Author Topic: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat  (Read 40660 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« on: 07.10.13 - klo:07:43 »
Suomesta luomumaana on oma keskustelunsa, täällä seuraamme sitten niitä muita maailman valtioita, jotka haluavat sellaisiksi tulla. Aloittaa voidaan tällä tuoreella uutisella:

Haluamme julistautua luomuvaltioksi, sanoo Intian Sikkim

Ja niinhän tuo Sikkimissä on alkanut, kuin odottaa sopii: sadot eivät ole lainkaan pienentyneet! (Hm. onkohan Matin kaavaa hiukan hiottava, eikö sen mukaan - kun Suomen ja Sikkimin maantieteellinen etäisyys on niinkin suuri - satojen olisi pitänyt tässä tapauksessa kasvaa?] ... ei, koska Matin etäisyyslaki *) on aina ennen toiminut eksaktisti, niin tässäkin tapauksessa lienee kyseessä se, että juttu on tehty vähän lähempänä, esim. ko. lehden toimituksessa New Delhissä.)

Bhutanista olemme jo kertoneet Vandana Shiva -keskustelussamme, mutta jatketaan Bhutanistakin täällä.

_________


*) esitetty aikanaan Skepsis-palstalla: mitä kauempana paikka on kertojasta, sitä suurempia luomusadot ...
« Last Edit: 07.10.13 - klo:08:49 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #1 on: 07.10.13 - klo:09:22 »
Sikkim on pieni Intian osavaltio (7000 neliökilometriä, 600 000 asukasta) Himalajalla, jossa liikenneyhteydet ovat surkeat.

Tuosta luomuohjelmasta on niukasti konkreettista tietoa. Tässä yksi valaisevimmista:
http://www.thehindubusinessline.in/2010/08/07/stories/2010080753371900.htm

Quote
“Around 82 percent of land in Sikkim is under forests where no chemical pesticides or fertilizers have ever been used. So, 82 per cent of land is already organic. Out of the remaining 18 per cent, at least 8 per cent is human settlements with concrete buildings,” Mr Thakarpa said.

“The State has a maximum of 10-11 per cent of cultivatable land and we have already stopped use of chemical pesticides and fertilizers in these lands since 2003. So, in the past six years, at least 5 per cent of these lands have regained their organic nutrients and hence, we have only 5 perc ent of land to cover under organic farming”.

Ohjelma toteutunee ainakin paperilla, koska ministeri uhkailee asiasta vastaavia virkamiehiä heidän "tehokkuutensa kyseenalaistamisella" (= eufemismi potkuille), jos luomutavoite ei täyty:
Quote
The agriculture and horticulture departments have 140 employees in the rank of officials with many more junior employees under them. The efficiency of these employees will be questioned if we cannot cover this 5-6 percent of land under organic farming by 2015”, said the minister.

Suomessakin hallituksella on viralliset luomutavoitteet ja siitä vastaavat virkamiehet, joten jos...

Tai ei tietenkään meillä noin voi uhkailla. Suomessahan tavoitteet pohjautuvat tieteelliseen tietoon ja valistuneet virkamiehet valistavat heti tietoa saatuaan hallitusta, että sen luomutavoitteet eivät perustu ollenkaan parhaaseen tieteeliseen tietoon ja niitä kannattaisi muuttaa. Eikä tietenkään virkamiehen ura tyssää, jos oikeaa tietoa ylöspäin välittää.


Kiinassa kulttuurivallankumouksen aikana lähettiin ylioppilasnuoriso maaseudulle pakkotyöhön. Sikkimissä on nyt käynnissä pieni agrikulttuurivallankumous. Lainaus samasta artikkelista:
Quote
To achieve this target by 2015, we need trained manpower to assist the farmers in organic farming at village levels and we will be training 1000 to 1100 local educated unemployed youth. These trained youth will go villages and help the farmers to produce organic manure and they will be maintaining a dairy recording the practices of the farmers which will help during the organic certification process”, said State horticulture principle director KK Singh while addressing the inaugural function.
Twenty science graduates and post graduates from Sikkim will also be soon sent for a two months training at Jaipur on organic farming. These youth will then come back and monitoring the field work of the supervisors trained by the three livelihood schools.


