• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Vs: Antiluomu.org osallistuu Suomen Luonto -lehden "Vuoden turhake"-kilpailuun

Started by Heikki Jokipii, 16.11.11 - klo:05:15

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii


Ei olisi v. 2002 uskonut, kun kirjoitimme tuon ehdotuksemme Vuoden turhakkeeksi Suomen Luonto â€"lehden kilpailuun …

Quote from: Heikki Jokipii on 06.11.07 - klo:15:41
Suomen Luonto-lehti
Alice Karlsson

Ehdotuksemme vuoden 2002 turhakkeeksi ovat luomunautintoaineet:

- luomukahvi ja luomutee
- luomuviini, luomuolut ja luomuviina (on sitä olemassa, ks. Junipergreen! )
- ja luomutupakka - sellaistakin on: ks. luomurööki ja se on maailmalla jo suosittua, varmaan tulossa pian Suomeenkin (etsi: "Öko-savuke") ks Hesarin artikkeli Saksan Öko-aatteesta
[...]

… että eräänä päivänä tämä lanseerattaisiin Suomeen:

Viinakin on nyt luomua

No, seuraava tänne lanseerattava luomutuote on varmaan jo (Pro Luomun) suunnitelmissa.

***

Perustelut vastahakoisuudellemme asiassa (ja keskustelu Suomen Luonto -lehden toimituksen kanssa) löytyvät tuolta edeltä.

Heikki Jokipii

 
Näyttää olevan niinkin, että luomutupakkakin on netissä yhä esillä! Sitähän ei enää saa (kuten muutakaan tupakkaa) varsinaisesti mainostaa, mutta nettikeskusteluissa ja blogeissa kyllä niin tehdään, ihan tuotemerkkienkin kanssa. Tässä yksi esimerkki tällaisesta blogista, ja lainaus (korostus alkuperäisessä):

Quote"Miksi ei Suomessa ole eettisempää ja terveellisempää tupakkaa? En väitä, että tupakka ylipäätään on terveellistä, mutta tupakka voi olla puhtaampaa vähentäen täten mm. keuhkosyöpää. Myöskään riippuvuus ei olisi niin paha, kuin mitä näissä suurfirmojen lisäainepommien polttamisesta aiheutuu. Niihinhän lisätään riippuvuutta aiheuttavia kemikaaleja."

Tähän vain yksikantaan. Eli ei ole luomutupakka:

- eettisempää
- terveellisempää
- puhtaampaa
- ei vähennä keuhkosyöpää
- eikä vähene riippuvuus, se on kyllä nikotiini, joka sen riippuvuuden luo

Luomutupakan piilomainostaminen tuolla lainauksen tavalla on muuten hyvin verrattavissa siihen, miten aikanaan nk. kevytsavukkeita mainostettiin. Josta asiasta nyt ankarasti syytetään samaisia suurrfirmoja, ja tuomitaan harhaanjohtavan tiedon levittämisestä!

Heikki Jokipii


YLE kertoo iloisesti, että nyt on tehty tällainen läpimurto:

Luomuvodka avasi tien Amerikan raitille

Karkea laskelmani asiasta. Alkoholi on alla aina 100% alkoholia.

100 kilosta viljaa saadaan teoriassa n. 70 litraa alkoholia

http://prosessitekniikka.kpedu.fi/doc-html/alkoholi.html

Jos hehtaarituotto on 2000 kiloa (luomu) = 20 * 70 = 1400 litraa alkoholia

Jos hehtaarituotto on 4000 kiloa (tavanomainen) = 40 * 70 = 2800 litraa alkoholia

Litra 100% viinaa vie siten jo joko 7 neliötä (luomu) tai 3,5 neliötä viljelysalaa.

Jokaiselta luomuviinan litralta käytämme viljelyspinta-alaa siis muutaman neliön, turhaan.

