Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 02.06.13 - klo:07:21

Title: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 02.06.13 - klo:07:21
Tämä on mystinen tapaus. Kokeista on lähes 10 vuotta.

Karannut geenimuunneltu vehnä sai Yhdysvaltain viennin yskimään (http://yle.fi/uutiset/karannut_geenimuunneltu_vehna_sai_yhdysvaltain_viennin_yskimaan/6668870)

Yllätys ei ole, että tätäkin käytetään hyväksi verukkeena protektionistisille pyrkimyksille (vrt. hevosenliha). Vai yritetäänkö painaa USA:n vehnän hintaa alemmas?

Näin asiasta Reuters (http://reuters.com/article/2013/05/31/us-wheat-control-idUSBRE94U06H20130531).

Tiedemiehet ymmällään, "aktivistit" osasivat tätä odottaa, kuluttajat hälytystilassa ...

Monsanto itse on luvannut päivittää tätä sivua (http://www.monsanto.com/gmwheat/Pages/default.aspx) eli kertoo siellä asian tutkimuksen vaiheista.

Siellä kysymyksissä ja vastauksissa kerrotaan, ettei Monsanto ole saanut näytteitä vielä tutkittavakseen. Ja myös, että nykyisissä "kaupallisissa" testeissä on suuri "väärän positiivisen" mahdollisuus, ja erityisesti vehnän osalta ne olisivat kelvottomia. Mikään tähän mennessä ehdotetuista seltyksistä Oregonin tapaukselle ei Monsanton mukaan tunnu mahdolliselta.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.13 - klo:05:28
Joitakin lisätietoja (http://capitalpress.com/content/ml-ge-wheat-interview-060113) on antanut tämän Oregonin viljelijän asianajaja, mutta kovin on salaperäistä tämäkin. Tutkinnallisia syitä?

Asia ei noillakaan tiedoilla tule yhtään selvemmäksi.

Tai tietysti,  jos peltoa on käytetty 9 vuotta ongelmitta, antaa se viitteitä johonkin suuntaan. Mutta mihin? Ei ainakaan viljelijän käyttämiin ostosiemeniin, joita samoja hän oli käyttänyt muilla pelloillaan, joilla testeissä ei löytynyt tätä ilmiötä.

Tiedon puute ei tietysti ole estänyt sitä, että nyt sitten muissa maissa on ryhdytty rivakoihin toimenpiteisiin usalaista vehnää kohtaan yleensä, ja markkinat ovat sekaisin.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Matti Pekkarinen on 03.06.13 - klo:06:58
Tästä tulee mielenkiintoista. Jo se ihmetyttää, miksi viljelijä halusi ruiskuttaa peltonsa pilalle. Glyfosaattihan tappaa kasvit.
... vai oliko syysvehnä ehkä talvehtinut niin huonosti, että hän halusi hävittää kasvuston ja kylvää sijaan kevätviljaa? Mutta miksi hän odotteli niin kauan (ainakin viikko), ennenkuin ryhtyi (muokkaamaan ja) kylvämään uutta kasvia. Keväällähän on kiire. Ja aineen imeytyminen on jo tapahtunut, vaikkei teho vielä kasveissa kovin selvästi näkyisikään.  Odotteli niin kauan että alkoi tulla esille muutamien vehnäyksilöiden poikkeuksellinen Roundupin kestävyys... vähän haiskahtaa, että hän tiesi sen etukäteen.
Ja miten hän arvasi, että niiden yksilöiden perimä on "outo", eikä vain ajatellut ruiskutuksen epäonnistuneen  niiden kohdalla?... tukkeutuneen suuttimen tai tuulenpuuskien johdosta tms
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 03.06.13 - klo:17:59
Maaseudun Tulevaisuus (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/karannut-gmo-vehn%C3%A4-ravistelee-yhdysvaltojen-vienti%C3%A4-1.40556) samasta asiasta, melkein samoin sanoin.

Tämä on tällaista hienovaraista viestintää, lause itsessään ja vielä se, että tämä on omalla rivillään:

Quote
Lajike ei saanut myyntilupaa.

Muodollisesti tässä ei valehdella, mutta tarkempi tosiasia on, että Monsanto ei hakenut ko. lupaa, arvioidessaan markkinat huonoiksi. Sen sijaan se sai todistuksen ja hyväksynnän sille, että ko. lajike ei ole eläimille tai ihmisille terveydellisesti vaarallinen.

