Author Topic: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä  (Read 16733 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #15 on: 28.07.13 - klo:05:34 »
Tilanne asiassa Naturen mukaan (17.7.13):

Hunt for mystery GM wheat hots up

Uusi tutkimuslinja: Monsanton kokeet aikanaan tehtiin niin, että eripuolilla USA:ta gm-vehnä risteytettiin paikallisiin olosuhteisiin erityisen hyvin sopivan lajikkkeen kanssa. Niinpä on periaatteessa mahdollista nyt selvittää, mistä tämä "karannut" gm-vehnä on lähtenyt. Tätä nyt yritetään. Tuloksesta voi sitten tehdä jotain johtopäätöksiä.  Jos esim. siemen on tehty jossain hyvin kaukana, itsestään karkaamisen hypoteesi heikkenee, ja sabotaasihypoteesi taas vahvistuu.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #16 on: 02.08.16 - klo:05:47 »
Tuo outo tapaus on saanut myös outoa jatkoa, viimeksi nyt tämä kesänä:

USDA confirms unapproved GMO wheat found in Washington state

Kerran siis tätä hyväksymätöntä GMO-vehnää oli löydetty Montanasta v. 2014 ja nyt siis myös Washingtonin osavaltiosta.

Etelä-Korea on jo reagoinut asiaan, ja aikoo laittaa kaiken amerikkalaisen vehnän "karanteeniin". GMO-vastaisten aktivistien reaktioista uutinen ei (vielä) kertonut.

Monsanto on asiassa hyvin yhteistyöhaluinen ja -kykyinen, antaa mm. kehittämänsä asian testivälineen viranomaisten käyttöön:

Quote
Monsanto helped to develop a test for MON 71700, the strain found in Washington state, which would be available to U.S. trading partners, the USDA said.

***

Tuota alkuperäistä Oregonin tapaustakaan ei tietääkseni ole vielä selvitetty. Mutta jos näitä tapauksia on ajallisesti pitkin välein, siellä täällä ympäri laajaa USA:n maata, ei karkaamishypoteesi kyllä tunnu uskottavalta. Arkijärjellä tuollaiselle vahingossa leviämiselle ei kyllä keksi minkäänlaista mekanismia.
« Last Edit: 02.08.16 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #17 on: 08.08.16 - klo:05:16 »
GMO-vastustajat yrittävät tietysti tälläkin kertaa lietsoa kohua ja paniikkia:

Rogue GMO wheat in Washington State? Latest anti-GMO attempt to pump scare fizzles

Se onnistuu nyt huonosti, myös USA:n kauppakumppanien suhteen. Yhtenä syynä on se, että Monsanto toimittaa nyt näille täydelliset välineet testata, löytyykö viljaeristä ko. vehnää. Niinpä asia aiheuttaa nyt vain pientä hankaluutta, siinäkin tapauksessa, että vehnän tuontimaa haluaa olla ehdottoman varma, ettei tätä GMO-vehnää vahingossakaan saa.

Aivan kuten edellisilläkin kerroilla, tätä GMO-varianttia ei ole löytynyt mistään muualta Washingtonin osavaltiosta. Löytynyt on vain ne parisenkymmentä tähkää eri puolilta sitä yhtä peltoa.

Asian selityksenkin kanssa ollaan yhä tässä:

Quote
How these rogue plants got there is not clear. It wouldn’t take much—a misplaced seed or two, here or there. Less benign explanations are also possible, but no proffered theory really makes much sense. It seems a genuine mystery.
(lihav. HJ)

Ennenkuin asialle selitystä löytyy, ei oikeastaan pysty keskustelemaan asian "turvallisuudesta". Pakkaa myös unohtumaan, että koska lupa koeviljelmiin annettiin, jonkinlainen turvallisuushyväksyntä siis jo saatiin. Ja sen kummallisemmasta asiasta ei ole kyse kuin vehnän glyfosaattikestävyydestä *). Joka (vaikkapa) maississa on toteutettu ja hyväksytty jo kauan sitten. Ja tähän mennessä käytännössä ilman minkäänlaisia ongelmia.

___________

*) joka ominaisuus myös johti siihen, että nuo parikymmentä tähkää ylipäänsä löydettiin
« Last Edit: 08.08.16 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #18 on: 20.06.18 - klo:01:58 »
Tarina jatkuu, jos mahdollista, vielä mystisemmällä jatko-osalla:

Japan blocks Canadian wheat after unapproved GMO plants found in Alberta

Quote
Lynn Jacobson, president of the Alberta Federation of Agriculture, said his understanding is that the incident involved just six or seven plants — found along the side of road as opposed to an actual crop field — that have been destroyed.

"It's a really isolated, very, very small incident. And they've kept that out of the system," he said.
(lihav. HJ)

Eli nyt oli löytynyt muutama tällainen kasvi tienposkesta, tällä kertaa Kanadasta. Ja Japani oli varmuuden vuoksi laittanut heti tiedon tästä saatuaan koko vehnän tuonnin Kanadasta poikki. Nämä kasvit olivat karanneet syytösten mukaan huonosti järjestetyistä kokeista 15-20 vuotta sitten. Ja sitten löytyneet viime kesänä tuonne tienreunaan piiloutuneina. Jättämättä jälkiä kulkureitistään, lähipelloilla niitä ei ollut. Hyvin merkillistä. Merkillistä oli myös niiden työntekijöidenkin valppaus ja tarkkasilmäisyys, jotka olivat nuo kasvit löytäneet.
« Last Edit: 20.06.18 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #19 on: 28.06.18 - klo:03:54 »
Tämä tieto tästä uutisesta ...

South Korea resumes wheat imports from Canada after no GMOs detected in shipments

Quote
A contractor spraying for weeds along an access road in southern Alberta last summer informed local authorities that a few plants weren’t killed by Roundup herbicide, the Canadian Food Inspection Agency revealed earlier this month.

Tests found the plants were genetically modified to tolerate the weed killer, but didn’t make their way into the food supply and were isolated to the ditch where they were found.
(lihav. HJ)

... tekee ymmärrettäväksi, mitenkä nuo kasvit olivat siitä tien laidasta löytyneet. Tietä haluttiin pitää kunnossa, avoimena, ja se tehtiin glyfosaatilla. Mutta ei tee yhtään ymmärrettävämmäksi sitä, miten nuo GMO-kasvit olivat sinne joutuneet.

***

Eikä tuokaan uutinen tee ymmärrettäväksi sitä, miksi Japani ja Etelä-Korea reagoivat asiaan ikäänkuin kyse olisi myrkyllisestä vehnästä. Kuitenkin vastaavaa glyfosaattia kestävää maissia on syöty vailla mitään havaittuja haittoja jo miljardeja kiloja. Eli uskaltaa hyvin sanoa, ettei mitään erikoista olisi tapahtunut siinäkään tapauksessa, jos nuo vehnäntähkät olisivat päässeet ruokatarjontaan.
« Last Edit: 28.06.18 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #20 on: 03.07.18 - klo:03:05 »
Ei selitystä asialle taida tälläkään kertaa löytyä:

How did GMO wheat end up in a ditch in Canada? We may never know

Tuulen mukana leviäminen olisi ollut käytännössä mahdotonta:

Quote
One theory is pollen flow but the nearest research facility was located 300 kilometres away from where the GM wheat volunteers were discovered and he said it is near impossible for that to happen.
(lihav. HJ)

Percy Schmeiseria ei aikanaan oikeus uskonut, kun hän väitti GMO-siitepölyn tulleen pelloilleen naapurista 10 kilometrin päästä.

Erityisen vaikea olisi tietysti selittää, miten siitepöly on osunut siististi tien varteen, mutta ei lainkaan viereiselle pellolle.

Eli "emme ehkä koskaan saa tietää" taitaa tarkoittaa suomeksi, että kyse oli (tälläkin kertaa) jonkun tekemästä tietoisesta kiusanteosta, sabotaasista? No, sitä kuka (tai mikä taho) se oli, sitä emme ehkä koskaan saa tietää.
« Last Edit: 03.07.18 - klo:07:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #21 on: 21.07.18 - klo:04:22 »
Tämän dekkarin seuraava luku. Syyllinen alkaa paljastua tai ainakin johtolangoista muodostua kuvio:

Did anti-GMO groups plant ‘rogue’ GMO wheat in Canada to deliberately disrupt markets to manipulate public opinion?

On selvitetty tarkkaan, miten se ei voinut tapahtua. Ja:

Quote
Super-sleuth Sherlock Holmes once observed, “When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.” And given that the evidence appears to rule out the mystery wheat having originated on either side of the border, we seem to be left with a verdict of intentional planting.

Kun geenitekniikka nyt osataan, merkitsee se sitäkin, että nuo "rikolliset" vehnäntähkät on pystytty erittäin tarkasti tunnistamaan. Vain asioita ohjaillut "pomo" on enää kadoksissa.
« Last Edit: 21.07.18 - klo:05:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #22 on: 08.08.18 - klo:06:30 »
Yhä selvemmältä näyttää, että kyse on tahallisesta teosta, rikoksesta, sabotaasista ...

‘Inexplicable’ genetically modified Alberta wheat signals to possible cereal killer

Quote
The CFIA has determined MON71200 did not sneak out of the old test plots (and happen to breed with a variety of wheat that is unknown in Canada) this way.

That leaves some experts speculating about human interference.

“It sounds more and more like a rogue breeder was doing his [or] her own breeding with some purloined MON71200 seeds,” Mr. McHughen said.

Tom Clemente, a biotechnology professor at the University of Nebraska-Lincoln’s department of agronomy and horticulture, says activists opposed to genetically modified plants or with grudges against giant agrifood companies are to blame rather than natural causes.

“The biology doesn’t make sense,” he said. “The way it occurred sounds more like somebody sprinkled some seeds. They knew it was there."

And, the theory goes, whoever did it knew, somehow, someone would report the surviving plants to agricultural authorities. The idea is that the rogue stalks would be used to highlight how even testing with glyphosate might contaminate the food chain.

... mutta tekijän ja motiivin osalta on vain (valistuneita) arvauksia. Ja yksi niistä sellainen, miten joku tuolla halusi (valheellisesti) demonstroida, miten jo asian tutkiminenkin on vaarallista.

Tuo "pila" tai "kuje" onnistuikin lähes täydellisesti, kun sitten Japani ja Korea reagoivat niin kuin reagoivat, "kujeen" järjestäjien kannalta "niin kuin pitikin", ikään kuin koko ruokaketju olisi "saastumisvaarassa".
« Last Edit: 08.08.18 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #23 on: 18.08.18 - klo:06:23 »
Liittyy tähänkin:

13 vuoden työ on ohi: Tutkijat selvittivät leipävehnän perimän
Leipävehnän perimän selviäminen avaa uusia mahdollisuuksia viljan kehittämiseen


Toinen puoli maailmasta on nyt päättänyt tehdä kaikkensa, jotta näitä mahdollisuuksia missään tapauksessa käytettäisi. Josta esimerkkejä tässäkin triidiissä, mutta myös toisissa. Sitä, ettei tee ja yrittää estää toisiakin tekemästä, kutsutaan jostain syystä tässä yhteydessä "aktivismiksi".
« Last Edit: 18.08.18 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #24 on: 02.12.18 - klo:06:00 »
Noiden tapausten seurauksia Kanadassa:

Why some Canadian farmers don’t want glyphosate-tolerant GMO wheat

Kauppapolitiikan kautta. Eli kuka ikinä nuo tihutyöt yön pimeydessä tekikään, valitettavasti täytyy sanoa hänen onnistuneen. Epäluulo ja taloudellinen epävarmuus jäi, kehitys tuolta osin pysähtyi.  Toistaen jo sanomani:

Quote
Eikä tuokaan uutinen tee ymmärrettäväksi sitä, miksi Japani ja Etelä-Korea reagoivat asiaan ikäänkuin kyse olisi myrkyllisestä vehnästä. Kuitenkin vastaavaa glyfosaattia kestävää maissia on syöty vailla mitään havaittuja haittoja jo miljardeja kiloja. Eli uskaltaa hyvin sanoa, ettei mitään erikoista olisi tapahtunut siinäkään tapauksessa, jos nuo vehnäntähkät olisivat päässeet ruokatarjontaan.
« Last Edit: 02.12.18 - klo:06:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #25 on: 11.06.19 - klo:03:15 »
Tähän jatkokertomukseen on ilmestynyt seuraava osa:

