Tuottava Maa Turvattu Luonto

Muut => Muut aiheet => Topic started by: Heikki Jokipii on 28.04.13 - klo:07:34

Title: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 28.04.13 - klo:07:34

Avaan tähän keskustelun tuosta uutisestamme:

Superpettuleipä (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=281)

Kuten siellä jo totesin, asia kuulostaa "liian hyvältä ollakseen totta".

Mutta jos se olisi, se kyllä helpottaisi valtavasti painetta maailman koskematonta luontoa kohtaan.

Tulee mieleen myös poikkeusolot ... äärimmäisessä hädässä voitaisiin syödä vanhat huonekalut!  ;D
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Matti Pekkarinen on 28.04.13 - klo:18:35
Jospa viimein. Minä olen tätä monesti ihmetellyt, että kun eräät toukat pystyvät elämään ja kasvamaan puuainesta syömällä, ja laulussakin  (Eldankajärven jää)  (http://www.youtube.com/watch?v=a_2IW4eg7Uk) kun "ei oo hevosella heiniäää, niin syövät ne tallista seiniiäää"... ja lehmä sulattaa heinän ja oljen selluloosaa ja ligniinä kohtalaisesti--- niin eikö voida saada sopivilla entsyymeillä ja murskaamisella sama tulos tehtaassakin.
Siis varovaisesti luotan että tämä tarina on tosi.
Pettuleipään laitettiin vain ohut kuoren alainen kerros, mutta kohta syödään tukkipuut runkoineen ja oksineen! Ja nälkä lähtee.

Vielä tulee mieleen Markus-sedän pakina , jossa hän kertoi käyneensä Kiinassa ja ihmetelleensä kansaa, joka syö muurahaisia, sammakoita, linnunpesiä ja risuaitoja... Markus-setä näki tulevaisuuteen?
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 29.04.13 - klo:20:06
Jos totta on, niin sitten, tuolla tekniikalla, saataisiin näistäkin maisemista (http://mattipekkarinen.net/syksylu.htm), vasemmalla puolella, irti jotain syötävää!  ;)
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Matti Pekkarinen on 30.04.13 - klo:08:31
Pajukko kasvaakin tuon luomupellon pientareella jopa tavanomaista paremmin. Luomupajukko luomusuojana luomuluonnoneläimille, tarkoituksella, tietysti. Raaskiiko sitä syödä....
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 30.04.13 - klo:21:45
Tosissaan ...

eikö tässä keksinnössä olisi - vaikkei ihmiselle maistuisikaan - ensin jonkun sortin mahdollisuus korvata tällä rehua eli eläinten ruokaa?

Amyloosi kun sopii kuulemma kaikkien nisäkkäiden mahaan, jopa niille hevosille, joille nyt luomuruokaa suunnattomin kustannuksin annetaan.

Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Matti Pekkarinen on 01.05.13 - klo:13:02
Siitä varmaankin pitäisi aloittaa: tehtäisiiin rehua eläimille roskapuusta (ja ehkä muustakin puusta) . Olisi riskitöntä säittenkin suhteen.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Matti Pekkarinen on 03.07.14 - klo:19:25
Puun syöttäminen kotieläimille ja slow food- ajattelu sopisivat hyvin yhteen... hieman itseäni lainaten:

Luomuohjeissahan velvoitetaan kasvattamaan hitaasti.  Kaipa kaikki muukin pitää tehdä hitaasti:  teurastaminenkin? Niinpä sitä aitoa slow foodia tehdään! Kilpikonna elää satakin vuotta, ja jos nirhataan pari viimeistä vuotta hengiltä... voiko sen täydellisempää ruokaa olla?