Suomalaisten keskimääräinen alkoholinkulutus henkeä kohti on n. 10 litraa vuodessa (absoluuttista). Jos se juotaisiin luomuviinana, merkitsisi se,  että yhteensä n. 35 neliötä käytettäisiin turhaan lisämaata, vain tähän tarkoitukseen, vain viinan luomustatuksen takia.

Jos koko maailma joisi alkoholia yhtä paljon kuin suomalaiset, ja luomuviinana, tarvittaisiin ylimääräistä lisämaata Suomen satotasolla noin 24 500 000 hehtaaria, eli noin 10 kertaa Suomen viljelysmaa. Keski-Euroopan satotasolla ehkä puolet siitä, eli noin 5 kertaa Suomen viljelysmaa. Vain tähän tarkoitukseen. Että se viina olisi luomua.


PS. 23.12.2011: Aivan vastaavan laskelman voisi tehdä luomuoluestakin, jota Vihreä Lanka naiivin innokkaasti mainostaa.

Tässä tunnetussa kuvassa lähetetään poika hakemaan luomuolutta joulupöytään … sanon minä. Sarjan seuraavassa kuvassa leipä loppuu ..  :(


Heikki Jokipii

Maailmaa on aina ollut kiva parantaa hieman hiprakassa, ja nyt sitten YLEkin meitä siihen kehottaa:

Maailma muuttuu viinipisara kerrallaan

Juttu jakautuu vähän kahtia, se ei piilomainosta pelkästään luomuviinejä, vaan nämä lähituotteet ovat toinen silmämäärä.

Tämä on nätti (lihav. HJ):

QuoteItse suosin mieluummin lähituotantoa varsinkin kuin tiedän, että tuotantokin on puhdasta, huomauttaa viinitilallinen Maria Tigerstedt.

Tässä hän on osin oikeassakin ...

Quote- Perinteinen viljelymme voi olla puhtaampaa kuin eurooppalainen luomuviljely. Pelkästään puhdas luontomme takaa erittäin ekologisen viinintuotannon, Tigerstedt kertoo.

... mutta jutun henkeen ei varmaan sovi kertoa tällaista syytä:

Luomumyrkyt EU:n erityisessä suojelussa

Eikä tietystikään puhua luomutuotannon vaatimasta suuremmasta pinta-alasta.

Ja kun keksisi tavan haastaa nämä luomumaun maistajat julkiseen, tieteelliseen sokkotestiin ...

Heikki Jokipii

Vhreä Lanka päätyi tässä luomuviinojen testissään hyvin odotettavissa olevaan tulokseen:

QuoteLuomu ei erottunut luomuksi eikä muutenkaan edukseen.

Mutta se, mikä tuossa artikkelisssa ihmetyttää, niin siinä ollaan ihan tosissaan ja vakavissaan. Edes pieni hymyilykään ei tekstistä välity - saati sellainen "räkäinen nauru", jonka asia tosiasiassa ansaitsisi!

Heikki Jokipii


Täällä …

KUOPIO WINE FESTIVAL GOES LUOMU 28.6.â€"6.7.2013

… jokainen osallistuja voi olla varma, että viljelysmaata myrkytetään hänen takiaan. Sillä tämän viattomalta kuulostavan lauseen takana …

Quote"Kasvustoa voidaan myös suojella luonnosta peräisin olevilla torjunta-aineilla, jotka on listattu luomuasetukseen."

... on tämä edellä mainittu ruma todellisuus:

Luomumyrkyt EU:n erityisessä suojelussa

Pitäisikö lähettää heti (vai lähempänä tilaisuutta) asiasta juttu myös Savon Sanomiin? Ehkä siinä vaiheessa kun lehteen tulee tilaisuuden puffi? Miten arvioivat asian Savossa päin asuvat jäsenemme?  ;)

Matti Pekkarinen

Kyseessä lienee "pieni tapahtuma". En  ole ainakaan siitä muistaakseni aiemmin kuullut (vaikka tuossa sanottiin, että on jo 17. vuosikerta).
Paljon tunnetumpi on Kuopio tanssii ja soi (savoksi: Kuopio viäntelehtii ja iäntelehtii).

