Author Topic: COVID-19  (Read 28183 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #210 on: 03.01.21 - klo:00:10 »
Oliko Spiked oikeilla jäljillä? Tämä Suomessa nyt myönnetään:

Koronarokotteita tuli Eurooppaan ja Suomeen joulun alla vain murto-osa odotetusta – STM:n Varhila myöntää: Pakko todeta, että vauhti on hidas

Quote
EU-maat ovat koronarokotusten alkumetreillä joutuneet pettymään siihen, kuinka hitaasti Eurooppa saa koronarokotetta.

Suomi on saanut väestöön suhteutetun osansa EU-maihin saapuneista rokotteista, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Se on kuitenkin paljon vähemmän kuin Suomeen odotettiin.

Alun perin Suomi odotti, että joulun alla maahan saataisiin 100 000–300 000 rokoteannosta. Vain 10 000 tuli. Tämä on ollut pettymys.

– On pakko todeta, että onhan se hidasta siihen nähden, mitä alun perin on ajateltu. Puhuttiin sadoista tuhansista, ei kymmenistä tuhansista. Tämä on huomattavasti hitaampaa siihen nähden, STM:n Varhila sanoo.

– Hidasta on, jos näin pienillä määrillä mennään, toteaa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio.

Tyytymättömyys vauhtiin kerrottiin myös YLE:n päivittyvässä koronauutisessa ja kerrottiin myös tästä:

Quote
Britannian terveysviranomaiset kertovat sallivansa eri rokotteiden sekoittamisen, mikäli potilas kuuluu korkean riskin ryhmään eikä samaa rokotetta ole saatavilla molempiin rokotuksiin.

Englannin terveysviranomaisen Public Health Englandin immunisaatiojohtaja Mary Ramsay painotti, ettei eri rokotteiden sekottamista suositella, mutta se sallitaan “äärimmäisen harvoissa tapauksissa”.

– Meidän pitää tehdä kaikkemme, että potilas saa samaa rokotetta, mutta silloin kun se ei ole mahdollista, on järkevämpää antaa potilaalle jotain toista rokotetta sen sijaan, että hän jäisi rokottamatta toisen kerran, hän perusteli.

Koronavirus on vaatinut Britanniassa yli 74 000 kuolonuhria. Britannia on aloittanut rokotukset Pfizerin ja BioNTechin rokotteella sekä antanut myyntiluvan Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan kehittämälle rokotteelle.

Aiemmin tällä viikolla Britannia kertoi, että se aikoo viivästyttää toisen rokoteannoksen antamista kansalaisille maksimoidakseen yhden rokotuksen saaneiden määrän.

Lääketieteellinen asiantuntemukseni ei mitenkään riitä tuon tempun arvioimiseksi.

Mutta siihen riittää, että kahden rokotuksen tekeminen melkein heti peräkkäin (n. 2 viikkoa) tietysti omalta osin sekin viivästyttää Suomessa. Yksityiskohta: uusin tieto Saksasta, että siellä rokotettuja on jo 188.553. Vähän sekin suhteessa väestöön, mutta samalla tavalla suhteessa laskettuna enemmän kuin Suomessa: siellä yli 2 promillea, meillä vielä alle 1 promille. Kuitenkin tuosssa kerrottiin, että olemme saaneet EU:n rokotteista väestöön suhteutetun osamme. Olisiko Saksassakin strategia, että mahdollisimman monelle annetaan yksi rokotus? Mutta Suomessa laitetaan se toinen annos jemmaan, odottamaan (?):

Quote
Suomeen tähän mennessä saapuneilla annoksilla voidaan rokottaa 25 000 henkilöä, sillä jokaiselle varataan myös toinen annos.

***

Bloombergin sivulla on alempana kartta rokotteiden toimitussopimuksista "World Map of Vaccine Contracts" ja siihen liittyvä taulukko. Vaikka se näyttää kyllä myös maailman epäoikeudenmukaisuuden, kokonaisuuteena se antaa myös toiveita herättävän kuvan: sopimusten pohjalta tulossa on hyvin paljon rokotteita.

Jos vielä laitamme vähän optimismia mukaan, niin näyttää vielä paremmalta: vielähän emme tiedä, paljonko vaaditaan laumasuojan saavuttamiseen, mutta jos se prosenttiluku on suhteellisen alhainen (esim. se usein mainittu 70%), se voisi globaalistikin toteutua. Tai ei ehkä ihan:

Quote
Vaccine Contracts

Desperate for relief from the worst pandemic in a century, countries have struck deals to secure vaccine access. By our count, 8.25 billion doses have already been set aside.

That would be enough to cover more than half the world’s population (most vaccines use two doses), if the shots were distributed evenly. That, however, hasn’t happened. Rich countries have accumulated extensive supply deals, and ultra-cold storage requirements make some vaccines difficult to deliver to far-flung places. Some countries may have to wait until 2022 or later before supplies are widely available.