EVIRA: " (luomu-)Siipikarjan kasvatuksessa tulisi suosia hitaasti
kasvavia rotuja tai linjoja. Hitaasti kasvavaksi
eläinainekseksi voidaan katsoa kananpoika-
linjat, joiden keskimääräinen päiväkasvu on
korkeintaan 35 g/päivä. Kalkkunoilla hitaas-
ti kasvavana linjana voidaan pitää rotuja tai
linjoja, joiden keskimääräinen päiväkasvu on
korkeintaan 90 g/päivä. Jollei toimija käytä
hitaasti kasvavia siipikarjalinjoja, on kasvatuk-
sessa noudatettava seuraavia vähimmäisteu-
rasikiä:
 81 vrk kananpojilla
 49 vrk pekinginankoilla* "

http://mattipekkarinen.net/atk2teht/kustannuslaskelma.htm (lammas)

... ja vielä tulee mieleen se (romaanikansalaisen?) hevonen, joka valitettavasti, juuri kun oli oppinut olemaan syömättä, sattui mokoma kuolemaan. Oli valoravinnolle allerginen?

Mutta oikeasti: jos puusta saataisiin KUNNON ravintoa eläimille (ihmisillekin), se olisi iso uutinen.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 15.09.15 - klo:16:28
Tässä suomalaisessa keksinnössä ei liene ihan samasta asiasta kyse, mutta sukua se idealle on, ja ainakin märehtijät voisivat tätä ruokaa nauttia (YLE):

Onko tässä kaivattu läpimurto? – Lehmät ja kanat saattavat syödä jatkossa kuitupuuta (http://yle.fi/uutiset/onko_tassa_kaivattu_lapimurto__lehmat_ja_kanat_saattavat_syoda_jatkossa_kuitupuuta/8307003)

Paitsi eihän kana liene märehtijä? Tässä Aalto-yliopiston oma uutinen asiasta vuoden takaa:

Puuta syövä lehmä voi turvata ruoantuotannon (http://chem.aalto.fi/fi/current/current_archive/news/2014-03-17/)

Mutta vaikka he lupaavatkin valmistaa tuota ainetta "paljon pienemmällä kemikaalimäärällä" [kuin ennen], ei taida olla siitä luomuversiota tulossa! ;)


PS. 16.9.15: Jotta hevosille suotaisiin (tasavertainen) mahdollisuus, että "syövät ne tallista seiniiäää", siihen ilmeisesti yhä tarvittaisiin tuon ensin mainitun keksinnön kaupallistaminen.  ;D
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 10.10.16 - klo:03:56
Nämäkin pari vuotta sitten keskustellut ideat haalistuvat, jos tämä ei ole peräisin "kiinalaiselta professorilta nimeltä Huu Haa" (Jari Tervon ilmaisu Uutisvuodossa):

Syömmekö tulevaisuudessa ilmaa ja vettä? Suomalaishanke lupaa: "Puolet proteiinia" (http://www.vihrealanka.fi/uutiset-ympäristö/syömmekö-tulevaisuudessa-ilmaa-ja-vettä-suomalaishanke-lupaa-puolet-proteiinia)

Ei riitä, että tuo olisi vain periaatteessa mahdollista, vaan väitetään myös (lihav. HJ):

Quote
Tutkijoiden mukaan prosessin hyötysuhde on parempi kuin kasveilla, eli aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön avulla saadaan tuotettua enemmän ruokamuotoista energiaa kuin kasveja kasvattamalla.

”Jos verrataan kilpailevaan tuotteeseen, soijaproteiiniin, ero on selvä. Soijaproteiinin kasvattamiseen tarvitaan auringonvaloa, kosteutta, maaperä, ja tietty lämpötila. Eli ympäristön on tarjottava oikeanlaiset puitteet ja lopuksi soija on vielä kuljetettava Suomeen. Tutkimamme menetelmä irrottaa valmistuksen täysin ympäristöstä ja tekee sen vielä ympäristöystävällisesti,” Ahola selittää.

Seuraava kysymys - ainakin vihreille - lienee, että saako tuota sitten varmasti myös luomuna?  :D

Tässäkin tapauksessa voi kysyä:

Tosissaan ...

eikö tässä keksinnössä olisi - vaikkei ihmiselle maistuisikaan - ensin jonkun sortin mahdollisuus korvata tällä rehua eli eläinten ruokaa?

Esimerkkinä mainittua soijaa (myös muuntogeenistä) tuodaan Eurooppaan huomattavia määriä. Myös Suomeen. Jos se olisi tällä ihmetuotteella korvattavissa, se olisi iso asia, emme olisi niin paljon "muiden riisikupeilla", muiden maiden viljelysmailla.

Entäpä biopolttoaineet? Jos niitä on kerran oltava?

Tietysti on muistettava se varoitus, joka oli jo alkuperäisessä superpettuleipä-uutisessamme:

Quote
Uutisemme linkissä kerrotaan tieto, joka taas kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Toki tiedämme, että tällaiset uutiset eivät - yleensä - sitten totta olekaan. Mutta kertokaamme sittenkin ...
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 16.10.16 - klo:05:29
Tässä Lauri Reuter kertoo tuosta VTT:n hankkeesta ja visioi vähän lisääkin:

Ruokaa ilman peltoja – luonnollisesti (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/15/ruokaa-ilman-peltoja-luonnollisesti)
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.16 - klo:05:51
Tänään Hesarissa Lauri Reuter esitteli ja visioi tällaista sovellusta VTT:n perusideasta:

Kohta kotikeittiössä voi viljellä nestemäisiä ”marjoja” – VTT:n kasvisolukasvattamo tuottaa superravitsevaa smoothieta (http://www.hs.fi/kotimaa/a1476845886522)

Varma on Reuter asiastaan ja sen mahdollisuuksista: "Periaatteessa soluviljelmiä voi tehdä mistä tahansa kasvista". Hän ei mainitse asiaa, mutta minulle kyllä tulee mieleen: eikö seuraava askel ole räätälöidä tuohon siihen erityisen hyvin sopivia kasveja eli soluja? Geenitekniikalla? Vaikka luomustatus sitten menisi?  ;D
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.16 - klo:06:56
Tässä sitten amerikkalaiset tarjoavat vielä juotavaa päälle, palanpainikkeeksi:

Tutkijat löysivät vahingossa yksinkertaisen keinon muuttaa hiilidioksidi viinaksi (http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kemia/tutkijat-loysivat-vahingossa-yksinkertaisen-keinon-muuttaa-hiilidioksidi-viinaksi-6591900)

Tietysti tuossa ihan oikein on yläotsikko: "Energian varastointi".

Mutta periaatteessa siis ei tarvitsisi enää muuttaa viinaksi (ja/tai energiaksi) kaikkia ...

a) Suomen järviä
b) Suomen metsiä tai
c) Suomen (ja maailman) peltoja


Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 19.11.16 - klo:06:00
VTT:n hanke etenee. Nyt on vuorossa metaani:

Kaasu bakteerien ruuaksi – maatilojen metaanista tehdään pian rehua eläimille (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/kaasu-bakteerien-ruuaksi-maatilojen-metaanista-tehd%C3%A4%C3%A4n-pian-rehua-el%C3%A4imille-1.169194)

Quote
Yksisoluproteiinin valkuaispitoisuus on 60 prosenttia. Sillä voidaan korvata tuontisoijaa eläinten seosruokinnassa. Suomi on vahvasti riippuvainen valkuaisrehujen tuonnista.

Onnistuessaan tuolla idealla olisi siis melkoinen merkitys. Muun ohella siinä menisi parikin argumenttia lihansyöntiä vastaan. Vaikka tuosta suunnitellaan hamassa tulevaisuudessa ihmisravintoakin, se sovellus voinee vielä odottaa aikaansa.