Mutta olisi kohteliasta noteerata se nyt. Varsinkin jos ko. tapahtuma saa näkyvyyttä enemmälti. Ei tuhlata ruutia kovin pieniin variksiin.
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii


Kyllä tämä nyt näyttää sellainen tapaus olevan, että sen huomioi Kuopion kaupunkikin:

Kuopion viinijuhlien kesän 2013 teemana luomu

Pääjärjestäjänä näyttää olevan S-ryhmän kauppa. Näkyykö tässä teemavalinnassa Ilkka Alarotun vaikutus ...

Heikki Jokipii

Pro Luomu repii nyt ilonsa tästä ...

Luomuoluiden suosio kasvaa

... ollenkaan ymmärtämättä, miten naurettavasta asiasta on kyse! (Ks. yllä.)

Maun tavallaan myönnetään olevan "mielikuvaa", mutta tässä jo käytännössä tehdään terveellisyysväite, mutta sen verran ovelasti, ettei siihen ihan pääse kiinni (lihav. HJ):

Quote"â€" Luomuvaihtoehdosta ovat kiinnostuneet etenkin urbaanit nuoret aikuiset, jotka pitävät myös ruoanlaitosta ja huolehtivat terveydestään, hän arvioi."

Mielenkiintoista olisi tietää, mitä tämä merkitsee:

Quote"Luomuohran jyväkoko on pienempi, joten myös uutesaanto on vähäisempi, Sulkama selvittää."

Vaikuttaako tämä niin, että luomuolut on vieläkin tehottomampaa, so. vaatii vielä enemmän viljelypinta-alaa tavanomaiseen verrattuna, kuin mitä luomuohran sadoista voisi päätellä? Vai onko tämä efekti jo kilomäärissä "sisällä", laskettuna.

Heikki Jokipii

Helsingin Yliopistossa oli laskettu, paljonko elintarvikkeiden tuonnin kautta käytämme toisten maiden luontoa, hehtaareina. Tähän tutkimukseen täytyy muutoinkin palata, mutta poimitaanpa sieltä esiin yksi asia, kahvi.

Quote"Tuontitilastoja kasvattavat elintarvikkeet, joiden raaka-aineita ei vielä voi viljellä Suomessa kuten kahvi, tee ja viini.

â€" Huonoina satovuosina tuotiin paljon viljaa, samoin esimerkiksi kahvinjuontikulttuuri näkyi tilastoissa vahvasti. Suomalaisten kulutusta varten on ollut koko ajan käytössä 70 000â€"90 000 hehtaaria kahviviljelyksiä, kertoo tutkija Vilma Sandström."

Jos käyttäisimme pelkkää luomukahvia, käytetyt hehtaarit olisivat määrältään karkeasti kaksinkertaiset, "piilohehtaarit" mukaan lukien luultavasti vielä enemmän. Ja nämä hehtaarit ovat usein välittömästi pois juuri sademetsistä, epäsuorasti tietysti sen lisäksi.

Sama juttu koskee tietysti myös teetä, ja viiniäkin, mutta hehtaarit oli tuossa esitetty kahvin osalta.

Quote"Eri puolilla maailmaan otetaan käyttöön jatkuvasti uutta viljelysmaata väestönkasvun ja elintason nousun takia. Uudet pelllot raivataan usein metsistä ja alueilta, joissa on arvokasta metsäluontoa. Tämä ei voi jatkua loputtomiin, jossain vaiheessa on tultava toimeen jo raivatuilla pelloilla."

Ja erityisen typerää tietysti on - kuten jo vuonna 2002 toimme esille - jos tämä tapahtuu sen vuoksi, että ylellisyystuotteet, jossakin mielessä "kerskakulutustuotteet", vaaditaan tuotettavaksi vielä "kerskailevammin" eli luomuna. Traagista on, jos tämä luomuvaatimus tulee kuluttajalta, joka näin kuvittelee suojelevansa luontoa.

Jarrumies

Artikkeli löytyy täältä:

Changing impact of import and export on agricultural land use: Thecase of Finland 1961â€"2007
Vilma Sandström a, Laura Saikkua,b,∗, Riina Antikainen b, Laura Sokka c, Pekka Kauppi a

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167880914000899


Heikki Jokipii

Mitään edellä mainituista näkökulmista ei Vihreä Lanka tässä vappuartikkelissaan tuo esille:

www.vihrealanka.fi/teemat/luomu-kuplii

Vaikka minulla on vahva epäilys, että siellä ollaan kyllä näistä luomualkoholin vastaisista argumenteista ihan tietoisia. Varsinkin, kun ne olen siellä ihan itse tuonut esille!

Mutta perinne asiassa on liian vankka, luomuviinit täytyy tuoda esille myönteisessä valossa, lukijoiden *) odotuksiin on vastattava, vaikka toista itse tietäisikin. (Vai mitä, Lasse Leipola?)

________

*) minuakin uskollisempien ... :)

Heikki Jokipii

Luomutupakkaa ei Suomessa juuri (piilo)mainosteta, mutta hiukan kuitenkin, tämän löysin.

Luomuolut on taas tavantakaa esillä. Vaikka senkään osuus ei kaikesta oluen kulutuksesta ole suuri, niin olisi kyllä kiva tietää tarkemmin, kuinka suuri se on. Ja senjälkeen laskea, paljonko luomun osuus varsinaisesta elintarvikemyynnistä on. Vaikka oluessakin on kaloreita.

Jos Pro Luomu kertoo, että luomuoluen myynti oli kasvanut yli kolmanneksella, samaan aikaan kun muun luomumyynnin kasvu oli jo taittumassa, oluen merkitys luomulle on kasvanut. Miten lienee tilanne nyt? Joka tapauksessa luomualkoholin kulutuksen kasvua ei voi pitää edes ko. aatteen kannalta kovin kunniallisena kehityssuuntana - kun itse Rudolf Steinerkin oli absolutisti!

Vaikka en itse varsinaisesti raittiusaatteen miehiä olekaan, niin tässä tilastoinnissa voisi ko. liikkeen vaatimusten mukaisesti erottaa alkoholijuomat elintarvikkeista. Mitä nyt ei EU:n myötä tehdä: suurin piirtein Ranskan vaatimuksesta viinikin on nyt ruokaa ...

Hiukan tästä aiheesta sivuun: päivittäistavarakaupassa, erityisesti elintarvikkeissa (joihin olutkin tilastomielessä kuuluu), oli tapahtunut pieni notkahdus kesäkuussa. Luomun tilanteesta ei nyt samassa yhteydessä kerrottu.

Heikki Jokipii


Tämä blogisti nyt väitti näin:

Vaihda luomukahviin ja hellit terveyttäsi

Sinne on nyt lähetetty vastaväite:

Quote"Kun vaihdat luomukahviin, et joudu kärsimään kemiallisten aineiden sivuvaikutuksista."

Onko ensimmäistäkään tutkimusta, jossa olisi tällainen ero, luomukahvin hyöty osoitettu?

Tai luomuviinin, tai oluen - tai tupakan?

Olemme ottaneet tämän asian esille yhdistyksemme palstalla jo yli 10 vuotta sitten, eikä meidän tietoommme ole tuollaista tutkimusta tullut:

http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=610.0

Heikki Jokipii

Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

Heikki Jokipii

Ei, katsoin aamun lehdestä, aprillipäivä ei ole nyt. Ilkka:

Altialta pian luomuetanolia, luomu-Kossukaan ei poissuljettu

Vaativaisimmat tietysti odottavat tästä luomu-Kossusta vielä alkoholitonta versiota.

Kilohints on tietysti helppo laskea.Se on 65

Ja helppo on nämäkin løytäö: