Author Topic: Temp  (Read 18114 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #75 on: 27.06.18 - klo:04:47 »

Uuden luomulainsäädännön merkitys
luomukasvistuotantoon? Tero Tolonen, MMM
• Suomen kannalta iso ongelma on kasvihuonetuotannon uusi
vaatimus juurien maayhteydestä
• Valtaosa Eurooppaa ei tunne eikä näin hyväksy Pohjoismaisten
menetelmää viljellä luomukahvihuonekasveja rajatuissa
kasvualustoissa.
• Suomi, Ruotsi ja Tanska saivat poikkeusluvalla jatkoajan jatkaa
rajatuissa kasvualustoissa viljelyä vuoteen 2031. Poikkeus koskee
kuitenkin vain jo kesäkuussa 2017 kyseisellä tavalla viljelleitä
yrityksiä, eikä alaa saa laajentaa
• Asiaa tarkastellaan uudestaan 2026
• EU:lla kauppasopimus USA:n ja Kanadan kanssa, jossa luomutuotanto
rajatuissa kasvualustoissa on mahdollista
• Epätasapaino kilpailuun?
• Tulkinnan mahdollisuuksia vähän, ja riippuu myös siitä minkälaisia
toimenpideasetuksia annetaan
• Asetuksessa poikkeus ruukuissa kasvatettujen koristekasvien ja yrttien (herbs)
kohdalla, mahdollisuuksia laveaan tulkintaa mikä on yrtti, sillä yrtit eivät ole
botaaninen eikä EU-lainsäädännöllinen kasviryhmä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #76 on: 27.06.18 - klo:05:27 »



• Poikkeuksellisen huono satovuosi on huonontanut jo ennestään
heikkoa saatavuutta
• Luomutuottajista on pulaa
• Uusien tuotteiden viljelyn aloittaminen kallista ja riskialtista
• Huono satovuosi tulee vaikuttamaan myös ensi kauteen, monella
tilalla on jäänyt syystyöt tekemättä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #77 on: 28.06.18 - klo:05:12 »
Eikö teistäkin näissä opinto- ja tutustumismatkojen kohteissa ole kumman paljon luomutiloja:

https://www.proagria.fi/tapahtumat

Tämä luopuminen lienee aika helppoa:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.262298

Otsikko ja teksti riitelevät

http://www.kaleva.fi/uutiset/kulttuuri/battre-folk-festarin-perustaja-aki-roukala-haluaa-toteuttaa-absurdeimmatkin-ideat-meilla-on-vain-mielikuvitus/797550/

Roukala on erityisen ylpeä festarin luomu- ja lähiruokaa sisältävästä ravintolatarjonnasta.

Ei juuri edellytä mielikuvitusta, jos valtiovaltakin puffaa asiaa. Absurdia sen kyllä voi sanoa olevan.

Siinä uutta on oululaisen Flying Reindeerin riistakoju.

Lähiruokaa, luomua:

https://www.koillissanomat.fi/mielipidelukijalta/poronhoito-suomessa-6.235.179724.32a66c7bb7

https://yle.fi/uutiset/3-5472420
« Last Edit: 28.06.18 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #78 on: 30.06.18 - klo:07:53 »
http://www.landlantbruk.se/debatt/gron-ideologi-kan-inte-grundas-i-parallell-vetenskap/

https://livonsaarenleipomo.fi/leipaa-luomulla-vai-ilman/

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.263605

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=673.msg11704#msg11704

http://www.atl.nu/lantbruk/rekordsiffror-for-ekologisk-spannmal/

Vastaukseksi tähän:

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=696.msg11932#msg11932

https://ita-savo.fi/uutiset/lahella/5dafbd28-3ab2-4356-8095-fd649634c951


Hyvää settiä:

https://geneticliteracyproject.org/2018/06/27/how-green-party-led-anti-biotechnology-movement-captured-german-policy-endangers-germanys-future-innovation-gene-editing/

There are only very drastic (and almost impossible) ways to regulate CRISPR, according to the current GMO legislation: a constant monitoring of plant science labs to ascertain that the method is not being used on crop plants or prohibiting the entire technology in Germany. But this would still not solve the faux problem because GMO seeds could be imported and would not be detectable.

http://www.fr.de/politik/meinung/gastbeitraege/gastbeitrag-kein-gruenes-licht-fuer-die-neue-gentechnik-a-1533923?GEPC=s3

Malliesimerkki

http://www.ipsnews.net/2018/06/community-work-greenhouses-give-boost-women-families-perus-andes-highlands/

Biodynaamista:

https://www.baana.fi/kesan-suosituimmat-alkoholijuomat/

Vehnä:

https://geneticliteracyproject.org/2018/07/02/how-did-gmo-wheat-end-up-in-a-ditch-in-canada-we-may-never-know/

Biodynaaminen pois:

http://www.maailma.net/kampanjat/pienten-jarjestojen-asema-turvattava-kattojarjestojen-fuusiossa

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg11927#msg11927

« Last Edit: 02.07.18 - klo:17:48 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #80 on: 03.07.18 - klo:07:56 »
Impossible Foods käyttää jo nyt tuotteissaan mikrobien avulla tuotettua proteiinia, jolla
kasvipohjainen pihvi on saatu muistuttamaan erittäin läheisesti naudanlihaa. Valmiita tuot-
teita myydään yli tuhannessa ravintolassa Yhdysvalloissa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #81 on: 04.07.18 - klo:05:47 »
Suomessa on paljon sellutehtaita, jotka tuottavat sivutuotteena biopohjaista hiilidioksidia.
Jos otetaan Suomen 3. pienin sellutehdas, joka tuottaa noin 250 miljoonaa kiloa hiilidioksi-
dia vuosittain ja muutetaan se proteiiniksi, saadaan noin 55 miljoonaa kiloa proteiinia. Suo-
men vuosittainen ruoka- ja rehuproteiinien proteiinialijäämä on noin 100 miljoonaa kiloa
eli yhden sellutehtaan hiilidioksideilla voitaisiin kattaa yli puolet proteiinialijäämästä.
Energiaa tämä vaatisi noin yhden prosentin Suomen nykyisestä energiantuotannosta.

