Author Topic: Luomun kasvihuonekaasupäästöt  (Read 2780 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Luomun kasvihuonekaasupäästöt
« on: 05.10.15 - klo:20:22 »
Artikkeli:
Does certified organic farming reduce greenhouse gas emissions from agricultural production?
Agriculture and Human Values
Journal of the Agriculture, Food, and
Human Values Society
ISSN 0889-048X
Agric Hum Values
DOI 10.1007/s10460-014-9543-1

http://texasgrassfedbeef.com/sites/default/files/pdf/does_certified_organic_farming_reduce_greenhouse_gas_emissions.pdf

Artikkelin mukaan luomuviljely lisää kasvihuonekaasupäästöjä myös hehtaaria kohden laskettuna:
Quote
These findings suggest that rises in certified organic
farming is increasing both the total amount of greenhouse
gas emitted from agricultural production and the intensity
of greenhouse gases emitted per acre of agricultural land.

My findings support
these claims by demonstrating that a one-unit rise in
organic land relative to total agricultural land is correlated
with an increase in the total amount of greenhouse gas
emitted from agricultural production. Additionally, my
results align with Williams’ (2006) finding that some
organic crops (i.e., tomatoes) produce more greenhouse
gases than their conventional counterparts when produced
on a similar scale, as well as his conclusion that reductions
in energy consumption through utilizing organic management
practices are often offset by the heightened demand
for crop maintenance.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26724
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun kasvihuonekaasupäästöt
« Reply #1 on: 07.10.15 - klo:13:30 »
Nyt tuo tarkastelu näyttää vähän vaikeasti ymmärrettävältä, täytyy myöntää. Itse yhteenveto ei sitä ole, mutta sitten on, kun tuon itse tutkimuksen avaa.

Tilastollisesta tarkastelusta on kyse, niin ymmärrän. Osaatko sinä, Jarrumies, sen perusidean kansantajuisesti selittää?

Onko se siinä - joka tuossa yhteenvedossakin tulee tavallaan esille - että hyvin pienimuotoinen luomuviljely tässä kasvihuonekaasujen välttämisessä vielä saattaa "purra", mutta jos tuotantoa nostetaan vähänkin tavanomaisen tasolle, niin eipä enää purekaan?
« Last Edit: 07.10.15 - klo:13:37 by Heikki Jokipii »