Aivan taydestä lähiruaasta ei sittenkään ole kyse, sillä ohjelmassa käytettävää lantaa pitää tuoda toisesta osavaltiosta aivan toiselta puolelta Intiaa, noin tuhannen kilometrin päästä Hyderabadista ja Punesta:
http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2010-05-07/global-warming/28288790_1_organic-farming-organic-agriculture-organic-manure
Quote
There are a few stumbling blocks, too. The organic manure produced in the state is insufficient and it has to make do with imports from Hyderabad and Pune.
« Last Edit: 07.10.13 - klo:11:04 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #2 on: 30.10.13 - klo:18:59 »

Bhutanilaiset ovat edelleen tavoitteensa takana …

Bhutan looks to become world’s first 100% organic country

…. ja kertovat, että "saatamme saavuttaa sen v. 2020".

(Voi, voi. Jos noin käy, 50% vuonna 2030 ei enää ylitä uutiskynnystä ...)

Ja bhutanilaiset opettavat nyt lapsilleenkin, kuinka luomuviljellään:

Children in Bhutan Learn How To Organic Farm

(No, kyllä tämän suuntaista Helsingin kaupunkikin tekee, "ruokakasvatus" ...)
 
Ja WFP, World Food Program, on vielä tässä jotenkin mukana … (!)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #3 on: 11.11.13 - klo:19:02 »
Kepa, ja sen Maailman Kuvalehti, tietysti innostui kertomaan tästä Sikkimin tapauksesta:

Intiassa innostuttiin luomusta

Tuossa uutisessa kyllä logiikka ja matematiikka, numerotaito pettävät monin tavoin:

1) "Intiassa" tuskin voi sanoa innostutun, jos yli miljardin asukkaan Intian pienin osavaltio, puoli miljoonaa, siihen inostui (ja kuka siitä todella innostui, siitä Jarrumies edellä ...) *)

2) Vaikka tuossa Kepan uutisessa sitä ei ole, niin Agriculture Today -lehdessä se oli, että Sikkim ei olllut kunnolla siirtynykään tehotuotantoon. Jolloin tätä vertailua ei edes voi kunnolla tehdä (tämä Kepan uutisesta):

Quote
Vastoin oletuksia luomutuotanto ei ole vähentänyt satoja.

2b) Tämä on sitten toiseen asiaan, eli neonikotinoideihin, liittyvää luomupropagandaa:

Quote
Sen sijaan luonnonlannoitteilla **), sopivilla kasviyhdistelmillä ja vuoroviljelyllä on vältytty esimerkiksi hyödyllisten hyönteisten joukkotuhoilta.

Toisessa keskustelussamme on kerrottu, miten tehoviljelyä soveltavat, ja jopa neonikotinoideja käyttävät suuremmat maat ovat myös välttäneet hyödyllisten hyönteisten joukkotuhon.

3) Mutta pahiten minusta numerotaito pettää tässä asiassa. Kepan uutinen kertoo, että Sikkimillä on 100 000 hehtaaria viljelyalaa, josta puolet on nyt päätetty v. 2015 mennessä siirtää luomutuotantoon. Ja tällä hetkellä Sikkimissä on siis 50 000 perhettä luomuviljelemässä - ja sitä ryhmää vielä halutaan kasvattaa 60 000:een.

Yksinkertaisellla jakolaskulla tulee siis perhettä kohti alle yksi hehtaari. Yhtä perhettä!

Koko tuota juttua ei kyllä voi "tervehtiä" kehityksenä! Tämä on kertomus siitä, että kurjuus siellä tulee jatkumaan. Jopa oli luomua tai sitten ei - mutta luomulla varmemmin.

 
***

Tällaisen ohjelman tai selvityksen löysin Sikkimin valtion pyrkimyksistä.

____________

*) toinenkin mainittu valtio Himachal Pradesh on intialaisittaiin pieni, seitsemisen miljoonaa.

**) lisähuomio 15.11.13: lannoitteilla ei muuten kukaan - tätä ennen - ole väittänyt olevan mitään vaikutusta hyönteisten joukkotuhoihin!
« Last Edit: 15.11.13 - klo:06:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #4 on: 15.11.13 - klo:06:31 »
Laitoin tuonne Maailman Kuvalehteen toimittajalle kysymyksen, että millaisia ne Sikkimin satotasot sitten olivat. Joihin siis luomun tuottoa verrattiin.

Kun vastausta ei tullut, etsin ja löysin dokumentin, jossa asiasta oli tietoa Sikkimin etelälsestä osasta.

