Author Topic: Superpettuleipä  (Read 42126 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #15 on: 30.03.17 - klo:08:25 »
Tässä Lauri Reuter kertoo tuosta VTT:n hankkeesta ja visioi vähän lisääkin:

Ruokaa ilman peltoja – luonnollisesti

Näin Reuterin hanke jatkuu:

Lauri Reuter haluaa ratkaista maailman ruoantuotannon ongelmat – nuorelle visionäärille aukesi paikka Piilaaksossa

Ehkä vielä tässä vaiheessa pidättäymme kriittisistä kommenteista, ja kuuntelemme visionääriä:

Quote
Reuter uskoo, että synteettisen biologian nopea kehitys tuo hintoja alas ja mahdollistaa uudenlaisia innovaatioita.

– Toistaiseksi yhtään minkään tuotteen tuottaminen laboratoriossa on valtavan kallista. Nyt kun teknologiat, kuten synteettinen biologia, kehittyvät valtavalla vauhdilla, se tulee mahdollistamaan hintojen putoamisen nopeasti. Monimutkaisista teknologioista, joita on toistaiseksi hyödynnetty vaikkapa lääketieteellisiin tarkoituksiin, tulee mahdollisia myös ruuantuotannon hyödyntämisessä.

Eikä tuo ole pilkallisesti sanottu. Tässä keskusteluosiossa on tuotu esiin useampiakin teknologisia ja tieteellisiä keksintöjä, joita on syytä pitää ihan vakavissaan silmällä.
« Last Edit: 30.03.17 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #16 on: 22.07.17 - klo:17:14 »
Nyt nämä suomalaiset väittävät tässä onnistuneensa:

Suomessa kehitetty menetelmä tuottaa ravintoa pelkästä ilmasta ja auringonvalosta

Kuten edelläkin, nyt pidättäydymme (mahd. pilkallisistakin) arvioista, ennen kuin on kuultu lisää. Näin pian pitäisi kuulua:

Quote
Tutkijoiden suunnitelmissa on kontin kokoinen laitteisto, joka valmistaisi viisi kiloa yksisoluproteiinia päivässä. Pitkänen arvelee siihen menevän 2–3 vuotta.

– Periaatteessa kokoa voi skaalata ihan vain monistamalla kontteja eri paikkoihin tai suurentamalla reaktoria. Ehkä kymmenen vuotta on realistinen aika, jossa kaupalliseen tuotantoon päästään sekä lainsäädännöllisesti että prosessiteknisesti, Pitkänen ennustaa.

***

Sen verran tässä nyt kuitenkin, että siltä nyt näyttää, että tiedemiehet ovat päättäneet, että lihapullia en vanhuksena saa. Se on tuota tai sitten ötököitä. ;)

PS. 23.7.17: Sen verran vielä kuitenkin, että jos tuota saadaan ilmasta ja auringonvalosta, niin kaupallinen nimi kyllä tarjoutuu kuin itsestään: "taivaan manna"!
« Last Edit: 23.07.17 - klo:06:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #17 on: 26.07.17 - klo:04:28 »
Uutinen tuosta "taivaan mannasta" oli päässyt myös Science Dailyn palstalle:

Protein produced with electricity to alleviate world hunger

Energiatehokkuudesta luvataan paljon:

Quote
According to estimates by the researchers, the process of creating food from electricity can be nearly 10 times as energy-efficient as common photosynthesis, which is used for cultivation of soy and other products.

Puhutaan uusiutuvasta energiasta tuon asian käyttövoimana, kun siitä nyt on korrektia puhua. Mutta tietysti kaikki töpselistä tuleva sähkö kelpaa.

Toisaalta tuo tuntuisi juuri passelilta käyttökohteelta tuuli- ja aurinkovoimalle, koska voi kuvitella, ettei energian tuotannon ja saannin säännöllisyydellä tuossa olisi niin suurta merkitystä. Tehdään lisää mannaa sitten kun taas tuulee tai paistaa.

Ympäristöystavälliseltäkin tuo kuulostaa ...

Quote
The method requires no pest-control substances. Only the required amount of fertiliser-like nutrients is used in the closed process. This allows us to avoid any environmental impacts, such as runoffs into water systems or the formation of powerful greenhouse gases," says Professor Jero Ahola of LUT.

... mutta veikkaan, ettei tuo silti mahdu luomusäännösten raameihin. Edes rehuna, josta artikkelin mukaan voisi sen käytön aloittaa. Vaikkapa kuivuuden piinaamilla alueilla.

Ja luultavasti joku Snellman julistaisi tuota pikaa, että heidän tuottajiensa eläimet on ruokittu "mannavapaasti"!  ;D
« Last Edit: 26.07.17 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #18 on: 17.08.17 - klo:04:58 »

Uusimmassa Tiede-lehdessä käsiteltiin aika laajasti tuota "taivaan mannan" valmistamista, mutta se artikkeli ei ole linkattavissa, vaan on luettava sitten paperilta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #19 on: 01.10.17 - klo:07:48 »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #20 on: 09.01.18 - klo:15:05 »
Tässä suomalaisessa keksinnössä ei liene ihan samasta asiasta kyse, mutta sukua se idealle on, ja ainakin märehtijät voisivat tätä ruokaa nauttia (YLE):

Onko tässä kaivattu läpimurto? – Lehmät ja kanat saattavat syödä jatkossa kuitupuuta

Paitsi eihän kana liene märehtijä? Tässä Aalto-yliopiston oma uutinen asiasta vuoden takaa:

Puuta syövä lehmä voi turvata ruoantuotannon

Mutta vaikka he lupaavatkin valmistaa tuota ainetta "paljon pienemmällä kemikaalimäärällä" [kuin ennen], ei taida olla siitä luomuversiota tulossa! ;)


PS. 16.9.15: Jotta hevosille suotaisiin (tasavertainen) mahdollisuus, että "syövät ne tallista seiniiäää", siihen ilmeisesti yhä tarvittaisiin tuon ensin mainitun keksinnön kaupallistaminen.  ;D

Ainakin lehmille on ehkä piankin tarjolla "navetan seinää" syötäväksi:

Puusta aletaan tehdä rehua lehmille Kemijärvellä – Aalto-yliopisto ja Andritz sopivat yhteistyöstä

Quote
Mikrokiteinen selluloosa on lähes sataprosenttisesti selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti ja antaa hyvin energiaa.

Aalto-yliopiston professorin Olli Dahlin mukaan mikrokiteisen sellun lupaavimmat markkinat ovat juuri eläinrehuteollisuudessa.

"Meidän teknologiallamme mcc:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta", Dahl sanoo.

Siitä luomuversiosta vielä: lieneekö siitäkään apua, että kaikki Lapin metsät on sertifioitu luomukeruualueeksi?  ;D
« Last Edit: 09.01.18 - klo:15:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #21 on: 24.02.18 - klo:17:24 »
Lisää sarjaamme, että syömme mahdollisesti tulevaisuudessa jotain ihan muutta, mihin olemme tottuneet. Tämän mukaan se olisi leviä:

Future of food: Huge algae farms could feed humans, animals more sustainably

Myönteistä tuossa visiossa on joutilaiden hiekkaerämaiden hyödyntäminen, kielteistä taas ...  jaa-a, en minä tiedä mitä hyvät kokit saavat levistä aikaiseksi. Tähän mennessä netistä saamani arviot leväpohjaisiista ruuuista ovat kyllä olleet, että ne ovat erittäin terveellisiä ja melko tympeän makuisia (täytyy sekoittaa muuhun tms.) Itse en ole vielä maistanut.

Mutta kohtapa tiedämme. Tuossakin siis nykytapaan luvataan, että jo 5 vuodessa tuotteet ovat markkinoilla!


PS. vähän myöhemmin: oikeastaan kaikki tällaiset kehitysideat (joita tässä triidissä on tuotu esille) vaikkei niissä käytettäisi kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita tai geenimuuntelua - ovat periaatteessa (ja käytännössäkin) luomuaatteen tai ainakin tradition vastaisia. Näin ainakin minusta näyttää. Olisi jonkun Lauri Reuterin perusteltava toinen näkemys, ideoiden yhdistämisinnossaan.
« Last Edit: 25.02.18 - klo:16:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #22 on: 02.04.18 - klo:05:00 »
Tosissaan ovat Lauri Reuter ja kumppanit, ja ovat näin optimistisia ideansa suhteen:

Maailman muuttamisen resepti: ruokaa voi tehdä ilmasta, innovaatioita ei

Quote
Suomalainen, VTT:ltä irrottautunut Solar Foods -yritys tekee ilmasta ruokaa, ilman peltoja. Kuulostaa taikuudelta, mutta on tiedettä. Solar Foods on loistava esimerkki siitä, miten tieteellinen tutkimus voi ratkaista valtavia ongelmia - kunhan se osataan viedä maaliin asti.

Ajatus on yksinkertainen. Ihminen koostuu atomeista. Myös ruoka koostuu atomeista ja atomeja yhdessä pitävästä energiasta. Valtaosa (96,2%) ihmisestä on hiiltä, typpeä, happea ja vetyä. Samoja alkuaineita on ilmassa kaasuina.

Ilmasta tehdään ruokaa mikrobeilla, jotka syövät tarpeelliset atomit ilmasta ja käyttävät energianlähteenä aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Prosessista tulee ulos jauhoa, josta puolet on proteiinia ja loput hiilihydraatteja ja rasvoja. Helppoa.

Tiettyä realismiakin on mukana:

Quote
Innovaatio on idea, josta on konkreettista hyötyä. Ennen kuin ilmasta kasvatettua ruokaa on oikeasti lautasella kilpailukykyiseen hintaan, se on vain idea. Innovaatiot tarvitsevat rahaa polttoaineeksi. Ilman investointeja taikuudelta kuulostavaan teknologiaan maailma ei muuttuu.

Viime viikolla Solar Foods kertoi keränneensä kaksi miljoonaa euroa rahoitusta. Sen turvin on tarkoitus varmistaa, että uuden tyyppinen ruoka on turvallista ja saada viranomaisten hyväksyntä elintarvikekäytölle.

Sitten tarvitaan lisää rahaa. Suunnitelman mukaan ensimmäinen tuotantolaitos käynnistyy 2021 ja tuottaa 3500 kiloa sapuskaa päivässä. Joka päivä. Vasta silloin 60-luvulla alkunsa saanut idea alkaa todella muuttaa maailmaa.

Tässä linkissä samaa innostuneisuuden ja realismin sekotuista, useamman henkilön suulla, englanniksi

Solar Foods Oy gets two-million euros in startup funding for producing food out of air

Pienestä siis maailman (!) mittakaavassa tuo alkaa, mutta ei siinä mitään, juuri mikään hyvä tässä maailmassa ei muutoin voi alkaakaan.

En mitenkään halua "kaataa kylmää vettä niskaan", mutta kun Reuter ylistää "disruptiivisia innovaatioita" maailman muuttamisessa,  miettiikö hän, mitä on ennen tapahtunut ja juuri ruoan ympärillä? Eivätkö Haber ja Bosch myös tehneet "disruptiivisen innovaation"? Ja geenitekniikan kehittäjät?

Inhorealistisessa visiossa eipä aikaakaan kun joku Greenpeace tms. on organisoinut mielenosoituksen Solar Foodsin tehtaan edustalle. Ja ensimmäinen kansalaisaloite tuon ruoan kieltämiseksi EU;ssa ja/tai Suomessa on vetämässä/kerättävänä. Ja Snellman ilmoittanut, että heidän tuotteensa ovat "solaarivapaita"!  :D

Jos tämä trendi tai muoti vahvistuu, tai pysyy edes entisellään ...

Ruoka ja nykyaikainen Eeden-kuvitelma

... voisi joku pessimisti pitää Reuterin visioita jopa toivottomina. Mutta aina jää se puolitien ratkaisu - jolla jo jotain saavutettaisiin, ja jota olen muiden ehdotettujen "ruokavallankumousten" kohdalla tuonut esille - että eläinten ruokinnassa voitaisiin tuokin ehkä ottaa käyttöön nopeammin.


PS. Pitäisikö yrittää myydä (edellä 23.7.17) keksimämme tuotenimike "taivaan manna" tuolle firmalle? Jos saisimme korvauksena vaikka sentin kilolta, se paikkaisi köyhän yhdistyksemme taloutta ihan sopivasti. ;D
« Last Edit: 03.04.18 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #23 on: 05.07.18 - klo:06:15 »
Juha-Pekka Pitkänen (Solar Food Oy) esitteli yhtiönsä projektia myös eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa ("Geeniteknologia"). Projekti etenee aikataulussaan. Joka on hidas, monestakin syystä. Kyseessä on uuselintarvike joka EU:ssa tarvitsee turvallisuustutkimukset ja myyntiluvan.

Tässä hän esittää aika vakuuttavan laskelman:

Quote
Suomessa on paljon sellutehtaita, jotka tuottavat sivutuotteena biopohjaista hiilidioksidia.
Jos otetaan Suomen 3. pienin sellutehdas, joka tuottaa noin 250 miljoonaa kiloa hiilidioksi-
dia vuosittain ja muutetaan se proteiiniksi, saadaan noin 55 miljoonaa kiloa proteiinia. Suo-
men vuosittainen ruoka- ja rehuproteiinien proteiinialijäämä on noin 100 miljoonaa kiloa
eli yhden sellutehtaan hiilidioksideilla voitaisiin kattaa yli puolet proteiinialijäämästä.
Energiaa tämä vaatisi noin yhden prosentin Suomen nykyisestä energiantuotannosta.

Tuo saa kyllä monet muut kampanjat ruoan hiilidioksidipäästöjen vahentämiseksi kuulostamaan täysin näpertelyltä.
« Last Edit: 05.07.18 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #24 on: 19.09.18 - klo:02:02 »
Näin tämä huima kehitystyö jatkuu. Ja Suomi siis kehityksen kärjessä.

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan

Tuosta ei voi valita yhtä kohtaa lainattavaksi. Se on kokonaisuudessaan luettavaa asiaa. No, ehkä tämä johdanto kuvaukseksi artikkelin sisällöstä:

Quote
Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Samaan aikaan toisaalla:

Jyväskylän alakoululaiset tutustuivat lehmiin ja tilan arkeen: "Parasta täällä on viettää aikaa lehmien kanssa"

Vanhuksina nämä lapset kertovat omille lapsenlapsilleen, jotka kuuntelevat silmät ymmyrkäisinä, että vaari ja mummu ovat ihan pieninä nähneet ihan oikean lehmän ... vrt. edellä
« Last Edit: 19.09.18 - klo:05:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #25 on: 15.10.18 - klo:06:58 »
Tässäkin on kyse proteiinista, joten tämä hanke on hyvin verrattavissa suomalaisten (Reuterin, Solar Foodin) hankkeeseen, josta on ollut puhetta edellä:

Lab-grown gelatin is the fake food of the future, one start-up believes

Kun liivatteen ongelmana on ollut sen eläinperäisyys,  luulisi vegaanien ottavan tuon tuotteen riemulla vastaan. Mutta voi olla, että näin ei käy, koska vegaaniaatekaan ei kaikilta osin ole ainoastaan rationaalinen, perusteluissaan ja linjauksissaan.
« Last Edit: 15.10.18 - klo:07:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #26 on: 26.02.19 - klo:07:53 »
Ruotsalaisetkin ovat mukana tässä kisassa. SLU  on kehittämässä puusta ihmisille syötävää ruokaöljyä:

Ätbar cellulosa blir matolja

Quote
En forskargrupp på SLU vill omvandla cellulosa och lignin till matolja. Det ska ske med hjälp av jästsvampar. Matolja av sågspån, alltså ätbar cellulosa, och flis istället för palmolja. Ja, det kan bli verklighet om man får tro en forskargrupp på SLU.
« Last Edit: 26.02.19 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #27 on: 14.06.19 - klo:07:11 »
Tässä ei puhuta ruoasta, mutta sukua se noille edellä esitellyille hankkeille on:

Mullistava teknologia saattaa tehdä pian läpimurron: Sellutehtaiden savukaasuista voisi valmistaa polttoainetta koko Suomen autoille

Quote
Vedestä ja ilmasta on mahdollista valmistaa bensaa ja dieseliä, joiden käyttö ei kiihdytä ilmastonmuutosta.

Tämä ei ole hellepäivän hourailua, vaan faktaa.


Samaa siis luvataan kun edellä 02.04.18 kerrotusta "taivaan mannasta".

Ehkäpä tässä tuulivoimallekin löytyisi sopiva rooli:

Quote
Vetyä voisi tuottaa myös elektrolyysillä, joka vaatii valtavasti halpaa sähköä.

Jos Suomen koko liikenne hoidettaisiin synteettisillä polttoaineilla, sähkön kulutus harppaisi kolminkertaiseksi nykyisestä.

Laaksosen mukaan ongelma on kuitenkin ratkeamassa uusiutuvan energian myötä: tuulivoima on jo halvinta uutta sähköntuotantoa Suomessakin.

Koska kuvittelisi, ettei tuo toiminta ole niin aikakriittistä: jatketaan sitten, kun taas tuulee?
« Last Edit: 14.06.19 - klo:08:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #28 on: 18.06.19 - klo:03:22 »
Päivitys "taivaan mannan" tilanteesta:

Suomessa onnistuttiin valmistamaan proteiinia ilmasta – mullistava keksintö voi olla yksi ratkaisu maailman ruokapulaan

Tuossa on myös ehkä edellisiä linkkejämme selkeämpi ja perusteellisempi suomenkielinen kuvaus tuosta keksinnöstä ja siitä, mitä se edellyttää.

Ilkikurisesti voisi sanoa, että tähän ....

Quote
Solar Foods hakee tuottamalleen proteiinille Euroopan unionilta hyväksyntää uuselintarvikkeeksi. Tarvittavat testaukset kestävät pari vuotta, jonka jälkeen yritys voi aloittaa kaupallisen tuotannon.

.. on nyt tällä kertaa hyvät mahdollisuudet. Koska menetelmä on kehitetty Euroopassa eikä USA:ssa
« Last Edit: 18.06.19 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26688
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #29 on: 07.09.19 - klo:18:11 »