Uudeilamaalla luomupuutarhaviljeyn kehitys alaspäin oli dramaattista. Tietysti ennenkaikkea tuo
-92 luomutarhaherneessä. Josta oli juuri
Pro Luomun maakuntakoosteessa (pdf, 2021-2022, s. 7) sanottu:
Luomuperuna- ja puutarhatuotanto Uudellamaalla
• Uudellamaalla on Suomen suurin
puutarhakasvien luomuhyväksytty
tuotantoala 261,4 ha pitkälti
tarhaherneen ansiosta
• Tarhahernettä viljellään yhä eniten
Uudellamaalla (197,3 ha), vaikkakin
tuotantoala väheni vuodesta 2020 64%
• Luomuperunaa viljellään varsin vähän
ja sen tuotantoala on kahdeksassa
vuodessa melkein puolittunut
Ku v a : M i ka V i t i kka LÄHDE: RUOKAVIRASTO, 2021 7
Jos tarhaherneen luomuviljelyala oli nyt 24,9 ha, siitäkin luvusta näkee, millainen romahdus siiä on tapahtunut. Mistään taudista tms. syystä ei ole tullut tietoja. Koko maassa kehitys oli kyllä samansuuntainen. Sää? Jokin tuholaishyönteinen? Ehkä siihen tulee selitys.
Mutta myös luomuporkkanan viljelyala
-40, luomusipulin
-55, luomukaalien
-18 ja luomumansikan
-23. Luomuperunan
-18. Eli melkoista laskua niissäkin.
Vaikka samaisen koosteen yksi dia (s. 11) kertoo:
LUOMU KÄY HYVIN KAUPAKSI
UUDELLAMAALLA
***
Hesarin 1. sivulla ohjattiin
tähän uutiseen otsikolla:
Hernekeitto saattaisi olla Suomen ruokaturvan pelastus.
Ainakaan se ei siis ole tänä vuonna luomuhernekeitto. Meillä on henkeä kohti
käytettavissämme n. 15 g luomuherneitä. Koko vuodeksi.