Jatketaan kuitenkin optimismia: eli ei ehkä vielä tänä vuonna. Mutta EU:ssa kyllä ihan varmasti: sopimusten mukaan kattavuus on 183.5%.
« Last Edit: 03.01.21 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #211 on: 03.01.21 - klo:05:08 »
Saksassakaan ei olla tyytyväisiä rokotustahtiin:

***

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Veronika Hackenbrochin twiitin eilen:

Seuchenexperte Jeremy Farrar warnt vor neuer Corona-Variante: »Deutschland muss mehr als vier Millionen Menschen pro Woche impfen.« https://spiegel.de/wissenschaft/medizin/jeremy-farrar-ueber-corona-es-ist-unmoeglich-die-schulen-in-deutschland-rasch-wieder-zu-oeffnen-a-00000000-0002-0001-0000-000174691265
 via @derspiegel

***

Ludger Wessin uudelleentwiittausten kautta tulee myös tietoja, että rokotusten vastustaminenkin on kyllä voimissaan Saksassa. Esimerkiksi Berliinissä on jaettu koteihin propagandalehtisiä.

Yhdysvalloissakin media oli löytänyt tällaisen tapauksen:

https://twitter.com/MaxCRoser/status/1345080751272972291/photo/1

Vrt. edellä 31.12.20.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #212 on: 03.01.21 - klo:05:10 »
Aamun Helsingin Sanomista tuli pariin edelliseen asiaan täsmennyksiä. Sen saamien tietojen mukaan Suomessa oltaisiin vielä vasta tässä luvussa:

Israel rokottaa 150 000 päivässä, Suomessa rokotuksia annettu yhteensä vajaat 2 000 – Monet ensimmäisistä rokotettavista ovat olleet joululomalla

Quote
Miksi rokotteita ei ole annettu enempää, vaikka annoksia on saapunut Suomeen jo noin 50 000?

”Pääsyyt ovat kohderyhmä ja ajankohta. Koronapotilaita hoitavasta henkilökunnasta iso osa on ollut joululomilla, ja rokotteet on annettu heille, jotka ovat olleet välipäivinä töissä”, sanoo Tampereen yliopiston rokotetutkimus­keskuksen johtaja Mika Rämet.

Lisäksi rokotteen mahdollisesti aiheuttaman kuumepiikin vuoksi rokotuksia on haluttu porrastaa.

”Kun ihmisiä tulee maanantaina töihin, eiköhän silloin saada 5 000 rokotettua täyteen”, Rämet arvioi.


Arkijärjellä: kun tuskinpa kukaan heistä on ollut ulkomailla tai kaukana matkoilla, eikö heitä olisi voinut kutsua erikseen rokotettaviksi? Siten, että siltä ajalta tunnit lasketaan. Eikö nyt tule kuumepiikkien suma ensi maanantaina?

Ihan riidatta ei UK:n linja ole jäänyt:

Britannia viivästyttää uusintarokotuksia, lääkärit moittivat päätöstä epätieteelliseksi ja epäreiluksi

Mutta minusta kyllä tämä kuulostaa reilulta:

Quote
UUSINTAROKOTTEEN viivästyttämisen tarkoitus on saada vähäiset rokotteet riittämään suuremmalle joukolle ihmisiä tilanteessa, jossa rokotteita on saatavissa rajatusti, toteavat Britannian johtavat lääkintäviranomaiset kirjeessään maan hoitohenkilökunnalle. Päätös on tehty erityisesti ajatellen uuden koronavirusmuunnoksen myötä nousevaa tartuntakäyrää ja riskialtista talvikautta.

Viranomaisten mukaan jo ensimmäinen rokoteannos antaa merkittävän suojan vakavalta taudilta, eikä toinen annos merkittävästi lisää suojaa lyhyellä tähtäimellä.

”Toinen annos on todennäköisesti erittäin tärkeä suojan kestolle ja saattaa sopivalla ajoituksella parantaa rokotteen tehoa. Lyhyellä tähtäimellä toisen annoksen tuoma lisäteho on todennäköisesti vaatimaton”, he kirjoittavat.


Varsinkin jos Baileyn edellä 26.12.20 meille antama tieto on oikea, että suoja paranee toisella annoksella vain 5%.
« Last Edit: 03.01.21 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #213 on: 03.01.21 - klo:07:12 »
Hesarista vielä. Tämä onkin todellakin kiinnostavaa:

Quote
MIKA RÄMETIN mukaan onkin kiinnostavaa katsoa jälkikäteen, millaisin ehdoin maailman eri maat ovat rokotevalmistajien kanssa hankinnoistaan sopineet, jos tiedot tulevat julkisiksi.


Jos nimittäin osoittautuu, että EU:ssa asiasta on neuvotellut joku kamreeri, joka on yrittänyt tinkiä hinnan mahdollisimman alhaiseksi! Laskematta vaihtoehdon kustannuksia...

Arvioin nimittäin ihan "lonkalta", että rokoteannos saisi maksaa satoja euroja (yli tuhatkin?), ja vielä se maksaisi itsensä takaisin! EU:n elvytyspaketin hinta on 750 miljardia. Se tekee reippaasti yli 1000 euroa henkeä kohti.

Olettaen, ettei tuollaista pakettia tarvittaisi ilman koronaa.

