Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 140563 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16741
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #450 on: 09.06.21 - klo:18:06 »
Tämä on jo vähän vanha, mutta ansaitsee paikkansa tässä triidissä:

Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"

Quote
Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä
[..]
Aluksi luomuna ja lähituotteina ostetaan esimerkiksi puurohiutaleet, leseet ja sämpyläjauhot, joiden ostomäärät ovat vuositasolla verrattain pienet.

Samidu on tuolla Savossa päin, mutta samoin se on täällä Helsingissäkin. Täälläkin jotkut yrittävät olla niin, niin "valveutuneita". Sillä tavalla kuin heille se on opetettu.

***

Tänä vuonna tuosta viheliäisen iskulauseen toisesta puolesta ei näytä tulleen isoa kysymystä esim. kuntavaaleissa. Tästä asiasta MT toki muistaa muistuttaa:

Lisää kotimaista ruokaa kuntien keittiöihin, vaativat MTK ja ruokateollisuuden työntekijät – "Kuntapäättäjät eivät voi ohittaa äänestäjien selvää tahtoa"

Quote
Kotimaisella ruualla julkisissa keittiöissä on kuntalaisten vahva tuki.
« Last Edit: 10.06.21 - klo:13:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16741
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #451 on: 11.06.21 - klo:04:31 »
Näin saatiin luomukysymys kuitenkin vähän mukaan kuntavaaleihin. YLE:

Entä sitten ilmasto? Ei saa syyllistää sanoo Saarikko, Halla-aho puhuu luomu- ja kasviruoan puolesta – Katso nyt suorana suuri vaalikeskustelu


Quote
Halla-ahon mukaan kuntien pitäisi painottaa lähellä tuotettuja palveluita ja tuotteita. Se on ilmastoteko.

– Luomu- ja kasviruokaa, Ohisalo heittää.

– Me emme lainkaan vastusta kasvis- ja luomuruokaa lähikunnista, Halla-aho sanoo.

Oikeastaan tuossa sananvaihdossa tulee hyvin esille poliitikkojen parissa noudatettu piilonormi: jos joku puhuu luomun puolesta, ei saa ainakaan vastustaa. Ja kaikkien puoluiden ohjelmissa ja linjauksissa se luomu sitten onkin. Vaikkeivät kaikki — tai ehkä jopa kukaan — sitä niin kauheasti tai erityisesti tavoittelekaan.

Käytännön vastustaminen (hillitseminen) jätetään sitten kunnissa alemman tason talousväelle. Vrt. vaikka juuri edellä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 16741
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #452 on: 17.06.21 - klo:05:22 »
Quote
Tiistai 15.6.2021 klo 13.00 –  16.00
MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ

Suomen kansallinen julkisten hankintojen strategian tavoitteena on nostaa luomun osuus 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Miksi luomu ei näy julkisissa ruokapalveluissa? Mikä on strategisten päätösten merkitys luomun käytön lisäämisessä? Webinaarissa keskustelijoita useista eri näkökulmista.

Yks näkökulma sieltä kyllä tyystin puuttuu: miksi hitossa tuota yritetään?

Tuo webinaari on nyt pidetty ja aineisto löytyy täältä:

https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/webinaari-miten-tuplata-luomu-julkisissa-ruokapalveluissa-

Hissukseen täällä kommentoitavaksi. Tämä osuus lienee täällä jo pitkälle komentoitu:

Quote
Projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä antoi webinaarin osallistujille esimerkkejä luomun käyttöhintalaskelmista ja Päivi Kurkela Lööki, Oulun Tuotantokeittiö Oy:stä esitelmöi, miten lähiluomua voi tuoda ruokalistalle ja reseptiikkaan.

Viitaten jo vanhaan 2011 uutiseemme:

Kalliimpi onkin samanhintaista!
Luomukotitaloustieteen "voitto" taloustieteestä


Tuota reseptiikan muuttamisen ideaa on käsitelty — ja pilkattu — pitkin matkaa muutenkin tässä keskustelussa. Mutta tarkistetaan noistakin, ovatko he yhtään onnistuneet uusia perusteita asialle löytämään.
« Last Edit: 17.06.21 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »