Olikin odotettavissa, että tämä reaktio ja tältä taholta Lindemanille tulisi:
Luomutuotannon eduista on tutkimustietoaAinakaan tämä ei kyllä ole pätevä vastaväite:
Luomua ei voida yhdistää kirjoituksessa esitettyihin uskomuksiin. Luomusertifiointi perustuu EU-asetukseen, jolla säädetään luomutuotannon kriteereistä ja tavanomaista maataloutta tarkemmasta valvonnasta.
Sillä aivan hyvin asetus voi perustua (enemmistön omaksumiin) uskomuksiin. Kun vuosisadan alussa vielä keskusteltiin nk. EU:n "perustuslaista", sen ensi versiossa oli viittaus kristinuskoon!
Eikä tuo valvonta ole oikeastaan tarkempaa kuin tavanomaisessa, koska se, mitä siinä valvotaan, on luomusääntöjen noudattaminen. Eivät mitkään muut asiat (terveellisyys, turvallisuus ym.).
Tässä voisi olla jotain ...
Luomutuotanto pohjaa luonnon prosessien ymmärtämiseen. *) Viljelijöiden tiedon tarve, julkiset tuet ja tuotteiden laatuvaatimukset edellyttävät luomun tutkimusta. Luomun vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen, ravinnekiertoon ja tuotantoeläinten hyvinvointiin on olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat etuja tavanomaiseen maatalouteen verrattuna.
... paitsi, että "nettona" on niin, että enemmän on tutkimuksia ja tutkimusyhteenvetoja, jotka eivät noita etuja osoita. (Tästä on saitillamme useassakin keskustelussa, vaikka
täällä.)
Tämä on irrelevanttia:
Ammattimainen luomutuotanto edellyttää viljelijöiltä korkeaa agroekologista osaamista. Luomuopetus ja neuvonta nojaavat puolestaan tieteelliseen kriittiseen lähestymistapaan ja tutkimukseen. Luomun tutkimusinnovaatioita on omaksuttu myös tavanomaiseen viljelyyn esimerkiksi noudattamalla integroidun kasvinsuojelun periaatteita ja parantamalla ravinteiden kiertoa.
Viljelijöiden mahdollinen taitavuus
ei ole mikään perustelu itse asialle. Kuten ei myöskään se ole tässä merkityksellistä, mitä innovaatioita
tavanomaiseen viljelyyn mahdollisesti kehitetty (sikäli mikäli sitä on
koskaan edes tapahtunut!).
Mutta tuossa ja edellä ko. tutkijat oikeastaan puolustelevatkin omien virkojensa olemassaoloa.
Ja tässä oikeastaan todetaan vain sama minkä Lindeman totesi:
Kuluttajat valitsevat luomua maun, laadun, terveellisyyden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Tieteellistä tietoa luomusta on olemassa, ja sitä tarvitaan kuluttajien ja viljelijöiden valintojen tueksi.
Eli näin kuluttajat
luulevat tekevänsä. Ja saavat kyllä valinnoilleen tukea tästä
"tunnustuksellisesta tutkimuksesta".________
*) alunperin luomuaate kyllä perustui luonnon prosessien ymmärtämättömyyteen, nk.
vitalismiin. Jonka sukuiselle filosofialle biodynaaminen viljely yhä perustuu. Kun keinolanoitteissa ei ole "elämän voimia", niistä ei pitanyt/voinut olla maataloudessa mitään apua! Eikä luomusääntöjä nykypäivänäkään luonnontieteelliseltä pohjalta valita tai muodosteta vaan poliittisesti. Ja/tai taloudellisesti: luomusäännöillä on kummallinen ominaisuus tarvittaessa "taipua", kun on kyse taloudellisista eduista.
(Vitalismin jälkikaikuja on, että luomuväki yhä - turhaan - odottaa, että luomusadot paranisivat ajan myötä ja myös, että tehoviljely ennemmin tai myöhemmin olisi "tullut tiensä päähän" eli sadot eivät siinä enää kasva tai jopa romahtavat!)