Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 333167 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #930 on: 28.04.24 - klo:09:09 »
Luken tiedotteesta:

Yhä harvempi maatalous- ja puutarhayritys tuottaa ruokamme

Quote
Luonnonhoitopeltojen ja viherlannoitusnurmen osuus pitkäikäisistä nurmista on kasvanut, peruskesannon menettäessä suosiotaan. Suomen pelloista suuri osa on nurmentuotannossa, joka takaa maito- ja nautakarjatiloille tärkeää rehua.
(lihav. HJ)

Mennään itse tilastoihin.

Käytössä oleva maatalousmaa 2023

Löytyvästä taulukosta (1000 ha):

Quote
KESANTOALA YHTEENSÄ   225,4
Kesannot 13)   51,3
Luonnonhoitopellot 14)   150,1
Viherlannoitusnurmi   24,1

Siinä se nyt oli tuo viherlannoitusnurmi. Ja sitä oli enemmän kuin luomussa, jossa Ruokaviraston mukaan oli yhteensä noin 171 000 hehtaaria nurmea v. 2023.

Eli kysymyksemme on edelleen relevantti. Mikä on viherlannoitusnurmen status? Miksei sitä ole Ruokaviraston luomualatilastossa esitetty erikseen?
« Last Edit: 28.04.24 - klo:10:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #931 on: 13.05.24 - klo:07:20 »
Tämä osin korvaa VYR:n lopetun raportin:

Viljan sekä valkuais- ja öljykasvien käyttö teollisuudessa muuttujina Satovuosi, Käyttö, Tuotantotapa ja Laji

Luomulle on omat lokeronsa. Tosin ne ovat pääosin tyhjiä. Mutta vuosista 2022/23 on tietoja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #932 on: 15.05.24 - klo:05:31 »
Pro Luomu julkaisi vuoden 2023 koosteensa:

https://proluomu.fi/material/luomu-suomessa/luomu-suomessa-tilastot/

Tässä:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/2018/03/luomu-suomessa-2023.pdf

Meille ei siinä kyllä enää ole uutta tietoa. Mutta tuli ikävä yllätys.

***

Tässä käytetään tätä prosenttilukua:

Quote
Suomen peltoalasta 13,7 % luomutuotannossa

Vuonna 2023 Suomen luomuviljelty peltoala oli 311 498 hehtaaria, ja ala aski 8 % edellisvuoteen verrattuna. Luomuviljoja tuotettiin yhteensä 142 miljoonaa kiloa, ja sato jäi 21 % pienemmäksi kuin vuonna 2022. Yli puolet luomuviljasadosta oli edellisten vuosien tapaan kauraa. Koko Suomen viljasadosta luomua oli 5 %.,

Joka antaa hiukan vääristyneen kuvan. Siinä on siirtymävaiheen peltoala mukana.
« Last Edit: 15.05.24 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #933 on: 15.05.24 - klo:07:15 »
Pro Luomun koosteenkin mukaan oli näin:

Quote
Luomupuolukan määrää ei saatavilla vuoden 2023 osalta.

Jota edellä ihmettelimme. Toinen huomio tämän triidin näkökulmasta diassa "Puutarhatuotanto":

Quote
Vuonna 2023 avomaan luomuvihanneksia
viljeli 151 yritystä yhteensä 415 hehtaarilla.
Viljelyala laski noin 60 % vuoteen 2022
verrattuna.
• Pinta-alallisesti tärkein avomaavihannes oli
edellisvuoden tapaan tarhaherne (180 ha).

Ja sitten oli kerrottava, että luomutarhahernettä tuotettiin 81 000 kiloa. Noin 15 grammaa suomalaista kohti. Pyrkimättä tarkkuuteen: muutama herne, pieni kourallinen.
« Last Edit: 15.05.24 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #934 on: 16.05.24 - klo:12:15 »
Tuore arvio.

Pro Agria: Luomuviljelyala pienenemässä jopa 30 prosenttia

Quote
Luomun viljelyala on kevään viljelysuunnitelmien perusteella pienenemässä jopa 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Näin arvioi Pro Agria tuoreessa tiedotteessaan.

Viljelijä ei enää juurikaan saa luomusta lisähintaa. Luomuviljan ja muiden luomukasvien hinta on laskenut lähes samalle tasolle tavanomaisesti tuotetun sadon kanssa. Siksi luomutuotannon kannattavuus on heikentynyt.

Suurin syy hintojen laskuun on luomun kysynnän voimakas lasku.

Kysyntään vaikuttaa kuluttajien käyttäytyminen ruokakaupassa. Kun kuluttajahinnat ovat nousseet, valitaan usein halvempaa.

Jokuhan jo tietää kuinka siinä on käynyt. Onko hän jo laverrellut Pro Agrialle?
« Last Edit: 16.05.24 - klo:12:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #935 on: Today at 07:44 »
Tue Pro Agrian tieto on hyvin dramaattinen. Mutta samalla hyvin uskottava. On vaikea kuvitella mihin tarvittaisiin yli 10% peltoalasta, jos tyydyttää täytyy alle 2% kulutuksesta? Tai miten se 2% voisi ylläpitää noita hehtaarimääriä.

Muu media ei ole Pro Agrian tiedon julkistukseen reagoinut. Ruokavirastolta emme enää odota mitään.  8)

Mutta noin siis valui luomuväen lähes 10 vuoden ponnistelu luomukalan lisäämiseksi ... hiekkaan?
« Last Edit: Today at 10:39 by Heikki Jokipii »