Author Topic: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa  (Read 91937 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Onko tuo satotasosta "sordiinolla" puhuminen tietoinen valinta? Ettei asiasta sitten koskaan joudu "tilille", näin, kun ei oikeastaan mitään luvattukaan?

Spekulointia: asetettiinko Leifertiin juuri tässä suhteessa liian suuria toiveita, eli luotiin hänelle "paineita". Ja hän lopulta jänisti - ettei joudu uudelleen pilkan kohteeksi kuten v. 2007 jälkeen enemmän tai vähemmän joutui?

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile

Kansallinen luomututkimusohjelma 2014–2018 julkistettu

Itse suunnitelma on kyllä suht. tiivis, mutta silti 39 sivua, eli tutustumiseen menee kyllä hiukan aikaa, eli ei vielä varsinaisia kommentteja.

Itsekin pikaisesti luin tuon läpi ja olihan se melkoista liirumlaarumia ja tietenkin ihmetyttää se, että ilmeisesti näistä edellisistä luomututkimushankkeista (1992-95, 1997-?, 2002-2006) ei ole jäänyt mitään käteen, vai arvioitiinko noissa vain mahdollisia tutkimuskohteita, mutta mitään ei tutkittu? Eipä tuostakaan saanut mitään selkoa.

Nk. vaihtoehtoväki on aina ensimmäisenä kyseenalaistamassa tutkimuksia, jos mukana on ensimmäistäkään teollisuuden edustajaa tai sellaista, jolla on vaikkapa vain kaukaisen sukulaisen kautta mitään taloudellista intressiä tutkimuksen kanssa, niin sivulla 35 on aika monta luomusta rahaa saavaa tahoa, jotka on tavalla tai toisella kytketty luomututkimusohjelmaan, niin eikös tuo nyt herätä mitään intohimoja kenessäkään?

Ja nämä tällaiset arvailut ja mahdolliset vihjailut olivatkin sitten pakollista luomuhuttua (s. 24):

Quote
Tavanomaisessa kasvintuotannossa käytetään erilaisia torjunta-aineita ja torjunta-aine-
jäämät viljassa ja kasviksissa ovat mahdollisia. On syytä olettaa, että torjunta-ainejäämillä
on haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Haitallisista ympäristövaikutuksista tutkit-
tua tietoa on jo käytettävissä.

Ja heti perään kerrotaan, että tavanomaisessa tuotannossa antibiootteja syötetään eläimille ruuan mukana (Suomessako?), mutta  luomussa käyttö on rajoitettu ja on oikein varoajoin säädelty.

Eli verrataan luomua sellaisen maan tuotantotapoihin, jossa ei ole esim. eläinsuojelulakia tuotantoeläimien suojana ja tuottajat voivat vain mennä ruokakauppaan antibiootteja ostamaan ja syöttävät niitä sitten oman tietämyksensä perusteella eläimille. Mutta Suomessa?

Aika masentavaa huttua kaikenkaikkiaan, joten mitähän saadaan sitten tämän monitieteellisen, big sciencen ulkopuolelle jäävän tutkimusohjelman kautta aikaiseksi, niin sitä jään suuren innoituksen vallassa odottamaan.




Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Tällaisella filosofialla ja tällaisin odotuksin Luomuinstituutissa ollaan siis liikkeellä:

Puhtauden filosofiaa

Quote
Elämä opettaa uusia asioita ja avaa uusia näkökulmia, yllättää. Pitää kulkea silmät auki ja kuunnella – paitsi sydäntään – myös sitä, mitä muut sanovat. Ajan kanssa – puhtauden filosofian olennaiseksi osaksi on minulle muodostunut luomu – ja siihen liittyvä tutkimustyö. Tätä en kyllä aavistanut silloin, kun vanhempani ottivat minut mukaansa iltaisin laboratorioon, jo sylivauvana. Mitä sain perimässä ja mitä teki ympäristö, niiden vaikutukset sisäistää vasta myöhemmin, osaa nähdä, arvostaa ja kunnioittaa. Luomuun liittyvä tutkimustyö liittyy vahvasti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin ja sen merkitys aletaan vasta aavistaa. Paljon uutta ja ennakkoluulotonta tieteellistä tutkimusta tarvitaan. Todellisen ihmetyksen aiheutti alkukeväinen Italian lomamatka: mehiläispesiä oli lukuisasti autostradojen varrella: ”Tuota hunajaa en minä ainakaan halua!” Voimme olla todella ylpeitä uudesta omasta Luomuinstituutistamme!

[...]

Joku sanoi minulle, että vanamo ei tuoksu – mutta taiteilija voi nähdä, kuulla ja ymmärtää sellaista, mitä muut eivät näe ja taiteen avulla nämä tuntemukset voivat välittyä myös muille. Tätä näkemisen ja ymmärtämisen kykyä tutkijatkin tarvitsevat, edetäkseen rohkeasti, luovasti, puhtaasti ja ennakkoluulottomasti kohti tieteellisesti todennettua totuutta, kohti terveellisempää ja puhtaampaa maailmaa.

Intuiota ja innostavia visioita toki kaikessa tutkimuksessakin tarvittaan, se on ihan OK. Mutta jotenkin tuntuu oudolta tuo varmuus siitä, että juuri luomututkimuksessa olisi odotettavissa jotain mullistavaa, jonka "merkitys aletaan vasta aavistaa". Tietysti myös se usko, että "ennakkoluuulottomalla" tutkimuksella löydettäisiin jotain, joka tukisi juuri nimenomaisesti (vanhoihin) ennakkoluuloihin perustuvaa viljelytapaa.
 
(Tuo Italian autostradojen vieressä oleviin mehiläispesiin viittaaminen on muuten harhaanjohtamista. Kyseiset mehiläispersät saattavat ihan hyvin olla luomupesiä. Ei luomumääräyksissä sanota mitään autostradoista. Eikä Luomuinstituutuilla ole mitään ansiota siinä, ettei meillä ole mehiläispesiä autostradojen vieressä.)

« Last Edit: 05.04.14 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Onko tuo satotasosta "sordiinolla" puhuminen tietoinen valinta? Ettei asiasta sitten koskaan joudu "tilille", näin, kun ei oikeastaan mitään luvattukaan?

Ainakaan tässä Luomuninstituutin listassa ...

Alkutuotantotutkimus

... ei ole yhtään otsikkoa, joka viittaisi satotasoon.

Myös "Edistystä luomutuotantoon" on hanke, jolla yritetään saada  Pohjois-Pohjanmaan viljelijöitä innostumaan luomusta, siinäkään ei ole kyse luomun edistymisestä satotasossa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email

Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Hesari kertoo tänään Viikin koetilasta, ja muun ohella suunnitelmista tutkia luomuviljelyä 10 hehtaarilla.

Projektin nimi on Grow Organic, ja sen vetäjäksi on kaavailtu - Carlo Leifertia!

Eikö asiassa ole vai eikö vain suomalaisten mieleen millään tule muita nimiä? Edellä kuvatun Luomuinstituutin soutamisen ja huopaamisen jälkeenkään? *)

PS. Samassa artikkelissa, erään toisen hankkeen yhteydessä kirjoitetaan:

"Fosforin on laskettu loppuvan maailmassa 50 vuodessa."

No, tulihan sitten tarinaa kierrätyksestä, mutta tuollaisenaan asia olisi niin, että HS kertoo kulttuurisivuilla huomaamattomasti, että ihmiskunnan tarinan on laskettu päättyvän puolen vuosisadan päästä. Kymmenisen vuotta sen jälkeen kuin toisaalla samassa lehdessä kerrotut ilmastolain mukaiset päästövähennykset on Suomessa saavutettu.

___________________

*) vai onko kyseessä sama Luomuinstituutin hanke, mutta HS:n toimittajalla vain ei ole tietoa, että Leifert perui tulonsa? Vai onko Leifert perunut perumisensa?
« Last Edit: 22.05.14 - klo:11:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Tampereen yliopiston julkaisemasta Aikalainen-lehdestä (6/2014):

Quote
"Tutkijat näkivät maanviljelijöillä iPhoneja ja edistyksellistä biodynaamista viljelyä, mutta toisaalta taas hyvin perinteistä kylähierarkiaa, jossa uskonnolliset mentorit olivat korkeassa asemassa.