EU:n oikeasti maksamat hinnat ovatkin jo vuotaneet:

Koronarokotteiden hinnat livahtivat vahingossa julkisuuteen – tämän verran EU-maat maksavat per pistos

Näinhän on:

Quote
– Rokote hinnoitellaan tietysti hyvin, hyvin, hyvin paljon pienemmäksi kuin sen yhteiskunnalle tuoma arvo, Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla sanoi kesällä.


Enkä nyt jaksa innostua Pfizerin ahneen voitontavoittelun moittimiseen. Koko kansan rokottaminen sen rokotteella maksaisi rokotteen osalta Suomessa n. 132 miljoonaa euroa. Jos asiaa voisi solidaarisesti muita kohtaan nopeuttaa, siitä voisi kevyesti maksaa moninkertaisesti. Niinkuin Bourla tuossa sanoo. — Jos olisimme israelilaisia, tähtäisimme nyt kevään hiihtolomiin. Ja Lappi pelastuisi (myös aamun Hesarista):

Valot sammuivat Lapin matkailuyrityksissä
« Last Edit: 03.01.21 - klo:09:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #214 on: 03.01.21 - klo:08:31 »
Otetaanpa tämä perään.Tällä alkukevään idealla on nyt uutta relevanssia:

Minulla onkin heti ehdotus tällaisesta innovaatiosta.

Nyt kehitetään kuumeisesti myös testimenetelmä, jolla havaittaisiin ko. viruksen vasta-aineet veressä. Eli onko sairastanut taudin. Vaikka huomaamattaan. Siinä on tiettävästi vähän edistytty.

Tällä on tietysti iso merkitys sen arvioimisessa, miten tauti tosiasiallisesti leviää. Mutta siitä voisi kehittää myös seuraavan.

Jos vasta-aineita on, mutta ei sairasta, saisi "vapaakävelyoikeuden". Jos emme varmasti tiedä, kauanko vastustuskyky kestää, tällainen sanokaamme vihreä kortti voisi olla voimassa esim. 2 vuotta kerrallaan.

Eli "minulla oli se jo" -rintamerkki. Joka nyt tästä eteenpäin voisi olla myös "kävin jo" -pinssi. Tai ihan samanlainen. Tai todistus, vaikka sähköinenkin. Ja sitten kun sellainen ihmisellä on, niin sitten riekkumaan tuonne Lapin lomakeskuksiin! Yötä myöten! Jotta maakunta elpyy.
« Last Edit: 03.01.21 - klo:09:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #215 on: 03.01.21 - klo:10:09 »
Tässä vaihtoehtoinen paikka, jota YLE voisi käyttää, jos se toivomallani tavalla päivittäisi aina myös nämä tiedot, suomenkielisinä, seisovaan koronauutiseensa:

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations

Luulisi, että se viimeistään motivoisi YLE:ä, että Ruotsi me ainakin voitetaan: siellä ei tuonkaan saitin (eikä Bloombergin) mukaan ole vielä aloitettukaan!  8)

Siinä on kyllä kyse siitä, ettei tieto liiku: kyllä rokotukset ruotsalaisten lähteiden mukaan ovat jo alkaneet. Pienimuotoisesti kuten meilläkin. Mutta oudosti Tanska on jotenkin onnistunut rokottamaan jo 0,56%. Ja on maailman listalla viidentenä! Naapurimaistamme Venäjä on sitten ihan kannoilla, 0,55%. Norjakin on aloittanut mutta sieltäkään ei ole tieto tuonne kulkenut. Virossa luku on 0,19%. Ei kovin kaksinen, mutta parempi kuin Suomen 0,03%. Joka kyllä saattaa olla vanha luku.

Tänä aamuna tulleen Hesarin tieto ehti jo vanhentua:

Quote
Israel taas on saanut rokotukset käyntiin nopeimmin maailmassa. Se aloitti rokotukset Pfizerin ja Biontechin rokotteella 20. joulukuuta ja on nyt rokottanut 11,5 prosenttia koko väestöstään.


Yllä olevan lähteen mukaan tilanne on nyt 12,59 prosenttia (Jan 2, 2021).
« Last Edit: 03.01.21 - klo:13:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #216 on: 04.01.21 - klo:05:10 »
Timo Paukun hauska kannanotto rokotusjärjestykseen:

Rokottakaamme joulupukin kaltaisia

Tässä ei niinkään ole huumoria, mutta vähintään aasinsilta tuohon löytyy. Mistä tämä ikäraja on repäisty:

THL:n ylilääkäri: Kaikille halukkaille yli 16-vuotiaille rokote kesään mennessä

Ihan omaa epidemiologiaani. Aktiiviset alle 16-vuotiaat pitävät jatkossa koronavirusta liikkeessä? Ja koko ryhmä pitää huolta siitä, ettei laumasuojaa synny? Ellei sitten valtaosa heistä sairasta tautia?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #217 on: 04.01.21 - klo:05:12 »
Marinin vastauksiin ei voi olla täysin tyytyväinen.

Marin toivoisi ripeämpää rokotustahtia, mutta ei katso Suomen epäonnistuneen: "Tämä on maraton eikä pikamatka"

Quote
Marin sanoi, että koronarokottaminen on maraton, ei pikamatka. Suomessa rokotukset ovat edenneet strategian mukaisesti.

– Todennäköisesti elämme kesää ennen kuin saamme sellaista kattavaa rokotesuojaa koko väestölle, että olisimme tätä kautta paremmassa turvassa. Ei myöskään riitä, että yksin Suomessa onnistutaan, vaan pitää onnistua aivan kaikkialla, Marin sanoi.

Vaikka käytin samantapaista urheilumetaforaa edellä, ei tuo tuolla pois selity. Tässä tilanteessa ei ole viisautta edetä hitaasti ja rauhallisesti.

Jos Israel onnistuu tekemään saman helmikuuhun mennessä, ei ole kunniakasta, että se meillä kestää kesään asti. Ilkeästi sanoen: juostaan pikamatka, mutta maratonin ajalla. Jos nyt edetään strategian mukaisesti, se ei ollut kyllin kunnianhimoinen.

Ja kyllä muuten riittää, että Suomessa onnistutaan! Tottakai lopulta koko maailma täytyy saada mukaan, mutta jos rokotukset tehdään, niin kyllä se takuulla lisää turvallisuutta. Tietäähän hallitus sen, kun se on laittanut matkustusrajoituksiakin. Vaikka ne eivät yhtään lisää turvaa muualla, lisäävät ne sitä täällä.

Tässä on siis osittain epäonnistuttu, mutta sitä ei myönnetä:

Quote
Pääministerin mukaan EU on onnistunut rokotetilanteen hoidossa pääasiassa hyvin. Marinin mukaan on tärkeää, että Suomi on yhteishankinnassa mukana.

– Pienenä maana olisimme aika yksin, jos lähtisimme yksin kamppailemaan näistä erittäin halutuista rokotteista. Tietysti kritiikkiä voi esittää siitä, kuinka nopeasti rokotteita on onnistuttu hankkimaan EU-alueelle ja miten jakelu on hoidettu.

Juuri tuosta jälkimmäisestä on kyse. EU munii nyt. Asia ehkä muuttuu, jos muidenkin valmistajien rokotteet tulevat mukaan kuvaan. Tilanteesta ei ehkä voida syyttää Suomen hallitusta, mutta tuo tilanne on. Ehkä tässäkin hyvä malli on Tuntemattoman Hietanen: syyllisiä ei ylipäänsä tässä kaivata. Vaan uusia suunnitelmia sitä, miten asiaintila saadaan muutetuksi. Se ei varmaankaan ole yritys sooloilla, mutta tässä täytyy nyt näyttää, että EU:n järjestelmä toimii.

Ja mitä tehdä? Nyt tehdään näin:

Britannian vakavaa virusmuotoa on löytynyt Suomesta lisää – Marin väläytti pääministerin haastattelutunnilla tiukempia rajoituksia

Quote
Hallitus on keskustellut uusien rajoitusten mahdollisuudesta. Oikeuskansleri pitää jopa valmiuslakia mahdollisena, jos muut keinot ensin käydään läpi.

Tuo on jo melkein rutiinia. Kun niitä rokotteita ei onnistuttu tarpeeksi hommaamaan, ja kyllin pian, niin jatketaan sitten samaan tapaan tämäkin kevät. Siellä se on kestouutisessa:

Quote
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan hallituksessa pohdinnan alla oleva Suomen koronastrategian muutos voi tarkoittaa ravintoloiden kokonaan sulkemista kokonaan. Myös koulujen ja päiväkotien sulkemista Varhila pitää mahdollisena, jos varmistuu että virusmuunnos leviää erityisen herkästi lasten ja nuorten keskuudessa., MTV kertoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi aiemmin tänään Pääministerin haastattelutunnilla, että koronaviruksen brittimuunnoksen takia Suomella voi olla edessä tiukempia rajoitustoimia.

***

Jos nyt saataisiin se 40 000 rokotetta, joka Suomessa jo on, tällä viikolla annettua, niin vauhti on silti surkea. Jos karkeasti laskien noin 5 miljoonaa ihmistä pitäisi kesään mennessä, 5 kuukaudessa, rokottaa, se tarkoittaisi miljoonaa rokotettua kuussa. Noin neljännesmiljoonaa viikossa. Nyt saadaan seuraavina viikkoina 50 000 annosta viikossa. Tämän hetkisten näkymien mukaan tätä maratonia ei edes hölkätä, sitä kävellään.

Paljonhan tuo neljännesmiljoona viikossa on. Mutta Israel onnistuu siis rokottamaan n. 150 000 päivässä.

PS. Tanskassakin oli tullut mieleen tämä, ja samaan tapaan sielläkin rokotevalmistajat reagoivat:

Quote
Tanska havittelee Britannian mukaista viivytystaktiikkaa, jotta vähät rokotteet riittäisivät useammalle.

Tanskan viranomaiset aikovat tutkia, voiko Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen toisen pistoksen antamista viivästyttää 12 viikkoon suositellun kolmen viikon sijasta, kertoo Tanskan radio. Näin vähäinen määrä rokotetta saataisiin riittämään suuremmalle määrälle ihmisiä.
[...]
Rokotevalmistajat ovat vastustaneet suunnitelmaa. Niiden mukaan rokotteen teho on testattu vain kahdella rokotekerralla, joten ne eivät voi taata yhden rokotepiikin antamaa suojaa.

Mutta ilman tuotakin Tanska on nostanut rokotettujen määrän nyt tasolle 0,7%. Suomessa ollaan luultavasti jo yli yhden promillen.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #218 on: 04.01.21 - klo:05:56 »
Vielä Marinin kyselytunnilta:

Quote
Marinin mukaan Suomen on mahdollisesti pohdittava, pitäisikö maan siirtyä viruksen tukahduttamisstraegiaan. Hallitus on käsitellyt koronatilannetta välipäivinä ja pyytänyt arvioita siitä, miten uusi virusmuunnos vaikuttaa Suomen koronastrategiaan. Marinin mukaan asiaan palataan tammikuussa.


Jos minulta kysyttäisiin, niin pitäisi. Ja ainoa keino siihen on massiivinen rokotuskampanja ja hyvin nopeasti.

Ei, olen väärässä. Toinen keino siihen on tietysti massiivinen rajoituskampanja. Ja hyvin nopeasti. Silläkin tukahtuu.

***

Eräs asia on kiinnittänyt huomiotani. Perussuomalaiset taitavat olla nyt ärhäkkäin oppositiopuolue. Mutta, rokotuksista he eivät ole sanoneet mitään. Vaikka siinä olisi aineksia, kuten edellä on tullut esille, käydä sekä hallituksen että EU:n kimppuun? Jostuisiko se siitä, että puolueen äänestäjissä on myös gallupien mukaan eniten täysin rokotevastaisia? *)

***

Näyttää löytyvän EU-maita, jotka lähtevät "maratonilleen" vielä Suomeakin verkkaisemmin:

France ramps up Covid-19 vaccination programme as slow start sparks anger

Taisi sittenkin mennä maksumuurin taakse, mutta perustieto oli, että Ranskassa oli eiliseen mennessä rokotettu vain 516 ihmistä. Myös Espanja ihmetyttää: Bloombergin mukaan ei yhtään! Kumpikin maa on tietysti saanut oman osuutensa rokotteista täsmälleen samana päivänä kuin kaikki muutkin EU-maat. Muita tällaisia (kartan mukaan): Alankomaat, Belgia, Tsekki, Slovakia. Myös Sveitsi (saiko se satsin, en ole varma).

Spekulaatiota, mutta eikö ole uskottavaa: se maa, joka ensimmäisenä saa lähelle 100% rokotuskattavuuden, vie vähäksi aikaa maailman kaikki turistit. Vaikkei maassa muutoin olisikaan juuri mitään kiinnostavaa!

_____

*) PS. 09.01.20: Nyt asia on niin sanoakseni normalisoitunut: pari hallituksen toimintaa asiassa kritisoivaa kirjoitusta on Suomen Uutisissa ilmestynyt.
« Last Edit: 09.01.21 - klo:07:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #219 on: 04.01.21 - klo:08:54 »
Kun meillä Euroopassa on täysi sananvapaus, niin näin niitä kriitisiäkin ääniä tulee esiin. Iltalehti:

”Rokotefiasko!” – kritiikki EU:n hidastelusta yltyy: Ranskassa rokotettu vasta satoja, Alankomaissa ei ketään

Quote
Rokotukset koronaa vastaan alkoivat EU-maissa viikko sitten. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsui päivää ”liikuttavaksi yhtenäisyyden hetkeksi”.

Nyt innostus on laantunut ja kritiikki rokotustahtia kohtaan voimistunut useissa Euroopan maissa. Sitä on pidetty aivan liian hitaana.

Saksalainen iltapäivälehti Bild kutsuu Euroopan tilannetta ”rokotefiaskoksi”


Aritmetiikka on yllättävän samanlaista Ilta-Sanomissa kuin meidänkin palstallamme:

Tätä vauhtia Suomen pitäisi rokottaa, jotta kaikki saisivat rokotteen juhannukseen mennessä

Quote
Jos rokotustahti pysyisi koko kevään ajan Nohynekin arvioimassa noin 20 000 ihmisen viikkotahdissa, saisi rokotteen kuukaudessa 80 000 ihmistä.

Tämä tarkoittaisi sitä, että puolen vuoden päästä rokotteen olisi saanut 480 000 ihmistä ja vuoden loppuun mennessä luku olisi 960 000 ihmistä.

Samalla tahdilla menisi reippaasti yli viisi vuotta ennen kuin kaikki suomalaiset saisivat rokotteen.

Jos rokotustahti olisi 40 000 ihmistä viikossa, niin puolen vuoden päästä 960 000 ihmistä ja vuoden loppuun mennessä noin 1,9 miljoonaa ihmistä.

Jos viikkotahti olisi jopa 80 000 ihmistä, niin rokotteen saisi puolen vuoden aikana 1,9 miljoonaa ihmistä ja vuoden loppuun mennessä yli 3,8 miljoonaa ihmistä.

Hypoteettisesti rokotustahdin pitäisi olla peräti 220 000 ihmistä viikossa, jotta kaikki saisivat rokotteen juhannukseen mennessä.


Mikähän noista on valittuna nyt hallituksen rokotusstrategiassa?   8)

Se, jonka mukaisesti on edetty, ja edetään?

***

Tätä perustetta en osannut edes ajatella:

Professori huolestui rokotus­vauhdista: ”Virus alkaa mutatoitua nopeasti välttääkseen rokotteen”

Quote
LASTENIMMUNOLOGIAN professori Outi Vaarala on ottanut vahvasti kantaa Suomen nykyiseen rokotustahtiin ja ilmaissut olevansa huolissaan.

Vaarala totesi Twitterissä, että rokotekampanjan pitää olla nopea, ettei mutaatioiden kehittymiseen rokotuksen aiheuttamassa evoluutiopaineessa yksinkertaisesti anneta aikaa.

Samalla hän penää johtajuutta päättävissä asemissa olevilta ihmisiltä.

– Tästä nykyisestä rokotustahdista paistaa läpi kunnianhimottomuus, Vaarala kommentoi IS:lle.

Samaa ilmaisua tulin edellä käyttäneeksi.
« Last Edit: 04.01.21 - klo:09:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #220 on: 04.01.21 - klo:13:13 »
Tämä juttu on sitten kokonaisvaltaisen kriittinen. Täyslaidallinen. Koska siinä sitten tehdään juuri sitä, jota haluaisin nyt vältellä, eli etsitään syyllistä, lainaan siitä vain laskelman, joka on hirtehisellä tavalla huvittava:

Näkökulma: Etanavauhdilla suomalaiset rokotetaan 11,5 vuodessa – hallitus ja STM epäonnistuivat rokotusten aloittamisessa

Quote
Suomessa saatiin viikossa rokotetuksi 2 000 ihmistä.

Eräs lukija ynnäili, että jos homma jatkuisi tällä vauhdilla, koko Suomi olisi rokotettu (2 rokoteannosta per henkilö, yhteensä 12 miljoonaa rokotetta) reilussa 115 vuodessa.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin viesti siitä, että vauhti nopeutuisi noin 20 000 rokotettavaan viikossa, ei juuri parantanut näkymiä. Tällä vauhdilla kaikki suomalaiset on rokotettu yhdessätoista ja puolessa vuodessa - siis 11,5 vuodessa!


Kun toisaalta artikkelin henki on se, että Israel teki kaiken oikein, niin Times of Israel - nettilehdestä tieto, että myös siellä on tulossa ensi viikolla pysähdys, ellei lisää rokotteita saada:

Israel’s vaccination drive likely to be briefly halted next week

Kirjataan siitä kuitenkin tämän aamun tulos: 1,224,000 Israelis. Se on tuon artikkelin mukaan n. 12%, mutta Wikipedian väkilukua käyttäen 14,6%.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #221 on: 05.01.21 - klo:05:06 »
Sivukysymyksenä. Mikä tässäkin lienee totuus:

Palestinians excluded from Israeli Covid vaccine rollout as jabs go to settlers

Quote
Human rights groups accuse Israel of dodging obligations to millions in occupied territories who may wait months*) for vaccination

Media adopts canard Israel denies vaccine to Palestinians - analysis

Quote
Major media outlets are playing a role in promoting the lie that Israel is somehow barring Palestinians from getting vaccinated against coronavirus.

Jerusalem Postin antama kuva asiasta vaikuttaa ainakin nyt uskottavammalta.

Kumpikin artikkeli tuo muuten esiin, että palestiinalaispoliitikot itse pyrkivät hankkimaan rokotteet muualta. Vaikka  tiedot siitä, mistä ne aiotaan hankkia, sitten eroavatkin toisistaan.

______

*) niin joutuvat muuten odottamaan miljoonat suomalaisetkin! Palestiinalaiset joutuisivat odottamaan Suomessakin, koska heistä alle 2% on 70 täyttäneitä.
« Last Edit: 05.01.21 - klo:05:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #222 on: 05.01.21 - klo:05:19 »
Iltalehti:

Koronarokotteen toisen annoksen antamista lykätään Britanniassa - Suomessa ”ei syytä” vastaavaan

Quote
Suomalaiset asiantuntijat ymmärtävät Britannian päätöstä lykätä koronarokotteen toisen annoksen antamista, mutta varauksella.

    * Britanniassa on päätetty lykätä toisen koronarokotteen antamista, jotta ensimmäinen annos saadaan ensin mahdollisimman monille.
    * Suomalaisasiantuntijoiden mukaan meillä tilanne on vakava, mutta ei kuitenkaan niin paha kuin Britanniassa.
    * Siksi Suomessa ei ole painetta tehdä rokotteen suhteen sellaisia päätöksiä, jotka eivät perustu tutkimustietoon.

Niinpä sitten:

Quote
– Suomi ei saa tuudittautua nyt siihen, että pian kaikki on rokotettu. Meilläkin epidemia on selkeästi päällä. Jokaisen kansalaisen pitää olla tarkkana. Nyt pelataan aikaa rokotteille.

Oleellinen asia on se, että tartuntareitit katkaistaan.

– Koska Suomessa ollaan monin paikoin koronan suhteen tukevassa leviämisvaiheessa, olisi edelleen erittäin tärkeää, että pidämme etäisyyttä toisiimme, Kantele sanoo.

Onkohan varsinaisesti Suomea syytetty vitkastelusta ...

Quote
Vuodenvaihteessa on kuulunut kovaa kritiikkiä siitä, että Suomessa on vitkasteltu rokotteiden hankkimisessa ja antamisessa.

– Ei meillä olla hidasteltu rokotteiden antamisessa. Olemme vain saaneet paljon vähemmän rokotteita kuin ensin luultiin, Nohynek sanoo.

– Tästä eteenpäin rokotteita pitäisi tulla noin 50 000 annosta viikossa.

... mutta tosiasiaksi jää se matematiikka, joka edellä tuli jo esille. Saamme siis jatkaa etäisyyksien pitämistä noin vuosikymmenen. Päääasiallisena keinona. Näillä näkymin emme todellakaan pysty tuudittautumaan siihen, että pian on kaikki rokotettu.

Ainoa toivo jotenkin siedettävästä ensi kesästä (ja seuraavistakin?) lienee siis aurinko: se ehkä hiljentää viruksen niinkuin viime kesänäkin. Ja viranomaiset suostuvat löysäämään rajoituksia.

Tässä on todella vaikea ottaa kantaa (ja kuka sitä minun kantaani edes tarvitsee tai pyytää?). Mutta kieltämättä jollakin tavalla ihmetyttää, että EU:n lääkevirasto nyt hioo ja hioo päätöstään*) lääkeluvista rokotteille, joita jossain muualla jo annetaan.

Se muuten tässä rokottamistiessä on pirullinen ominaisuus, että se ei alussa yhtään palkitse: Iso-Britannia on nyt rokottanut noin miljoona ihmista, ja silti Boris Johnson laittaa nyt koko kansan kotiarestiin. Edes Israel ei ole vielä pystynyt ilmoittamaan, että sen ennätystahdilla etenevä rokotuskampanja olisi jotenkin näkynyt tautitilanteessa. Se on sielläkin yhä vaikea. Suomalainen etäisyyksien pitäminen näyttää yhä purevan paremmin: meillä, kuten edelläkin tuli esille, ei ole erityisen suurta hätää, suhteessa moniin muihin maihin.

Vaikka rokottaminen ei kyllä itsessään edellytä, että sille "pelataan aikaa". Sitä ajatusta en tuossa edellä ymmärtänyt. Luultavasti jokainen rokotus päinvastoin aina hiukan parantaa tilannetta. Mutta niin minimaalisesti, ettei se näy tilastoissa.

Voi jopa olla, ettei asia näy tilastoissa kunnolla ennen kuin se vaadittava laumasuojan raja on ylitetty, mikä se sitten onkaan. Meillä sitä ei joka tapauksessa pitkään aikaan saavuteta. Niinpä nyt siinä asiassa maailman tarkkailevat katseet tapittavat kohti Israelia. Olettaen, että se saa kyllin rokotteita jatkaakseen samalla vauhdilla.

***

Päivitys tässä asiassa:

Taisi sittenkin mennä maksumuurin taakse, mutta perustieto oli, että Ranskassa oli eiliseen mennessä rokotettu vain 516 ihmistä. Myös Espanja ihmetyttää: Bloombergin mukaan ei yhtään! Kumpikin maa on tietysti saanut oman osuutensa rokotteista täsmälleen samana päivänä kuin kaikki muutkin EU-maat. Muita tällaisia (kartan mukaan): Alankomaat, Belgia, Tsekki, Slovakia. Myös Sveitsi (saiko se satsin, en ole varma).

Nyt Bloombergin mukaan Espanja on aloittanut rokottamisen. Yli 80 000 eiliseen mennessä. Ja meni promilleissakin Suomen ohi.  8) Slovakia on myös aloittanut rokotukset. Sekin meni Suomen ohi, tässä promillekisassa. Tämän mukaan Sveitsikin on rokotteita saanut, rokotukset aloittanut, mutta samanlaisia vaikeuksia siellä on kuin muuallakin Euroopassa:

Has Switzerland's Covid vaccine rollout become a 'fiasco'?

Jostain syystä tieto ei ole mennyt Bloombergille. — Israeliin muuten kriittinen kansanedustaja Sveitsissäkin oli vedonnut.

