YLE kertoo iloisesti, että nyt on tehty tällainen läpimurto:
Luomuvodka avasi tien Amerikan raitille Karkea laskelmani asiasta. Alkoholi on alla aina 100% alkoholia.
100 kilosta viljaa saadaan teoriassa n. 70 litraa alkoholia
http://prosessitekniikka.kpedu.fi/doc-html/alkoholi.html Jos hehtaarituotto on 2000 kiloa (luomu) = 20 * 70 = 1400 litraa alkoholia
Jos hehtaarituotto on 4000 kiloa (tavanomainen) = 40 * 70 = 2800 litraa alkoholia
Litra 100% viinaa vie siten jo joko 7 neliötä (luomu) tai 3,5 neliötä viljelysalaa.
Jokaiselta luomuviinan litralta käytämme viljelyspinta-alaa siis muutaman neliön, turhaan.
Suomalaisten keskimääräinen alkoholinkulutus henkeä kohti on n. 10 litraa vuodessa (absoluuttista). Jos se juotaisiin luomuviinana, merkitsisi se, että yhteensä n. 35 neliötä käytettäisiin turhaan lisämaata, vain tähän tarkoitukseen,
vain viinan luomustatuksen takia.
Jos koko maailma joisi alkoholia yhtä paljon kuin suomalaiset, ja luomuviinana, tarvittaisiin ylimääräistä lisämaata Suomen satotasolla noin 24 500 000 hehtaaria, eli noin 10 kertaa Suomen viljelysmaa. Keski-Euroopan satotasolla ehkä puolet siitä, eli noin 5 kertaa Suomen viljelysmaa.
Vain tähän tarkoitukseen. Että se
viina olisi luomua. PS. 23.12.2011: Aivan vastaavan laskelman voisi tehdä luomuoluestakin, jota Vihreä Lanka naiivin innokkaasti
mainostaa. Tässä tunnetussa kuvassa lähetetään poika
hakemaan luomuolutta joulupöytään … sanon minä. Sarjan seuraavassa kuvassa leipä loppuu ..