Author Topic: COVID-19  (Read 17060 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15281
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #180 on: 22.11.20 - klo:05:35 »
Oli tehty tällainen survey (netissä):

Survey Results: Where Are All the Sick People?

Quote
However, the result for the first question – “know any people currently ill?” — is that most people don’t know anyone or just know a few.   Readers should compare this to any of the very bad recent flu seasons, trying to remember when we all knew many people ill with the flu simultaneously.

Tässä artikkelissa - jossa iloisesti muuten sotketaan*) toisiinsa Puotila ja Puotinharju (kaksi eri aluetta, huomautin asiasta palautteella) - annetaan kuitenkin tieto, että asun suurin piirtein tällaisella alueella:

Tässä on Suomen pahin korona­pesäke – Husin ylilääkäri: Ilmiö nivoutuu alueen maahan­muuttajien määrään ja matalaan tulo­tasoon

Enkä tunne tuttavapiiristäni ketään, joka olisi läpikäynyt taudin. Ylipäänsä, koko aikana, saati sitten, että sairastaisi sitä paraikaa.

Jos koko Suomea arvioidaan, laskin sen juuri tuossa edellä olevan näin:

Mutta siihen jakolaskuun. Kohta Suomessa koronaflunssassa ylitetään 20 000 sairastuneen raja. Se on 0,36% väestöstä. Kolmasosa väestöstä olisi noin 1,8 miljoonaa henkilöä.

Tavallisella ihmisellä täytyisi siis olla jotain (plus...) 300 tuttavaa, jotta joukossa todennäköisesti tai varmasti olisi yksi koronaan sairastunut. Minulla on muistikuva jostain vanhastaan, että ihmisten keskimääräinen tuttavapiiri (joukko, joista tuntee edes nimen yms.) on siinä 200 ihmisen tienoilla ("kivikautisen heimon" kokoinen, yhä nykyaikanakin).

_______

*) vai oliko kyse "humalaisen avaimen etsimisestä"? Kuvatekstistä:

Quote
Ilta-Sanomat ei perjantai-iltana tavoittanut Puhoksen ostoskeskuksella paikallisia kommentoimaan alueen koronatilannetta.­

Niinpä oli haastateltu jotain henkilöä Puotilasta! Klassisessa vitsissä humalainen etsii kadonnutta avaintaan katulampun alta. Ei siksi, että se olisi sinne pudonnut, mutta siinä kohtaa näkee paremmin etsiä.
« Last Edit: 22.11.20 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15281
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #181 on: 23.11.20 - klo:05:20 »
Yleinen reaktio tähän:

Tarjoaako kasvomaski suojaa koronavirusta vastaan? Viisi kysymystä tanskalaisesta maskitutkimuksesta

Quote
Tanskalaistutkimuksen mukaan kirurgiset kertakäyttömaskit eivät merkittävästi suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.
[...]
Näissä laskuissa pitäisi tietenkin huomioida myös se, mikä on maskien hyöty muille kuin niitä käyttäville ihmisille, mutta sitä tietoa ei tästä tutkimuksesta saa.

Koska se on nyt sitä yleistä viisautta, että jos kaikki pitävät, niin se auttaa. Mutta kuinka on? Katsokaa tämän kirjoituksen lopussa olevia kaavioita siitä, missä vaiheessa kasvomaskipakko määrättiin eräissä maissa, ja mitä sitten tapahtui:

New Controlled Study Finds Wearing NO Mask In Public Prevents COVID Infection As Often As Wearing One Does

Nyt meillä on myös hyvin vahva suositus Suomessa:

Maskisuositus päivitetty: THL suosittaa maskin käyttöä epidemian kiihtymisvaiheessa myös yleisötilaisuuksissa, joissa turvaetäisyydet eivät toteudu

Annettu jo syyskuussa. Ja nyt kuulemme uutisista tietoja, että tässä ollaan menossa "eksponentiaaliseen" leviämisvaiheeseen.

Tästä kyllä jupisin aiemminkin.

