Tosissaan ovat Lauri Reuter ja kumppanit, ja ovat näin optimistisia ideansa suhteen:
Maailman muuttamisen resepti: ruokaa voi tehdä ilmasta, innovaatioita eiSuomalainen, VTT:ltä irrottautunut Solar Foods -yritys tekee ilmasta ruokaa, ilman peltoja. Kuulostaa taikuudelta, mutta on tiedettä. Solar Foods on loistava esimerkki siitä, miten tieteellinen tutkimus voi ratkaista valtavia ongelmia - kunhan se osataan viedä maaliin asti.
Ajatus on yksinkertainen. Ihminen koostuu atomeista. Myös ruoka koostuu atomeista ja atomeja yhdessä pitävästä energiasta. Valtaosa (96,2%) ihmisestä on hiiltä, typpeä, happea ja vetyä. Samoja alkuaineita on ilmassa kaasuina.
Ilmasta tehdään ruokaa mikrobeilla, jotka syövät tarpeelliset atomit ilmasta ja käyttävät energianlähteenä aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Prosessista tulee ulos jauhoa, josta puolet on proteiinia ja loput hiilihydraatteja ja rasvoja. Helppoa.
Tiettyä realismiakin on mukana:
Innovaatio on idea, josta on konkreettista hyötyä. Ennen kuin ilmasta kasvatettua ruokaa on oikeasti lautasella kilpailukykyiseen hintaan, se on vain idea. Innovaatiot tarvitsevat rahaa polttoaineeksi. Ilman investointeja taikuudelta kuulostavaan teknologiaan maailma ei muuttuu.
Viime viikolla Solar Foods kertoi keränneensä kaksi miljoonaa euroa rahoitusta. Sen turvin on tarkoitus varmistaa, että uuden tyyppinen ruoka on turvallista ja saada viranomaisten hyväksyntä elintarvikekäytölle.
Sitten tarvitaan lisää rahaa. Suunnitelman mukaan ensimmäinen tuotantolaitos käynnistyy 2021 ja tuottaa 3500 kiloa sapuskaa päivässä. Joka päivä. Vasta silloin 60-luvulla alkunsa saanut idea alkaa todella muuttaa maailmaa.
Tässä linkissä samaa innostuneisuuden ja realismin sekotuista, useamman henkilön suulla, englanniksi
Solar Foods Oy gets two-million euros in startup funding for producing food out of airPienestä siis maailman (!) mittakaavassa tuo alkaa, mutta ei siinä mitään, juuri mikään hyvä tässä maailmassa ei muutoin voi alkaakaan.
En mitenkään halua "kaataa kylmää vettä niskaan", mutta kun Reuter ylistää "disruptiivisia innovaatioita" maailman muuttamisessa, miettiikö hän, mitä on ennen tapahtunut ja juuri ruoan ympärillä? Eivätkö Haber ja Bosch myös tehneet "disruptiivisen innovaation"? Ja geenitekniikan kehittäjät?
Inhorealistisessa visiossa eipä aikaakaan kun joku Greenpeace tms. on organisoinut mielenosoituksen Solar Foodsin tehtaan edustalle. Ja ensimmäinen kansalaisaloite tuon ruoan kieltämiseksi EU;ssa ja/tai Suomessa on vetämässä/kerättävänä. Ja Snellman ilmoittanut, että heidän tuotteensa ovat "solaarivapaita"!
Jos tämä trendi tai muoti vahvistuu, tai pysyy edes entisellään ...
Ruoka ja nykyaikainen Eeden-kuvitelma... voisi joku pessimisti pitää Reuterin visioita jopa toivottomina. Mutta aina jää se puolitien ratkaisu - jolla jo jotain saavutettaisiin, ja jota olen muiden ehdotettujen "ruokavallankumousten" kohdalla tuonut esille - että eläinten ruokinnassa voitaisiin tuokin ehkä ottaa käyttöön nopeammin.
PS. Pitäisikö yrittää myydä (edellä 23.7.17) keksimämme tuotenimike "taivaan manna" tuolle firmalle? Jos saisimme korvauksena vaikka sentin kilolta, se paikkaisi köyhän yhdistyksemme taloutta ihan sopivasti.