Eikä vaadittava "viljelypinta-ala" todellakaan ole suuri:

Quote
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n keksinnöllä rehua voidaan tuottaa tilalla muovisessa pöntössä ja kerässä letkua.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 20.11.16 - klo:16:42

Vielä ollaan kuitenkin tässä kohdassa:

Ruokaa ilmasta ja sähköstä – ihmisruokaan vielä pitkä matka (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/ruokaa-ilmasta-ja-s%C3%A4hk%C3%B6st%C3%A4-ihmisruokaan-viel%C3%A4-pitk%C3%A4-matka-1.169389)

Quote
VTT:n laboratoriossa Espoossa kasvatetaan yksisoluproteiinia bioreaktorissa hiilidioksidilla ja uusiutuvalla sähköllä.

Alustavien tutkimusten mukaan proteiinin kilohinnaksi tulisi noin viisi euroa. Soijaproteiiniin verrattuna hinta on vielä viisinkertainen, kertoo johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen.
(lihav. HJ)

Voi olla, että tuolta ulkoa täytyy vielä hakea ihan luonnollisella, tavanomaisella ja totutulla tavalla muodostuneita jäitä hattuun.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Matti Pekkarinen on 20.11.16 - klo:20:01
Kovin uutta ei ole ilman hiilidioksidin käyttäminen biomassan tekoon: kasvit ovat jo kai ainakin 1000 000 000 vuotta tehneet sitä. Ilmaisella aurinkoenergialla!
Ja proteiineja ei synny jos ei typpeä ole saatavilla. Tuo "ravintoliuos" siis sisältää typpeä, ja toivottavasti muitakin (rehussa/ruuassa) tarvittavia alkuaineita (kivennäisaineita).
Hyvää tietysti metaanikokeilussa asiassa on se, että lannasta huokuva metaani tulisi hyödynnetyksi... olisihan se kyllä myös polttokelpoinen biokaasu.

"Laskelmien mukaan prosessin hyötysuhde voisi olla merkittävästi parempi kuin kasveilla ja vähintään sama kuin levillä." ... mutta kasvit tekevät sitä ilman laboratoriosta aiheutuvia kustannuksia. Miten hyötysuhde lasketaan tässä tapauksessa ?
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 30.03.17 - klo:08:25
Tässä Lauri Reuter kertoo tuosta VTT:n hankkeesta ja visioi vähän lisääkin:

Ruokaa ilman peltoja – luonnollisesti (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/15/ruokaa-ilman-peltoja-luonnollisesti)

Näin Reuterin hanke jatkuu:

Lauri Reuter haluaa ratkaista maailman ruoantuotannon ongelmat – nuorelle visionäärille aukesi paikka Piilaaksossa (http://yle.fi/uutiset/3-9537788)

Ehkä vielä tässä vaiheessa pidättäymme kriittisistä kommenteista, ja kuuntelemme visionääriä:

Quote
Reuter uskoo, että synteettisen biologian nopea kehitys tuo hintoja alas ja mahdollistaa uudenlaisia innovaatioita.

– Toistaiseksi yhtään minkään tuotteen tuottaminen laboratoriossa on valtavan kallista. Nyt kun teknologiat, kuten synteettinen biologia, kehittyvät valtavalla vauhdilla, se tulee mahdollistamaan hintojen putoamisen nopeasti. Monimutkaisista teknologioista, joita on toistaiseksi hyödynnetty vaikkapa lääketieteellisiin tarkoituksiin, tulee mahdollisia myös ruuantuotannon hyödyntämisessä.

Eikä tuo ole pilkallisesti sanottu. Tässä keskusteluosiossa on tuotu esiin useampiakin teknologisia ja tieteellisiä keksintöjä, joita on syytä pitää ihan vakavissaan silmällä.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 22.07.17 - klo:17:14
Nyt nämä suomalaiset väittävät tässä onnistuneensa:

Suomessa kehitetty menetelmä tuottaa ravintoa pelkästä ilmasta ja auringonvalosta (https://yle.fi/uutiset/3-9735404)

Kuten edelläkin, nyt pidättäydymme (mahd. pilkallisistakin) arvioista, ennen kuin on kuultu lisää. Näin pian pitäisi kuulua:

Quote
Tutkijoiden suunnitelmissa on kontin kokoinen laitteisto, joka valmistaisi viisi kiloa yksisoluproteiinia päivässä. Pitkänen arvelee siihen menevän 2–3 vuotta.

