Author Topic: COVID-19  (Read 186545 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #195 on: 26.12.20 - klo:05:50 »
Ronald Bailey heittää esiin hyvän kysymyksen:

The FDA Could Double COVID-19 Vaccine Availability Immediately
So why doesn't it?


Perustuu tähän:

Quote
Meanwhile, clinical trial results find that both the Pfizer/BioNTech and Moderna vaccines are around 95 percent effective at preventing COVID-19 after two doses. But here's where it gets interesting: Preliminary data finds that both vaccines are around 90 percent effective at preventing COVID-19 after just the first dose.


Niinpä kysymyksellä voisi olla relevanssia meilläkin. Riippuen siitä, miten rokotetta saadaan. Mutta periaatteessa voisi olla riittävää, reilumpaa ja jopa tehokkaampaa, jos 100% kansasta saisi 90% suojan kuin se, jos 50% kansasta saisi 95% suojan. Sama muuten ajallisestikin.

Vaikka tästä:

Koronarokotteita aletaan pistää viimeistään ensi viikolla – rokotusmäärät ovat alkuun pieniä

Quote
Pirkanmaalla on ollut tarkoitus aloittaa koronarokotteiden pistäminen heti joulun jälkeen. Pirkanmaan oletetaan saavan arviolta kymmenen prosenttia rokotteista. Eli 10 000 Suomen saamasta rokotteesta riittäisi ensimmäisessä erässä Pirkanmaalle 500 henkilölle, koska jokainen saa kaksi rokotetta.

Yhdellä rokotuskerralla nuo määrät tietysti tuplaantuisivat. No, ehkä pääasia kuitenkin on, että rokotukset nyt viipymättä aloitetaan.
« Last Edit: 26.12.20 - klo:08:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #196 on: 28.12.20 - klo:05:18 »
Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään valittamista. Joskus helmikuussa saatan päästä rokotettavaksi.

Milloin kaikki suomalaiset on rokotettu, onko pistos turvallinen ja joko päästään maskeista eroon? Lue vastaukset tärkeisiin kysymyksiin

Eikä siitä edes kauheasti haittaa ole, jos nyt maskisuositusta aiotaan jatkaa jonnekin kesään asti. Kyllä sen kanssa voin elää.

Mutta nuoria saattaa ottaa pannuun, kun eivät vieläkään pitkään aikaan pääse vapaasti bilettämään. Ja niihin rokkijuhliinsa. Niin, rajoituksitta urheilemaankaan.

Näillä on nyt mentävä, mutta uusia keksintöjä jo on pilkistämässä:

Tutkijat kehittävät täysin uutta koronalääkettä: ”Jännittävä lisä arsenaalissa kauheaa virusta vastaan”

Quote
”Tämän lääkkeen suurin etu on se, että se antaa altistuneille immuneetin välittömästi”, brittivirologi kertoo.
[...]
UCLH arvioi, että lääke olisi käytettävissä jo maalis–huhtikuussa, jos se saa viranomaisten hyväksynnän.

Tuohan olisi sille bileväelle jotain vastaavaa kun joskus oli nk. katumuspilleri! ;D

***

Tuli mieleen, että nyt olisi kiva uudenlainen seuranta. Kuinka moni on saanut rokotteen:

https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

Tuollaisen voisi myös YLE sivustolleen laittaa, päivitettäväksi.

Nyt siis rokotteen saaneita on maailmassa enemmän kuin tautiin kuolleita. Seuraava etappi on ylittää tautiin sairastuneet. Suomelle ja Euroopalle omat vastaavat. — Suomessa rokotettujen määrä lienee jo ylittänyt kuolleiden määrän, jos vähän yli 500 riittää.
« Last Edit: 28.12.20 - klo:10:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #197 on: 29.12.20 - klo:05:02 »
Jotenkin tulee mieleen tämä rinnastus, jakelukysymyksiä kun ovat kummatkin.

