Author Topic: COVID-19  (Read 29185 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #180 on: 22.11.20 - klo:05:35 »
Oli tehty tällainen survey (netissä):

Survey Results: Where Are All the Sick People?

Quote
However, the result for the first question – “know any people currently ill?” — is that most people don’t know anyone or just know a few.   Readers should compare this to any of the very bad recent flu seasons, trying to remember when we all knew many people ill with the flu simultaneously.

Tässä artikkelissa - jossa iloisesti muuten sotketaan*) toisiinsa Puotila ja Puotinharju (kaksi eri aluetta, huomautin asiasta palautteella) - annetaan kuitenkin tieto, että asun suurin piirtein tällaisella alueella:

Tässä on Suomen pahin korona­pesäke – Husin ylilääkäri: Ilmiö nivoutuu alueen maahan­muuttajien määrään ja matalaan tulo­tasoon

Enkä tunne tuttavapiiristäni ketään, joka olisi läpikäynyt taudin. Ylipäänsä, koko aikana, saati sitten, että sairastaisi sitä paraikaa.

Jos koko Suomea arvioidaan, laskin sen juuri tuossa edellä olevan näin:

Mutta siihen jakolaskuun. Kohta Suomessa koronaflunssassa ylitetään 20 000 sairastuneen raja. Se on 0,36% väestöstä. Kolmasosa väestöstä olisi noin 1,8 miljoonaa henkilöä.

Tavallisella ihmisellä täytyisi siis olla jotain (plus...) 300 tuttavaa, jotta joukossa todennäköisesti tai varmasti olisi yksi koronaan sairastunut. Minulla on muistikuva jostain vanhastaan, että ihmisten keskimääräinen tuttavapiiri (joukko, joista tuntee edes nimen yms.) on siinä 200 ihmisen tienoilla ("kivikautisen heimon" kokoinen, yhä nykyaikanakin).

_______

*) vai oliko kyse "humalaisen avaimen etsimisestä"? Kuvatekstistä:

Quote
Ilta-Sanomat ei perjantai-iltana tavoittanut Puhoksen ostoskeskuksella paikallisia kommentoimaan alueen koronatilannetta.­

Niinpä oli haastateltu jotain henkilöä Puotilasta! Klassisessa vitsissä humalainen etsii kadonnutta avaintaan katulampun alta. Ei siksi, että se olisi sinne pudonnut, mutta siinä kohtaa näkee paremmin etsiä.
« Last Edit: 22.11.20 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #181 on: 23.11.20 - klo:05:20 »
Yleinen reaktio tähän:

Tarjoaako kasvomaski suojaa koronavirusta vastaan? Viisi kysymystä tanskalaisesta maskitutkimuksesta

Quote
Tanskalaistutkimuksen mukaan kirurgiset kertakäyttömaskit eivät merkittävästi suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.
[...]
Näissä laskuissa pitäisi tietenkin huomioida myös se, mikä on maskien hyöty muille kuin niitä käyttäville ihmisille, mutta sitä tietoa ei tästä tutkimuksesta saa.

Koska se on nyt sitä yleistä viisautta, että jos kaikki pitävät, niin se auttaa. Mutta kuinka on? Katsokaa tämän kirjoituksen lopussa olevia kaavioita siitä, missä vaiheessa kasvomaskipakko määrättiin eräissä maissa, ja mitä sitten tapahtui:

New Controlled Study Finds Wearing NO Mask In Public Prevents COVID Infection As Often As Wearing One Does

Nyt meillä on myös hyvin vahva suositus Suomessa:

Maskisuositus päivitetty: THL suosittaa maskin käyttöä epidemian kiihtymisvaiheessa myös yleisötilaisuuksissa, joissa turvaetäisyydet eivät toteudu

Annettu jo syyskuussa. Ja nyt kuulemme uutisista tietoja, että tässä ollaan menossa "eksponentiaaliseen" leviämisvaiheeseen.

Tästä kyllä jupisin aiemminkin.

Mutta myönnän tietysti, että jossain määrin uudessa tilanteessa keinoja joudutaan etsimään. Eivätkä ne aina heti löydy, huteja tulee. Tämä näkökulma YLE:n uutisessa oli raikas:

Quote
Kustannus-hyöty-näkökulmasta katsottuna voimme laskea tutkimuksen pohjalta, että kolmen tartunnan estämisen hinnaksi tuhannen ihmisen joukossa tulisi noin 30 000 euroa kuukaudessa.

Tietysti voisi yrittää myös laskea/arvioida, paljonko maailma tänä vuonna on kuluttanut rahaa kasvomaskeihin.

***

Jatkoksi jupinaan sopinee tämä surkuhupaisa tarina Australiasta:

A pizza worker's lie forced an Australian state of 1.7 million people into lockdown

Quote
South Australian Police Commissioner Grant Stevens said officials had since learned that a person who claimed to have been at the Woodville Pizza Bar in the city of Adelaide only briefly to collect a takeaway pizza was actually an employee who had been working regular shifts there.

Authorities had previously concluded that the strain of Covid-19 was highly contagious, assuming the person had caught it despite a very short period of exposure.

South Australia went into lockdown on Wednesday after confirming dozens of locally transmitted cases for the first time since April. The pizza bar had been identified as a Covid-19 hotspot.

***

PS. 26.11.20: "Suomi on niin pieni maa jne."  Muutoin hyvin kriittinen ajattelija Mika Salminen antoi Hesarissa tänään ymmärtää, ettei maskien tehoa pidä epäillä. Tai on koronadenialisti, virheellisten huhujen levittäjä.
« Last Edit: 26.11.20 - klo:05:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #182 on: 26.11.20 - klo:05:10 »
Jos tämä tänään toteutetaan (lihav HJ)...

23 Uudenmaan kuntaa ottaa käyttöön tiukat koronarajoitukset: Espoo, Helsinki ja Vantaa linjaavat omat toimensa torstaina

Quote
Kuntien päätöksillä suljetaan kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat. Näitä ovat muiden muassa kaikki urheiluhallit, kuntosalit ja kirjastot. Kuntien on kuitenkin turvattava oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

... niin kyllä minun täytyy taas siirtyä äänekkäästi jupisijoiden joukkoon. Kirjastojen sulkeminen on tässä tilanteessa kunnan viranomaisille helppoa ja — idioottimaista. Kun kaikissa kirjastoissa on jo tekniikka, jonka avulla ei tarvitse edes nähdä ketään kirjastossa käydessään ja kirjoja lainatessaan. Tietääkseni yhtään tartuntarypästä ei ole yhdistetty kirjastoihin.

Vai halutaanko estää, etteivät laitapuolen kulkijat nyt tule sinne lämmittelemään, säiden kylmetessä?

Jos tällaisia toimenpiteitä on...

Liian kova linja koronaviruksen torjunnassa voi nostaa kapinamieltä

Quote
Hallituksen tehtävänä on tehdä riittävän ajoissa riittävän järeitä toimia — muttei silti turhan raskaita kiristyksiä ja sulkemisia vain varmuuden vuoksi.
(kopioitu paperiversiosta)

... niin kirjastojen sulkeminen on juuri tuollainen ajatusviivan jälkeen luonnehdittu keino.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #183 on: 27.11.20 - klo:13:22 »
Kirjastot kuitenkin palvelevat:

Helmet-kirjastot palvelevat rajoitetusti 30.11.–20.12.2020

Mutta en oikein saa kyllä tuosta ohjeesta selvää. Miten minun täytyy tuolloin toimia, jos haluan lainata kirjan? Onko minun varattava se netin kautta?

Quote
Ensisijaisesti kaikki palvelu tapahtuu itsepalveluna ja etukäteisvarausten perusteella. Aineistot noudetaan varaushyllystä sekä rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä automaattien luota.


En siis voi hakea kirjaa itse kirjaston hyllystä? Jos "kokoelmatilat suljetaan asiakkailta"? Eikö juuri siihen varaushyllyjen lähelle muodostu melkoinen kuhina?

PS. 5.12.20: Se onnistui ihan normaalilla varaustoiminnolla. Mutta aika hidasta oli: tilasin kirjan maanantaina, vasta äsken sain ilmoituksen sähköpostiini, että se on varaushyllyssä.
« Last Edit: 05.12.20 - klo:05:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #184 on: 05.12.20 - klo:05:07 »
Asian selittäminen on toinen juttu, ja ilman muuta vielä kesken. Mutta tämän mukaan Suomi olisi reippaasti onnistunut parhaiten Euroopassa koronaepidemian torjumisessa:

https://www.statista.com/statistics/1110187/coronavirus-incidence-europe-by-country/

Kun asia on vielä selittämättä, ei tuo tietysti anna aihetta erityiseen jupinaankaan. Ei esimerkiksi sellaiseen, että miksi meillä nyt rynnätään uusiin rajoituksiin.

Mutta ehkä sellaiseen jupinaan, että joissain muissa maissa otettuja käytäntöjä ei voi tai kannata mitenkään itsestään selvästi vaatia omaksuttavaksi meillä?

Tuon selittämisessä on sellainenkin vaikeus, että tuo on tulos koko ajalta. Joten voi olla, että erityisesti on onnistuttu vain joskus. Jopa sellainen selitys on mahdollinen, että Suomen kesä on meitä suhteessa auttanut. Auringon säteilyhän hävittää viruksia. Ja juuri kesällä luvut laskivat — vaikka juuri silloin rajoituksia lievennettiin.

***

Jopa HUS:in alueella (käyrä 1) jää kokonaistilanne noin 1000:en per 100 000. Eli eurooppalaisittain varsin matalaksi. Vaikka onkin yli tuplasti koko Suomen luku.
« Last Edit: 05.12.20 - klo:06:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #185 on: 06.12.20 - klo:06:03 »
Epäilevälle sävylle tässä uutisoinnissa on varmasti oikeutuksensa:

Venäjä julisti koronarokotteensa valmiiksi – "Sputnikin" nopea kehitystyö herättänyt epäilyksiä turvallisuudesta

Mutta olisiko siinä vähän "väärin sammutettu" -henkeä? Kun tuon tekee Venäjä?

Joka tapauksessa Venäjä nyt etenee näin:

Moskovassa aloitettiin joukkorokotukset koronaa vastaan – Ensimmäisinä vuorossa ovat muun muassa lääkärit ja opettajat

Kyseenalaistaminenkin jatkuu. Jotain ikävää voi tietysti sattua. Mutta voi käydä niinkin, että kaikki menee hyvin. Ja Venäjä saa ensimmäisenä koronan taltutettua. Ja vasta korkeintaan kakkosena pieni ja sisukas Suomi.
« Last Edit: 06.12.20 - klo:06:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #186 on: 07.12.20 - klo:05:19 »
Linnan Tuntemattomasta, tai oikeammin ihan oikeasta jatkosodasta, tulee kyllä mieleen toinenkin rinnastus:

neuvostoliittolaiset olivat tulkinneet rauhan ajankohdan 1944 toisella tavalla kuin suomalaiset, ja jatkoivat tulitustaan vielä vuorokauden siten, että Suomen puolelta ei vastattu. Vaan kyyristeltiin vain matalina juoksuhaudoissa.

Siihen tapaan, mutta epämääräisemmin aikatauluin, on nyt tilanne koronaviruksen kanssa. "Rauha" on nyt melkoisen varmasti tulossa, se on tavallaan "solmittu". Mutta samaan aikaan tauti, epidemia tuntuu vain yltyvän.

Yhtä lailla v-mäiseltä tuntuisi nyt "kaatua sodan viimeisenä päivänä"!

Nyt on kyllä järkevintä totella "upseereja" yhä tämän viimeisen vaiheen ajan. Vielä ei ole aika "veljeillä vihollisen kanssa"!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #187 on: 08.12.20 - klo:08:08 »
Tämä on herättänyt kritiikkiä selvästi vähemmän kuin Venäjän toiminta:

Britannian koronarokotukset alkavat, suomalainen sairaanhoitaja on ensimmäisten joukossa: "Viimeinkin tunnelin päässä on valoa"

Ehkä sitä vähän on:

Quote
Britannia ehti rokoteohjelmallaan muiden länsimaiden edelle. Rokotteen nopea hyväksyntä ei juuri herätä huolta briteissä.
(lihav. HJ)

Olisiko niin, että meilläkin keskustelu on siirtymässä rokotevastaisiin "hörhöihin"?
« Last Edit: 08.12.20 - klo:08:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #188 on: 08.12.20 - klo:09:36 »
En siis voi hakea kirjaa itse kirjaston hyllystä? Jos "kokoelmatilat suljetaan asiakkailta"? Eikö juuri siihen varaushyllyjen lähelle muodostu melkoinen kuhina?

PS. 5.12.20: Se onnistui ihan normaalilla varaustoiminnolla. Mutta aika hidasta oli: tilasin kirjan maanantaina, vasta äsken sain ilmoituksen sähköpostiini, että se on varaushyllyssä.

Nyt kävin sen kirjan hakemassa. Oli selkeässä paikassa. Ei ollut tungosta.

Jupisijan on nyt kiitettävä viranomaisia.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #189 on: 10.12.20 - klo:06:39 »
Tämä tulee kyllä ns. selkäytimestä tai polvirefleksinä:

Kritiikki rikkaiden maiden koronarokotteiden haalintaa kohtaan yltyy – Köyhimmissä maissa pystytään rokottamaan ensi vuonna vain 10 prosenttia ihmisistä

Quote
Kehitysmaat ovat jääneet rokotekilvassa jälkeen, ja käytännössä yli puolet maailman lupaavimmista rokotteista on menossa noin 14 prosentille maapallon väestöstä. Järjestöt vaativat lääkeyhtiöitä jakamaan tietonsa ja teknologiansa, jotta rokotteita saataisiin nopeasti kaikille.


Nimittäin tuo, että vaaditaan jotain lääkeyhtiöilta. Kun tuo rokotteiden kahminta kuitenkin on rikkaiden valtioiden syytä. Ja lääkeyhtiöt taas ennennäkemättömän avoimesti ovat juuri tässä tapauksessa jo jakaneet tietonsa.

Tämä ehdotus tulee aina esiin lähes automaattisesti:

Quote
Liittouma vaatii maailman maita tukemaan Maailman kauppajärjestössä (WTO) Etelä-Afrikan ja Intian ehdotusta, joka poistaisi tilapäisesti tekijänoikeudet ja patentit koronavirusrokotteilta.


En kuitenkaan usko, että tuon ehdotuksen toteuttaminen juurikaan auttaisi tuon kieltämättä vakavaan ongelman ratkaisemisessa. Ja tässä taas yksi, joka ei tiedä, mitä patentilla tarkoitetaan:

Quote
”Järjestelmä, jossa lääkeyhtiöt käyttävät hallitusten rahoitusta tutkimukseen, säilyttävät yksinoikeudet ja pitävät teknologiansa salassa lisätäkseen voittoja, voi maksaa ihmishenkiä”, sanoo People’s Vaccinen edustaja Mohga Kamal Yann.
(lihav. HJ)

Sitä ei saada sanotuksi, että nyt meidän kaikkien pitäisi olla valmiita kaivamaan kuvettamme, jotta rahat koko maailman rokottamiseksi löytyvät. Aika monta miljardia sitä kieltämättä pitäisi olla. Mutta tässä tapauksessa voi aika varmasti sanoa, että sen mahdollistama taloudellisen toimeliaisuuden lisäys maailmassa luultavasti aika nopeasti korvaisi sijoituksen. Lääkeyhtiöiden kimppuun käyminen tässä tilanteessa on kuitenkin sitä hedelmätöntä "blame gamea".
« Last Edit: 10.12.20 - klo:11:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #190 on: 11.12.20 - klo:09:09 »
Epämukava pylväikkö tässä jutussa. Eli menetetyt elinvuodet USA:ssa eri syistä. COVID-19 mukana vertailussa.

https://wattsupwiththat.com/2020/12/10/essential-facts-about-covid-19/

Kaikkialla, myös Suomessa, on kyllä huomattu, että tämä viikatemies on selvästi korjannut jo valmiiksi haudan partaalla olevia ihmisiä.
« Last Edit: 11.12.20 - klo:09:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #191 on: 12.12.20 - klo:06:47 »
Ehkä edellisestäkin syystä en olisi tästä kovin huolestunut:

"Haluan rokotteen", sanoo kahdesti koronaan sairastunut parikymppinen nainen – rokotteen suojan kestosta ei vielä tietoa

Quote
Suomessakin on tapauksia, jolloin koronatartunta on tullut kahdesti. Yleensä sairastuminen tuo hyvän immuniteetin.

Koska joka tapauksessa poikkeuksia aina on. Mutta niistä huolimatta se laumaimmuniteetti kuitenkin syntyy.

Ja nyt se alkaa globaalisti muodostua. USA on hyväksynyt rokotteen*) . Meksiko myös. Edellä mainittujen maiden lisäksi.

Voi olla, että kehitysmaissa se kehittyy hitaammin — tai enemmän sairastumisten kautta (edellä 10.12.20). Mutta siinä on yllättäen myös sellainen oikeudenmukaisuus, että kehitysmaiden väestö on huomattavan nuorta. Jos rokotettaisiin, asuinpaikkaan katsomatta, siinä järjestyksessä kuin kehittyneissä maissa nyt rokotetaan, valtaosa kehitysmaiden asukkaista tulisi silloinkin rokotetuiksi viimeisten joukossa.