Unapproved GMO wheat discovered on Washington state farm, USDA says

Tuossa tarjottu jatkolinkki oli maksumuurin takana, mutta :tästä Reutersin uutisesta voi lukea, että kyse on Monsanton (eli nykyisin Bayerin) vehnälajikkeesta.

USDA investigates unapproved GMO wheat found in Washington state

Saa nähdä, noudattaako tämä episodi edellisten kaavaa, vai tuleeko siihen tällä kertaa joitain uusia piirteitä, Vielä ei ilmennyt syytä muuttaa edellisiä kommenttejamme.
« Last Edit: 11.06.19 - klo:03:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #26 on: 26.07.19 - klo:04:32 »
Tästä uusimmasta tapauksesta vielä tämä:

https://organic-market.info/news-in-brief-and-reports-article/another-case-of-genetically-modified-wheat-in-the-us.html

Siitä ilmenee, että tällä kertaa asia ei herättänytkään mitään erikoisia intohimoja, kansainvälisesti:

Quote
In recent years there were several cases in which genetically modified wheat from old Monsanto experiments was found. These include, for example, finds in 2013 in Oregon, 2014 in Montana and 2016 in Washington. In 2018, herbicide-resistant Monsanto wheat eventually appeared in the Canadian province of Alberta. Both in 2013 and 2018, Japan and South Corea hat stopped wheat-imports from the US – this resulted in financial losses running into millions. So far, there were no similar reactions to the recent discovery.

Tuo mitä ilmeisemmin luomuväen saitti ei sitä kerro, mutta nyttemmin lienee myös japanilaisille ja eteläkorelaisille käynyt selväksi, että kyse on viranomaisten turvallisiksi jo hyväksymistä lajikkeista, jotka vain kaupallisista syistä jäivät virallisesti rekisteröimättä.

Niistä ei siis luomuväenkään kannata tuon enempää innostua.
« Last Edit: 26.07.19 - klo:04:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #27 on: 08.10.20 - klo:09:03 »
Tässä ei enää ole kyse Monsanton lajikkeesta:

Bioceres receives regulatory approval for HB4 wheat in Argentina

Mutta pankaamme siis merkille, että nyt markkinoilla on, ja ihan avoimesti, tarjolla myös muuntogeenistä vehnää.

Minulla on selllainen "tutina", etteivät ostajamaat enää lainkaan joudu sellaiseen paniikkiin tuosta kuin noissa edellä kuvatuissa tapauksissa.

(Vihje tuohon uutiseen Annaleena Ylhäisen twiittisivustolta.)
« Last Edit: 08.10.20 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #28 on: 10.10.20 - klo:05:29 »
Tällainen yksityiskohta tuossa vehnän hyväksymisessä kuitenkin on:

Biotech milestone: Argentina could be first nation to approve GM drought-tolerant wheat

Quote
However, the company will only be able to start marketing HB4 wheat when the seed is authorized by the government of Brazil, the main destination for Argentine cereal exports, according to the document.
« Last Edit: 10.10.20 - klo:05:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25853
  • View Profile
  • Email
Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
« Reply #29 on: 23.06.21 - klo:06:49 »
Tällaista kuuluu tuolle viimeksi mainitulle vehnälajikkeelle:

Climate adaptive, drought resistant GMO wheat is nearing introduction in Brazil. Might Canada be next?

Ja toistetaan varmuuden vuoksi vielä, että Monsanton karanneesta vehnästä ei ole kyse.

Kanadassa 3 vuotta sitten oli pieni kabaliikki GMO-vehnästä, katso edeltä. Jos tuo uusi lajike hyväksytään, kaikki varmasti etenee järjestyneemmin.
« Last Edit: 23.06.21 - klo:06:58 by Heikki Jokipii »