Ja edellähän oli jo kerrottu, että:

Quote
Geenimuunnellun vehnän myyntiä ei ole sallittu missään päin maailmaa.

Eikö totta, että se kuulostaa aika epäilyttävältä tuotteelta, kun kerrassaan missään se ei ole "sallittu".  Asian olisi voinut sanoa niinkin, että missään ei tutkimus ja tuotekehittely vehnän osalta ole edistynyt riittävän pitkälle, että tuotteita (siemeniä, lajikkeita) olisi vielä saatu lopulliseen hyväksymistarkastukseen ja  myyntiin …

***

Valtava häly USA:n vehnän testaamisineen (EU, Japani, Etelä-Korea) tuntuu kyllä aika turhanaikaiselta, jos muistamme, miten koko vehnä on itse asiassa alunperinkin muuntogeeninen tuote (http://www.tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=147).  :)

***

Minua tässä Oregonin asiassa vaivaa nyt myös tuo syys- ja  kevätvehnäasia. Monsanton GM-vehnä oli kevätvehnää. Oregonin viljelijä oli kylvänyt syysvehnää. Pystyyköhän sen nyt saamaan selville, kumpaa laatua nämä glyfosaatinkestävät korret ovat?

Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Matti Pekkarinen on 04.06.13 - klo:14:02
En pikalukemisella löydä teksteistä muuta kuin syysvehnää... mutta ei se kovin oleellista tässä olekaan kai. Viljelijä ruiskutti ja kumman kestävät yksilöt jäivät jäljelle...

MUTTA jos tosiaan on niin, että syysvehnäpellossa keväällä/alkukesällä löytyy kevätvehnää elossa (olipa myrkytetty tai ei), on se merkki, että peltoon on sekaan kylvetty keväällä kevätvehnää. Kevätvehnä kun ei kestä pellolla talvea. Ainakaan ei suomalaista talvea, mutta ei kyllä amerikkalaistakaan. Asiaan kun liittyy, paitsi sääolot, myös päivänpituusasiat ja lepotilaan pystyminen. SIIS: kyseessä olisi selvä petos, jossa joku oli MONSANTON koekentiltä joskus varastanut gm-kevätvehnää ja käytti sitä nyt luomupolitiikan työkaluna.
Ja tuokin, että viljelijä pysyttelee nimettömänä piilossa, on aika epäilyttävää.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 04.06.13 - klo:18:42

Tämän uutisen mukaan (http://www.bloomberg.com/news/2013-05-31/monsanto-resumed-field-trials-of-roundup-ready-wheat.html) Monsanto olisi kuitenkin jatkanut kokeilujaan GM-vehnällä, ja koepeltoja olisi yhä (tai taas) kahdessa osavaltiossa,  Pohjois-Dakotassa ja Havaijilla. Niissä on - Monsanton mukaan - kyse kuitenkin ihan "eri tapauksesta" (mitä se sitten tarkoittaakaan).

Molemmista paikoista on lisäksi reippaasti yli 1000 kilometrin matka Oregoniin, aivan liian työläs reissu virkeällekin siitepölylle.

Itse asiassa Monsanton sivuillakin kerrotaan, että jo hylätty vehnäprojekti on jossain muodossa aloitettu uudelleen:

History (http://www.monsanto.com/gmwheat/Pages/gm-wheat-history.aspx)

Jos siis on kyse varkaudesta ja sabotaasista, mihin mahdollisuuteen Matti edellä viittasi, niin tuossa olisi pari paikkaa, josta GM-vehnää olisi ollut anastettavissa?

***

Lisäksi Monsanto on ilmoittanut, että se on antaa validoidun (so. päteväksi osoitetun) testimetodinsa muiden käyttöön, myös ulkomaille, EU mukaan lukien:

Monsanto Provides Validated Test Method for Roundup Ready Wheat (http://www.monsanto.com/newsviews/Pages/monsanto-provides-validated-test-method-for-roundup-ready-wheat0603-8153.aspx)

Eli salailusta (jota hoettiin mielenosoituksessa) ei nyt Monsantoa voi mielestäni syyttää. Eräitä muita ehkä voi, mutta ehkä heillä on syynsä.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 07.06.13 - klo:21:17
Monsanto punnitsee eli tutkistelee myös sabotaasia eräänä mahdollisena syynä tässä vehnäjupakassa, kertoo WSJ:

 Monsanto Weighs Sabotage as Cause of Wheat Incident (http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323844804578527360354081802.html?mod=wsj_pokki)

Uutisen mukaan Monsanto on nyt viikon aikana tutkinut 30 000 näytettä 50 vehnälajikkeesta, myös Oregonissa. Mistään ei ole löytynyt tätä etsittyä gm-muunnosta.

Asiassa oli ollut jotain sekaannusta, mutta nyt Monsanto saa itse tutkittavakseen myös nämä tapaukset, joista kohu lähti.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.13 - klo:17:54
Tilanne tässä Oregonin GM-vehnäjutussa, paikallisen lehden kertomana:

 Genetically modified wheat: No answers yet, federal investigators say (http://www.oregonlive.com/business/index.ssf/2013/06/genetically_modified_wheat_no.html)

Eli liittovaltion tutkijat eivät anna asiassa vielä mitään vastauksia.

Monsanto on tutkinut ne lajikkeet, joita tämä Oregonin viljelijä käytti, plus sen lisäksi lähes kaikki siellä käytössä olevat vehnälajikkeet, eikä ole löytänyt niistä kyseistä (omaa) GM-ominaisuutta. Saman asian Monsanto ilmoittaa omilla sivuillaan.

Monsanto ei ilmeisesti vieläkään ole saanut näytteitä näistä "vapaaehtoisista" ko. farmarin pelloilla. Jota oikeastaan ihmettelen: joutaisi kai näytteistä muutama korsi Monsantollekin, ja voitaisiin päästä spekulaatiosta, että valtion viranomaiset olisivat tehneet virheen (http://www.oregonlive.com/environment/index.ssf/2013/06/genetically_modified_wheat_res.html).

Tuon jälkimmäisen uutisen lopussa esitetään perusteluna, että Monsantolle ei anneta materiaalia, koska se on itse tutkittavana. Liittyykö tämä amerikkalaiseen oikeudenkäyntikulttuuriin?

***

Ja tietysti moniaalla kerrotaan, miten amerikkalaisen vehnän hinnan laskusta kärsivät farmarit ovat nyt - ryhtymässä oikeudenkäyntiin, saadakseen Monsantolta korvauksia …
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 20.06.13 - klo:19:54
Tämä "karanneen" vehnän tapaus on edelleen mysteeri:

GM wheat scenarios add up to mystery (http://www.capitalpress.com/content/mp-wheat-scenarios-061913)

Jonkinnäköinen yhden henkilön tekemä ilkivalta ja/tai vahinko luvattomasti haltuun otetun (varastetun) GM-siemenen kanssa on tässä haastatellun biologian professorin mukaan "uskottavin skenaario monien epäuskottavien joukossa".

Viranomaiset ovat todenneet, että tämä ko. pelto on "erillinen tapaus" (isolated incident) - joka ei itsessään selitä mitään, mutta tavallaan sulkee monia asian selityksiä pois.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 22.06.13 - klo:19:06
Monsanto on nyt antanut tällaisen lausunnon (New York Timesile) asiasta:

Monsanto Calls Altered Wheat in Field Suspicious (http://www.nytimes.com/2013/06/22/business/monsanto-calls-altered-wheat-in-field-suspicious.html)

Eli:

- löydökset ovat "hyvin epäilyttäviä"  (tai ehkä paremmin suomeksi: epäilyksiä herättäviä)
- ei ole mahdollista, että ne olisivat sinne joutuneet normaalien viljelykäytäntöjen mukana
- evidenssi viittaisi siihen, että ne on joku sinne tarkoituksellisesti laittanut


(linkkivinkistä kiitos Tapani Sepälle (http://www.kansalaiskeskustelu.org/index.php?topic=711.msg10872#msg10872))
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 25.06.13 - klo:17:53
Tämä sivusto syyttää Monsantoa salaliittoteoriasta:
 
Monsanto’s GMO Wheat Conspiracy Theory (http://farmwars.info/?p=10908&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FarmWars+(Farm+Wars))

Se listaa mahdollisia muita syitä kuin tahallisen sabotoinnin tälle GM-vehnän löytymiselle:

- linnut
- hyönteiset
- tuuli
- vesi

OK, kuulostaa sinänsä järkevältä. Mutta kaikille näille on yhteistä, että ne eivät kyllä kuljeta siemeniä mitenkään täsmällisesti kohteeseensa. Minusta silloin tätä GM-vehnää, jos se on näiden voimien kuljettamaa, pitäisi löytyä jostain lähialueilta.  Tai ylipäänsä jostain muualta.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 28.06.13 - klo:22:01

Lisää sarjassa Monsanto mystery (http://www.aginfo.net/index.cfm/event/report/id/Line-on-Agriculture-25233)

Quote
FRALEY: So we reached out to the attorney representing the farmer and he confirmed the appearance of the CP4 event appeared in patches or clumps and appeared here or there in the field. Wheat planting distributes the seed uniformly throughout a field. Secretary Vilsack also noted this particular circumstance is unusual and odd and very rare.

Fraley says it really looks more like someone dispersed the seed by hand and maintains that the farmer is a victim in this situation.

Suomennokseni:

Quote
[Monsanton] Fraley: "Joten otimme yhteyttä asianajajaan, joka edustaa kyseistä maanviljelijää ja hän vahvisti,  että CP4-esiintymät [so. GM-vehnä] ilmenivät laikkuina tai kaistaleina ja näitä esiintyi siellä täällä alalla. Vehnän [normaali]kylvö levittää siemenet tasaisesti yli koko pellon. [Maatalous]ministeri Vilsack totesi myös tämän erityisen seikan olevan epätavallinen, kummallinen ja hyvin harvinainen."

Fraley sanoo, että todella näyttää enemmän siltä kuin joku olisi levittänyt siemenet käsin ja katsoo, että viljelijä on uhri tässä tilanteessa.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 03.07.13 - klo:07:28
Nyt on tullut tieto, että tätä Monsanton GM-vehnän variantin siementä olisi ollut Coloradossa hallituksen eli USDA:n valvomassa varastossa vielä tammikuussa 2012, jolloin se olisi Monsanton kanssa yhteisymmärryksessä tuhottu.

Teoriassa olisi siis mahdollista, että siemen olisi varastettu sieltä.

Muutoin tilanne on ennallaan: mistään muualta ko. varianttia ei ole löydetty kuin epäsäännöllisiltä laikuilta tältä yhdeltä pellolta. Muistamme myös, että ko. viljelijä oli aivan samalla tavalla kesannoinut useampia peltojaan, ja kylvänyt niihin täysin samaa ostosiementä.

Niinpä suomalaisissa uutisissa ja meidänkin otsikossamme oleva ajatus, että GM-lajike olisi jotenkin itsekseen "karannut", näyttää yhä epätodennäköisemmältä.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Matti Pekkarinen on 03.07.13 - klo:12:42
Joo vahvistuu tunne, että kyse ei ole karkaamisesta. Ja rohkenen epäillä kyseisen viljelijän viattomuuttakin. Hänhän ruiskutti vehnäpellon glyfosaatilla, joka on suunnilleen valikoimaton: tappaa kaikki kasvit (joita ei gm-tekniikalla ole saatettu kestäviksi).
 
... vai oliko syysvehnä ehkä talvehtinut niin huonosti, että hän halusi hävittää kasvuston ja kylvää sijaan kevätviljaa? Mutta miksi hän odotteli niin kauan (ainakin viikko), ennenkuin ryhtyi (muokkaamaan ja) kylvämään uutta kasvia. Keväällähän on kiire. Ja aineen imeytyminen on jo tapahtunut, vaikkei teho vielä kasveissa kovin selvästi näkyisikään.  Odotteli niin kauan että alkoi tulla esille muutamien vehnäyksilöiden poikkeuksellinen Roundupin kestävyys... vähän haiskahtaa, että hän tiesi sen etukäteen.
Ja miten hän arvasi, että niiden yksilöiden perimä on "outo", eikä vain ajatellut ruiskutuksen epäonnistuneen  niiden kohdalla?... tukkeutuneen suuttimen tai tuulenpuuskien johdosta tms. Petollinen, joko luomuun hurahtanut tai maksettu viljelijä on todennäköisempi selitys kuin "näkijä".
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 10.07.13 - klo:08:01
Tämän eilen julkaistun Scientific Americanin blogin (http://blogs.scientificamerican.com/observations/2013/07/09/mystery-lingers-around-origin-of-gm-wheat-in-oregon/) mukaan tapaus on yhä mysteeri.

Mutta siinä haastatellun alkuperäisen löydön varmistaneen tutkijan mukaan kyseinen viljelijä oli jo heti alussa osannut sanoa, että kyseessä voisi olla Monsanton gm-vehnä. Tämä ei tietysti todista mitään, spekuloidahan osaa kuka tahansa, mutta kummalliselta se tuntuu. Varsinkin kun siihen lisää Matin edellä esittämät näkökulmat asiaan, ja tämän viljelijän käytökseen.

