% lisähinnasta kohdistuu keskimäärin hyväntekeväisyyden kohteelle, se ei vaikuttaisi kovin järkevältä eikä moraaliselta tavalta hyvää tehdä.

Tämän lisäksi asiaan on esitetty kritiikkiä siinä suhteessa, ettei se globaalin markkinatalouden (joka asia Teille lienee tuttu) puitteissa lopulta auta yhteensä mitään: joku toinen kehitysmaan tuottaja kärsii.

Sen lisäksi ja erityisesti kysyisimme kantaanne siihen, miksi suomalainen Reilu kauppa suosii tehotonta luomuviljelyä tuotevalikoimassaan, Kaiken järjen mukaan se vielä enemmän estää kehitysmaiden viljelijöitä pääsemästä eroon köyhyydestään.

Kunnioittavasti

Heikki Jokipii

puheenjohtaja yhdistyksessä
Tuottava Maa – Turvattu Luonto ry
http://www.tuottavamaa.org/

PS. Pyydämme myös lupaa julkaista vastauksenne kysymyksiimme tällä nettipalstallamme.
« Last Edit: 25.10.12 - klo:16:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #3 on: 10.04.09 - klo:07:57 »
Odottelen tässä nyt ”kieli pitkällä”, että tämä Suomen IPS:n kääntämä uutinen ilmestyisi jossain:

Quote
GHANA : Reilun kaakaon vienti kolminkertaistuu
Francis Kokutse
Accra, 06.04.09 (IPS) - Reilun kaakaon vienti Ghanasta kolminkertaistuu, sillä Britannian suurin suklaanvalmistaja Cadbury on sitoutunut ostamaan sitä 40 000 viljelijän osuuskunnalta.

Miksikö? Kun katsoo alkuperäistä uutista englanniksi, se esittää aivan herkullisia lukuja sen laskemiseen, paljonko prosentuaalisesti Reilu kauppa ghanalaisia hyödyttää – siitä rahamäärästä laskettuna, mitä me Reilun kaupan suklaasta tai kaakaosta maksamme!

Inter Press Service (Johannesburg) Ghana: Cadbury's Deal Destined to Sweeten More Farmers' Lives

***

Ihan mukavasti sattumoisin tuli vertailukohdaksi uutinen suomalaisesta huijarista (HS tänään):

Quote
Sairaiden lasten varjolla pari miljoonaa euroa huijanneelle vankeutta

Parantumattomasti sairaiden lasten toiveiden toteuttamisen varjolla kerättiin noin neljässä vuodessa parin miljoonan euron rikoshyöty. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina rahankeräyshuijausta pyörittäneen miehen kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeuteen sekä viiden vuoden liiketoimintakieltoon.

Oikeus oli katsonut, että petos ”heikensi luottamusta yleishyödyllisiin keräyksiin". Varsinaiseen eli ilmoitettuun kohteeseen meni tuosta 2 miljoonasta 26 000 euroa.

Huomatkaa myös oikeuden tulkinta:

Quote
”Lahjoittajat saivat vähäarvoisia tuotteita tai lehden. Kyseessä oli oikeuden mukaan silti varainkeruu eikä tuotemyynti niin kuin [syytetty] Leppä väitti”. 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #4 on: 10.04.09 - klo:14:20 »
Enpä malta kuitenkaan odottaa, vaan tässä analyysini.

Tämä Cadbyryn ratkaisu tuo siis yhteensä 750 000 plus 1,5 miljoonaa, eli yhteensä 2,25 miljoonaa dollaria lisätuloja Ghanan kaakaon viljelijöille. Kun viljelijöitä on 40 000, se tekee noin 56 dollaria viljelijää kohti.

Tämä stemmaa (suurin piirtein) myös sitä kautta, että Reilun kaupan yhdistys myös kertoo, että viljelijät saavat järjestelmässä tonnilta 150 dollaria lisätuloja. Lisämenekkiä on 10 000 tonnia, eli 250 kiloa viljelijää kohti. Lisätulo sen mukaan olisi lähempänä 40 dollaria – okei, olkoon noin 50 dollaria per viljelijä.

Tonni kaakaota maailmanmarkkinoilla maksaa siinä 1500 – 2000 dollaria. Mutta mitä tuote – kaakao tai suklaa – maksaa Suomessa kaupan tiskillä? Siinä viisin- tai jopa kymmenkertaisesti.

Entä mikä on Reilun kaupan lisä tuotteen hintaan. Se vaihtelee, mutta Oulun lääninhallituksen v. 2005 tekemän selvityksen pohjalta uskaltaa hyvin arvioida, että kilolta lisäkustannus on vähintään 10 euroa. Oletetaan tässä myös, että suklaa tai kaakao on 100% tätä ”raakakaakaota”. Oletus on kohtuullinen tässä laskelmassa, menemättä yksityiskohtiin.

Näin suomalainen tai englantilainen suklaan ystävä (tai ystävät, määrä on sen verran suuri), ostaessaan Reilun kaupan tuotteita, maksaa ylimääräistä tuon yhden (keskimääräisen) viljelijän tuotoksesta (10 * 250 kg) siis vähintään  2 500 euroa. Josta siis viljelijä saa sen 50 dollaria.

Menemättä hiuksenhalkomisin valuuttakursseista ynnä muista, voimme siis sanoa, että myös Reilun kaakaon kohdalla perille menee kutakuinkin sama osuus, siinä yhden kahden prosentin kieppeillä, mitä edellä mainitussa Suomen oikeustapauksessa.   

***

Ko. "yrittäjä" sai tämän palautussuhteen takia noin 2,5 vuotta linnaa.

Reilu kauppa taas nauttii – näillä ansioillaan – lähes jakamatonta suosiota kaikissa yhteiskuntapiireissä, oikeastaan puoluekantaan katsomatta, ynnä lehdistön erityiskohtelua: mm. "Reilun kaupan viikko" tuodaan esille ikään kuin ihan virallisesti asetettuna  yms. jne. jne.
« Last Edit: 10.04.09 - klo:14:56 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #5 on: 10.04.09 - klo:20:46 »
Tuo Silja Suonoja ei sitten koskaan vastannut?
Näitä esimerkkejä on pilvin pimein: Kun on ennättänyt sitoutua johonkin hulluuten, ei voi siitä julkisesti irrottautua, vaikka itse huomaakin tulleensa narratuksi.
Nosta hattua niille harvoille rohkeille... Heikki tiedät ainakin pari...

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #6 on: 11.04.09 - klo:14:10 »
Tuo Silja Suonoja ei sitten koskaan vastannut?

Eipä todellakaan ole.

Hän ei ole valtion virkamies, jonka näin tehdä täytyisi, mutta silti jossain määrin ihmetyttää, että vastausta ei ole tullut.

Nyt - edellisten huonojen kokemusteni pohjalla, kysyisin - saako edes lehteen tästä asiasta kritiikkiä? Huonolta tuntuu - jopa luomua voi sentään vähän kritisoida, mutta tätä "pyhää lehmää" mitä ilmeisemmin ei.

Olisiko syytä laittaa edes nettiin suomenkielinen palsta, jossa nämä faktat tuotaisiin esiin?  Vaikuttaisiko se?


***

Tai tämä tarra/laatta nk. "keisarinnan kiveen" Helsingin Kauppatorilla:

"Tässä on Reilun kaupan varhainen muistomerkki. Keisarinna lahjoitti vierailullaan kaupungin köyhille 5000 hopearuplaa. Tästä jalomielisyydestä ihastuneena Helsingin kaupunginhallitus nostatti tämän asian muistokiven, joka maksoi 30 000 hopearuplaa.

Nykyisen Reilun kaupan lisähinnasta menee kohteelleen, köyhälle kehitysmaan viljelijälle keskimäärin 10 prosenttia."


(luvut tuossa eivät ehkä eksakteja, mutta tarkistettavissa, ja lukujen suhde aika oikein HJ)
« Last Edit: 12.04.09 - klo:07:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #7 on: 12.04.09 - klo:07:37 »
Nyt artikkelin suomenkielinen versio on netistä saatavissa:

Reilun kaakaon vienti kolminkertaistuu Ghanassa

Sen luvuilla (pois on jätetty maininta 1,5 miljoonan dollarin lisästä) asia näyttäisi vielä surkeammalta: 40 000 viljelijää jakamassa 560 000 euroa, viljelijää kohti 14 euroa. Se olisi 2 500 eurosta (vrt. yllä) 0,6%.

Eikö artikkelin kääntäjällä tai julkaisijalla mikään "kello" ole soinut, asian naurettavuus näkynyt. Vaikka 1 euron päivätuloilla (suurin piirtein nykyisen absoluuttisen köyhyyden raja 1,25$) tuo tarkoittaa kahta viikkoa. Jos oletetaan vielä, että viljelijällä on perhe, ei sitäkään.
« Last Edit: 12.04.09 - klo:13:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #8 on: 13.04.09 - klo:13:01 »
Vai pitäisikö tästä asiasta tehdä rikosilmoitus?

Tämä menettely on nyt liiankin muotia, mutta jos katsotaan ihan noita lukuja?

Samoilla perusteilla kuin tässä Lepän tapauksessa, Reilun kaupan eri toimijat, erilaisia "lähettiläitä" myöten, paitsi vankeuteen niin liiketoimintakieltoon 7 vuodeksi?