Hesarissa oli arvio, että koko maailman väestön koronarokottamiseen saattaa mennä vuosia.

Niinpä aikanaan kysymys siitä, että koska saatiin koronarokote, tulee muistuttamaan kysymystä, koska Coca Cola tuli Suomeen. Siihen tarjotaan aina/usein vastausta, että olympiavuonna 1952. Ja unohdetaan aktiivisesti, että tuolloin juomaa oli tarjolla vain kisojen ajan ja Stadionin välittömässä yhteydessä.

Ja kesti vuosia, vuoteen 1958, ennen kuin sitä oli saatavana muualta.

Hyvin vastaavalla tavalla saattaa siis käydä COVID-19 -rokotteideiden kanssa.

Hesarin pääkirjoituksen tänään voi sinänsä allekirjoittaa:

Koronavirusrokote osoitti EU-maiden yhteistyön voiman

Mutta se vaatisi rinnalleen tai lisäksi toisen, jossa rikasta ja vahvaa EU:ta velvoitettaisiin tukemaan myös kehitysmaita asiassa. Ettei koko maailman rokottamiseen menisi vuosia.

Tuostakin asiasta muistuttamiseen edellä ehdotettu päivittyvä rokotuslaskuri voisi olla omiaan.

PS. Tuon Bloombergin trackerin luku oli vuorokaudessa kasvanut muutamalla sadalla tuhannella. Ehkä voi tuntua, että kuitenkin toivottoman hitaasti. Mutta se on silti toiveikas seurattava! Siitä tämä:

Quote
The biggest vaccination campaign in history has begun. More than 4.6 million doses in 16 countries have been administered, according to data collected by Bloomberg. Delivering billions more will be one of the greatest logistical challenges ever undertaken.


Niinpä kyllä on, jos noin 7,8 miljardia rokotusta on vielä tekemättä. Ja tietyillä rokotteilla siis n. 15 miljardia rokotusannosta antamatta. Mutta jos siinä onnistutaan, on se jotain paljon suurempaa kuin Coca Colan leviäminen koko maailmaan. Mutta jokaiseen syrjäkylään olisi rokotekin, tuon virvoitusjuoman tavoin, saatava.
« Last Edit: 29.12.20 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #198 on: 29.12.20 - klo:06:41 »
Lähti äsken YLE:n "palautelaatikkoon":

***

Ehdotan, että YLE liittäisi koronaseurantaansa tällaisen "toivon trackerin":

https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

Siihen voisi erikseen ottaa rokotusten etenemisen Suomessa ja Euroopassa.

***

Ja tuli mieleen, että tuo voisi olla myös aika tehokas väline rokote-epäluulon hälventämiseen itse Suomessa. Melkeinpä heti: jos rokotteen on jo saanut lähes yhtä moni — ja aivan kohta yhtä moni tai useampi — kuin mitä täällä on asukkaita! Ja tietääkseni haittavaikutuksista on raportoitu hyvin vähän, josko ollenkaan.
« Last Edit: 29.12.20 - klo:09:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #199 on: 30.12.20 - klo:10:02 »
Tällainen haittavaikutus on nyt ilmennyt:

Modernan koronarokotteesta yllättävä sivuvaikutus – täyteaineita ottaneiden kasvot turvonneet ja tulehtuneet rokotteen seurauksena

Mutta ei järin vakava:

Quote
Reaktioita hoidettiin muun muassa antihistamiinilla. Kaikkien potilaiden reaktiot saatiin hoidettua.

Ihotautilääkärin mukaan havaituille reaktioille löytyy luonnollinen selitys, eikä rokotteen ottamista tulisi siksi pelätä täyteaineista huolimatta.


***

Bloombergin trackeri näytti äsken lukua 5,1 miljoonaa. Jotain puoli miljoonaa on vuorokauden aikana saanut rokotteen.

Hidasta tuo on siinä mielessä, että tuota vauhtia maailman väestön rokottaminen kestäisi yli 20 vuotta. Mutta Suomen väkiluku ylittyy kyllä jo tänään.
« Last Edit: 30.12.20 - klo:10:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #200 on: 31.12.20 - klo:05:17 »
Suomen väkiluku ylittyi Bloombergin seurannassa, se oli illalla 5,6 miljoonaa.

Mutta Bailey on tyytymätön*) rokotusten vauhtiin USA:ssa:

COVID-19 Herd Immunity Is Possible Before Spring If the FDA Gets Out of the Way

Quote
Twenty million Americans will not be vaccinated by the end of this year as promised by the federal government. According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) just over 2.1 million Americans have received the first dose COVID-19 vaccines and nearly 11.5 million doses have been distributed. That number is tens of millions fewer vaccinated people than is needed to reach the herd immunity threshold that would effectively stop the pandemic.

Herd immunity is the resistance to the spread of a contagious disease that results if a sufficiently high proportion of a population is immune to the illness. Some people are still susceptible, but they are surrounded by immune individuals who serve as a barrier, preventing the microbes from reaching them. Epidemiologists typically estimate that the COVID-19 threshold for herd immunity is around 60 to 70 percent.

Ja siis siihen, ettei nopeuteta asiaa yhden rokotuskerran taktiikalla. Hänen mukaansa laumasuoja olisi sillä saavutettavissa. Jolloin tietysti n. 5% pienemmällä suojavaikutuksella ei olisi merkittystä.

Täällä Euroopassa on ehkä vähän vastaava tilanne:

AstraZenecan rokote hyväksyttiin Britanniassa, mutta EU:ssa lupaa mietitään vielä – epäselvyyksiä on rokotteen tehosta, turvallisuus ei ongelma

Quote
Lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä koronarokote on hyväksytty tänään keskiviikkona käyttöön Britanniassa.

Rokotetta pidetään lupaavana, sillä sitä voidaan säilyttää jääkaapissa, kun taas Suomessakin jo käyttöön otettu Pfizerin ja BioNTechin rokote vaatii jopa 70 pakkasasteen säilytyksen. Lisäksi AstraZenecan pistos maksaa vain kaksi puntaa eli noin 2,20 euroa.

Tällaiset seikat vielä tökkivät:

Quote
Aiemmin on arvioitu, että ehkä vielä tammikuun aikana ei myyntilupaa saataisi, mutta nähtäväksi jää, pystytäänkö se jo tammikuun aikana myöntämään. Se riippuu tuloksista.

Kerroit aiemmin Yle Uutisille, että rokotteesta ei olla Euroopan lääkeviraston EMAssa vielä täysin vakuuttuneita. Onko rokotteessa joitakin puutteita?

JS: Tietynlaista epäselvyyttä on rokotteen tehosta, ja mille ikäryhmille se olisi paras ja tehokkain. Nämä selvitykset ovat vähän kesken, mutta esimerkiksi turvallisuusasioihin ei ole tullut huolta. Tietyt laatuasiat ovat myös tarkastelun alla.

Lääkeviraston tietoon ja arvostelukykyyn on tässä tietysti pakko ja syytä luottaa. Kuitenkin se ajatus tuosta syntyy:

jos turvallisuudesta ei huolta ole, niin eikö juuri tuo rokote sopisi meillä laumasuojan tavoitteluun. Kun se kylmäketjun osalta ei vaatisi juurikaan enemmän kuin Coca Cola. Eikä maksaisikaan juuri enempää, pullolliselta. Tähän tapaan:

Quote
Millaisen hyppäyksen AstraZenecan hyväksyminen aiheuttaisi Suomen rokotetahtiin?

MK: Ilman muuta se nopeuttaa tahtia, jos saadaan enemmän rokotteita maahan. AstraZenecan rokote ei vaadi erikoisjärjestelyjä lämpötilojen suhteen. Sitä voidaan jakaa laajemmin rokotuspisteisiin, mikä mahdollistaa paljon nopeamman rokottamisen.

