Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 624002 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #360 on: 09.10.15 - klo:13:57 »
Tuolla ruotsinkielisellä puolella (Hufvudstadsbladet) näyttää myös olevan intoa kannattaa luomuvaihtoehtoa (onko asiassa merkitystä sillä, että asia tulee Ruotsista ja päähaastateltava on ruotsinkielinen, sitä on vaikea sanoa):

Storkök driver ekoboomen i Sverige

Itse aloituslause artikkelissa on aika kauhea:

Quote
– Förskoleelever kommer in i skolans kök och frågar om citronerna är ekologiska. Om det inte är det så äter vi inte citron, säger de.

Eli jo esikoululaiset olisi manipuloitu tuolla tavallla, Ruotsissa! Sen jälkeen haastateltu vetoaakin tuttuihin argumentteihin, kuten hukkaan heitettyyn ruokaan. Jolla asialla ei ole joko ylipäänsä tekemistä luomuruoan kanssa, tai asia puhuu jopa luomuruokaa vastaan.

Mutta kiinnitämmepä tässä nyt huomiota siihen, mitä Ilkka Alarotu asiasta HBL:ssä sanoo. Ohitamme - armeliaasti, nyt - mitä hän sanoo, tai pikemminkin vihjaa,  luomuruoan terveyseduista. Vaan mitä hän sanoo hinnoista:

Quote
På en fråga om S-gruppen planerar sänka priset på fler ekologiska produkter svävar Alarotu på målet.

– Vi fortsätter våra kampanjer där vi sänker priset på livsmedel. Bland de här produkterna finns säkert också ekologiska livsmedel, säger Alarotu.

Minusta tässä on selvä vihje siihen suuntaan, että vielä tätä ei ole mainittavasti tapahtunut! Jolloin ... no, ks. edellä. Ihan varma tästä ei tietysti voi ollla. Mutta jos prosenteista ja niiden kymmenyksistä puhutaan, niin varma ei voi olla juuri mistään.
« Last Edit: 09.10.15 - klo:14:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #361 on: 12.10.15 - klo:05:53 »
Uutisen halpuutusspekulaatio toimii myös niin, että siinä on hyvä selitys kokonaisruokamarkkinoiden kasvun pysähtymiselle. Ja jos luomuhintoja ei ole vastaavasti laskettu, luomulle uskolliset asiakkaat ovat pitäneet luomumarkkinat tuollaisina, jopa näennäisesti yhä kasvavina.

Hesarin tämän aamun etusivun luomumainos antoi nettiosoitteen, joka ohjasi tänne, jossa oikeastaan vahvistetaan tuo oletukseni:

https://www.s-kanava.fi/web/hok-elanto/kampanjat/luomuhalpuutus

Quote
Olemme rekisteröineet omistajiemme toiveet, sillä kuuntelemme aina herkällä korvalla. Miksi luomu on kallista? Eipä ole enää. Kun kerran on päässyt halpuuttamisen makuun, ei sitä hevillä jarrutella. Teema jatkuu ja laajenee tällä kertaa luomuun.

Siinähän (ja siinäkin, ks. edelllinen viesti) tulee sanotuksi, että sitä halpuuttamista ei vielä tähän mennessä luomutuotteiden kohdalla ole (juurikaan) tehty.
« Last Edit: 12.10.15 - klo:15:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #362 on: 15.10.15 - klo:23:02 »
Ja todellakin, elintarvikkeiden hinnat olivat laskeneet 1,9 prosenttia, jolloin tuo teoriani (edellä 29.09.15), että luomutuotteiden hinnat eivät olleet, ainakaan vastaavasti, on täysin mahdollinen, ja riittäisi selittämään koko jutun, eli tuon luomun suhteellisen menestyksen, tai jonkinlaisen "torjuntavoiton". Ja sillä tavalla, että kappaleina ja kiloina sitä ei edes olisi tapahtunut.

Kun nyt katsoo tätä Prisman halpuutuslistaa luomutuotteista, ja päivämääriä, eli luomutuotteiden halpuutus oli tätä ennen täysin mitätöntä - niin taitaapa olla niin, että tuo teoriani todellakin riittää selittämään koko jutun. Eli tuon luomun näennäisen menestyksen, "kasvun", jota ei siis tosiasiassa tapahtunut. Vaan siis luomutuotteiden yhä pääosin korkeat hinnat ja tietty asiakasuskollisuus sen olisivat aiheuttaneet. Saman määrän ostaminen näytti (vähän) kasvulta.

