Pirjo Siiskonen ja Raija Tahvonen sitten vastaavat tänään Hesarissa Jukka Ruukin ja Bruce Amesin kritiikkiin ...
Luomuruoka on hyväksi terveydelle... unohtamalla sen olennainen sisältö, ja yksinkertaisesti vain toistamalla luomun puolesta esitetyt tavanomaiset argumentit.
,
Kovasti he väittävät, että kasvien omat torjunta-aineet tunnetaan hyvin, ja poimivat sitten rusinoita pullasta kertomalla esimerkkejä hyödyllisistä aineista, joita luomuruoasta löytyy enemmän. Mutta sitten taas synteettisten torjunta-aineiden vaikutuksista tiedämme kuulemma äärimmäisen vähän.
Tuohan ei pidä paikkaansa: vaikka tiedämme luonnollisten aineiden vaikutuksista paljon, niitä on kuitenkin niin mielettömän useita, että vain murto-osa on voitu kunnolla tutkia. Niihin verrattuna synteettisiä torjuntaa aineita on paljon vähemmän, ja ne on takuulla tutkittu suhteessa paremmin. Jo sen vuoksi, että useimmissa maissa torjunta-aineen käyttö edellyttää viranomaisen lupaa, joka taas tulee vasta (ainakin jonkinlaisen) turvallisuustutkimuksen jälkeen.
Ja Amesin tuloshan oli juuri se - josta rouvat professorit haluavat olla tietämättömiä - että sitä mukaa kun aineita on saatu tutkituksi, luonnollisista torjunta-aineista on löytynyt haitallisia aineita ihan samassa suhteessa kuin synteettisistäkin. Kun niiden määrällinen suhde taas on sitten ruoassamme on se mikä on, niin ...
Häikäilemättömästi Luomuinstituutissa työskentelevät kirjoittajat sitten väittävät, että "glyfosaatin yhteys syöpään on vastikään osoitettu tieteellisesti". Kun he olivat juuri puhuneet torjunta-ainejäämistä, vähintään tulee vaikutelma, että glyfosaatin jäämät olisivat tällainen riski. Kuitenkin ko. tutkimus, joka käytännössä ainoana oli tuollaisen yhteyden löytänyt, oli löytänyt sen viljelijöiden parista, jotka olivat tehneet glyfosaattiruiskutuksia vähintään kaksi kertaa päivässä. Ruoassa olevien jäämien vaikutuksissa ei "vastikään" eikä koskaan tuollaista yhteyttä ole löytynyt.
Yhtä häikäilemättömästi kirjoittajat sitten lopuksi väittävät, että luomuviljelyä puoltavat myös "ympäristösyyt ja kansantaloudelliset tekijät". Eivät takuulla puolla, kuten täälläkin on monessa yhteydessä tullut esille.. Mutta vaikka kuinka "paksun" väitteenhän saa usein toistamalla lopulta lukijoille niin tutuksi, ettei se enää saa kulmakarvoja kohoamaan ... ja lopulta näyttää tuttuudessaan jopa todelta.