– Periaatteessa kokoa voi skaalata ihan vain monistamalla kontteja eri paikkoihin tai suurentamalla reaktoria. Ehkä kymmenen vuotta on realistinen aika, jossa kaupalliseen tuotantoon päästään sekä lainsäädännöllisesti että prosessiteknisesti, Pitkänen ennustaa.

***

Sen verran tässä nyt kuitenkin, että siltä nyt näyttää, että tiedemiehet ovat päättäneet, että lihapullia en vanhuksena saa. Se on tuota tai sitten ötököitä. ;)

PS. 23.7.17: Sen verran vielä kuitenkin, että jos tuota saadaan ilmasta ja auringonvalosta, niin kaupallinen nimi kyllä tarjoutuu kuin itsestään: "taivaan manna"!
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 26.07.17 - klo:04:28
Uutinen tuosta "taivaan mannasta" oli päässyt myös Science Dailyn palstalle:

Protein produced with electricity to alleviate world hunger (https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170719090025.htm)

Energiatehokkuudesta luvataan paljon:

Quote
According to estimates by the researchers, the process of creating food from electricity can be nearly 10 times as energy-efficient as common photosynthesis, which is used for cultivation of soy and other products.

Puhutaan uusiutuvasta energiasta tuon asian käyttövoimana, kun siitä nyt on korrektia puhua. Mutta tietysti kaikki töpselistä tuleva sähkö kelpaa.

Toisaalta tuo tuntuisi juuri passelilta käyttökohteelta tuuli- ja aurinkovoimalle, koska voi kuvitella, ettei energian tuotannon ja saannin säännöllisyydellä tuossa olisi niin suurta merkitystä. Tehdään lisää mannaa sitten kun taas tuulee tai paistaa.

Ympäristöystavälliseltäkin tuo kuulostaa ...

Quote
The method requires no pest-control substances. Only the required amount of fertiliser-like nutrients is used in the closed process. This allows us to avoid any environmental impacts, such as runoffs into water systems or the formation of powerful greenhouse gases," says Professor Jero Ahola of LUT.

... mutta veikkaan, ettei tuo silti mahdu luomusäännösten raameihin. Edes rehuna, josta artikkelin mukaan voisi sen käytön aloittaa. Vaikkapa kuivuuden piinaamilla alueilla.

Ja luultavasti joku Snellman julistaisi tuota pikaa, että heidän tuottajiensa eläimet on ruokittu "mannavapaasti"!  ;D
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 17.08.17 - klo:04:58

Uusimmassa Tiede-lehdessä käsiteltiin aika laajasti tuota "taivaan mannan" valmistamista, mutta se artikkeli ei ole linkattavissa, vaan on luettava sitten paperilta.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.17 - klo:07:48

Tällaistakin lisuketta on tuohon kohta saatavissa:

Tuntuuko hyönteisten syönti jo liian valtavirralta? – Kokeile muovia syöneitä sieniä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/tuntuuko-hy%C3%B6nteisten-sy%C3%B6nti-jo-liian-valtavirralta-kokeile-muovia-sy%C3%B6neit%C3%A4-sieni%C3%A4-1.207847)
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 09.01.18 - klo:15:05
Tässä suomalaisessa keksinnössä ei liene ihan samasta asiasta kyse, mutta sukua se idealle on, ja ainakin märehtijät voisivat tätä ruokaa nauttia (YLE):

Onko tässä kaivattu läpimurto? – Lehmät ja kanat saattavat syödä jatkossa kuitupuuta (http://yle.fi/uutiset/onko_tassa_kaivattu_lapimurto__lehmat_ja_kanat_saattavat_syoda_jatkossa_kuitupuuta/8307003)

Paitsi eihän kana liene märehtijä? Tässä Aalto-yliopiston oma uutinen asiasta vuoden takaa:

Puuta syövä lehmä voi turvata ruoantuotannon (http://chem.aalto.fi/fi/current/current_archive/news/2014-03-17/)

Mutta vaikka he lupaavatkin valmistaa tuota ainetta "paljon pienemmällä kemikaalimäärällä" [kuin ennen], ei taida olla siitä luomuversiota tulossa! ;)


PS. 16.9.15: Jotta hevosille suotaisiin (tasavertainen) mahdollisuus, että "syövät ne tallista seiniiäää", siihen ilmeisesti yhä tarvittaisiin tuon ensin mainitun keksinnön kaupallistaminen.  ;D

Ainakin lehmille on ehkä piankin tarjolla "navetan seinää" syötäväksi:

Puusta aletaan tehdä rehua lehmille Kemijärvellä – Aalto-yliopisto ja Andritz sopivat yhteistyöstä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/artikkeli-1.219926)

Quote
Mikrokiteinen selluloosa on lähes sataprosenttisesti selluloosaa, joka sulaa märehtijöiden elimistössä helposti ja antaa hyvin energiaa.

Aalto-yliopiston professorin Olli Dahlin mukaan mikrokiteisen sellun lupaavimmat markkinat ovat juuri eläinrehuteollisuudessa.

"Meidän teknologiallamme mcc:tä voidaan tuottaa ekologisesti ja tehokkaasti eläinrehuteollisuuden raaka-aineeksi. Näin peltoalaa säästyy viljelyyn, mikä on elintärkeää ihmiskunnan ruoantuotannon kannalta", Dahl sanoo.

Siitä luomuversiosta vielä: lieneekö siitäkään apua, että kaikki Lapin metsät on sertifioitu luomukeruualueeksi?  ;D
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 24.02.18 - klo:17:24
Lisää sarjaamme, että syömme mahdollisesti tulevaisuudessa jotain ihan muutta, mihin olemme tottuneet. Tämän mukaan se olisi leviä:

Future of food: Huge algae farms could feed humans, animals more sustainably (https://geneticliteracyproject.org/2018/02/23/future-food-huge-algae-farms-feed-humans-animals-sustainably/)

Myönteistä tuossa visiossa on joutilaiden hiekkaerämaiden hyödyntäminen, kielteistä taas ...  jaa-a, en minä tiedä mitä hyvät kokit saavat levistä aikaiseksi. Tähän mennessä netistä saamani arviot leväpohjaisiista ruuuista ovat kyllä olleet, että ne ovat erittäin terveellisiä ja melko tympeän makuisia (täytyy sekoittaa muuhun tms.) Itse en ole vielä maistanut.

Mutta kohtapa tiedämme. Tuossakin siis nykytapaan luvataan, että jo 5 vuodessa tuotteet ovat markkinoilla!


PS. vähän myöhemmin: oikeastaan kaikki tällaiset kehitysideat (joita tässä triidissä on tuotu esille) vaikkei niissä käytettäisi kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita tai geenimuuntelua - ovat periaatteessa (ja käytännössäkin) luomuaatteen tai ainakin tradition vastaisia. Näin ainakin minusta näyttää. Olisi jonkun Lauri Reuterin perusteltava toinen näkemys, ideoiden yhdistämisinnossaan.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.18 - klo:05:00
Tosissaan ovat Lauri Reuter ja kumppanit, ja ovat näin optimistisia ideansa suhteen:

Maailman muuttamisen resepti: ruokaa voi tehdä ilmasta, innovaatioita ei (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/01/maailman-muuttamisen-resepti-ruokaa-voi-tehda-ilmasta-innovaatioita-ei)

Quote
Suomalainen, VTT:ltä irrottautunut Solar Foods -yritys tekee ilmasta ruokaa, ilman peltoja. Kuulostaa taikuudelta, mutta on tiedettä. Solar Foods on loistava esimerkki siitä, miten tieteellinen tutkimus voi ratkaista valtavia ongelmia - kunhan se osataan viedä maaliin asti.

Ajatus on yksinkertainen. Ihminen koostuu atomeista. Myös ruoka koostuu atomeista ja atomeja yhdessä pitävästä energiasta. Valtaosa (96,2%) ihmisestä on hiiltä, typpeä, happea ja vetyä. Samoja alkuaineita on ilmassa kaasuina.

Ilmasta tehdään ruokaa mikrobeilla, jotka syövät tarpeelliset atomit ilmasta ja käyttävät energianlähteenä aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Prosessista tulee ulos jauhoa, josta puolet on proteiinia ja loput hiilihydraatteja ja rasvoja. Helppoa.

Tiettyä realismiakin on mukana:

Quote
Innovaatio on idea, josta on konkreettista hyötyä. Ennen kuin ilmasta kasvatettua ruokaa on oikeasti lautasella kilpailukykyiseen hintaan, se on vain idea. Innovaatiot tarvitsevat rahaa polttoaineeksi. Ilman investointeja taikuudelta kuulostavaan teknologiaan maailma ei muuttuu.

Viime viikolla Solar Foods kertoi keränneensä kaksi miljoonaa euroa rahoitusta. Sen turvin on tarkoitus varmistaa, että uuden tyyppinen ruoka on turvallista ja saada viranomaisten hyväksyntä elintarvikekäytölle.

Sitten tarvitaan lisää rahaa. Suunnitelman mukaan ensimmäinen tuotantolaitos käynnistyy 2021 ja tuottaa 3500 kiloa sapuskaa päivässä. Joka päivä. Vasta silloin 60-luvulla alkunsa saanut idea alkaa todella muuttaa maailmaa.

Tässä linkissä samaa innostuneisuuden ja realismin sekotuista, useamman henkilön suulla, englanniksi

Solar Foods Oy gets two-million euros in startup funding for producing food out of air (http://www.solarfoods.fi/)

Pienestä siis maailman (!) mittakaavassa tuo alkaa, mutta ei siinä mitään, juuri mikään hyvä tässä maailmassa ei muutoin voi alkaakaan.

En mitenkään halua "kaataa kylmää vettä niskaan", mutta kun Reuter ylistää "disruptiivisia innovaatioita" maailman muuttamisessa,  miettiikö hän, mitä on ennen tapahtunut ja juuri ruoan ympärillä? Eivätkö Haber ja Bosch myös tehneet "disruptiivisen innovaation"? Ja geenitekniikan kehittäjät?

Inhorealistisessa visiossa eipä aikaakaan kun joku Greenpeace tms. on organisoinut mielenosoituksen Solar Foodsin tehtaan edustalle. Ja ensimmäinen kansalaisaloite tuon ruoan kieltämiseksi EU;ssa ja/tai Suomessa on vetämässä/kerättävänä. Ja Snellman ilmoittanut, että heidän tuotteensa ovat "solaarivapaita"!  :D

Jos tämä trendi tai muoti vahvistuu, tai pysyy edes entisellään ...

Ruoka ja nykyaikainen Eeden-kuvitelma (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=465)

... voisi joku pessimisti pitää Reuterin visioita jopa toivottomina. Mutta aina jää se puolitien ratkaisu - jolla jo jotain saavutettaisiin, ja jota olen muiden ehdotettujen "ruokavallankumousten" kohdalla tuonut esille - että eläinten ruokinnassa voitaisiin tuokin ehkä ottaa käyttöön nopeammin.


PS. Pitäisikö yrittää myydä (edellä 23.7.17) keksimämme tuotenimike "taivaan manna" tuolle firmalle? Jos saisimme korvauksena vaikka sentin kilolta, se paikkaisi köyhän yhdistyksemme taloutta ihan sopivasti. ;D
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 05.07.18 - klo:06:15
Juha-Pekka Pitkänen (Solar Food Oy) esitteli yhtiönsä projektia myös eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa ("Geeniteknologia"). Projekti etenee aikataulussaan. Joka on hidas, monestakin syystä. Kyseessä on uuselintarvike joka EU:ssa tarvitsee turvallisuustutkimukset ja myyntiluvan.