Joskus olen kuullut, että laki olisi kaikille sama, Suomessa.

Saatu henkilökohtainen hyöty jakautuu tietysti Reilun kaupan yhteydessä laajemmalle, mutta ei kai tämänkään asiaan pitäisi vaikuttaa? Pieni "varastettuun tavaraan ryhtyminen" kun on kai rikos, vaikka itse varkauden tapahtuessa olisi ihmisellä täysi alibi?
« Last Edit: 13.04.09 - klo:13:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #9 on: 14.04.09 - klo:07:30 »
Tänään ko. suomennos sitten ilmestyi Uutispäivä Demarissa, ja äsken lähti "tyrkylle" myös sen kritiikki sinne, yleisönosastoon.

PS. tänään: Oikeastaan jopa yllätyin, mutta se julkaistiin tänään 15.4.2009. Kirjoituksessa esitin suurin piirtein saman laskelman (yksinkertaistaen hiukan, UD:n uutisen mukaiseksi) kuin edellä, ja saman rinnastuksen tähän huijariin. Ja totesin lopussa, että kaikki tämä menee kyllä reilusti "yli hilseen".

Nyt sitten odottelemaan, mitkä ovat "kootut selitykset". Vai vastataanko vaikenemalla.
« Last Edit: 15.07.09 - klo:15:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #10 on: 19.07.09 - klo:13:42 »
Tämä edellä mainittu kirjoitukseni meni "kuin vesi hanhen selästä".

Uutispäivä Demarissa oli 15.7.2009 sekä noin aukeaman puffikirjoitus Reilun kaupan puolesta, että tämä pääkirjoitus ...

Eettiset valinnat eivät ole suhdanteista kiinni

... joka, kuten voitte lukea, tukee myös varauksitta Reilua kauppaa (käytän tätä nyt ilmiön nimenä, enkä joka kerta laita sanaa "reilu" lainausmerkkeihin!).

Ainoa iloni tässä on, että viimeiseen tylyyn (retoriseen) kysymykseeni ko. kirjoituksen kommenteissa ei kukaan ole pystynyt vastinetta lähettämään, ainakaan tähän mennessä:

"No, pitääkö tuo 10% paikkansa vai ei?"

(Kaakaolaskelmassanihan hyöty ei ollut sitäkään vertaa, ks. edellä)

***

Olen ymmärtänyt, että "pahikset" tässä maailmassa osaavat laskea rahansa ja hyötynsä tarkkaan. Jos "hyviksillä" laskutaito on tätä luokkaa, mistä Reilussa kaupassa on kyse, maailma ei taida juuri paremmaksi muuttua.

Jos Raamatun kertomuksen "rikkaan" suuri lahjoitus muuttuu matkalla "lesken rovoksi", niin se ei kyllä varmasti Jeesuksenkaan mielestä tee/olisi tehnyt autuaaksi ketään!
« Last Edit: 19.07.09 - klo:13:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #11 on: 22.08.09 - klo:17:37 »
Osoitua siitä, miten tämä "Reilu kauppa" -taikasana tomii kuten "luomu" -taikasana - ja hups, kakki laskutaito on ihmiseltä kateissa - on tämä Hesarin artikkeli:

Rajansa reilullakin

Sehän olennaisesti kertoo, että n. 45 kilon kahvisäksiltä viljelijän saama hyöty on n. 5 dollaria. Ja se summa on sama, minkä suomalainen maksaa ylimääräistä n. kilosta nk. Reilua kahvia, tai kutakuinkin niin. Mutta sitä ei tuoda esille.

Joka tapauksessa siis reippaasti alle 10% suomalaisen ostajan hyvästä tahdosta menee rahana perille. Siis ollaan rajoilla, joka keräyksen kohdalla jo hyvin ylittäisi tutkimuskynnyksen, onko kyse huijauksesta.

***

Tältä pohjalta kyse on siinä määrin ihan puhtaasta bisneksestä, että allekirjoitan eli hyväksyn täysin UEFA:n tämän päätöksen:

Reilun kaupan pallot eivät kelvanneet Uefalle

Jos vain yhtä brändiä suosittaisin, pelihän ei olisi - reilua!
« Last Edit: 22.08.09 - klo:18:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #12 on: 20.10.09 - klo:06:56 »
Uutispäivä Demarin ”Ekovinkki” –palstalla Reilun kaupan edistämisyhdistyksen Meri Savonen kirjoittaa tänään 20.10.2009 otsikolla ”Muista ympäristöä Reilun kaupan tuotteilla”. Kirjoitus osoittaa, että reilu kauppa on taas vanhalla vankalla luomulinjallaan – onko se tosin juuri muulla linjalla ollutkaan.

