Tämä kerrottiin taas:
Siipikarja ohitti viime vuonna sianlihan määrän suomalaisten lautasillaLihan kokonaiskulutuksessa ei Luonnonvarakeskuksen mukaan tapahtunut viime vuonna merkittävää muutosta. Juuston kulutus kasvoi.
Luken alkuperäiseen versioon:
Mitä Suomessa syötiin vuonna 2023? Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 133 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, lähes 78 kiloa lihaa, 86 kiloa viljaa, 14 kiloa kalaa, yli 11 kiloa kananmunia, 65 kiloa perunoita, 52 kiloa hedelmiä ja 57 kiloa vihanneksia. Siipikarjanlihaa kulutettiin ensimmäistä kertaa sianlihaa enemmän. Kauran kulutus pysyi korkeana, mutta väheni edellisvuodesta. Myös kalaa syötiin edellisvuotta vähemmän. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.
Siinäkin keskitytään tähän:
Lihan kokonaiskulutus oli 77,8 kiloa henkilöä kohti, kun mukaan on laskettu riistaliha ja syötävät elimet. Lihasta oli naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihaa 75,4 kiloa, loput hevosen-, poron- ja riistalihaa. Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa laskettu kypsentämättömänä luullisena ruholihana. Kokonaiskulutus ja punaisen lihan kulutus ovat vähentyneet jo monen vuoden ajan. Viime vuonna lihan kokonaiskulutuksessa ei tapahtunut merkittävää muutosta. Ennakkotietojen mukaan lihan kokonaiskulutus väheni 0,6 kg, alle prosentin, vuoteen 2022 verrattuna.
Siipikarjanlihaa kulutettiin viime vuonna lihalajeista eniten, 29,9 kiloa henkilöä kohti. Sen kulutus nousi edellisvuodesta ja ohitti viime vuonna ensimmäistä kertaa sianlihan kulutuksen. Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on ollut pitkäaikainen trendi, mutta pysähtyi hetkellisesti vuonna 2022 palaten viime vuonna jälleen kasvuun.
Voimme huomata, että lampaanliha – jossa luomu on osuudessa vahvoilla (Pro Luomu: 19,6 %) – ei edelleenkään menesty. Sen sijaan siipikarjan liha – jossa luomun osuus on niin pieni, ettei sitä ole lupa kertoa – menestyy.
Se on virkistävää, ettei tuossa hyvin pienessä lihan kulutuksen vähenemisessä tällä kertaa yritetä nähdä "kasvisruokabuumia". *)
Mutta otetaanpa täällä tarkastelu alle seuraava:
Juuston kulutus oli viime vuonna noin 26 kiloa henkeä kohti, mikä oli noin puoli kiloa edellisvuotta enemmän. Voita käytettiin 3 kiloa henkeä kohti, mikä oli lähes edellisvuoden määrä.
Tähän tapaan nuokin tiedot on kerätty:
Tilaston taustaa
Elintarvikkeiden kulutusmäärät perustuvat Luken ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta kotimainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruokakäyttöön. Elintarvikkeiden kulutusluvut saadaan jakamalla ruokakäyttö vuoden keskimääräisellä väkiluvulla. Ravintotaseessa ei lasketa ruokakäyttöä väestöryhmittäin.
Ravintotaselaskelma ei kerro ruoankulutuksen tarkkaa määrää. Taseen luvut kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska muun muassa varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa elintarvikeketjun kaikista vaiheista ja ne sisältyvät tällöin kulutusmääriin.
Pienellä selvitystapansa muutoksella Luke voisi kertoa, paljonko
luomujuustoa kulutettiin.
Ruotsista meillä on prosenttiluku: 1,6%. Jos paremman puutteessa sitä käytetään Suomestakin, luomujuuston kulutus henkeä kohti olisi ollut 416 grammaa.
______
*) PS. Lihatiedotus näyttää nykyisin olevan pelistä ulkona. Sen kulutustilasto...
https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html... on vasta vuodessa 2021.