Maaseudun Tulevaisuuskin suhtautuu asiaan oikeastaan hyvin rauhallisesti:
Ilmasta valmistetulle proteiinille elintarvikehyväksyntä ensi vuoden alussa? Tehdasinvestointiin 15 miljoonaa euroa – suurin sijoittaja kotimainen ruoka-alan peluriHiilidioksidista ihmiskäyttöön ruokaa kehittävä Solar Foods on kerännyt 15 miljoonan euron rahoituspotin sijoittajilta, Fazer on niistä suurin.
Mutta että tuo on vasta pikkuinen alku, kertoo Solar Foods itse sivuillaan:
Solar Foodsin maailmankartta näyttää ruoantuotannon mullistuksenSuurta kiinnostusta herättänyt suomalainen ruokateknologian startup-yritys Solar Foods on julkaissut vuorovaikutteisen maailmankartan visiostaan. Ruoan uusi maailmankartta näyttää parhaimmat tuotantopaikat tulevaisuuden proteiinin kasvatukseen. Tulevaisuudessa ruoantuotanto voidaan kytkeä irti luonnon resursseista ja ympäristöolosuhteista. Kartasta voi katsoa jokaisen maan tilanteen.
Nyt julkaistu maailmankartta osoittaa nykytilanteen ja huikeat tulevaisuuden mahdollisuudet. Suotuisia paikkoja ilmasta valmistetulle proteiinille ovat myös ne paikat, jossa ruoantuotanto on ennen ollut mahdotonta. Tulevaisuudessa ravinnon tuottamiseen voidaan valjastaa ääriolosuhteet. Ruokaa syntyykin esimerkiksi siellä, missä aurinko on paahtavaa tai maasto epäsuotuisaa, mutta tuuli voimakkainta.
Niin se kartta näyttääkin, mitä tuon pohjalta on odotettavissa. Halvimmalla proteiinia pystytään tulevaisuudessa tuottamaan
juuri siellä, missä se on nyt mahdotonta: hiekka-aavikot lähellä tropiikkia jne.
Sen sijaan koko Suomi on tässä suhteessa toiseksi kalleinta aluetta. Kalliimpaa aluetta löytyy vain Pohjois-Ruotsista, Siperiasta ja osasta Kanadaa. Sen sijaan Grönlanti on pääosin hyvin suotuisaa aluetta.
Kärjistäen: suomalaiset keksivät maailman pelastamiseen keinon, jossa valitettavasti Suomen maatalous täytyy uhrata.
***
Ilmaston muutokseen vedottiin:
Ihmiskunta on suurten haasteiden edessä. Esimerkiksi YK:n mukaan vuoteen 2050 mennessä maailman väestön on arvioitu kasvavan yli 9 miljardiin. Kasvava joukko ja elintaso tarvitsee arviolta 50 % enemmän ravintoa ja samalla ilmastonmuutosta pitäisi pystyä hillitsemään, jotta maapallo säilyy asuttavana. On selvää, että tarvitsemme uusia ratkaisuja. Nykyinen ruoantuotantotapamme on kestämätön.
Mutta jos hiukan venytän tuota visiota: eikö sen myötä oikeastaan ole samantekevää kuinka ilmastonmuutoksessa käy? Vaikkapa IPCC:n ääriskenaarion saisi toteutua, ja silti
ihmiskunta saataisiin ruokittua.