Esittelin löytöni, ja vähän laskeskelin, mitä mahdollisuuksia Sikkimillä on näillä suunnitelmillaan vähentää köyhyyttä maassa. Ilmestynee siellä myöhemmin tänään, katsokaa sieltä.
« Last Edit: 15.11.13 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #5 on: 17.03.14 - klo:17:28 »
Ainakin tässä Bhutan näyttää seuraavan Kuuban esimerkkiä:

Nu 4.2B deficit balance in food trade

Quote
When it came to food self- sufficiency, an official with the agriculture department requesting anonymity, said Bhutan could barely meet even half the total food requirement in the country.

“Our overall food self-sufficiency could be somewhere below 50 percent of total requirement,” he said.

Eli anonyyminä pysyttelevän maatalousministeriön virkamiehen mukaan ruokaomavaraisuus olisi jossain vähän alle 50%. Loput tietysti tuodaan. Kuten Kuubassakin.

(Asiaan voi olla vaikuttanut toki monikin asia, mutta minusta viime vuonna omavaraisuuden arvioitiin siellä olevan hiukan paremmalla tolalla, kuitenkin selvästi yli 50 prosentin ...)

Tuo asia olisi ehkä vielä siedettävissä, niinkuin se vaikka Ruotsissa on, ellei olisi näin:

Quote
This, he added, was a serious issue, given over 65 percent of the labour force engaged in farming.  “It will have varied socio-economic implications, including poverty”, he said.

Eli tuohon asiaan menee kuitenkin 65% työvoimasta. Ja hän lisää hyvin virkamiesmäisesti: "Tällä on vaihtelevia sosiaalis-ekonomisia seurauksia, mukaanlukien köyhyys."

PS. klo 18:45. Nyt huomaan, että uutinen puhuu vuodesta 2012, vaikka se oli päivätty "FEB 15. 2014". Ovatko ne viimeiset viralliset luvut, vai onko sivuston softassa jotain vikaa?
« Last Edit: 17.03.14 - klo:18:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #6 on: 17.03.14 - klo:19:35 »
Kyllä se niin näyttää olevan, että luvut asiassa laahaavat Bhutanissa vähän jäljessä. Tämä 1.3.2014 uutinen tässä lehdessä (hallituksen äänenkannattaja?) on jo selvästi myönteisempi ja toiveekkaampi ....

www.thebhutanese.bt/moa-working-full-steam-in-achieving-agriculture-and-livestock-self-sufficiency/

("Maatalousministeriö tekee täydellä höyryllä töitä maa- ja karjatalouden omavaraisuuden saavuttamiseksi")

... mutta kyllä siinäkin puhutaan v. 2012 tilastoluvuilla.

Eikä sekään oikeastaan kiellä tuonnin merkittävää osuutta.

Kummassakaan uutisessa ei muuten puhuttu mitään luomuviljelyn roolista tässä omavaraisuuspyrkimyksessä. Panin vain merkille, en tiedä miksi näin. (Jotenkin sitä olisi odottanut.)
« Last Edit: 17.03.14 - klo:19:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #7 on: 06.05.14 - klo:07:33 »

Tämä on mielenkiintoinen tarina. Oli järjestetty (10.3.2014) luomuviljelyä koskeva paikallinen konferenssi Bhutanissa, paikallisessa yliopistossa. Siitä kerrotaan tässä uutisessa ...

Post Conference on Organic Agriculture

... hieman yllättävästi näin:

Quote
As always, however may the speakers be eloquent and articulated in their discourses, there were a few skeptics or critics, who think it is mere philosophy than real, in that the organic farming being input intensive and output inadequate cannot fit into the equation of current economic paradigm whereby organic farming is not an agriculture for people from all walks of life. For instance, in Bhutan, only a handful of people are able to purchase domestic products, when the rest rely on imported products from India, the people of lower income in particular.

Eli kuitenkin, tässä mitä ilmeisemmin puolitotalitaristisessa, "yhden totuuden" maassa, joukkoon oli mahtunut muutama skeptikko, joka oli uskaltanut sanoa, että koko asia on "enemmän filosofiaa" kuin todellisuutta, ja miten luomun tuotto on kehno, ja sitten vielä, ettei luomu ole kaikille, kaikkia varten: nytkin vain kourallisella ihmistä on varaa kotimaisiin tuoteisiin, ja muut, erityisesti köyhät, turvautuvat [halpoihin] tuontituotteisiin Intiasta. Jossa rivien välissä kerrottiin, että näin tapahtuisi vielä selvemmin jatkossa, jos/kun Bhutan siirtyy kokonaan luomuviljelyyn.