Jos tässä on kyse sabotaashista, tekijät valitettavasti luultavasti saavuttavat tarkoitusperänsä. He eivät luultavasti jää kiinni, elleivät sitten tule sillä tavalla "uskoon", että tunnustaisivat tekonsa. Niinpä yleisön mielikuviin jää vähintään epäilys siitä, että nämä GM-lajikkeet olisivat sillä tavalla erityisen taipuvaisia "karkailemaan", kuin vastustajat väittävät niiden olevan - tämä teoriahan*) on pohjana sille, että GM-lajikkeiden väitetään olevan "uhka biodiversiteetille".

__________

*) lopun edestä teoria on vähintään epäselvä. Miten esim. glyfosaatin kestävyys edistäisi pärjäämistä ja leviämistä luonnossa, johon ko. ainetta ei levitetä? Puhumattakaan tietysti Vandana Shivan teoriasta, miten hedelmättömyysgeeni siirtyisi luonnonkasveihin ja leviäisi räjähdysmäisesti ...
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 28.07.13 - klo:05:34
Tilanne asiassa Naturen mukaan (17.7.13):

Hunt for mystery GM wheat hots up (http://www.nature.com/news/hunt-for-mystery-gm-wheat-hots-up-1.13392)

Uusi tutkimuslinja: Monsanton kokeet aikanaan tehtiin niin, että eripuolilla USA:ta gm-vehnä risteytettiin paikallisiin olosuhteisiin erityisen hyvin sopivan lajikkkeen kanssa. Niinpä on periaatteessa mahdollista nyt selvittää, mistä tämä "karannut" gm-vehnä on lähtenyt. Tätä nyt yritetään. Tuloksesta voi sitten tehdä jotain johtopäätöksiä.  Jos esim. siemen on tehty jossain hyvin kaukana, itsestään karkaamisen hypoteesi heikkenee, ja sabotaasihypoteesi taas vahvistuu.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 02.08.16 - klo:05:47
Tuo outo tapaus on saanut myös outoa jatkoa, viimeksi nyt tämä kesänä:

USDA confirms unapproved GMO wheat found in Washington state (http://www.producer.com/daily/usda-confirms-unapproved-gmo-wheat-found-in-washington-state/)

Kerran siis tätä hyväksymätöntä GMO-vehnää oli löydetty Montanasta v. 2014 ja nyt siis myös Washingtonin osavaltiosta.

Etelä-Korea on jo reagoinut asiaan, ja aikoo laittaa kaiken amerikkalaisen vehnän "karanteeniin". GMO-vastaisten aktivistien reaktioista uutinen ei (vielä) kertonut.

Monsanto on asiassa hyvin yhteistyöhaluinen ja -kykyinen, antaa mm. kehittämänsä asian testivälineen viranomaisten käyttöön:

Quote
Monsanto helped to develop a test for MON 71700, the strain found in Washington state, which would be available to U.S. trading partners, the USDA said.

***

Tuota alkuperäistä Oregonin tapaustakaan ei tietääkseni ole vielä selvitetty. Mutta jos näitä tapauksia on ajallisesti pitkin välein, siellä täällä ympäri laajaa USA:n maata, ei karkaamishypoteesi kyllä tunnu uskottavalta. Arkijärjellä tuollaiselle vahingossa leviämiselle ei kyllä keksi minkäänlaista mekanismia.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 08.08.16 - klo:05:16
GMO-vastustajat yrittävät tietysti tälläkin kertaa lietsoa kohua ja paniikkia:

Rogue GMO wheat in Washington State? Latest anti-GMO attempt to pump scare fizzles (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/08/07/rogue-gmo-wheat-washington-state-latest-anti-gmo-attempt-pump-scare-fizzles/)

Se onnistuu nyt huonosti, myös USA:n kauppakumppanien suhteen. Yhtenä syynä on se, että Monsanto toimittaa nyt näille täydelliset välineet testata, löytyykö viljaeristä ko. vehnää. Niinpä asia aiheuttaa nyt vain pientä hankaluutta, siinäkin tapauksessa, että vehnän tuontimaa haluaa olla ehdottoman varma, ettei tätä GMO-vehnää vahingossakaan saa.

Aivan kuten edellisilläkin kerroilla, tätä GMO-varianttia ei ole löytynyt mistään muualta Washingtonin osavaltiosta. Löytynyt on vain ne parisenkymmentä tähkää eri puolilta sitä yhtä peltoa.

Asian selityksenkin kanssa ollaan yhä tässä:

Quote
How these rogue plants got there is not clear. It wouldn’t take much—a misplaced seed or two, here or there. Less benign explanations are also possible, but no proffered theory really makes much sense. It seems a genuine mystery.
(lihav. HJ)

Ennenkuin asialle selitystä löytyy, ei oikeastaan pysty keskustelemaan asian "turvallisuudesta". Pakkaa myös unohtumaan, että koska lupa koeviljelmiin annettiin, jonkinlainen turvallisuushyväksyntä siis jo saatiin. Ja sen kummallisemmasta asiasta ei ole kyse kuin vehnän glyfosaattikestävyydestä *). Joka (vaikkapa) maississa on toteutettu ja hyväksytty jo kauan sitten. Ja tähän mennessä käytännössä ilman minkäänlaisia ongelmia.

___________

*) joka ominaisuus myös johti siihen, että nuo parikymmentä tähkää ylipäänsä löydettiin
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 20.06.18 - klo:01:58
Tarina jatkuu, jos mahdollista, vielä mystisemmällä jatko-osalla:

Japan blocks Canadian wheat after unapproved GMO plants found in Alberta (https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/wheat-gmo-japan-genetically-modified-suspended-import-sale-1.4707563)

Quote
Lynn Jacobson, president of the Alberta Federation of Agriculture, said his understanding is that the incident involved just six or seven plants — found along the side of road as opposed to an actual crop field — that have been destroyed.

"It's a really isolated, very, very small incident. And they've kept that out of the system," he said.
(lihav. HJ)

Eli nyt oli löytynyt muutama tällainen kasvi tienposkesta, tällä kertaa Kanadasta. Ja Japani oli varmuuden vuoksi laittanut heti tiedon tästä saatuaan koko vehnän tuonnin Kanadasta poikki. Nämä kasvit olivat karanneet syytösten mukaan huonosti järjestetyistä kokeista 15-20 vuotta sitten. Ja sitten löytyneet viime kesänä tuonne tienreunaan piiloutuneina. Jättämättä jälkiä kulkureitistään, lähipelloilla niitä ei ollut. Hyvin merkillistä. Merkillistä oli myös niiden työntekijöidenkin valppaus ja tarkkasilmäisyys, jotka olivat nuo kasvit löytäneet.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 28.06.18 - klo:03:54
Tämä tieto tästä uutisesta ...

South Korea resumes wheat imports from Canada after no GMOs detected in shipments (https://geneticliteracyproject.org/2018/06/27/south-korea-resumes-wheat-imports-from-canada-after-no-gmos-detected-in-shipments/)

Quote
A contractor spraying for weeds along an access road in southern Alberta last summer informed local authorities that a few plants weren’t killed by Roundup herbicide, the Canadian Food Inspection Agency revealed earlier this month.

Tests found the plants were genetically modified to tolerate the weed killer, but didn’t make their way into the food supply and were isolated to the ditch where they were found.
(lihav. HJ)

... tekee ymmärrettäväksi, mitenkä nuo kasvit olivat siitä tien laidasta löytyneet. Tietä haluttiin pitää kunnossa, avoimena, ja se tehtiin glyfosaatilla. Mutta ei tee yhtään ymmärrettävämmäksi sitä, miten nuo GMO-kasvit olivat sinne joutuneet.

***

Eikä tuokaan uutinen tee ymmärrettäväksi sitä, miksi Japani ja Etelä-Korea reagoivat asiaan ikäänkuin kyse olisi myrkyllisestä vehnästä. Kuitenkin vastaavaa glyfosaattia kestävää maissia on syöty vailla mitään havaittuja haittoja jo miljardeja kiloja (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=243). Eli uskaltaa hyvin sanoa, ettei mitään erikoista olisi tapahtunut siinäkään tapauksessa, jos nuo vehnäntähkät olisivat päässeet ruokatarjontaan.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 03.07.18 - klo:03:05
Ei selitystä asialle taida tälläkään kertaa löytyä:

How did GMO wheat end up in a ditch in Canada? We may never know (https://geneticliteracyproject.org/2018/07/02/how-did-gmo-wheat-end-up-in-a-ditch-in-canada-we-may-never-know/)

Tuulen mukana leviäminen olisi ollut käytännössä mahdotonta:

Quote
One theory is pollen flow but the nearest research facility was located 300 kilometres away from where the GM wheat volunteers were discovered and he said it is near impossible for that to happen.
(lihav. HJ)

Percy Schmeiseria ei aikanaan oikeus uskonut, kun hän väitti GMO-siitepölyn tulleen pelloilleen naapurista 10 kilometrin päästä.

Erityisen vaikea olisi tietysti selittää, miten siitepöly on osunut siististi tien varteen, mutta ei lainkaan viereiselle pellolle.

Eli "emme ehkä koskaan saa tietää" taitaa tarkoittaa suomeksi, että kyse oli (tälläkin kertaa) jonkun tekemästä tietoisesta kiusanteosta, sabotaasista? No, sitä kuka (tai mikä taho) se oli, sitä emme ehkä koskaan saa tietää.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 21.07.18 - klo:04:22
Tämän dekkarin seuraava luku. Syyllinen alkaa paljastua tai ainakin johtolangoista muodostua kuvio:

Did anti-GMO groups plant ‘rogue’ GMO wheat in Canada to deliberately disrupt markets to manipulate public opinion? (https://geneticliteracyproject.org/2018/07/20/did-anti-gmo-groups-plant-rogue-gmo-wheat-in-canada-to-deliberately-disrupt-markets-to-manipulate-public-opinion/)

On selvitetty tarkkaan, miten se ei voinut tapahtua. Ja:

Quote
Super-sleuth Sherlock Holmes once observed, “When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth.” And given that the evidence appears to rule out the mystery wheat having originated on either side of the border, we seem to be left with a verdict of intentional planting.

Kun geenitekniikka nyt osataan, merkitsee se sitäkin, että nuo "rikolliset" vehnäntähkät on pystytty erittäin tarkasti tunnistamaan. Vain asioita ohjaillut "pomo" on enää kadoksissa.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 08.08.18 - klo:06:30
Yhä selvemmältä näyttää, että kyse on tahallisesta teosta, rikoksesta, sabotaasista ...

‘Inexplicable’ genetically modified Alberta wheat signals to possible cereal killer (https://www.theglobeandmail.com/canada/article-inexplicable-genetically-modified-alberta-wheat-signals-to-possible/)

Quote
The CFIA has determined MON71200 did not sneak out of the old test plots (and happen to breed with a variety of wheat that is unknown in Canada) this way.

That leaves some experts speculating about human interference.

“It sounds more and more like a rogue breeder was doing his [or] her own breeding with some purloined MON71200 seeds,” Mr. McHughen said.

Tom Clemente, a biotechnology professor at the University of Nebraska-Lincoln’s department of agronomy and horticulture, says activists opposed to genetically modified plants or with grudges against giant agrifood companies are to blame rather than natural causes.

“The biology doesn’t make sense,” he said. “The way it occurred sounds more like somebody sprinkled some seeds. They knew it was there."

And, the theory goes, whoever did it knew, somehow, someone would report the surviving plants to agricultural authorities. The idea is that the rogue stalks would be used to highlight how even testing with glyphosate might contaminate the food chain.

... mutta tekijän ja motiivin osalta on vain (valistuneita) arvauksia. Ja yksi niistä sellainen, miten joku tuolla halusi (valheellisesti) demonstroida, miten jo asian tutkiminenkin on vaarallista.

Tuo "pila" tai "kuje" onnistuikin lähes täydellisesti, kun sitten Japani ja Korea reagoivat niin kuin reagoivat, "kujeen" järjestäjien kannalta "niin kuin pitikin", ikään kuin koko ruokaketju olisi "saastumisvaarassa".
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 18.08.18 - klo:06:23
Liittyy tähänkin:

13 vuoden työ on ohi: Tutkijat selvittivät leipävehnän perimän
Leipävehnän perimän selviäminen avaa uusia mahdollisuuksia viljan kehittämiseen (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.285299)

Toinen puoli maailmasta on nyt päättänyt tehdä kaikkensa, jotta näitä mahdollisuuksia missään tapauksessa käytettäisi. Josta esimerkkejä tässäkin triidiissä, mutta myös toisissa. Sitä, ettei tee ja yrittää estää toisiakin tekemästä, kutsutaan jostain syystä tässä yhteydessä "aktivismiksi".
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 02.12.18 - klo:06:00
Noiden tapausten seurauksia Kanadassa:

Why some Canadian farmers don’t want glyphosate-tolerant GMO wheat (https://geneticliteracyproject.org/2018/11/29/why-some-canadian-farmers-dont-want-glyphosate-tolerant-gmo-wheat/)

Kauppapolitiikan kautta. Eli kuka ikinä nuo tihutyöt yön pimeydessä tekikään, valitettavasti täytyy sanoa hänen onnistuneen. Epäluulo ja taloudellinen epävarmuus jäi, kehitys tuolta osin pysähtyi.  Toistaen jo sanomani:

Quote
Eikä tuokaan uutinen tee ymmärrettäväksi sitä, miksi Japani ja Etelä-Korea reagoivat asiaan ikäänkuin kyse olisi myrkyllisestä vehnästä. Kuitenkin vastaavaa glyfosaattia kestävää maissia on syöty vailla mitään havaittuja haittoja jo miljardeja kiloja. Eli uskaltaa hyvin sanoa, ettei mitään erikoista olisi tapahtunut siinäkään tapauksessa, jos nuo vehnäntähkät olisivat päässeet ruokatarjontaan.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 11.06.19 - klo:03:15
Tähän jatkokertomukseen on ilmestynyt seuraava osa:

Unapproved GMO wheat discovered on Washington state farm, USDA says (https://geneticliteracyproject.org/2019/06/10/unapproved-gmo-wheat-discovered-on-washington-state-farm-usda-says/)

Tuossa tarjottu jatkolinkki oli maksumuurin takana, mutta :tästä Reutersin uutisesta voi lukea, että kyse on Monsanton (eli nykyisin Bayerin) vehnälajikkeesta.

USDA investigates unapproved GMO wheat found in Washington state (https://www.reuters.com/article/us-usa-wheat-gmo/usda-investigates-unapproved-gmo-wheat-found-in-washington-state-idUSKCN1T900O)

Saa nähdä, noudattaako tämä episodi edellisten kaavaa, vai tuleeko siihen tällä kertaa joitain uusia piirteitä, Vielä ei ilmennyt syytä muuttaa edellisiä kommenttejamme.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 26.07.19 - klo:04:32
Tästä uusimmasta tapauksesta vielä tämä:

https://organic-market.info/news-in-brief-and-reports-article/another-case-of-genetically-modified-wheat-in-the-us.html

Siitä ilmenee, että tällä kertaa asia ei herättänytkään mitään erikoisia intohimoja, kansainvälisesti:

Quote
In recent years there were several cases in which genetically modified wheat from old Monsanto experiments was found. These include, for example, finds in 2013 in Oregon, 2014 in Montana and 2016 in Washington. In 2018, herbicide-resistant Monsanto wheat eventually appeared in the Canadian province of Alberta. Both in 2013 and 2018, Japan and South Corea hat stopped wheat-imports from the US – this resulted in financial losses running into millions. So far, there were no similar reactions to the recent discovery.

Tuo mitä ilmeisemmin luomuväen saitti ei sitä kerro, mutta nyttemmin lienee myös japanilaisille ja eteläkorelaisille käynyt selväksi, että kyse on viranomaisten turvallisiksi jo hyväksymistä lajikkeista, jotka vain kaupallisista syistä jäivät virallisesti rekisteröimättä.

Niistä ei siis luomuväenkään kannata tuon enempää innostua.
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 08.10.20 - klo:09:03
Tässä ei enää ole kyse Monsanton lajikkeesta:

Bioceres receives regulatory approval for HB4 wheat in Argentina (http://efarmnewsar.com/2020-10-07/bioceres-receives-regulatory-approval-for-hb4-wheat-in-argentina.html)

Mutta pankaamme siis merkille, että nyt markkinoilla on, ja ihan avoimesti, tarjolla myös muuntogeenistä vehnää.

Minulla on selllainen "tutina", etteivät ostajamaat enää lainkaan joudu sellaiseen paniikkiin tuosta kuin noissa edellä kuvatuissa tapauksissa.

(Vihje tuohon uutiseen Annaleena Ylhäisen twiittisivustolta.)
Title: Vs: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä
Post by: Heikki Jokipii on 10.10.20 - klo:05:29
Tällainen yksityiskohta tuossa vehnän hyväksymisessä kuitenkin on:

Biotech milestone: Argentina could be first nation to approve GM drought-tolerant wheat (https://geneticliteracyproject.org/2020/10/09/biotech-milestone-argentina-could-be-first-nation-to-approve-gm-drought-tolerant-wheat/)

Quote
However, the company will only be able to start marketing HB4 wheat when the seed is authorized by the government of Brazil, the main destination for Argentine cereal exports, according to the document.