Tuottava Maa Turvattu Luonto
Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: palstaviljelijä on 27.05.09 - klo:15:26
-
Kun ei kellään ole motivaatiota tutkia luomua, niin viljelijöiden täytyy itse tutkia.
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/05/luomusalaatit_peittoavat_puhtaudessa_tavalliset_salaatit_759935.html
Tehotuotanto tekee siis kasviksista käyttökelvotonta jos haluaa nitraattirajoissa pysyä:
"Nitraatin sallittu raja-arvo on EU-maissa 4 500 milligrammaa kilossa. Arvion mukaan salaatteja, vihanneksia ja hedelmiä voi aikuinen syödä silloin noin 400 grammaa päivässä."
-
Ei kyse ole motivaation puutteesta. Jo kauan on tiedetty, että eloperäisen lannoitusaineen typpi vapautuu hitaasti. Suuri lantamäärä (kompostikin yms) antaa kasveille typpeä vielä sadonkorjuun aikoihin, ja on omiaan lisäämään sadon nitraattipitoisuutta. Tätä luonnonlakia ei runsaallaakaan tutkimuksella kumota.
Matti
-
Ei kyse ole motivaation puutteesta. Jo kauan on tiedetty, että eloperäisen lannoitusaineen typpi vapautuu hitaasti. Suuri lantamäärä (kompostikin yms) antaa kasveille typpeä vielä sadonkorjuun aikoihin, ja on omiaan lisäämään sadon nitraattipitoisuutta. Tätä luonnonlakia ei runsaallaakaan tutkimuksella kumota.
Selvästi on jotain motivaation puutetta, kun KTL:kään ei suostu mittaamaan luomukasvisten ravinnearvoja. Vain kolme maitotuotetta löytyy luomu-hakusanalla. Olen näitä myös 3 kertaa Finelistä tiedustellut, vastausta saamatta. Ei voi kyllä KTL:ää kehua luomun lobbaamisesta.
http://www.fineli.fi/
-
Hmm..
http://www.organicgarden.org.uk/files/min_dep_report.pdf
Raportissa vertaillaan kasvien ravinteita vuosina 1940 ja 1991.
Ravinteiden määrän romahtaminen on melkoista. Esim. porkkanaa saa nykyään syödä 4 kappaletta saadakseen samat ravinteet kuin 40-luvun porkkanasta. Tomaattia saa syödä 10kpl saadakseen saman kuparimäärän jne.
-
Suuntaus on ainakin kuparin kohdalla oikea, sillä kupari on raskasmetalli, jonka puutos on harvinaista. Myrkytys yleisempää:
Wikipedia: "Kuparin puutostautia ei juuri esiinny, koska sitä on ravinnossa riittävästi..... Suurina pitoisuuksina kupari on myrkyllistä."
-
Suuntaus on ainakin kuparin kohdalla oikea, sillä kupari on raskasmetalli, jonka puutos on harvinaista. Myrkytys yleisempää:
Alempana olevassa avoimen yliopiston linkissä sanottiin kyllä seuraavaa..
"Kuparimyrkytykset ovat harvinaisia. Elimistön kuparitasapaino on ilmeisesti säädelty siten, että ylimääräistä kuparia ei juurikaan varastoidu elimistöön. Kudoksiin kertyy kuparia vasta kun nautittu määrä on monisatakertainen normaaliin saantiin nähden."
Wikipedia: "Kuparin puutostautia ei juuri esiinny, koska sitä on ravinnossa riittävästi..... Suurina pitoisuuksina kupari on myrkyllistä."
Tuskimpa kuparinpuutosta juuri mitataan, kun ei mitään muitakaan hivenaineita ihmisiltä erikseen mitata.
Pitää itse järjestää mittaukset.
Seuraavat ongelmat ovat kyllä aika yleisiä..
"Puute ilmaantuu anemiana, joka ilmeisesti johtuu häiriintyneestä hemoglobiinin muodostuksesta ja punasolujen eliniän lyhenemisestä. Lisäksi oireina on esiintynyt hius-, iho-, luusto- ja verisuonimuutoksia sekä kohonneita veren rasva-arvoja ja rytmihäiriöitä. Joissakin väestötutkimuksissa riittämätön kuparin saanti on liitetty lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan vähäinen kuparin saanti voi yhdessä muiden vaaratekijöiden kanssa lisätä sairastavuusriskiä."
http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/04_kivennais_kupari.shtml
Copperinfo.com:in mukaan ainakin 20%:aa kansasta kärsii kuparinpuutteesta.
http://www.copperinfo.com/health/deficiencies.html
Toinen mikä oli romahtanut paljon oli lihan ja maitotuotteiden mukana tuleva rauta. Selvää seurausta rehumuutoksista..
Kupari liittyy myös hiusten väriin. Harmaatukkaisia vanhuksia on paljon. Se kertoo kuparinpuutteesta.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=53
"Kuparientsyymin nopeuttamassa reaktiossa muodostuu pigmenttiä, joka suojelee ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä "
Ihosyöpien määrät ovat lisääntyneet roimasti sitten kuparin laskun myötä.
http://lib.store.yahoo.net/lib/coolibar/skin-cancer-in-the-us-chart1.gif
http://www.enhis.org/object_document/o4731n27388.html
-
Itselläni on omasta karjasta peräisin oleva havainto, jossa lampaita (karitsoita) kuoli liian kuparipitoisen juottorehun vuoksi. Ja samoin kuulin tuolloin käyneen muillekin. Porsaalle tarkoitettu juottorehu ei sopinut karitsoille. Karitsalle kävi kyllä vasikan rehu, joka valitettavasti oli silloin kaupoista loppunut, muttei porsaan… ratkaiseva ero oli Cu-pitoisuudessa.
Lisäksi varsinkin luomuväki kertoo usein tarinoita, miten peltomaat on saastutettu kuparipitoisilla torjunta-aineilla (jotka kylläkin nimenomaan luomussa edelleen ovatkin käytössä ja sallittuja: mm perunaruton torjunnassa. Normaalissa maanviljelyssä käytetään haitattomampia, mutta tehokkaampia aineita).
Vasen luomukäsi ei tiedä, mitä oikea tekee.
http://www.evira.fi/attachments/kasvintuotanto_ja_rehut/luomu/luomu_ohjeita/luomuohje_1_yleisohjeet_ja_kasvikset_netti_270509.pdf
Ja toinen käsi:
http://www.luomu.fi/alkutuotanto/pdf/luku5.pdf
Sen sijaan ainakaan uutiskynnystä ei (luomu- eikä muullakaan rintamalla) ole ylittänyt tappava kuparin puute (jota varmastikin jossain esiintyy kyllä, varsinkin kasveilla, ja eläimistä ehkä sialla?).
Matti
-
Itselläni on omasta karjasta peräisin oleva havainto, jossa lampaita (karitsoita) kuoli liian kuparipitoisen juottorehun vuoksi. Ja samoin kuulin tuolloin käyneen muillekin. Porsaalle tarkoitettu juottorehu ei sopinut karitsoille. Karitsalle kävi kyllä vasikan rehu, joka valitettavasti oli silloin kaupoista loppunut, muttei porsaan… ratkaiseva ero oli Cu-pitoisuudessa.
Oliko kupari jotain kemikaalimuotoista?
Synteettiset vitamiinilisäthän ovat eläimiä tappaneet ihan tutkitustikin..
http://www.healthy-vitamins-rx.com/html/synthetic-vitamins-studies.html
Kupari(II)sulfaattia näkyi olevan jossain juottorehussa kuparina..
Mitenköhän tuo voidaan sallia rehuissa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuparisulfaatti
-
Ongelmana tässä on nitraatinkin osalta se, että
a) tällaiset raja-arvot on tehty ehkä siinä sadan kertoimilla (jolloin sen saavuttamien ei vielä ole ongelma) ja se, että
b) nitraatit saattavatkin olla terveellisiä, ks. juttua
Nitraateista ja nitriiteistä (http://ruohikolla.blogspot.com/2008/01/nitraateista-ja-nitriiteist.html)
ja sen linkkejä. Asiasta on olemassa lisääkin, englanniksi, jos tuohon ei uskota. Muun muassa tästä asiasta:
c) ” Nitraatti ei sinänsä ole ihmiselle haitallinen, mutta se voi muuttua elimistössä haitalliseksi nitriitiksi"
Ei se nitraatti nimittäin niin vain muutu, vaikka ”voikin muuttua”.
Niinpä olen luultavasti edelleen oikeassa, kun tuolla toisaalla jo sanoin, että
Nitraatti on muuten – ihan terveellistä. Se on luomuihmisten mielestä myrkkyä juuri ja vain tuosta syystä, että luomutuotteissa sitä on vähemmän. Jos asia olisi toisinpäin, luomuväki moittisi tavanomaisia tuotteita siitä, että niissä ei ole tarpeeksi nitraatteja!
-
Tässä myös mielenkiintoinen raportti..
Tehotuotanto siis tuottaa pelkkää ravinteetonta, nopeasti kasvatettua höttöä..
http://www.organic-center.org/reportfiles/Yield_Nutrient_Density_Final.pdf
-
Tälle samalle Organic Centerille (vaikkei ehkä viitata juuri em. julkaisuun) vastasi samoista asioista tri Joseph Rosen näin:
Organic Center Should Admit: Organic Not More Nutritious (http://www.acsh.org/factsfears/newsID.1179/news_detail.asp)
Linkistä löytyy myös linkki Rosenin omaan raporttiin:
Claims of Organic Food's Nutritional Superiority: A Critical Review (http://www.acsh.org/publications/pubID.1714/pub_detail.asp)
Paljon asiasta löytyy lisää, kun menee Facts And Fearsin perussivulle (http://www.acsh.org/factsfears/), ja hakee (Search Archives) halusanalla "organic".
Noista nitraatti/nitriiteistäkin, joihin otsikkomme viittaa.
-
Tälle samalle Organic Centerille (vaikkei ehkä viitata juuri em. julkaisuun) vastasi samoista asioista tri Joseph Rosen näin:
Organic Center Should Admit: Organic Not More Nutritious (http://www.acsh.org/factsfears/newsID.1179/news_detail.asp)
Linkistä löytyy myös linkki Rosenin omaan raporttiin:
Claims of Organic Food's Nutritional Superiority: A Critical Review (http://www.acsh.org/publications/pubID.1714/pub_detail.asp)
Paljon asiasta löytyy lisää, kun menee Facts And Fearsin perussivulle (http://www.acsh.org/factsfears/), ja hakee (Search Archives) halusanalla "organic".
Noista nitraatti/nitriiteistäkin, joihin otsikkomme viittaa.
Hieno ketju mielestäni. Aidosti pidän Heikin ja Matin asiallisesta ja asiantuntevasta otteesta.