Veli-Pekka Pitkänen Solar Food oy
« Last Edit: 04.07.18 - klo:05:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #82 on: 04.07.18 - klo:06:37 »
Miltä näyttää luomun tulevaisuus?
Kotieläintilat valinnan edessä vuonna 2020 –
opinnäytetyö Nina Kolehmainen & Milla Sirviö
• Selvitettiin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla
luomukotieläintuotannon kehittymistä kyselytutkimuksen
avulla.
• Fokuksessa olivat kotieläintilat, joiden pellot ovat luomussa,
mutta eläimet eivät.
• Yhteensä tiloja 140
• Kyselyyn vastasi 32 tilaa
• Vastaajista 16:lla oli lihanautoja ja kymmenellä oli emolehmiä.
Lypsykarjaa oli 8 vastaajalla. Näistä tuli vastauksia jo yli vastaajien
määrän (34), jolloin voidaan todeta, että lihanautatilalla voi olla
myös joko lypsylehmiä tai emolehmiä.
• Suurin osa vastaajista (87%) tiesi nykyisestä
luomusitoumusehdosta, jonka mukaan viiden vuoden
sitoumuskauden jälkeen pitää pelloista 30% kasvattaa
myyntikasveja tai siirtää myös eläimet luomuun.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 05.07.18 - klo:19:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #84 on: 06.07.18 - klo:05:37 »
Sari Hyytiäinen, Kouvola:


Esimerkiksi lähi- ja luomuruoasta, sähkö- ja hyridiautoista, joukkoliikenteellä matkustamisesta, vihreästä sähköstä ja ekologisesti valmistetuista tuotteista on globaalisella ja kansallisella tuella tehtävä kuluttajille edullisempia kuin ilmastoon haitallisesti vaikuttavista tuotteista ja palveluista.

Tällä hetkellä ekologinen kuluttaminen on turhan pienen joukon harrastelua, ja suuri yleisö ostaa sitä mikä on edullisinta,

Hs mielipide 5.7.18

« Last Edit: 06.07.18 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #86 on: 09.07.18 - klo:04:30 »
Geenimanipuloinnin avulla kasvit ja eläimet saadaan sopeutumaan olosuhteisiin
ja ne sekä pieneliöt saadaan tuottamaan ravinnoksi kelpaavia aineita tehok-
kaasti.
10
60 GMO-tuotteiden valmistus on muuttunut helpoksi ja tarkaksi. 5
61 GMO-kasvien ja eliöiden suunnittelu, elimistön omien solujen simulointi ja reak-
tioiden testaaminen ravintoon.
5
62 Soluaineenvaihdunnan ymmärrys ja mikro

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #87 on: 09.07.18 - klo:06:53 »
Kuten viennin edistämisessä, onko tässäkään oikeasti odotettavissa mitään merkittävää? Pro Luomun ohjeista uudelle hallitukselle:

Osaaminen tulee olla kaiken tekemisen kärjessä
Luomusäännöt asettavat minimin, mutta osaaminen ratkaisee sen, miten hyvin taloudelliset ja kestävyystavoitteet saavutetaan. Luomututkimus tarvitsee rahoitusta, minkä lisäksi on tärkeää kehittä menetelmiä, joilla tutkimuksen tuloksia saadaan paremmin käytäntöön sekä maatiloilla että arvoketjun muissa osissa.

Vai halutaanko vain, että asialle uskolliset palkitaan? Ja sekin painostusryhmä säilyy?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #88 on: 09.07.18 - klo:11:36 »
http://www.landlantbruk.se/lantbruk/miljopartiet-vill-gora-sverige-sjalvforsorjande/

Twiitti:


Snyggbonde™
Snyggbonde™
@snyggbonde
1. MP har sedan starten konsekvent arbetat för en minskad svensk produktion.
2. 500 miljarder är uppskattningsvis vad nya skatter på växtskyddsmedel och gödsel kommer kosta branschen. Helt i onödan eftersom svenskt lantbruk har högst kväveeffektivitet i hela OECD

****

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.267396

https://www.thegwpf.com/a-double-first-in-china-for-advanced-nuclear-reactors/

Loisimisee:

http://staffandanielsson.blogspot.com/2018/06/mer-ekomat-men-anvander-danskt.html

https://www.etc.se/inrikes/veckans-fraga-varfor-ar-ekologiska-gronsaker-gjorda-pa-danskt-kott

« Last Edit: 09.07.18 - klo:16:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12420
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #89 on: 09.07.18 - klo:22:31 »
Arja Peltomäen - jonka maatilalla HS oli vieraillut - puheenjohtamassa (Pro Luomun) luomumaidon arvoketjutyöryhmän kokouksessa 29.05.18 oli kirjattu tällaiset ongelmat:


• Neuvonnan havaitsema ongelma: Luomuehdoissa ei määritellä
laiduntamista riittävän tarkasti, joten se toteutetaan eri tiloilla eri
tavoin. Laiduntamisen vaatimusta olisi syytä tarkentaa.
• Laiduntamiseen kiinnitetään huomiota myös tavanomaisessa
tuotannossa, minkä takia on pidettävä huoli että luomun ero
tavanomaiseen säilyy!