Jos Baileyn tuossa esittämä arvio on oikea, noin 3,3-3,9 miljoonaan ihmisen rokottaminen Suomessa riittäisi epidemian pysäyttämiseen. Koko Euroopan osalta puhuisimme luvuista 300-350 miljoonaa. Bailey USA:sta:

Quote
If government regulators cut through bureaucratic red tape, the U.S. would have a good chance to essentially end the pandemic before spring. Will they? Probably not.

***

Hiukan tulee mieleen se vanha palokuntalaisvitsi, jossa palopaikalle myöhästyneenä tulleen palokunnan päällikkö totesi jo tehdystä torjuntatyöstä: "Väärin sammutettu." Nyt halutaan ikäänkuin olla ehdottoman varmoja, että sammutetaan oikein?


______

*) myös Biden on jo ehtinyt moittia Trumpin hallinnon hitautta asiassa
« Last Edit: 31.12.20 - klo:05:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #201 on: 31.12.20 - klo:05:59 »
Myös Britanniassa:

JCVI issues advice on the AstraZeneca COVID-19 Vaccine

Quote
The Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) recommends that both the AstraZeneca and the Pfizer-BioNTech vaccines are safe and provide high-levels of protection against coronavirus (COVID-19) disease, including severe disease.

As protection is obtained around 2 weeks after the first vaccine dose, the committee recommends that vaccinating more people with the first dose is prioritised above offering others their second dose. This will provide the greatest public health benefits in the short term and save more lives.

The committee has reviewed the safety and efficacy data for the vaccine and advises that for those most at risk of death and serious illness from COVID-19, both the AstraZeneca and the Pfizer-BioNTech vaccines are acceptably safe and effective. High levels of protection are obtained after the first dose of vaccine.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 31.12.20 - klo:06:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #202 on: 31.12.20 - klo:06:39 »
Myös Saksassa on jo tehty tällainen:

So viele Menschen wurden bisher gegen Covid-19 geimpft

Quote
In Deutschland wird der erste Corona-Impfstoff verabreicht. Wir zeigen mit täglich aktualisierten Daten, wie die Impfungen vorankommen und vergleichen dies international.

Ja joka päivä luvataan siis tietoja päivittää.

Kun tieto rokotetuista tietääkseni menee meilläkin virallisiin rekistereihin, ei olisi vaikeata tehdä meille samanlaista.

Kirjataan tähän Saksan tilanne tänään: 78.109.*)

Bloombergin globaalilaskija: 6 miljoonaa.

_______

*) tuo oli puolilta päivin. Nyt luku on 131.626 (klo 14:45)
« Last Edit: 31.12.20 - klo:14:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #203 on: 31.12.20 - klo:12:48 »
Annaleena Ylhäinen uudelleentwiittasi
Max Roserin twiitin:
@MaxCRoser 30. jouluk.

Quote
Out of a group of 500 people over the age of 80 one dies within a week.

→ This means it will happen often that a person who was just vaccinated dies within a week.
Not due to the vaccine, but due to the high death rate of the people who are vaccinated first.
« Last Edit: 31.12.20 - klo:12:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #204 on: 31.12.20 - klo:15:01 »
YLE otti kopin. Sen pysyvässä, päivittyvässä koronatilanneuutisessa oli nyt Suomen osalta nämä tiedot:

Quote
THL:n mukaan Suomessa on annettu 1 767 rokoteannosta. THL:n mukaan viikolla 53 on saapunut noin 40 000 rokoteannosta.

Viikoilla 1 ja 2 odotetaan tulevan kumpanakin noin 50 000 annosta.

Omalta osaltani näyttää siis edelleen siltä, että helmikuussa saan varata piikitysajan.