 
« Last Edit: 06.05.14 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #8 on: 03.10.14 - klo:04:16 »
Kepa on järjestänyt tilaisuuden ja julkaissut tämän artikkelin Bhutanista:

Bhutanin kehitysfilosofia haastaa länsimaat

Quote
Onnellisuusfilosofia kaiken politiikan pohjana

Bhutanissa onnellisuusfilosofiaa sovelletaan käytäntöön myös kaikilla muilla politiikan aloilla.

"Perustuslaissa on määritelty esimerkiksi, että 60 prosenttia maan pinta-alasta tulee aina olla metsien peitossa. Lisäksi maanviljelyssä on siirrytty sataprosenttisesti orgaanisiiin menetelmiin. Nämä ovat kiinnostavia aloitteita maassa, jossa ruoantuotannolla on kasvavia tarpeita", Ahonen sanoo.

Kiinnostavia todellakin, erityisesti tämä jälkimmäinen aloite, josta täällä on edellä laajemminkin kerrottu. Aloitteesta, suunnitelmastahan edelleen on kyse, vielä ei ole asiaan 100% siirrytty (ja "organiset menetelmät" ovat suomeksi luomumenetelmiä, ilmaisukin tuossa on virheellinen).

Kiinnostavaa olisi myös tietää, miten ko. päätös johdetaan tai edes selitetään johdettavan tuosta onnellisuusfilosofiasta. Tuosta se ei kyllä selviä.

Meistä täällä kyllä tuntuu, että ko. päätös on syntynyt vääränlaisista laskelmista, höperöstä uskosta luomuviljelyn tulevaan tuottavuuteen. On yksinkertaisesti menty halpaan, uskottu (konsulttina asiassa olleen) Vandana Shivan puheita. *)

(Tai sitten mukana on ihan kylmää spekulointia siitä, että luomutuotteita voisi myydä ulkomaiden rikkaille kalliilla - ja kotimaan köyhät voisi edelleen ruokkkia halvalla tuontiviljalla? Kun tällainen "maabrändi" saadaan rakennettua?)

Länsimailla ja Suomella tuskin on opittavaa tai haastetta Bhutanista: kyllä täällä sanahelinä osataan ihan omasta takaa.

________

*) ja tottakai sitä tulisi onnelliseksikin, jos saisi pienemmillä panostuksilla suuremmat tuotot. Sitähän Shiva lupaa. Joskus Raumalla nuoruudessani tapa luonnehtia henkilöitä, joiden mielenterveydessä ja/tai älyssä oli selvästi toivomisen varaa, oli että "se taita oll vähä onnelline".
« Last Edit: 03.10.14 - klo:05:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #9 on: 09.10.14 - klo:05:59 »
Ihmettelin em. asiaa Kepan palstallakin, siellä on lyhyt keskustelu.

Mutta taitaapa olla niin, tämän lähteen mukaan ...

Bhutan going 100-percent organic

... että ei siinä tämän kummempaa "onnellisuusfilosofiaa" tarvita, Bhutankin - monen muun köyhän maan tavoin - tähtää luomutuotteiden vientiin:

Quote
He [Pema Gyamtsho, Bhutanese Minister of Agriculture and Forests] also says a prohibition against synthetic chemicals and pesticides would open up markets in China and India, Bhutan’s neighbors to the north and south. Only about 1 percent of China’s arable acres now are farmed organically, but demand for organic is growing, fueled by a rising upper class with disposable income and frequent food-poisoning scandals.

Eli onnellisiksi tullaan, kun saadaan näiltä toisilta nämä (irtaimet) rahat pois.

Tämän Guardianin uutisen mukaan epäilyksiäkin asiassa on, mutta ongelmat aiotaan ratkaista mm. hakemalla tietoa, asiantuntijoita maailmalta:

Quote
[...] In order to speed up the search for these answers, Bhutan recently brought together experts on organic agriculture from across the world.
[...]
"We are looking for alternative solutions such as bio-pesticide," he says. "The whole idea of having an international conference on organic ecology here is to tap into international expertise and resources available. So maybe we don't have the solution for cabbages but somebody in Brazil may have."