Tässä hän esittää aika vakuuttavan laskelman:

Quote
Suomessa on paljon sellutehtaita, jotka tuottavat sivutuotteena biopohjaista hiilidioksidia.
Jos otetaan Suomen 3. pienin sellutehdas, joka tuottaa noin 250 miljoonaa kiloa hiilidioksi-
dia vuosittain ja muutetaan se proteiiniksi, saadaan noin 55 miljoonaa kiloa proteiinia. Suo-
men vuosittainen ruoka- ja rehuproteiinien proteiinialijäämä on noin 100 miljoonaa kiloa
eli yhden sellutehtaan hiilidioksideilla voitaisiin kattaa yli puolet proteiinialijäämästä.
Energiaa tämä vaatisi noin yhden prosentin Suomen nykyisestä energiantuotannosta.

Tuo saa kyllä monet muut kampanjat ruoan hiilidioksidipäästöjen vahentämiseksi kuulostamaan täysin näpertelyltä.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 19.09.18 - klo:02:02
Näin tämä huima kehitystyö jatkuu. Ja Suomi siis kehityksen kärjessä.

Maitoa ilman lehmää ja munia ilman kanaa – suomalaiset keksivät, miten maailman kasvavaa väestöä ruokitaan (https://yle.fi/uutiset/3-10402264)

Tuosta ei voi valita yhtä kohtaa lainattavaksi. Se on kokonaisuudessaan luettavaa asiaa. No, ehkä tämä johdanto kuvaukseksi artikkelin sisällöstä:

Quote
Mitä me syömme sitten, jos lihansyönnistä tulee ympäristösyistä mahdotonta eivätkä pellotkaan riitä kasvavan väestön ruokkimiseen? Edessä on mullistus, joka vetää vertoja maatalouden keksimiselle.

Samaan aikaan toisaalla:

Jyväskylän alakoululaiset tutustuivat lehmiin ja tilan arkeen: "Parasta täällä on viettää aikaa lehmien kanssa" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.301563)

Vanhuksina nämä lapset kertovat omille lapsenlapsilleen, jotka kuuntelevat silmät ymmyrkäisinä, että vaari ja mummu ovat ihan pieninä nähneet ihan oikean lehmän ... vrt. edellä
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 15.10.18 - klo:06:58
Tässäkin on kyse proteiinista, joten tämä hanke on hyvin verrattavissa suomalaisten (Reuterin, Solar Foodin) hankkeeseen, josta on ollut puhetta edellä:

Lab-grown gelatin is the fake food of the future, one start-up believes (https://www.cnbc.com/2018/10/09/lab-grown-gelatin-is-the-fake-food-of-the-future-a-start-up-believes.html)

Kun liivatteen (https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Liivate) ongelmana on ollut sen eläinperäisyys,  luulisi vegaanien ottavan tuon tuotteen riemulla vastaan. Mutta voi olla, että näin ei käy, koska vegaaniaatekaan ei kaikilta osin ole ainoastaan rationaalinen, perusteluissaan ja linjauksissaan.
Title: Vs: Superpettuleipä
Post by: Heikki Jokipii on 26.02.19 - klo:07:53
Ruotsalaisetkin ovat mukana tässä kisassa. SLU  on kehittämässä puusta ihmisille syötävää ruokaöljyä:

Ätbar cellulosa blir matolja (https://www.landskogsbruk.se/forskning/atbar-cellulosa-blir-matolja/)

Quote
En forskargrupp på SLU vill omvandla cellulosa och lignin till matolja. Det ska ske med hjälp av jästsvampar. Matolja av sågspån, alltså ätbar cellulosa, och flis istället för palmolja. Ja, det kan bli verklighet om man får tro en forskargrupp på SLU.