(Erikseen meillä on jo "säie" eli keskustelu erilaisen luomun "halpuutuksen" muusta logiikasta. Keskustelija on täällä hyvä, ja vastaa halutessaan kummassa "säikeessä" katsoo sopivaksi!)

***

Kyllä, mikseipä tuo ala olla vähän "luteen hirttämistä", meidänkin puolelta. Mutta he aloitti ...  ;D (Ja jotenkin luteen mittakaavassa koko ajan kyllä ollaan ... on sitä toki aiemminkin ihmetelty.)
« Last Edit: 15.10.15 - klo:23:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #363 on: 16.11.15 - klo:04:58 »
Maaseudun Tulevaisuus valistaa meitä:

Luomu jatkaa maailmalla vahvaa kasvuaan

Niin, maailmalla ja maailmalla:

Quote
Luomutuotteita myydään maailmanlaajuisesti jo 31,4 miljardin euron arvosta. Tänä vuonna myynti kasvaa 4,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Koko maailman väkiluvulla jaettuna tuo on n. 4,5 euroa per henkilö. Jos sen jakaa n. 1 miljardilla eli kehittyneissä, rikkaissa maissa asuvan väestön lukumäärällä, se on tietysti n. 31,4 euroa. Vuodessa. Eli alle 9 senttiä päivässä. Tuolla "vahvalla" kasvuvaudilla myynti saattaa siis jo kolmessa vuodessa yltää 10 senttiin.
« Last Edit: 16.11.15 - klo:07:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #364 on: 18.11.15 - klo:09:02 »
Luomulihan myynti vahvassa kasvussa

... kirjoittaa Pro Luomu. Ihan huomaamattomasti kerrotaan uutisessa realiteetti:

Quote
Luomulihaa tuotettiin yhteensä 3,1 miljoonaa kiloa (luullisena), mikä oli vajaa prosentti Suomen koko lihantuotannosta.

Myynti, tuon pienen (vaikka "vahvaksikin" luonnehditun) kasvun jälkeenkin, on tietysti samaa luokkaa (1%). Sitä taustatietoa, joka on meidän lukijoillemme kyllä selvä, ei kerrota: kuitenkin valtaosa luomuviljelystä keskittyy eläinten ruokkimiseen. Valtaosa siitä n. 8,3% luomussa olevasta viljelyalastamme.

Väitetään kyllä, että "uutuudet kasvattavat markkinoita", mutta kuitenkin on näin:

Quote
Viime aikojen suurin mullistus luomulihamarkkinoilla on ollut noin vuosi sitten markkinoille tuodut kotimaiset luomubroilerituotteet. L´Uomu Nokan toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoo, että yrityksen näkökulmasta Suomen markkinat kehittyvät niin hitaasti, että kasvua haetaan viennistä. Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Eli kuten luomukauraa, tuotamme veronmaksajien rahoilla (jo nyt? jatkossa?) myös luomubroileita muiden maiden kuluttajien syötäväksi? Kun  eivät suomalaiset kuluttajat penteleet kuitenkaan osta, vaikka niin kovasti aikanaan (ja ehkä yhä?) siten lupasivat yleisönosastoissa ja netissä tehdä!
« Last Edit: 18.11.15 - klo:10:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #365 on: 19.11.15 - klo:09:24 »
Näin sitä lähdetään luomukinkkujen osalta "soitellen sotahan" (Kauppalehti):

Pro Luomu ry: Luomukinkkuja hyvin saatavilla

Quote
Pro Luomu arvioi, että joulumarkkinoille tulee kotimaisia luomukinkkuja yhteensä noin 120 000 kg. Se on noin 1,8 prosenttia kaikista kotimaisista kinkuista. Suomalaisten luomukinkkujen lisäksi myynnissä on muutama tuhat kiloa tanskalaisia luomujoulukinkkuja.

Eli tarjonta aiotaan noin tuplata, ja tietysti oletetaan, että kaikki kävisi kaupaksi.

Nyt ei edes se Sayn laki (johon Jarrumies viittasi) sen enempää toiminut, vaan "luomukinkun ihme" on edelleen voimissaan. Kun Patarumpu julkaisi oman versionsa tuosta edellisessä puheenvuorossa mainitusta Pro Luomun uutisesta, voimme sieltä lukea:

Quote
Luomukinkun suosio kasvaa

Pian alkava kinkkusesonki nostaa puheenaiheeksi luomukinkut. Luomukinkkujen osuus S-ryhmän ruokakaupoissa myydyistä kinkuista on prosentin luokkaa, mutta kysyntä kasvaa joka vuosi.

Jos tuo "prosentin luokkaa" vielä viittaa euroihin eikä kiloihin, ja kun ilmeisesti vielä suurin osa luomukinkuista myydään S-ryhmän kaupoissa, ja yleensä noin kolminkertaiseen hintaan *) tavanomaisiin verrattuna, niin ...

(Täsmällisiä lukuja tuosta luomukinkkujen myynnistä viime vuonna kun ei mielestäni ole julkaistu. En ole ainakaan itse nähnyt. On tyydytty väitteeseen, että kysyntä kasvoi.)

_____________

*) ainakin ennen joulunjälkeistä alennusmyyntiä (ks. edellä)
« Last Edit: 09.12.20 - klo:10:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #366 on: 19.11.15 - klo:14:56 »
Ei kun aika täsmällinen tieto itse asiassa onkin annettu, täällä Pro Luomun sivulla.

Quote
Luomujoulukinkkujen tarjonta lisääntyi reippaasti, ja niiden myynti jopa yli kaksinkertaistui.

Tätä väitetta (arviota) ei ole sittemmin missään peruttu, vedetty takaisin tai tarkennettu. Ei ainakaan Pro Luomun sivuilla.

Niinpä ainoa johtopäätös, mika tuosta on tehtävissä, on se, että luomukinkkujen osuus tuota ennen oli vain noin puoli prosenttia (tai alle). Jos se S-ryhmän kaupoissa (jota voi pitää edustavana otoksena) oli siis "prosentin luokkaa" v. 2014.

Kuitenkin jo tuon "luomukinkun ihme" -uutisemme aikaan v. 2010 puhuttiin siis jo n. yhdestä prosentista? Kinkkkujen, kaikkien, kokonaiskysyntä ei ole käsittääkseni tällä välillä olennaisesti muuttunut?

Luomumatematiikkaa? Olisiko nyt paikka kysyä, paljonko luomukinkkuja todella myytiin, kiloissa ja euroissa?

***

Hinta huomioon ottaen tuosta tulee lopulta huikean vähäinen määrä myytyjä kinkkuja, suhteessa tuohon (v. 2014) tuotettuun ja esille, myytäväksi pantuun määrään. Hei, Jarrumies, sinä olet hyvä näissä laskuissa!  ;D   
« Last Edit: 19.11.15 - klo:15:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #367 on: 19.11.15 - klo:15:58 »
Ei kun aika täsmällinen tieto itse asiassa onkin annettu, täällä Pro Luomun sivulla.

Quote
Luomujoulukinkkujen tarjonta lisääntyi reippaasti, ja niiden myynti jopa yli kaksinkertaistui.

Tätä väitetta (arviota) ei ole sittemmin missään peruttu, vedetty takaisin tai tarkennettu. Ei ainakaan Pro Luomun sivuilla.

Niinpä ainoa johtopäätös, mika tuosta on tehtävissä, on se, että luomukinkkujen osuus tuota ennen oli vain noin puoli prosenttia (tai alle). Jos se S-ryhmän kaupoissa (jota voi pitää edustavana otoksena) oli siis "prosentin luokkaa" v. 2014.

Kuitenkin jo tuon "luomukinkun ihme" -uutisemme aikaan v. 2010 puhuttiin siis jo n. yhdestä prosentista? Kinkkkujen, kaikkien, kokonaiskysyntä ei ole käsittääkseni tällä välillä olennaisesti muuttunut?

Luomumatematiikkaa? Olisiko nyt paikka kysyä, paljonko luomukinkkuja todella myytiin, kiloissa ja euroissa?

***

Hinta huomioon ottaen tuosta tulee lopulta huikean vähäinen määrä myytyjä kinkkuja, suhteessa tuohon (v. 2014) tuotettuun ja esille, myytäväksi pantuun määrään. Hei, Jarrumies, sinä olet hyvä näissä laskuissa!  ;D   

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #368 on: 20.11.15 - klo:07:01 »
Mutta kirjoittamistraditio asiassa on vahva, suorastaan ilmeisesti aivan ohittamaton. Tänäkin vuonna HS kirjoittaa luomukinkuista näin (16.11.2015):

Jos haluaa joulupöytään luomukinkun, on syytä toimia ajoissa

Quote
Luomukinkkujen tuotanto on Suomessa vähäistä, joten luomukinkusta haaveilevan on syytä olla liikkeellä ajoissa.

Viime vuonna osa kaupoista joutui myymään asiakkaille ei-oota. Tänä vuonna markkinoille tulevien luomukinkkujen määrä ei ole ainakaan kasvanut viime vuodesta, Pro Luomusta kerrotaan.

Vaikka siis tarjontaa juuri viime vuonna lisättiin massiivisesti, ja se mitä ilmeisemmin - kaiken kaikkiaan - hyvin riitti kysyntään, eikä edes kaikki mennyt kaupaksi (ainakaan jouluna). Varmasti silti jossain syrjäkylän pikkukaupassa on ollut ei-ootakin tarjolla. Kertoiko Pro Luomu tuossa vaivihkaa, että tarjontaa on tänä vuonna taas pienennetty, sopeutettu se oikeaan kysynnän määrään? Kun siis arviolta jotain 50 000 kiloa jäi tuosta tarjotusta 120 000 kilosta v. 2014  myymättä (S-ryhmän tuloksen pohjalta arvioituna)?

PS. Luottaisin asiassa Patarumpuun (ja siis viime kädessä Ilkka Alarotuun). Muissa uusissa luomukinkku-uutisissa puhutaan noin 2% osuudesta. Joka arvio joka tapauksessa on pyöristetty, ja uskoakseni pyöristyssääntöjen vastaisesti ylöspäin.
« Last Edit: 20.11.15 - klo:08:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #369 on: 20.11.15 - klo:14:03 »
Luomumatematiikkaa? Olisiko nyt paikka kysyä, paljonko luomukinkkuja todella myytiin, kiloissa ja euroissa?

"Aluevaltaus" itselleni: pistin kysymyksen twiittinä Ilkka Alarotulle!

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #370 on: 21.11.15 - klo:08:27 »
Alarotu vastasi twiittiini:
   
Quote
Heikki Jokipii   @jokiheik    
20. marraskuuta
@IlkkaAlarotu Paljonko v. 2014 tarjolla olleesta 120 000 kg luomukinkuista myytiin? Oli 1,8% tuotannosta. S-ryhmä nyt: myyty n. 1%.luomuna.

      
Ilkka Alarotu
@IlkkaAlarotu
   
20. marraskuuta
 
@jokiheik S-ryhmän myynti vastasi ostoja (30 000 kg). Luomukinkkua myydään paljon myös suoramyyntinä.

Mutta vastasiko hän kysymykseeni? Minusta ei.

Tuon 120 000 luomukinkkukilon kohtalo v. 2014 on edelleen selvittämättä. Suoramyynti tuskin selittää siitä kovin paljon. Tai ei ainakaan valtaosaa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #371 on: 21.11.15 - klo:15:19 »
Pakko oli sitten twiitata takaisin:

Quote
@IlkkaAlarotu Sinänsä mielenkiintoista. Mutta mitä tapahtui sille 120 000 kilolle v. 2014? Olet myös Pro Luomun vetäjä, eli tietänet.

Jarrumies

 • Konkari
 • *****
 • Posts: 742
  • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #372 on: 21.11.15 - klo:17:37 »
Heikki, noita twiittejä oli hankala löytää, kun niissä ei ollut #luomu -hastagia.

Kun twiittaat luomuaiheista, niin laita tekstin sekaan hashtag #luomu. Silloin luomu-twiittejä seuraavat helposti löytävät ne luomua käsittelevät twiitit, joissa tuo hashtag on.

Kun kirjoittaa "Etsi Twitteristä" -hakukenttään #luomu niin löytää helposti luomutwiitit.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #373 on: 22.11.15 - klo:07:51 »
(Täytyy muistaa tuo Jarrumiehen vinkki ensi kerralla!)

Alarotu vastasi nyt kysymykseeni näin:

Quote
"Suomessa ei ole tilastointia, ketkä ovat myyneet ja kuinka paljon. S-ryhmä ainoa, joka kertoo avoimesti."

Noin se sitten kai on, ja tuohon on tyydyttävä. Mutta silloin meidän "spekulointimme" tästä asiasta täällä ovat itse asiassa parasta tietoa, mitä asiasta on Suomessa saatavissa! :)

Ja mehän - edellä - päättelimme, asian perustellen, että viime vuoden yritys myydä massiivisesti lisää luomukinkkuja, osoittautui "flopiksi", ei onnistunut.

Vielä varmemmaksi vakuudeksi: jos 30 000 kiloa on n. prosentti, S-ryhmä möi n. 3 miljoonaa kinkkua, kaikista Suomessa myydyistä n. 7 miljoonasta kinkusta. Eli sen markkinaosuus oli suuri. Ja kaikesta luomumyynnistä sen osuus on jo pitkään ollut korkea. Näin sen voi olettaa olevan luomukinkkujenkin myynnistä. Eli niitä ei varmaankaan myyty tuota ennakkoon uhottua määrää, vaan n. puolet siitä.

***

Joka tapauksessa nyt on oikeutettua kysyä toimittajalta, joka puhuu 2% tai korkeammasta osuudesta, mihin ihmeeseen hän perustaa arvionsa, missä on hänen tietolähteenä.

Moni toimittaja varmaan viittaa Lihatiedotukseen. Sen tämän viimevuotisen uutisen tiedokkeet näyttävät vieläkin liikkuvan mediassa. Tuosta luomukinkun ostohalusta ("viidennes") jo  kysyimmekin, täytyypä vielä kysyä tuosta "1,5-2℅":n lähteestä. Se ei siis ainakaan ollut uutisessa mainittu Pro Luomu.
« Last Edit: 22.11.15 - klo:09:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25147
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #374 on: 22.11.15 - klo:14:13 »
Lähti siis tämä, sähköpostistani äsken:

Quote

Lihatiedotus
Toimittaja  Riitta Stirkkinen

Palaan vielä tähän uutiseenne viime vuodelta:

http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/media/tiedotteet/2014.php?we_objectID=170
Kinkku on joulupöydän kirkas kunkku

(Kysyimme viimeksi tutkimustuloksestanne, että 20% talouksista - periaattessa - haluaisi luomukinkun.)

Uutisenne mukaan myynnistä (2013/2014):

"Luomukinkkuja oli 1,5-2 prosenttia koko kilomäärästä."

Nyt tämä ei tunnu uskotttavalta, jos esim. S-ryhmä - joka on suuri, käytännössä suurin toimija alalla - kertoi, että sen myynnistä luomukinkkuja oli vain n. 1 prosentti v. 2014.

Mistä olette saaneet tämän 1,5-2 prosentin arvion? Mainitsette yleislähteinänne uuutisessanne seuraavat:

"Tilastolähteet: Analyse2:n ja Suomen Elintarviketeollisuuden Tietopalvelu ETU Oy:n elintarvikemarkkinoiden seurantapalvelu SELMA, tullitilastot ja Pro Luomu ry."

Pro Luomulta tuo arvio ei ole voinut tulla, koska juuri kysyimme asiaa sen puheenjohtajalta Ilkka Alarotulta, ja hän oli tietoinen vain S-ryhmän luomukinkkujen myyntituloksesta.

S-ryhmän myyntitulos oli 30 000 kiloa. Yksi prosentti edellyttäisi noin 70 000 kiloa. Puolitoista prosenttia noin 105 000 kiloa. Kaksi prosenttia 140 000 kiloa.

Missä siis nämä puuttuvat määrät olisi myyty? Miistä olette saaneet tuon arvion? Mikä noista mainitsemistanne muista lähteistä se oli?

Otamme yhteyttä tämän asian tarkistamiseksi siksi, että monet muut uutiset käyttävät teitä nyt lähteenään, kertoen nuo edellä mainitut väitteet (myös sen, että viidennes kuluttajista haluaisi kuulemma luomukinkun).

Luomutuotteiden kauppaamisessa - ehkä toki muuussakin kaupassa - on pitkään ollut myynnin edistämisen keinona väittää, että se koko ajan rajusti kasvaa. Yli 15 vuoden ajan on luomukinkut "viety käsistä", sen mainoslauseissa.

Mutta onko se siis totta?

Kunnioittavasti [jne.]