Author Topic: Luomusalaatissa murto-osa tehotuotetun nitriittimäärästä  (Read 5890 times)

palstaviljelijä

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Kun ei kellään ole motivaatiota tutkia luomua, niin viljelijöiden täytyy itse tutkia.
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/05/luomusalaatit_peittoavat_puhtaudessa_tavalliset_salaatit_759935.html

Tehotuotanto tekee siis kasviksista käyttökelvotonta jos haluaa nitraattirajoissa pysyä:
"Nitraatin sallittu raja-arvo on EU-maissa 4 500 milligrammaa kilossa. Arvion mukaan salaatteja, vihanneksia ja hedelmiä voi aikuinen syödä silloin noin 400 grammaa päivässä."
« Last Edit: 27.05.09 - klo:15:37 by palstaviljelijä »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 496
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Ei kyse ole motivaation puutteesta. Jo kauan on tiedetty, että eloperäisen lannoitusaineen typpi vapautuu hitaasti. Suuri lantamäärä (kompostikin yms) antaa kasveille typpeä vielä sadonkorjuun aikoihin, ja on omiaan lisäämään sadon nitraattipitoisuutta. Tätä luonnonlakia ei runsaallaakaan tutkimuksella kumota.

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

palstaviljelijä

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Ei kyse ole motivaation puutteesta. Jo kauan on tiedetty, että eloperäisen lannoitusaineen typpi vapautuu hitaasti. Suuri lantamäärä (kompostikin yms) antaa kasveille typpeä vielä sadonkorjuun aikoihin, ja on omiaan lisäämään sadon nitraattipitoisuutta. Tätä luonnonlakia ei runsaallaakaan tutkimuksella kumota.

Selvästi on jotain motivaation puutetta, kun KTL:kään ei suostu mittaamaan luomukasvisten ravinnearvoja. Vain kolme maitotuotetta löytyy luomu-hakusanalla. Olen näitä myös 3 kertaa Finelistä tiedustellut, vastausta saamatta. Ei voi kyllä KTL:ää kehua luomun lobbaamisesta.

http://www.fineli.fi/
« Last Edit: 28.05.09 - klo:09:05 by palstaviljelijä »

palstaviljelijä

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Hmm..
http://www.organicgarden.org.uk/files/min_dep_report.pdf

Raportissa vertaillaan kasvien ravinteita vuosina 1940 ja 1991.
Ravinteiden määrän romahtaminen on melkoista. Esim. porkkanaa saa nykyään syödä 4 kappaletta saadakseen samat ravinteet kuin 40-luvun porkkanasta. Tomaattia saa syödä 10kpl saadakseen saman kuparimäärän jne.
« Last Edit: 28.05.09 - klo:09:02 by palstaviljelijä »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 496
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email

Suuntaus on ainakin kuparin kohdalla oikea, sillä kupari on raskasmetalli, jonka puutos on harvinaista. Myrkytys yleisempää:

Wikipedia: "Kuparin puutostautia ei juuri esiinny, koska sitä on ravinnossa riittävästi..... Suurina pitoisuuksina kupari on myrkyllistä."
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

palstaviljelijä

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile

Suuntaus on ainakin kuparin kohdalla oikea, sillä kupari on raskasmetalli, jonka puutos on harvinaista. Myrkytys yleisempää:

Alempana olevassa avoimen yliopiston linkissä sanottiin kyllä seuraavaa..
"Kuparimyrkytykset ovat harvinaisia. Elimistön kuparitasapaino on ilmeisesti säädelty siten, että ylimääräistä kuparia ei juurikaan varastoidu elimistöön. Kudoksiin kertyy kuparia vasta kun nautittu määrä on monisatakertainen normaaliin saantiin nähden."

Quote
Wikipedia: "Kuparin puutostautia ei juuri esiinny, koska sitä on ravinnossa riittävästi..... Suurina pitoisuuksina kupari on myrkyllistä."

Tuskimpa kuparinpuutosta juuri mitataan, kun ei mitään muitakaan hivenaineita ihmisiltä erikseen mitata.
Pitää itse järjestää mittaukset.

Seuraavat ongelmat ovat kyllä aika yleisiä..

"Puute ilmaantuu anemiana, joka ilmeisesti johtuu häiriintyneestä hemoglobiinin muodostuksesta ja punasolujen eliniän lyhenemisestä. Lisäksi oireina on esiintynyt hius-, iho-, luusto- ja verisuonimuutoksia sekä kohonneita veren rasva-arvoja ja rytmihäiriöitä. Joissakin väestötutkimuksissa riittämätön kuparin saanti on liitetty lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan vähäinen kuparin saanti voi yhdessä muiden vaaratekijöiden kanssa lisätä sairastavuusriskiä."

http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/04_kivennais_kupari.shtml

Copperinfo.com:in mukaan ainakin 20%:aa kansasta kärsii kuparinpuutteesta.
http://www.copperinfo.com/health/deficiencies.html

Toinen mikä oli romahtanut paljon oli lihan ja maitotuotteiden mukana tuleva rauta. Selvää seurausta rehumuutoksista..

Kupari liittyy myös hiusten väriin. Harmaatukkaisia vanhuksia on paljon. Se kertoo kuparinpuutteesta.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=53

"Kuparientsyymin nopeuttamassa reaktiossa muodostuu pigmenttiä, joka suojelee ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä "

Ihosyöpien määrät ovat lisääntyneet roimasti sitten kuparin laskun myötä.
http://lib.store.yahoo.net/lib/coolibar/skin-cancer-in-the-us-chart1.gif
http://www.enhis.org/object_document/o4731n27388.html
« Last Edit: 28.05.09 - klo:12:48 by palstaviljelijä »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 496
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Itselläni on omasta karjasta peräisin oleva havainto, jossa lampaita (karitsoita) kuoli liian kuparipitoisen juottorehun vuoksi. Ja samoin kuulin tuolloin käyneen muillekin. Porsaalle tarkoitettu juottorehu ei sopinut karitsoille. Karitsalle kävi kyllä vasikan rehu, joka valitettavasti oli silloin kaupoista loppunut, muttei porsaan… ratkaiseva ero oli Cu-pitoisuudessa.