________

*) tarkkaan ottaen hätätilakäyttöön. Mutta se merkitsee noin kolmea miljoonaa annosta
« Last Edit: 13.12.20 - klo:08:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #192 on: 16.12.20 - klo:11:15 »
Ilta-Sanomissa oli tänään lista siitä, montako annosta rokotetta EU on tilannut (eli tehnyt niistä sopimuksen).

Eri firmoilta, ei yksin kahdelta pisimmällä olevalta tehtaalta. Yhteismääräksi tuli kutakuinkin 1,3 miljardia annosta. EU:n väkiluku on puoli miljardia.

Osa rokotuksista vaatii 2 kertaa ja siis 2 annosta. Mutta hiukan hiipii tuosta ajatus mieleen, että EU todellakin on kahminut. Ehkä tuo pystytään selittämään parhain päin?
« Last Edit: 16.12.20 - klo:11:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #193 on: 19.12.20 - klo:07:32 »
Mutta silti kasvomaskikeskustelu on tullut jäädäkseen. Se on tavallaan identiteettipolitikkaa. Maski itse poliittinen lippalakki, t-paita tai pinssi.

Se on YLE:n uutisen mukaan vahvasti sitä USA:n presidentinvaaleissa. Mutta kyllä jossain määrin meilläkin.

Vaan saapi sitten nähdä. Voihan tietysti ajatella, että maskittomuudestakin tulee viesti, tästä eteenpäin: minä olen ottanut rokotteen, katsokaa nyt, minulla ei ole maskia!

Rokotepessimismiä vastaan on tässä...  hmm... saatu rokote:

THL:n tutkimus: Vasta-aineet säilyvät koronavirustartunnan saaneilla yli puolen vuoden ajan – havainnot lisäävät optimismia tulevien rokotteiden tehosta
« Last Edit: 19.12.20 - klo:07:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15988
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #194 on: 22.12.20 - klo:05:26 »
Katsokaa tässä uutisessa kohtaa "Koronavirusta vastaan kehitettävät rokotteet":

Euroopan komissio antoi myyntiluvan ensimmäiselle koronarokotteelle – valtioneuvosto vuorossa huomenna

Quote
Eri puolilla maailmaa on tällä hetkellä käynnissä useita tutkimuksia, joissa pyritään kehittämään rokote koronavirusta vastaan. Kliinisiin kokeisiin asti on edennyt 56 hanketta.

Länsimaisten rokotteiden lisäksi raportoidaan nyt epävirallisesti, että myös kiinalaiset olisivat onnistuneet. Intiastakin YLE kertoi:

Tuleeko pelastus Intiasta?

Venäjän rokotteen tehosta ja myös mahdollisista haitoista tulee väistämättä kohtapuoleen lisätietoa. Jos uskoo, ettei Putin anna kertoa haitoista tietoja ulos, niin joku muu antaa: ko. rokote on otettu käyttöön myös Venäjän ulkopuolella.

Suomihan YLE:n mukaan siis hyväksyy tänään EU:n nyt hyväksymän Pfizerin ja BioNTechin rokotteen käyttöön. Ja ensimmäiset (hoitohenkilökunta) rokotetaan jo 27.12.20. Joulu joutui myös tänne Pohjolaan. Ehkä nyt vielä joulujuhla joudutaan korvaamaan pääsiäisjuhlalla. Mutta näillä näkymin sinne jo voitaisiin kutsua koko suku.

***

COVID-19 on ollut koko ihmiskuntaa koskeva tragedia. Nyt asiasta on tulossa ihmiskunnan uskomaton triumfi. Tarina, jota myöhemmin kerrotaan. Jossa on ollut sekä yhteistyötä että kilpailua. Kaikki draaman ainekset. Mutta nyt näyttää, että sillä on oleva onnellinen loppu. Säveltäjät, nuottipaperit esille! Tähän tarvitaan aikanaan vaikuttava loppumusiikki, tehtiin siitä sitten elokuva tai ylikansallinen juhlatilaisuus.  ;D

On runoilijoidenkin syytä ryhtyä sommittelemaan sitä elämänsä oodia. Oodi Ilolle on jo. Mutta oodi Tieteelle?
« Last Edit: 22.12.20 - klo:05:53 by Heikki Jokipii »