***

Mielenkiintoinen tieto Bloombergin seurantasysteemistä, kun sitä selasi vähän alaspäin maakohtaiseen listaan:

Israel   650,000   rokotettua, 7.18% prosenttia väestöstä,   Dec. 30 mennessä.

Siellä rokotukset aloitettiin noin viikko sitten. Tuollainen tieto voisi mukavasti innostaa täällä Suomessakin. Guardian kertoi asiasta näin:

How has Israel launched the world’s fastest Covid vaccination drive?

Quote
Having ramped up to a 24/7 operation, health providers are administering the first dose of the Pfizer/BioNTech vaccine at a rate of 150,000 people a day – almost 2% of the population.

Over-60s, healthcare workers, carers and high-risk people, are being prioritised. Local media have reported deals with Pfizer and Moderna to procure several more million doses for early 2021, which will be critical if the rollout is to keep up the pace.

Jutussa tulee kyllä esille, että palestiinalaisten kohdalla ei ole noin.
« Last Edit: 31.12.20 - klo:18:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #205 on: 01.01.21 - klo:05:27 »
Uudenvuoden vastaanottaminen ei ole häirinnyt Israelin ponnisteluja. Nyt sen luvut ovat nämä:

Quote
Country   No. of doses administered   As % of population   Last updated
 
Global Total      10,306,367             –          Dec. 31
[...]
Israel                  800,000           8.84          Dec. 31

Suomenkin luvut ovat tulleet ko. taulukkoon mukaan:

Quote
Finland            1,767          0.03           Dec. 31

***

Jos ja kun Israel tavoittelee laumasuojaa, oikeastaan ihmettelee tietoa, ettei se huolehdi palestiinalaisten rokottamisesta. Kun molemmat kansanosat kuitenkin tieteellisessä mielessä kuuluvat samaan "laumaan".

Oletetaan, että tuo rokotuskampanja jatkuu ja onnistuu. Silloin Israel saavuttaa sen vaadittavan n. 70% väestöstä jo helmikuussa, ja laumasuoja on muodostunut. Silloin, kun meillä vasta rokotukset laajemmin alkavat. Huomaan vähän kateellisena.

Globaali tilanne on tuossa myös. Ja sen osalta voimme todeta, että nyt on ensimmäinen promille ihmisistä rokotettu. Ehkä myös Bloomberg on huomannut asian hitauden, ja yrittää tällä lohduttaa (eli nyt se alkaa):

Quote
The U.S. has administered 3.17 million doses; Europe’s rollout begins

USA on siis jo noin prosentissa. Samoin UK on päässyt yli prosentin. Euroopan lisäksi myös ainakin Kiina, Venäjä ja Intia (josta ko. taulukossa ei vielä mainintaa) ovat laittamassa rokotuksensa käyntiin.
« Last Edit: 01.01.21 - klo:10:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #206 on: 01.01.21 - klo:06:27 »
YLE kertoi myös tämän päivitetyssä tilanneartikkelissaan:

Quote
Tähän mennessä yli 50 valtiota eri puolilla maailmaa on aloittanut rokotukset covid-19-tautia vastaan.

Britanniassa rokotuskampanja alkoi länsimaista ensimmäisenä 8. joulukuuta, ja 27. joulukuuta mennessä lähes 950 000 ihmistä oli saanut Pfizerin ja Biontechin rokotteen, selviää torstaina julkistetuista virallisista tiedoista.


Mitä ehkä vielä toivoisi, että noita tietoja ei pudotettaisi tuolla tavalla tipottain. Vaan laitettaisiin samalla tavalla esille systemaattisesti taulukkoon, kuten tautiin sairastuneet ja kuolleetkin.

Tällaisen tiedon lisäksi THL voisi kertoa...

Quote
Epidemian leviämisvaiheessa: HUS, Päijät-Häme, Pohjois-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Kanta-Häme, Varsinais-Suomi, Ahvenanmaa, Pieksämäki sekä kaksi Pohjanmaan kuntaa: Korsnäs, Mustasaari. Kiihtymisvaiheessa: Satakunta, Etelä-Savo (pl. Pieksämäki), Keski-Suomi, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala. Perustasolla: Itä-Savo, Lappi, Pohjois-Savo ja Kainuu. (THL:n tiedot päivitetty viimeksi 30.12.2020.

... ovatko rokotukset noilla alueilla kiihtymis- tai leviämisvaiheessa vaiko perustasolla.  ;D
« Last Edit: 01.01.21 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #207 on: 02.01.21 - klo:07:09 »
Ilta-Sanomissa kysytään:

50 000 rokotetta saapunut, alle 2 000 ihmistä raportoitu rokotetuiksi – miksi Suomi ei rokota nopeammin?

Quote
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, että ensi viikon aikana rokote pystytään antamaan jo noin 20 000 ihmiselle.

Vertailukohdaksi tieto Israelista: siellä rokotustahti on edelleen noin 150 000 ihmistä päivässä. Tämä tulee myös esille:

Quote
Isossa-Britanniassa koronarokotukset aloitettiin joulukuun alkupuolella, ja tähän mennessä rokotteen on saanut yli 940 000 ihmistä. Pelkästään joulukuun toisen viikon aikana maassa rokotettiin lähes 140 000 kansalaista.

Britannian rokotustahti saattaa vaikuttaa Suomea ripeämmältä, mutta tämä johtuu pääosin erilaisesta rokotusstrategiasta.

Britanniassa kahden annoksen koronarokotussarja annetaan siten, että ensimmäisen annoksen ja toisen annoksen välillä on aikaa kahdesta kolmeen kuukauteen. Suomessa taas toinen annos annetaan 21 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tästä syystä jokaisesta rokote-erästä siirretään aina puolet sivuun odottamaan toista rokotuskertaa.

Britannian strategia mahdollistaa useamman ihmisen rokotusten aloittamisen kerralla. Suomessa tällaista strategiaa ei kuitenkaan ole vielä nostettu pöydälle.

Niinpä toisenlainen strategia olisi periaatteessa mahdollinen. Sellainen, jota UK:ssa suositeltiin. Ks. edellä 31.12.2020.
« Last Edit: 02.01.21 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #208 on: 02.01.21 - klo:08:57 »
Päivitys tuohon otsikon asiaan ja myös lukumäärätietoon:

Fimea saanut ensimmäisen haittailmoituksen koronarokotteesta – maailmalla koronarokote aiheuttanut muita rokotteita enemmän allergiareaktioita

Quote
Suomessa on tähän mennessä annettu vajaat 5 000 rokotetta maahan tulleesta ensimmäisestä noin 10 000 rokotteen erästä. Viime keskiviikkona Suomeen tuli lisää noin 40 000 annosta, joilla rokottaminen aloitetaan ensi viikolla.


Yhden promillen raja on siis jo melkein ylitetty. Enää noin 1000 kertaa tuo niin ollaan voiton puolella.

***

Pikkuisen korni oli tuolta pohjalta presidentin puheen tämä ydinkohta:

Presidentti Niinistö korosti yhteisvastuuta uudenvuodenpuheessaan: "Rokotteista on apua vain rokotukset ottamalla"

Quote
Sauli Niinistö kannusti uudenvuodenpuheessaan koronarokotteiden ottamiseen – politiikan toimittaja perkaa puheen ydinkohdat


Vaikea siinä on kansalaisen toimia tuolla tavalla vastuullisesti, jos ja kun ei hänelle tarjota vielä edes mahdollisuutta ilmoittautua rokotettavaksi, varata aikaa.

***

Tämä tulikin sitten ainakin kysymyksenä esiin:

Israel on rokottanut jo liki 10 prosenttia väestöstään – koko muu maailma on reilusti jäljessä, miksi?