_____

*) ja kieltämättä tulee mieleen miten EU:ssa todella hitaasti myönnetään lupia muuntogeenisille viljelylajikkeille. Siinä tosin on kyse toisenlaisesta asetelmasta: EFSA antaa yleensä arvionsa nopeasti, poliitikot sitten asiaa viivyttävät. Nyt noissa rokotteissa EMA istuu paperien päällä. Osa poliitikoista on nyt jo kiirehtinyt asiaa, mm. Saksasta on siitä kuulunut vaatimuksia.
« Last Edit: 05.01.21 - klo:08:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #223 on: 05.01.21 - klo:08:15 »
Tragihupaisaa, että on näinkin. Ylen vakiouutiskoosteesta tänään:

Quote
5.1. klo 6.47 Yhdysvalloissakin rokottamisessa on ollut hitautta

Yhdysvalloissa yli kymmenen miljoonaa koronarokotetta on jäänyt käyttämättä riittävän nopeasti, kertovat terveysviranomaiset.

New Yorkin ja Floridan kuvernöörit aikovat rangaista sairaaloita, jotka eivät jaa saamiaan rokotteita nopeasti.

New Yorkissa sairaaloiden on annettava rokotteet viikon kuluessa tai niitä uhkaa sakko ja toimitettavien rokotteiden määrän vähentäminen.


Rokotepulasta ei puhuta, mutta tavallaan sekin taustalla häämöttää, jos rokotettavia on periaatteessa 300 miljoonaa. Ilman tuota Yhdysvallat, joka nyt on 1,42 prosentissa, olisi jo jossain lähes 5 prosentissa. Joka sekään, kuten sanottu, luultavasti mitenkään vielä näkyisi koronan sairastumisluvuissa.

Mutta, muuten, saattaisi jo näkyä koronan kuolleisuusluvuissa? Jos ja kun sielläkin aloitetaan riskiryhmistä eli vanhuksista. Kun saadaan lukuja Israelista, niin kaiketi sielläkin on samoin, ja meidän on siis ensiksi katsottava kuolleisuuslukuja. Koska vanhusten sairastuvuus oletettavasti vähenisi (senkin kautta, että hoitohenkilökunnan sairastuvuus vähenisi). Ja vasta sitten pitkän ajan päästä, onko yleinen sairastuvuus vähentynyt. Näin järkeilen.

***

Sairastumisia voisi kai tehokkaimmin vähentää tunnistamalla nuo Timo Paukun joulupukkiartikkelin (edellä 04.01.21) menevät miehet ja naiset, ja rokottamalla heidät. Tai pistämällä heidät kaikki välittömästi vankilaan!  8)
« Last Edit: 05.01.21 - klo:09:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15934
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #224 on: 05.01.21 - klo:18:39 »
"Ollaan nyt tämä kesä näin."

STM ja THL: Koko kansan rokottaminen voi mennä loppuvuoteen, koronarokotukset ovat kuntien vastuulla

Vaan onko se koko totuus:

Quote
Kesään mennessä odotetaan saatavan 5–7 miljoonaa rokoteannosta. Se tarkoittaa noin 2,5–3,5 miljoonaa rokotettavaa, kun annoksia tarvitaan kaksi.

Eli ensi kesäkään ei ole. Sellaisena kuin se oli ennen.

Taulukko rokotteiden määristä on vielä masentavampi. Kaikille niille, jotka osaavat kerto- ja jakolaskun. Tai otetaan tekstistä:

Quote
Tammikuun aikana odotetaan Suomeen noin 200 000 annosta eli noin 50 000 annosta viikossa. Sillä tahdilla päästään ikääntyvien ryhmään aikaisintaan helmikuussa.

Ensimmäisessä vaiheessa rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, hoivakotien henkilöstö sekä hoivakotien asukkaat, joita on yhteensä noin 150 000. Seuraavassa rokottamisryhmässä ovat yli 70-vuotiaat, joita on noin 800 000.

Pelkästään näistä ryhmistä tulee noin miljoona ihmistä, joten heidänkin rokottaminen kestää vielä.

Olen itse tuossa "ikääntyvien" ryhmässä, joten helmikuusta n. 16 viikkoa, niin voisin säkällä olla rokotettu juuri kesän alussa? Minä, mutta eivät monet kaverini. Aikaisintaan? Maaliskuussa?

***

Toisaalta yksi  lainaus täältä:

Quote
Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan virusvektorirokote saattaa vielä pelastaa tilanteen. Sitä on suhteellisen helppo valmistaa, annoksia on runsaasti jo valmiina, ja tuote on logistiikaltaan helpompi kuin rna-rokotteet.

– Se ei ole aivan yhtä tehokas kuin rna-rokotteet. Mutta sen ei pidäkään olla täydellinen. Emme tarvitse rokotteiden Graalin maljaa, meidän tarvitsee vain pysäyttää pandemia.

**'*

Täma keskustelu nyt todella kiehuu. Euroopan laajuisesti. Maailman laajuisesti. Jota asiaa yhtään ei tarvitse ihmetellä. Hyvin turhaan me tässä odotamme sitä lapsuutemme muistikuvien vähän harmaantunutta ja mukavaa valkotakkista  lääkärisetää, joka kertoo, miten asiat ovat. Ja kertoo, mitä pitää tehdä.
« Last Edit: 05.01.21 - klo:20:37 by Heikki Jokipii »