Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Mikä on nyt varovaisuusperiaatteen mukaista?

Nyt, kun maailman nykyinen ja/tai mahdollinen tuleva ruokkiminen näyttää ongelmalliselta? Näkemyksemme: sitä ei ainakaan ole tieteen suomien ja tarjoamien ratkaisujen fanaattinen välttely.

Ei ole varovaista jättää kehittämättä ja käyttämättä geenitekniikkaa - uutta tai vanhaa - jos siitä tutkimusten perusteella todennäköisesti on apua. Kun siitä ei myöskään - tieteen valtavirran käsitysten ja tulosten mukaan - ole mitään olennaista, osoitettua haittaa.

Ei ole varovaista luopua vanhoista, jo totutuistakaan tavanomaisen viljelyn apuvälineistä kuten keinolannoitteista tai torjunta-aineista. Joissa niissäkin koko ajan tapahtuu huomattavaa kehitystä: erilaiset sekä reaaliset että kuvitellut (so. suuresti liioitellut) haitat saadaan minimoitua, ovat yhä paremmin hallinnassa.

Sen sijaan voisi olla varovaista olla yrittämättä toteuttaa unelmia täysin luomuviljellystä maailmasta, vaikka se teoreettisesti näyttäisi mahdolliselta. Joka - teoreettisestikin - tapahtuisi suurin uhrauksin (myös luonnolle!) ja utopistisin oletuksin tarvittavien muutosten toteutettavuudesta. (Jopa asiasta haaveileminen - ohjatessaan poliittista mielenkiintoa väärään suuntaan - voi olla vahingollista!)

Tähän mennessä kaikki on mennyt (hämmästyttävänkin) hyvin. Ilmaston oikuista ja maailman väkiluvun kasvusta huolimatta ruoan tuotanto on pystynyt vastaamaan haasteeseeen, ja maailman ihmiset on keskimäärin pystytty ruokkimaan yhä paremmin. Onko nyt mitään oikeaa, järkevää syytä kokeiluihin, poikkeamiseen hyväksi havaitulta linjalta?

Erityisesti tällainen on paitsi varomatonta, myös moraalitonta, jos yritetään "istua toisen housuilla tuleen":

Miten bioteknologia on pidetty poissa Afrikasta?

Heikki Jokipii, 6. 03. 2018.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry