Suuntaus on ainakin kuparin kohdalla oikea, sillä kupari on raskasmetalli, jonka puutos on harvinaista. Myrkytys yleisempää:
Alempana olevassa avoimen yliopiston linkissä sanottiin kyllä seuraavaa..
"Kuparimyrkytykset ovat harvinaisia. Elimistön kuparitasapaino on ilmeisesti säädelty siten, että ylimääräistä kuparia ei juurikaan varastoidu elimistöön. Kudoksiin kertyy kuparia vasta kun nautittu määrä on monisatakertainen normaaliin saantiin nähden."
Wikipedia: "Kuparin puutostautia ei juuri esiinny, koska sitä on ravinnossa riittävästi..... Suurina pitoisuuksina kupari on myrkyllistä."
Tuskimpa kuparinpuutosta juuri mitataan, kun ei mitään muitakaan hivenaineita ihmisiltä erikseen mitata.
Pitää itse järjestää mittaukset.
Seuraavat ongelmat ovat kyllä aika yleisiä..
"Puute ilmaantuu anemiana, joka ilmeisesti johtuu häiriintyneestä hemoglobiinin muodostuksesta ja punasolujen eliniän lyhenemisestä. Lisäksi oireina on esiintynyt hius-, iho-, luusto- ja verisuonimuutoksia sekä kohonneita veren rasva-arvoja ja rytmihäiriöitä. Joissakin väestötutkimuksissa riittämätön kuparin saanti on liitetty lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan vähäinen kuparin saanti voi yhdessä muiden vaaratekijöiden kanssa lisätä sairastavuusriskiä."
http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/04_kivennais_kupari.shtmlCopperinfo.com:in mukaan ainakin 20%:aa kansasta kärsii kuparinpuutteesta.
http://www.copperinfo.com/health/deficiencies.htmlToinen mikä oli romahtanut paljon oli lihan ja maitotuotteiden mukana tuleva rauta. Selvää seurausta rehumuutoksista..
Kupari liittyy myös hiusten väriin. Harmaatukkaisia vanhuksia on paljon. Se kertoo kuparinpuutteesta.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=53"Kuparientsyymin nopeuttamassa reaktiossa muodostuu pigmenttiä, joka suojelee ihoa auringon ultraviolettisäteilyltä "
Ihosyöpien määrät ovat lisääntyneet roimasti sitten kuparin laskun myötä.
http://lib.store.yahoo.net/lib/coolibar/skin-cancer-in-the-us-chart1.gifhttp://www.enhis.org/object_document/o4731n27388.html