Oli siellä varmaan asiantuntijoita Kuubastakin ...  8)

("in Brazil" ... siellä Bhutanissakin taitaa toimia Matin rautainen laki, että mitä kauempana paikka on kertojasta ...  ;D)

Eräs yksityiskohta muuten tuossa oli, että hallituksella selvästi on vaikeuksia vakuuttaa asiassa niitä maanviljelijöitä, jotka jo ovat päässeet keinolannoitteiden jne. "makuun", nähneet niiden vaikutuksen. Heidät yritetään vakuuttaa sillä, että väitetään näiden lannoitteiden (jne.) hyvän vaikutuksen olevan vain väliaikainen. (Kuinka väliaikainen?) Sellainen vaikutelma tulee, että nämä vastahankaiset viljelijät aiotaan kyllä laittaa ruotuun, kun on tämä "korkeampi" maabränditavoite, vaikka varmaankin "pehmeillä" keinoilla.

Eräässä mielessä tällainen kokeilu on hyvä järjestää näin pienessä maassa (n. 700 000 asukasta). Jos (ja kun, kuten uskomme) asiat eivät parane, ja voivat mennä pahastikin pieleen, maassa jo toimiva (ks. edellä 30.10.13) WFP saa varmasti sitten paikalle järjestettyä riittävästi ruokaa, ettei nälänhätää tule. Ja jos Bhutan tässä nyt todella tämän lupaamansa tekee, niin sittenhän meillä on esimerkki, vertailukohta jatkossa, kun näistä asioista keskustellaan. (Tosin sen kerrotaan vievän aikaa, vuosia, tai jopa vuosikymmeniä.)
 

« Last Edit: 09.10.14 - klo:08:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #10 on: 10.10.14 - klo:10:10 »
Vai olisivatko he Bhutanissa ovelampia kuin ymmärrämmekään: pelkkä aikomus riittää! Ja maabrändi on valmis, ja em. markkinat auki.

Varsinkin kun tuo (Kepan artikkelinkin) väärinkäsitys, että luomuun siirtyminen olisi jo tehty, on hyvin yleinen.

Ja mallia on varmasti saatu Kuubasta, jonka imagoa menestyksekkäänä luomumaana eivät ikävät tosiasiat näytä ("tietyissä" piireissä ainakaan, maailmalla) mitenkään häiritsevän.
« Last Edit: 10.10.14 - klo:10:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #11 on: 18.10.14 - klo:08:02 »
Kun luin Kepan uutisista tästä ...

EU kolminkertaistaa apunsa Nepalille ja Bhutanille

... ja siellä vielä Bhutanin kohdalla tästä ...

Quote
Bhutanille apua on luvassa 42 miljoonaa, ja se menee muun muassa kansalaisyhteiskunnan ja paikallishallinnon tukemiseen, maatalouden kestävien elinkeinojen kehittämiseen sekä työllisyyden lisäämiseen.
(lihav. HJ)

... niin mietiskelin, että onko tässä nyt kyse siitä, että myös EU tukee tätä Bhutanin luomuun siirtymisen pyrkimystä. Kyllä siinä varmaankin on, koska jo aiemmin siellä oli tällainen luomuprojekti osin EU:n rahoilla:

Quote
Agricultural Sector Support Project (EU contribution €5.0 million, 2006-2011)

The project aimed to increase agricultural output and contribute to poverty alleviation by providing support for agricultural production through enhanced sustainable/organic crop production methods by farmers of the most important cash crops (potatoes, maize citrus (Mandarins) and rice) at minimal economic and environmental cost.
(kursiv. HJ)

Lähde: EU development cooperation with Bhutan

"Minimaaliset kustannukset" tuossa viittaavat myös siihen, että ostopanoksia projektissa pyrittiin välttämään - 5 miljoonaa euroa käytettiin muuten ...

Ellei Bhutan nyt sitten kuitenkaan onnistu luomuvientinsä lisäämispyrkimyksissä - joka onnistuminen on kyllä hyvin epävarmaa - tuo EU:n tuki on helposti täysin hukkaan menevää rahaa.