Siinä ei vielä sanottu, että Suomen pitäisi tehdä jotain toisin. Onko siellä hiukan erilainen strategiakin:

Quote
Israelilla on nyt jo niin paljon rokotteita kasassa, että koko väestö pystytään rokottamaan ainakin kertaalleen. Suurimmalle osalle kansalaisista on varattu jo myös toinen pistosannos.


Eli mennäänkö siellä juuri noin, että ensin kaikki rokotetaan kertaalleen?  Tämän mukaan rokotettujen määrä olisi ylittänyt jo miljoonan:

Israel zooms past 1 million vaccinations in sprint to vanquish pandemic

Quote
The Jewish state has so far greatly outpaced other countries, per capita, with 11.55% of the population inoculated, according to statistics from the Our World in Data website operated by Oxford University. Second place is held by Bahrain with 3.45%, followed by the UK with 1.39% (though the latter’s data is a few days old). The US stands at 0.84%. The world average is 0.13%.

Israel is currently in its third nationwide lockdown to contain the outbreak. It has reported more than 426,000 cases and at least 3,338 deaths since the pandemic began.

Israelissa on siis koronatilanne nyt huomattavastikin pahempi kuin meillä. Nyt sitten nähdään myös, missä vaiheessa se alkaa muuttua parempaan suuntaan. Teoreettisesti näin pitäisi tapahtua jo ennen kuin voidaan varsinaisesti laumasuojasta puhua.
« Last Edit: 02.01.21 - klo:14:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #209 on: 02.01.21 - klo:13:29 »
Tämä uutinen tuli nyt myös YLE:n uutissivustolle:

Israel on maailman nopein rokottaja – jo yli kymmenesosa väestöstä saanut ensi piikin

Muun ohella siinä on yritystä selittää, miksi arabeja ja palestiinalaisia on tavoitettu kampanjaan huonommin.

Quote
Israelin johdon tavoitteena on, että kaikki riskiryhmiin kuuluvat ihmiset saisivat toisen rokoteannoksen tammikuun loppuun mennessä.

Torstaina Netanjahu vieraili Keski-Israelissa Tiran kaupungissa, missä hän houkutteli myös kaupungin arabiväestöä rokotukseen. Israelin asukkaista viidesosa on arabeja.

Arabipoliitikot ovat kertoneet Israelin televisiossa, että arabiankielisissä uutisissa ja sosiaalisessa mediassa on ollut valtavasti disinformaatiota ja vääriä huhuja rokotteista. Israelin arabivaikuttajat yrittävät taistella vääriä tietoja vastaan.


Quote
Palestiinalaisalueilla Gazassa ja Länsirannalla rokotuksia ei ole vielä aloitettu. The New York Timesin mukaan palestiinalaishallinto ei ole ainakaan julkisesti rokotteita pyytänytkään. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Israelin valtio on vastuussa siitä, että palestiinalaishallinnolla on rokotteita käytettävissään.


Kenen velvollisuus on olla aloitteellinen?

Tuolla rokotusvauhdilla kaikkien palestiinalaisten rokottaminen veisi aikaa noin kuukauden. Vaikka se tapahtuisi israelilaisten jälkeenkin, olisi se tehty jo huhtikuun aikana. Eli teoreettisesti nopeammin kuin suomalaisten, jonka THL lupaa/arvioi tapahtuvan kesäkuuhun/kesään mennessä.

***

Hyvin brexit-mielinen Spiked! -nettilehti väittää tässä, että EU on muninut ja munannut rokotteiden hankinnassa:

Why the EU has struggled with the vaccine
Its botched rollout shows the importance of nation states.


Totta on, ettei EU nyt lainkaan ole kärjessä. Vaan edellä ovat Israelin lisäksi Bahrain, USA ja — Iso-Britannia!
« Last Edit: 03.01.21 - klo:01:42 by Heikki Jokipii »