Mutta myönnän tietysti, että jossain määrin uudessa tilanteessa keinoja joudutaan etsimään. Eivätkä ne aina heti löydy, huteja tulee. Tämä näkökulma YLE:n uutisessa oli raikas:

Quote
Kustannus-hyöty-näkökulmasta katsottuna voimme laskea tutkimuksen pohjalta, että kolmen tartunnan estämisen hinnaksi tuhannen ihmisen joukossa tulisi noin 30 000 euroa kuukaudessa.

Tietysti voisi yrittää myös laskea/arvioida, paljonko maailma tänä vuonna on kuluttanut rahaa kasvomaskeihin.

***

Jatkoksi jupinaan sopinee tämä surkuhupaisa tarina Australiasta:

A pizza worker's lie forced an Australian state of 1.7 million people into lockdown

Quote
South Australian Police Commissioner Grant Stevens said officials had since learned that a person who claimed to have been at the Woodville Pizza Bar in the city of Adelaide only briefly to collect a takeaway pizza was actually an employee who had been working regular shifts there.

Authorities had previously concluded that the strain of Covid-19 was highly contagious, assuming the person had caught it despite a very short period of exposure.

South Australia went into lockdown on Wednesday after confirming dozens of locally transmitted cases for the first time since April. The pizza bar had been identified as a Covid-19 hotspot.

***

PS. 26.11.20: "Suomi on niin pieni maa jne."  Muutoin hyvin kriittinen ajattelija Mika Salminen antoi Hesarissa tänään ymmärtää, ettei maskien tehoa pidä epäillä. Tai on koronadenialisti, virheellisten huhujen levittäjä.
« Last Edit: 26.11.20 - klo:05:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15281
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #182 on: 26.11.20 - klo:05:10 »
Jos tämä tänään toteutetaan (lihav HJ)...

23 Uudenmaan kuntaa ottaa käyttöön tiukat koronarajoitukset: Espoo, Helsinki ja Vantaa linjaavat omat toimensa torstaina

Quote
Kuntien päätöksillä suljetaan kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat. Näitä ovat muiden muassa kaikki urheiluhallit, kuntosalit ja kirjastot. Kuntien on kuitenkin turvattava oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

... niin kyllä minun täytyy taas siirtyä äänekkäästi jupisijoiden joukkoon. Kirjastojen sulkeminen on tässä tilanteessa kunnan viranomaisille helppoa ja — idioottimaista. Kun kaikissa kirjastoissa on jo tekniikka, jonka avulla ei tarvitse edes nähdä ketään kirjastossa käydessään ja kirjoja lainatessaan. Tietääkseni yhtään tartuntarypästä ei ole yhdistetty kirjastoihin.

Vai halutaanko estää, etteivät laitapuolen kulkijat nyt tule sinne lämmittelemään, säiden kylmetessä?

Jos tällaisia toimenpiteitä on...

Liian kova linja koronaviruksen torjunnassa voi nostaa kapinamieltä

Quote
Hallituksen tehtävänä on tehdä riittävän ajoissa riittävän järeitä toimia — muttei silti turhan raskaita kiristyksiä ja sulkemisia vain varmuuden vuoksi.
(kopioitu paperiversiosta)

... niin kirjastojen sulkeminen on juuri tuollainen ajatusviivan jälkeen luonnehdittu keino.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15281
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #183 on: 27.11.20 - klo:13:22 »
Kirjastot kuitenkin palvelevat:

Helmet-kirjastot palvelevat rajoitetusti 30.11.–20.12.2020

Mutta en oikein saa kyllä tuosta ohjeesta selvää. Miten minun täytyy tuolloin toimia, jos haluan lainata kirjan? Onko minun varattava se netin kautta?

Quote
Ensisijaisesti kaikki palvelu tapahtuu itsepalveluna ja etukäteisvarausten perusteella. Aineistot noudetaan varaushyllystä sekä rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä automaattien luota.


En siis voi hakea kirjaa itse kirjaston hyllystä? Jos "kokoelmatilat suljetaan asiakkailta"? Eikö juuri siihen varaushyllyjen lähelle muodostu melkoinen kuhina?
« Last Edit: 27.11.20 - klo:13:41 by Heikki Jokipii »