PS. klo 22:
tässä olisi sekä myönteisesti että kielteisesti asiaan suhtautuvan MEP:in nyt mahdolisuus asiassa kysyä: tukeeko EU, näin, Bhutanin luomuviljelyä? Ja tietysti myös; miksi, milla perusteilla?
« Last Edit: 19.10.14 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #12 on: 13.02.15 - klo:07:49 »
Luomulakon bongaus, Pohjois-Korea:

Luomuviljelyä laajassa mitassa!

Quote
Joten luomuun roponsa lyöneet Suomi, Bhutan, Kuuba ja Pohjois-Korea voisinevat pitää vaikka Mikkelissä yhteisen luomukehittämisviikonlopun, jossa luomun vahvuudet ja erityisyydet otettaisiin kaikkien näiden maiden luomuspesialistien kautta koko suuren maailman tietoisuuteen.
« Last Edit: 14.02.15 - klo:13:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25855
  • View Profile
  • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #13 on: 14.02.15 - klo:07:35 »
Tuo Pohjois-Korean innostus luomuun ei näytä olleen yhtäkkiä ja nyt syntynyttä, vaan jo pitempiaikaista:

Why North Korea places so much emphasis on organic farming

Syynä asiaan mainitaan, paitsi se, että luomuviljely on Kim Il Sungin kannattama (ellei peräti keksimä) asia, myös samantyyppiset perusteet kuin Kuuban kohdalla, lannoitteiden kalliit hinnat ja saatavuus jne. *)

Tietysti voisi happamasti todeta, että kyllä ne tuloksetkin sitten ovat hyvin samantapaisia kuin Kuubassa. Aina vähän väliähän saamme maailman tiedotusvälineistä kuulla nälänhädästä Pohjois-Koreassa (ja YK:n katastrofiavusta sinne).

Yhteistyötäkin on maailman muun luomuväen kanssa: saksalainen luomujärjestö tukee, IFOAM lähettää luomukonferensseihin Pohjois-Koreaan delegaationsa jne.

______________

*) myös siinä, että sitten siinä ohella harrastetaan "joustavasti" myös tätä, Pohjois-Korea muistuttaa Kuubaa:

Quote
Recent data, however, suggests that baseline might be somewhat flexible. Per a report by analyst Kwon Tae-jin of the Korea Rural Economic Institute, North Korean imports of fertilizer from China rose nearly five-fold in April compared to a year earlier (91,318 tons versus compared with 15,218 tons in 2012). Other sources suggest the actual amount of fertilizer brought into North Korea last month could be even higher.
(lihav. HJ)
« Last Edit: 14.02.15 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 744
  • View Profile
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #14 on: 09.06.15 - klo:06:29 »
Ruotsissa luomuviljelyn pinta-alan kasvu on pysähtynyt viime vuonna 2014.

Quote
Den ekologiska arealen ökar inte längre
http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/nyheter/nyheter2015/denekologiskaarealenokarintelangre.5.7d6c029014db48f524aa99bf.html
Quote
2014 brukades knappt 17 procent av Sveriges jordbruksmark, eller 502 200 hektar, med ekologiska produktionsmetoder. Det var ungefär lika stor areal som 2013. Fram till och med 2011 ökade den ekologiska arealen kraftigt, därefter har ökningstakten varit betydligt lägre.

Den ekologiskt brukade marken bestod 2014 av 391 100 hektar åkermark och 111 100 hektar betesmark som antingen var omställd eller under omställning till ekologisk produktion.
Fortsatt minskning av omställning till ekologisk produktion

Mark som brukats med konventionella brukningsmetoder måste, under en övergångsperiod, brukas enligt regelverket för ekologisk produktion innan den kan godkännas som omställd. Arealen under omställning till ekologisk produktion minskade 2014 för fjärde året i följd. Sedan 2010 har arealen under omställning till ekologisk produktion minskat med 66 procent och uppgick 2014 till 36 900 hektar.

Koko raportti:
http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Arealer/JO13SM1501/JO13SM1501.pdf

Siirtymävaiheessa oleva ala on pienentynyt joka vuosi vuoden 2010 jälkeen, mikä merkitsee sitä että vuonna 2015 luomun viljelyala saattaa jopa laskea nykyisestä.

Myös koska Ruotsissa luomuviljelyn ala on kasvanut viime vuosien ajan hyvin vähän ja samanaikaisesti luomun myynti on noussut, niin myynnin kasvu on ollut lähes kokonaan ulkomaisen tuontiluomun varassa.