– Uusi ja vanha todellakin kliseenomaisesti kohtaavat Intiassa, Markku Turunen sanoo."
(lihav. HJ)

Samaa juttua ja samaa (lihavoitua) ajatusta tarjoaa UTA maailmalle englanniksikin.
« Last Edit: 03.07.14 - klo:09:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Jos Suomessa tehdään tällainen valtava tutkimuslaitosten fuusio ...

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot yhdistyvät Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015

... (jota asiaa on kyllä lehdistössä kritisoitukin) niin jotenkin kyllä tätä taustaa vasten tuntuu aika merkilliseltä, että sitten ihan erillisenä meillä yhä on ja jatkaa Luomuinstituutti.

Mihin nyt vertaisi? No, jos meillä kaupan alalla muodostettaisiin tällainen supertutkimuslaitos, kohteenaan kaikki ulkomaan- ja tukkukaupasta vähittäiskauppaan - ja sitten meillä olisi ihan oma tutkimuslaitoksensa paneutumassa nakkikioskien moninaiseen problematiikkaan?
« Last Edit: 28.08.14 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email

Kuten tiedämme, kaikenlaisessa tutkimuksessa voidaan saavuttaa yllättäviä ja hyödyllisiä tuloksia, ja näin saattaa tietysti käydä tämänkin hankkeen kohdalla:

Pikamenetelmiä luomutuotteiden alkuperän ja aitouden valvontaan

Mutta ihan näin arvioituna sitten kyllä tulee mieleen, että onko juuri tuon asian selvittäminen kiireellisimpiä ruokaa koskevia tutkimushankkeita? Vielä nykymaailmassa, sen mukaan, mitä FAO tästä maailmasta kertoo?

Tämän uutisen mukaan ...

How to prevent organic food fraud

... asiassa olisi sitten onnistuttukin. Mutta kyllä nuo edelliset tuumailuni ja kysymys jäävät edelleen voimaan. Kun tuokin onnistuminen oli vasta "hyvä lähtökohta", ja asia siis vaatisi lisää tutkimusta, ja siihen tietysti lisää rahaa.
« Last Edit: 29.08.14 - klo:07:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email

Tämän selostuksen mukaan ...

Terveysnäkökulma monitieteisen luomututkimusseminaarin yhdistävä tekijä

... kyseisen seminaarin anti oli yllätyksetön ja käytännössä vähäinen. Katsotaan, onko siinä kommentoitavaa, jos/kun ko. esitykset tulevat luvatusti Luomuinstituutin "materiaalipankkiin".

Erityisesti odottelen, josko tämä esitys tulee ko. "materiaalipankkiin", kirjoittaja/esitelmöitsijä on siitä jo useita versioita aiemmissa tilaisuuksissa esittänyt - ja uskollisesti "pantannut" sitä eli ei julkaissut missään netissä:

Quote
Seminaarin päätti erikoistutkija Helena Kahiluodon (MTT) puheenvuoro globaalista ruokakriisistä ja luomutuotannon mahdollisuuksista vähentää ympäristökuormaa ja tuottaa ruoka energiatehokkaasti ja kestävästi maailman yhä kasvavalle väestölle.

« Last Edit: 08.11.14 - klo:08:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Kun tiede ei tunne valtakunnanrajoja, niin tavallaan sitä nyt odottaisi, että Luomuinstituutin tiedeväki ottaisi kantaa tähän Ruotsin SLU:n professorien esille tuloon. Ja heidän argumentteihinsa, kohta kohdalta.

Myyntiä edistävän organisaation kohdalla "viisas" vaikeneminen olisi varmaan paras strategia. Mutta eihän Luomuinstituutti ole (pelkästään) tällainen? Eihän?


PS. klo 13:50: Ainakaan tälllaista kannanottoa ei vielä löydy heidän nettisivuiltaan. Voi tietysti olla tulossa. - Nyt sitten Helena Kahiluodon esitys lopulta oli siellä instituutin "materiaalipankissa". Jatkan siitä asiasta - esitykseen tarkemmin tutustuttuani - kuitenkin toisaalla.
« Last Edit: 20.11.14 - klo:13:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Nyt sitten Helena Kahiluodon esitys lopulta oli siellä instituutin "materiaalipankissa". Jatkan siitä asiasta - esitykseen tarkemmin tutustuttuani - kuitenkin toisaalla.

Enpä jatkakaan. Sillä tästä Kahiluodon esityksestä ...

http://luomuinstituutti.fi/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/Global_food_crisis_and_organics_Kahiluoto_SOFI2014.pdf

... ei kertakaikkiaan saa mitään selvää. Ja varsinkin se on "kliinisen" puhdas sellaisesta tarkastelusta, jossa vertailtaisiin luomun ja tavanomaisen tuottoja hehtaarilta.


PS: 22.11.14 klo 15:30: Jatkoinpas kutenkin. Lähetin Kahiluodolle (pienellä tiedoksi-jakelulla) tiedustelun, mitä ihmettä hän oikein asiassa väitti.
« Last Edit: 24.11.14 - klo:08:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Kun tiede ei tunne valtakunnanrajoja, niin tavallaan sitä nyt odottaisi, että Luomuinstituutin tiedeväki ottaisi kantaa tähän Ruotsin SLU:n professorien esille tuloon. Ja heidän argumentteihinsa, kohta kohdalta.

Eikö tässä olisi paikka, että ko. ruotsalaisprofessorit ja Luomuinstituutin tiedeväki kohtaisivat toisensa julkisessa väittelyssä? Tämä idea on ihan vapaasti vaikka FST:n käytettävissä!
« Last Edit: 23.11.14 - klo:14:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Jos Suomessa tehdään tällainen valtava tutkimuslaitosten fuusio ...

MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot yhdistyvät Luonnonvarakeskukseksi 1.1.2015

... (jota asiaa on kyllä lehdistössä kritisoitukin) niin jotenkin kyllä tätä taustaa vasten tuntuu aika merkilliseltä, että sitten ihan erillisenä meillä yhä on ja jatkaa Luomuinstituutti.

Mihin nyt vertaisi? No, jos meillä kaupan alalla muodostettaisiin tällainen supertutkimuslaitos, kohteenaan kaikki ulkomaan- ja tukkukaupasta vähittäiskauppaan - ja sitten meillä olisi ihan oma tutkimuslaitoksensa paneutumassa nakkikioskien moninaiseen problematiikkaan?

Näin siinä sitten kävi, tänään (eli käytännössä huomenna) tämä Luonnonvarakeskus aloitti.

Eikä kenelläkään - paitsi täällä - tullut mieleen, että siihen hyvin olisi voinut liittää tuon Luomuinstituutinkin. No, täällä se idea on esitetty, ja se on tietysti toteutettavissa myöhemminkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email

Mitä luomututkimukselta voisi odottaa? Voisiko odottaa jotain innovaatioita, uusia keksintöjä? Vaikka satotasoon liittyviä tai tuotteen laatuun tms.? Tai mihin vain, mutta sellaisia, joilla on yleistä merkitystä (jollaisia eivät ole mm. menetelmät tuotteiden "luomuisuuden" varmistamiseksi, vrt. edellä 29.04.14).

Mitä tällaisia innovaatioita on, sanokaamme, 100 vuoden aikana tehty? Joskus tuntuu, että luomussa kerskaillaan sillä yhdellä ja ainoalla "keksinnöllä", eli typensidonnalla, joka kuitenkin on jo periaatteessa muinaisten roomalaisten tekemä.

Tämä kysymys liittyy myös tiiviisti siihen monen "sovinnollisen" ajattelijan (vaikkapa Ilkka Herlinin) teoriaan, että myös luomuviljely voisi kehittyä. Missä määrin se voi? Mitä keksintöjä siinä voisi tehdä, siten että luomu kuitenkin pysyisi luomuna?
« Last Edit: 08.02.15 - klo:09:42 by Heikki Jokipii »