Lisäksi varsinkin luomuväki kertoo usein tarinoita, miten peltomaat on saastutettu kuparipitoisilla torjunta-aineilla (jotka kylläkin nimenomaan luomussa edelleen ovatkin käytössä ja sallittuja: mm perunaruton torjunnassa. Normaalissa maanviljelyssä käytetään haitattomampia, mutta tehokkaampia aineita).

Vasen luomukäsi ei tiedä, mitä oikea tekee.
http://www.evira.fi/attachments/kasvintuotanto_ja_rehut/luomu/luomu_ohjeita/luomuohje_1_yleisohjeet_ja_kasvikset_netti_270509.pdf
Ja toinen käsi:
http://www.luomu.fi/alkutuotanto/pdf/luku5.pdf


Sen sijaan ainakaan uutiskynnystä ei (luomu- eikä muullakaan rintamalla) ole ylittänyt tappava kuparin puute (jota varmastikin jossain esiintyy kyllä, varsinkin kasveilla, ja eläimistä ehkä sialla?).


Matti
« Last Edit: 08.06.09 - klo:16:44 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

palstaviljelijä

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Itselläni on omasta karjasta peräisin oleva havainto, jossa lampaita (karitsoita) kuoli liian kuparipitoisen juottorehun vuoksi. Ja samoin kuulin tuolloin käyneen muillekin. Porsaalle tarkoitettu juottorehu ei sopinut karitsoille. Karitsalle kävi kyllä vasikan rehu, joka valitettavasti oli silloin kaupoista loppunut, muttei porsaan… ratkaiseva ero oli Cu-pitoisuudessa.

Oliko kupari jotain kemikaalimuotoista?
Synteettiset vitamiinilisäthän ovat eläimiä tappaneet ihan tutkitustikin..

http://www.healthy-vitamins-rx.com/html/synthetic-vitamins-studies.html

Kupari(II)sulfaattia näkyi olevan jossain juottorehussa kuparina..

Mitenköhän tuo voidaan sallia rehuissa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuparisulfaatti
« Last Edit: 28.05.09 - klo:13:09 by palstaviljelijä »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Ongelmana tässä on nitraatinkin osalta se, että

a)   tällaiset raja-arvot on tehty ehkä siinä sadan kertoimilla (jolloin sen saavuttamien ei vielä ole ongelma) ja se, että
b)   nitraatit saattavatkin olla terveellisiä, ks. juttua

Nitraateista ja nitriiteistä

ja sen linkkejä. Asiasta on olemassa lisääkin, englanniksi, jos tuohon ei uskota. Muun muassa tästä asiasta:

c)   ” Nitraatti ei sinänsä ole ihmiselle haitallinen, mutta se voi muuttua elimistössä haitalliseksi nitriitiksi"

Ei se nitraatti nimittäin niin vain muutu, vaikka ”voikin muuttua”.

Niinpä olen luultavasti edelleen oikeassa, kun tuolla toisaalla jo sanoin, että
 
Quote
Nitraatti on muuten – ihan terveellistä. Se on luomuihmisten mielestä myrkkyä juuri ja vain tuosta syystä, että luomutuotteissa  sitä on vähemmän. Jos asia olisi toisinpäin, luomuväki moittisi tavanomaisia tuotteita siitä, että niissä ei ole tarpeeksi nitraatteja!

palstaviljelijä

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Tässä myös mielenkiintoinen raportti..
Tehotuotanto siis tuottaa pelkkää ravinteetonta, nopeasti kasvatettua höttöä..
http://www.organic-center.org/reportfiles/Yield_Nutrient_Density_Final.pdf

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomusalaatissa murto-osa tehotuotetun nitriittimäärästä
« Reply #10 on: 11.06.09 - klo:18:54 »
Tälle samalle Organic Centerille (vaikkei ehkä viitata juuri em. julkaisuun) vastasi  samoista asioista tri Joseph Rosen näin:

Organic Center Should Admit: Organic Not More Nutritious 

Linkistä löytyy myös linkki Rosenin omaan raporttiin:

Claims of Organic Food's Nutritional Superiority: A Critical Review

Paljon asiasta löytyy lisää, kun menee Facts And Fearsin perussivulle, ja hakee (Search Archives) halusanalla "organic".

Noista nitraatti/nitriiteistäkin, joihin otsikkomme viittaa.
« Last Edit: 11.06.09 - klo:19:05 by Heikki Jokipii »

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Vs: Luomusalaatissa murto-osa tehotuotetun nitriittimäärästä
« Reply #11 on: 17.06.09 - klo:00:04 »
Tälle samalle Organic Centerille (vaikkei ehkä viitata juuri em. julkaisuun) vastasi  samoista asioista tri Joseph Rosen näin:

Organic Center Should Admit: Organic Not More Nutritious 

Linkistä löytyy myös linkki Rosenin omaan raporttiin:

Claims of Organic Food's Nutritional Superiority: A Critical Review

Paljon asiasta löytyy lisää, kun menee Facts And Fearsin perussivulle, ja hakee (Search Archives) halusanalla "organic".


Noista nitraatti/nitriiteistäkin, joihin otsikkomme viittaa.

Hieno ketju mielestäni. Aidosti pidän Heikin ja Matin asiallisesta ja asiantuntevasta otteesta.