Kirjoitus alkaa vanhalla iskulauseella: ”Ympäristöä voi kunnioittaa valitsemalla luomutuotteita, lähituotantoa ja Reilun kaupan tuotteita.” Savonen kertoo myös, että ”pyrkimyksenä on mahdollisimman luonnonmukainen viljely” ja että ”Suomessa myynnissä olevista Reilun kaupan tuotteista lähes puolet on myös luomusertifioituja.”

* * *

Samassa lehdessä on sitten myös uutinen ”Reilu kauppa pelasti banaaniviljelijän välikäsiltä”. Uutisessa kyllä todetaan, miten ”Reilua kauppaa on toisinaan kritisoitu siitä, että osa rahoista jäisi välikäsille”, mutta asia kuitataan haastatellun Francisca Marquezin lausunnolla, jossa hän vain toteaa, että ennen meni välikäsille, mutta kun on perustettu viljelijöiden yhdistys, ”on mennyt paremmin”.

Ei tällaisella lauseella kuitata sitä kansainvälisen Reilun kaupan liiton omaa tietoa, että vain n. 10% Reilun kaupan lisähinnasta saavuttaa viljelijät. Mutta ilmeisesti Reilun kaupan kanssa toimivia ja siitä tienaavia ei saa sanoa ”välikäsiksi”, jollaisia ovat vain pahat kapitalistit ja ”suuryhtiöt”.   

Numerotaidottomuus kuuluu Reiluun kauppaan muutenkin. Ei Marquez eikä uutisen suomalainen toimittaja Pauliina Pietilä problematisoi mitenkään Marquezin tätä kertomusta:

Quote
- Valvojat käyvät jatkuvasti tarkistamassa, miten teemme työtä. He valvovat, että hedelmät ovat korkealaatuisia, eikä niiden tuottamisessa ole käytetty kemikaaleja,

Kemikaaleista luopuminen tekee plantaasin ylläpitämisestä kallista. 

- Ennen käytimme siemeniin kemikaaleja, mutta nyt täytyy sama tehdä mekaanisesti. Suurin kustannus on työntekijöiden määrä. Siihen, mihin ennen tarvitsin yhtä työntekijää, tarvitsen nyt kolme.

Jos tämä tapahtuisi Suomessa, niin täällä tuskin iloittaisiin ”kehityksestä” – oli sitten kyse mistä tuotannon alasta tahansa – jossa saman tuloksen aikaansaamiseen tarvittaisiin nyt kolme henkilöä aiemman yhden sijasta. Edes työllistämismielessä. *)

Erityisesti Uutispäivä Demarin tilaajien ja lukijoiden uskoisin pikemminkin kauhistuvan, jos tulisi esiin ehdotus, jossa Suomen maataloudessa työskentelevä väki kolminkertaistettaisiin!

(Joidenkin kemikaalien mahdollisista osoitetuista haitoistakaan ei tuossa ole kyse, koska kaikki kemikaalit ovat uutisen mukaan ko. tilalla kiellettyjä. Kyse on selvästi luomutarkastajista, ”korkealaatuisuus” on sivuseikka.) 

__________

*) PS 28.10.2009: vielä selventäen: vaikka Reilu kauppa maksaisi jotain lisähintaa, kolminkertaisia hintoja (joista voisi makssa kolminkertaiset palkkamenot) ei varmasti!
« Last Edit: 28.10.09 - klo:18:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #13 on: 05.11.09 - klo:06:52 »
Eikä edelleenkään kritiikillä ollut mitään vaikutusta, sitä ei edes huomattu.

Nyt Uutispäivä Demari julkaisi koko aukeaman verran Reilun kaupan juttua - käytännössä sen joulumainoksen - joissa jutuissa ei ollut viitettäkään siihen suuntaan, että asia saattaisi olla jossain määrin kiistelty.

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Nk. Reilun kaupan pyhyys ja koskemattomuus
« Reply #14 on: 05.11.09 - klo:08:46 »

Joo siis strategia on se, että kun tarpeeksi usein ja kovaa huudetaan, niin valhe muuttuu totuudeksi?
Asiassa kummastuttaa se, että eihän lehtiväki ole tyhmää. Monet siellä näkevät valheen läpi kyllä. Mutta "jäljet pelottavat", kuten sadun leijonanluolalla. Varoittavia esimerkkejä on. Kadulle tai freelanceriksi joutuneita ja uhkailtuja (minäkin), kun luomua on tulut arvostelleeksi.

Jospa kuitenkin ennemmin tai myöhemmin käy kuten toisen sadunpaimenpojalle: jatkuvasti valehtelevaa ei uskota.
Ainakaan kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net