Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Onko luomu ”puhtaampaa”?

Kun ilmestyi jo mainittu tutkimus, jonka mukaan luomuruoka ei ole terveellisempää, ravitsevampaa tai turvallisempaa kuin tavanomainen ruoka, monet tahot halusivat kuitenkin tuoda esille, että luomuruoka jotenkin olisi ”puhtaampaa”. Tyypillinen esimerkki on vaikka Helsingin Sanomien netissä julkaisema uutinen asiasta:

Luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa

(On muuten ihmetelty, miksi HS tyytyi tähän nettiuutiseen? Miksei paperilehdessä ollut mitään?)

Ja näin HS sitten uskoi:

”Terveyteen suurempi vaikutus saattaa olla torjunta-aineilla, joiden jäämiä oli selvästi enemmän tavallisissa ruoissa kuin luomumenetelmin kasvatetuissa.”

Nyt kuitenkin Bruce Ames tutkijatovereineen selvitti jo vuosikymmeniä sitten, että kasveissa itsessään on luonnollisia torjunta-aineita, ja niitä on valtavasti enemmän kuin keskimäärin näitä ihmisperäisiä: niitä on syömässämme ruoassa 5000 - 10 000 -kertainen määrä synteettisten aineiden jäämiin verrattuna! Ja näiden luonnollisten torjunta-aineiden on havaittu (suurina määrinä) aiheuttavan syöpää ja mutaatioita koe-eläimissä aivan yhtä todennäköisesti kuin keinotekoistenkin torjunta-aineiden. Eikä niitä oikeastaan voi välttää.

(Hyvää suomenkielistä linkkiä ko. tutkimuksen tietoihin ei valitettavasti - vielä - ole antaa eli on pakko antaa linkki alkuperäiseen artikkeliin, joka sitten valitetttavasti on tietysti englanniksi)

No, eikö sitten kuitenkin kannata välttää näitä keinotekoisia torjunta-aineita?

No jaa, verrataanpa asiaa tähän. Nyt julkisuudessa on tehty ehdotus (linkki), että Linnan juhlat itsenäisyyspäivänä olisivat alkoholittomia. Jospa - ajatuskokeena - tyytyisimme vähempään ja vain vähentäisimme alkoholipitoisuutta Linnan kuuluisassa boolissa, siihen tapaan kuin luomulla tavoitelllaan tätä "puhtautta"?

Linnan boolia valmistetaan tiettävästi kerralla 600 litraa, ja sen alkoholiprosentti on miedon viinin luokkaa, eli 11 prosenttia. Siitä voimme laskea, että koko annos sisältää absoluuttista alkoholia 66 litraa. Nyt vähennämme siitä saman verran, mitä nuo keinotekoiset torjunta-aineet ovat koko ”altistuksesta”, eli jaamme tuon 66 litraa luvulla 5000. Tulos on 1,32 senttilitraa. Jos jaamme 10 000:lla, tulos on 0,81 cl. Eli se noin ”fingerporillinen”.

Jos ensi itsenäisyyspäivänä sitten tarjotaan boolia, josta on tuon "fingerporillisen" verran vähennetty alkoholia, niin kyllä tietysti voidaan sanoa, että se on nyt ”laimeampaa” ja vähemmän alkoholipitoista, eli siis raittiimpi vaihtoehto, eikä siinä siis aivan kirjaimellisesti ottaen valehdella, mutta jos näin tässä tapauksessa tosissaan yritettäisiin kansalle kertoa, niin pihalle kyllä kertojat naurettaisiin.

Tuosta boolista tulee pikku huppeliin, noin laimennettunakin. Jos useamman lasillisen ottaa, isompaan huppeliin. *)

Mutta näistä luonnollisista torjunta-aineista ruoassa ei tule miksikään. niistä ei ole käytännössä lainkaan haittaa (jos ei kyllä mitään iloakaan), koska niitä ruoassamme on yhteensäkin niin äärimmäisen pieniä määriä. Niin paljon ei jaksa syödä, että ko. aineista voisi jotain haittaa olla. Voiko siis - naama peruslukemilla - luomuruoasta, jossa on siis noin prosentin sadasosan verran vähemmän näitä aineita - puhua ”puhtaampana”?

Kyllä voi. Paitsi peilin edessä harjoittelemalla, niin myös olemalla tietämättä noista Amesin tuloksista, ja myös silloin, kun ansaitsee elantonsa sillä, ettei tiedä tai ole tietävinään, ja sillä, etteivät varsinkaan ostajat niistä tiedä.

****

*) Tätä ei tietysti toivo, mutta kaikenlaista voi juhlissa joskus sattua. Olettakaamme, että kahdelle rouvalle sattuu ikävä vahinko ja sanokaamme vaikka lasillinen tätä boolia kaatuu heidän juuri hankituille mekoilleen. Jos toisen mekolle kaatuu tippa vähemmän, katsooko tämä rouva, että hänen mekkonsa jäi puhtaaksi (tai ainakin: puhtaammaksi)?

***

Tässä tuli näin oikein hyvissä ajoin annettua taustatietoa sekä odotetttvissa olevalle ns. luomuviikolle lokakuuussa, että myös Linnan juhlille. Joissa juhlissa on pitkään tarjotttu luomuruokaa - jota asiaa olemme täällä perustellusti paheksuneet, ja valitettavasti taidamme joutua jatkamaan paheksumistamme, tänäkin vuonna.

Linnan booliin emme ota kantaa. Käytimme sitä tässä vain esimerkkinä.

Mikael Jungner ehdottaa alkoholittomia Linnan juhlia

Heikki Jokipii, 11. 09. 2012.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry