Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 253770 times)

Perenna

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #15 on: 01.04.09 - klo:05:45 »
Vaikka olen luomun suhteen epäilevällä tai ainakin kysyvällä kannalla, olen vankasti luonnollisten ruoka-aineiden puolesta. Toisin sanoen olen aivan varma siitä, että teollisesti valmistetut synteettiset syötävät ovat kuolemaksi (ehheh, no tästä saa tietenkin murjaista sen kliseevitsin). Esimerkkinä teollisista syötävistä mainittakoon teollisuuden luoma kovetettu kasvirasva, jonka virallistahotkin ovat todenneet olevan tappavan haitallista ja joka on teollisuuden intresseistä huolimatta saatu kielletyksi Tanskassa ja New Yorkissa ravintolaruoissa ja Suomessakin voileipälevitteissä (sen sijaan SUomessa sitä saa runsaasti kaikista muista valmissyötävistä ja rasvakkeista).

Tämä ei kuitenkaan ole sama asia kuin luomu. Luonnollisia ruoka-aineita tuotetaan tehomaataloudessakin. Olisi kiinnostavaa tietää, kulkevatko luomuhörhöys ja teollisuuskeinoruoka käsi kädessä: kannattavatko luomuhörhöt rasvattomia kevyttuotteita eli kemianteollisuuden syötäviä vai luonnontuotteita.

Ruotsissa on käynnistetty kampanja luonnollisten ruokien saamiseksi kouluihin, tai ehkä oikeammin kemiallisten kevyttuotteiden koululapsille syöttämisen estämiseksi, en ole ihan varma kummasta on kyse eli miten pitkällä rasvattomien kemiantuotteiden suosittelu lapsille siellä on. Ainakin Ruotsin ravitsemusviranomaiset sanovat samaa kuin SUomenkin: kouluruoassa pitäisi suosia rasvattomia kemiantuotteita.
  Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #16 on: 09.04.09 - klo:04:50 »
Nyt valtioneuvostokin on antanut luomun pakkosyötölle siunauksensa, ja osin kyseenalaisin ja osin selkeästi väärin perustein. (Lihav. alla HJ)

Julkinen sektori edistämään kestäviä hankintoja

Quote
Kestävät hankinnat ulotetaan myös lautaselle. Julkisissa keittiöissä aiotaan tarjota entistä useammin luomua, sesonginmukaista ruokaa tai kasvisruokaa.

Kun perusteet ovat nämä …

Quote
Hallitus teki tänään asiasta periaatepäätöksen, jonka tavoitteena on vähentää julkisen sektorin ympäristökuormitusta ja ilmastovaikutuksia.

…. niin luomun suosimiselle se kyseenalainen perustelu oli se muutaman vuoden takainen suomalainen  tutkimus, jossa luomuviljan osalta saatiin hiuksen hienosti pienempi energiankulutus (ja siten kasvihuonepäästäjä vähemmän). Ko. tutkimus kuitenkin perustui laskelmissaan sellaisiin luomun tuottoihin hehtaarilta, jotka eivät sitä ennen ja sen jälkeen ole Suomessa toteutuneet (Matti Pekkarinen osannee kertoa tästä lisää).

Ja muistaakseni käytettyä maa-alaa ei vertailussa otettu lainkaan huomioon.

Luomulihan (ja sitä kautta maitotuotteiden) kohdalla sen sijaan jopa vihreät nyt ovat myöntämässä, että se tuottaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin tavanomainen.

Asiasta on selkeä raportti USA:sta, joka kyllä sopii muutoin Suomeen, paitsi että vähäpäästöisin ”hormoniliha” ei ole täällä sallittu:

Updated:New Beef Eco-Report

Eli luomulihan tuotanto aiheuttaa n. 30% ja myös luomumunien tuotanto n. 15% enemmän kasvihuonepäästöjä kuin tavanomainen tuotanto.

Vähintä, mitä valtioneuvosto vois tehdä, että antaisi nyt päätökselleen sellaiset soveltamisohjeet, että luomun lisääminen ei tarkoita sitten lihaa eikä maitoa eikä kananmunia!

***

Voiko tästä kieltäytyä?

Erilaisien tilaisuuksien ennakkoilmoittautumisten yhteydessä meiltä on usein kysytty, onko eritoisruokavalioita (laktoositonta, kasvisruokaa yms.).

Tämän jälkeen tulen systemaattisesti ilmoittamaan, että minulla on eettisistä syistä erikoisruokavalio: ehdottomasti ei luomua.!
« Last Edit: 09.04.09 - klo:05:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #17 on: 09.04.09 - klo:20:42 »
Erittäin mielenkiintoinen tässä yhteydessä on ko. päätöksen perusteluna esitetty, ja sen alle linkattu dokumentti.

Ensin pääsee tälle sivulle, jossa esitellään metodologiaakin, mutta rohkeasti suoraan tuloksiin:

Collection of statistical information on Green Public Procurement in the EU Report on data collection results
 
Ja siellä on luku "CO2 impact of Green Public Procurement" eli julkisten hankintojen hiilidioksidivaikutus. Katsokaamme sitten sieltä taulukkoa sivulta 55.

"Table 5.1: CO2 impact of GPP per functional unit. Negative numbers imply reductions in CO2 emissions."

Ruoan ja ravintolatoiminnan toimenpiteet, eli sen tarjotun lounaan - joka aiemmin raportissa oli aika selvästi määritelty luomulounaaksi - vaikutus hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen on (tutkituissa maissa) ollut

0%

Katsokaa itse. Se oli siis 0%.

Tämän pohjalta siis Suomen valtioneuvosto kehottaa suosimaan luomua julkisissa hankinnoissa ja laitosruokailussa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #18 on: 19.04.09 - klo:06:59 »
Nyt tähän "poikkeuslistaan", mitä luomutuotteita Valtioneuvoston ei sitten pidä suositellakaan (ks. edellä), on myös lisättävä luomutomaatti:

Tomaateista pahin ilmastorikollinen on suomalainen luomu

PS. Yllätyin artikkelista todella, olen melkein "klapil päähä lyäyty". Tämä on kriittisintä tekstiä, mitä Hesarissa on aikoihin artikkelina (pl. mielipidepalsta) kirjoitettu! Sellaisia tekstejä ne ovat vuosikausia luomuasiassa olleet, joita olemme esitelleet piilomainontakokoelmassamme.

Kriittisempikin artikkeli olisi voinut olla, se yrittää vähän väkisinkin jotain tasapuolisuutta, mutta erittäin hyvä näinkin.

PS,2. Jos "eettinen kuluttaminen" on noin vaikeaa tavalliselle kansalaiselle, on se tässä tapauksessa sitten sitä valtioneuvostollekin. Jos huomasitte, VN:n listassa ei mainita "lähiruokaa" - sen kieltävät EU:n sopimukset, sellainen olisi VN:n taholta nyt yllytystä protektionismiin. Mutta eipä taida VN kuitenkaan sellaistakaan suositusta antaa - vaikka sillä varmasti vähennettäisiin co2-päästöjä - että talvisin pitäisi ostaa tomaatit Espanjasta tai Hollannista, ei Suomesta.
« Last Edit: 19.04.09 - klo:07:39 by Heikki Jokipii »

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #19 on: 19.04.09 - klo:15:48 »
Nyt tähän "poikkeuslistaan", mitä luomutuotteita Valtioneuvoston ei sitten pidä suositellakaan (ks. edellä), on myös lisättävä luomutomaatti:

Tomaateista pahin ilmastorikollinen on suomalainen luomu

PS. Yllätyin artikkelista todella, olen melkein "klapil päähä lyäyty". Tämä on kriittisintä tekstiä, mitä Hesarissa on aikoihin artikkelina (pl. mielipidepalsta) kirjoitettu! Sellaisia tekstejä ne ovat vuosikausia luomuasiassa olleet, joita olemme esitelleet piilomainontakokoelmassamme.

Kriittisempikin artikkeli olisi voinut olla, se yrittää vähän väkisinkin jotain tasapuolisuutta, mutta erittäin hyvä näinkin.

PS,2. Jos "eettinen kuluttaminen" on noin vaikeaa tavalliselle kansalaiselle, on se tässä tapauksessa sitten sitä valtioneuvostollekin. Jos huomasitte, VN:n listassa ei mainita "lähiruokaa" - sen kieltävät EU:n sopimukset, sellainen olisi VN:n taholta nyt yllytystä protektionismiin. Mutta eipä taida VN kuitenkaan sellaistakaan suositusta antaa - vaikka sillä varmasti vähennettäisiin co2-päästöjä - että talvisin pitäisi ostaa tomaatit Espanjasta tai Hollannista, ei Suomesta.

Yllätyin myös tuosta HS:n artikkelista. Mutta eiköhän tulevana sunnuntaina kolmas pääkirjoitus vedä takaisin?

Luomulobby on nyt kyllä yleisemminkin ahtaalla: kululeikkausten aikana on vaikea perustella esimerkiksi kouluruoan kohdalle se, miksi luomuun tarvittavat lisäsentit pitäisi a) irrottaa jostakin muusta ja b) käyttää ei-mihinkään.

Tämä on isku luomuttajille. Aiemminhan he pyrkivät markkinoille juuri laitoskeittiöiden työnnöllä, josta ilosanoman piti levitä kuluttajille. Nyt on otettu käyttöön vetotaktiikka: kuluttajien pitäisi vaatia keittiöiltä luomua kakruilleen.

Ei onnistu. Temppuja silti yritetään, sellaisia kuten kouluruokavaalit: http://www.sre.fi/ruoka.fi/www/fi/ajankohtaista/uutiset.php?we_objectID=91&pid=10888

Luomu alkanee kuluttajien mielestä olla "ei vois vähempää kiinnostaa" -asia tai sillä on jo hienoisen negatiivinen mielikuva, jonka tuputtaminen ja varsinkin - sanon suoraan - valehtelu ja siitä kiinnijäänti ovat synnyttäneet. Luomuala on pettänyt ihmiset ja sitä ei anneta anteeksi. Tätä eivät nämä tyhjän hypettäjät osanneet laskea.

Heidän kalkyylinsä on tehty vääristä lähtökohdista: He arvioivat sinänsä oikein, että suuri yleisö ei kovinkaan paljoa tiedä eri tuotantomuodoistakaan ja vaivaudu ottamaan selvää paljon mistään, vaan antavat median viedä. Tuosta luomuttajat vetivät ilmeisesti vielä sen väärän johtopäätöksen, että ihmiset ovat myös tyhmiä, ja kolmantena, eivät pure nöyrän aasin tavoin takaisin.

On armoton virhe markkinoijalta pitää ihmisiä tyhminä. Sitä he eivät ole, heh, älykkysosamäärä on sata noin keskimäärin. Mutta vielä suurempi virhe on aliarvioinnin ja "typeryksille" puhumisen ja maanitelun myötä loukata kuluttajien ylpeyttä. Loukkaantuminen tapahtuu vain yhden laadukkaan artikkelin myötä, joka älyyn vedoten ja tietopohjaisesti osoittaa, että sinua on petetty. Mitään suurta mediarummutusta asiallisen tiedon levitys ei tarvitse taakseen vaikka toki hyötyisi siitä. Tällaiset palstat riittävät. Vahvuutena on se, että vaihtoehtoinen tieto ja sen lähteet ovat esillä, viestijä tunnustaa krittisen asenteensa, eikä koskaan alennu valehteluun muutoinkaan.

Ai niin, miksi luomua pitää mielestäni vastustaa? Eikös kyse ole kumminkin vain harmittomasta kukkaislasten kuriositeetista siellä jossain kaukana maalla? Ei ole: luomuttaminen on GMO-vastaisen liikkeen ja sitä kautta koko tieteenvastaisen liikkeen vahtoehtoinen mutta kerrassaan tehoton lääke kaikkeen. Patenttilääke, johon nojataan kun halutaan muista syistä vastustaa mm.

a) ruoantuotannon lisäämistä tehokkain keinoin
b) eläinten lääkintää, ruokintaa ja hoitoa tehokkaimmin menetelmin, siis koululääketieteen keinoin. Vaihtoehtona lääkinässä on homeopatia.

Pidän siis luomua enemmän oireena kuin sairautena itsenään. Toisaalta, kyllä luomuttamalla voidaan levittää itse tautiakin: ei-tietopohjaista asennetta ja herkkyyttä uskomuksille. Lisäksi luomuttaminen on tuonut uuden ilmiön esimerkiksi aiemmin niin hyvän kasvinjalostusta ja viljelyä koskevan tutkimuksen pariin: tuloksista tehtäviin johtopäätöksiin vaikuttaa lähes enemmän se, mitä tuloksia luomuttaja-tutkija haluaa kuin mitä tuloksia saa.

Ja kun tuohon lisätään hyödyllisten luomu-idioottien avuliaat ylitulkinnat, on tilanne perin omituinen: jo vähäisin perustein tuloksista saatu "on viitteitä" muuttuu avuliaasti "on todistetusti"-muotoon. Ja sitten sama tulos kiertää sivustolta toiselle ja yhtä ja samaa tutkimusta pähkäillään viidessä eri artikkelissa ja kuudes tekee niistä juttuunsa viisi lähdeviitettä ja mainitsee että "asia X on todettu useissa tutkimuksissa". Ja pohjalla saattaa olla vain jossain brittiläisessa luomukeskuksessa tehdyn huonosti järjestetyn viljelykokeen alustavista ja vasta vuoden kuluttua valmistuvista tuloksista tehdyn väliraportin asenteellinen ensitiedote. (Näin on muuten käynyt ihan oikeasti.) Itse tutkimuksesta ei kuulla koskaan sen enempää. Tätä sattuu luomuttajille kaiken aikaa, enkä valitettavasti voi monista ikävistä havainnoista viisastuneena luottaa lainkaan siihen, mitä luomuttajien parista ulos kerrotaan. Seuratkaa itse, minua ei tarvitse uskoa, mutta joku fusku löytyy käytännössä aina.

terveisin

E.B.

 

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #20 on: 21.04.09 - klo:21:15 »
"Yllätyin myös tuosta HS:n artikkelista. Mutta eiköhän tulevana sunnuntaina kolmas pääkirjoitus vedä takaisin?"

Kuten kerroin:

"Viime viikolla HS.fi kertoi, että suomalainen luomutomaatti on ympärivuotisista tomaateista pahin ilmastorikollinen, ellei tilalla käytetä ekosähköä.

Valtaosa suomalaisista luomutomaateista kasvaa kuitenkin tiloilla, jotka käyvät vihreällä sähköllä ja bioenergialla. Siten niiden hiilidioksidipäästöt ovat hyvin pienet."

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomalainen+luomutomaatti+ei+olekaan+ilmastorosvo/1135245351509

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #21 on: 22.04.09 - klo:04:41 »
Valtioneuvoston suosituksesta täytynee tehdä yksityiskohtainen lista kuin kihtipotilaan ruokavaliosta! (nimim. "Kokemusta on") ;D

"Suosi luomua, paitsi ei missään tapauksessa

- lihaa
- maitoa
- kananmunia
- tomaatteja

[...]

Tomaatteja voi kuitenkin ostaa, jos on varmistettu, että ne on kasvatettu kasvihuoneissa, jotka toimivat vihreällä sähköllä ja bioenergialla" 

PS: 23.4.2009: Hesarin minulle tulleessa paperiversiossa ei tuota takaisin vetämistä muuten ole ollut (?)
« Last Edit: 23.04.09 - klo:06:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #22 on: 25.04.09 - klo:13:28 »
Tänään oli Hesarissa mielipidepalstalla suotu luomuviljelijälle puolustuspuheenvuoro, jossa hän - aivan oikein - totesi, että hintavertailu em. HS:n artikkelissa ei ollut ihan oikeudenmukainen, koska luiomun edustajaksi oli valittu kalliimpi kirsikkatomaatti.

Vaikka näin onkin laita, kävin juuri äsken paikallisessa marketissa tarkistamassa hinnat, ja nimenomaan katsoen, että tavallisesta tomaatista on kyse. Ja nämä olivat kilohinnat:

- espanjalainen 2,49
- kotimainen tavallinen 5,49
- kotimainen luomu 9,62

Ko. kirjoittaja vetosi myös siihen, että ainakin hänen kasvihuoneessaan energia on kaikki uusiiutuvaa.

Mutta edelleen on kysymysmerkin alla, onko mitään saavutettavissa co2-päästöjen vähentämisessäkään, maksamalla n. kaksin- tai nelinkertaisesti tomaatista. Varsinkin, kun on hyvin kuviteltavissa, miten luomun erityiskohtelusta (pienten määrien kuljetus, lajittelu yms.) syntyy paljon piiloon jäävää energian käyttöä, pitkin matkaa. Jos kasvuhuone toimiikin uusiutuvalla energialla, se auto, jolla tuotteet sitten kuljetetaan ostajille, luultavasti ei. Luomutuotteiden tavanomaista nopeampi pilaantuminenkin olisi otettava huomioon.

Mutta - kuten eräältä virkamieheltä puhelinkeskustelussa kanssani vuosia sitten vahingossa lipsahti: "... onhan se noinkin, mutta kun EU vaatii .."

Tuollaisen hintaeron huomioon ottaen on tietysti kysyttävä, että siinäkin tapauksessa, että luomu tuottaisi vähemmän co2-päästöjä - olisiko sen suosiminen julkisissa hankinnoissa sittenkään kustannustehokasta eli järkevää.

PS. Erittäin kummallinen asia on se, että HS:n tuo linkki

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Tomaateista+pahin+ilmastorikollinen+on+suomalainen+luomu/1135245277632

viekin nyt artikkeliin, joka kertoo, että "Suomalainen luomutomaatti ei olekaan ilmastorosvo"?
« Last Edit: 25.04.09 - klo:14:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #23 on: 31.08.09 - klo:18:12 »
Nyt ei ole varmaan vaaraa – kuntien talouden nykytilanteessa – että tätä ehdotettaisiin Suomessa, mutta asiaa halutaan pitää esillä:

Kööpenhamina satsaa luomuun kouluruuassa

Kööpenhaminalaisten kannalta varsinainen uutuus oli kyllä itse kouluruokailu – siellähän on syöty eväitä, tähän asti. Uutisesta ei saa ihan selville koko rahoitusta, mutta voi kyllä hyvin olla, että 75% luomutavoite jää jatkossa kummasti unhoon, kun kustannuksia sielläkin tarkemmin lasketaan.

***   

Suomessa taas Ympäristö-lehdessä 4/2009 (joka on ministeriön oma lehti) ympäristöministeri Paula Lehtomäki hehkuttaa artikkelissa ”Valtio ja kunnat ostavat jatkossa vihreämmin”:

Quote
Ensi vuoteen mennessä luomuruokaa, kasvisruokaa tai sesongin mukaista ruokaa tarjotaan valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa vähintään kerran viikossa, ja määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2015 mennessä. Monissa Pohjoismaissa luomun käyttöä yritetään lisätä prosenttitavoittein.

- Ajattelimme edetä näin. Voihan tämänkin kääntää prosenteiksi. Kerta viikossa on 20 prosenttia ja kaksi kertaa 40, ympäristöministeri sanoo.

Sitten artikkeli kertoo erilaisista Ekocentrian propagandahankkeista asiassa.

Mutta muutoin taitaa olla ympäristöministeri(ö) aika hampaaton, kun vastassa on

- aikuisia ihmisiä ja
- yksityisiä firmoja

joilla molemmilla on omat rahansa, joiden käyttöä valtio ei nykyjärjestelmässä juuri voi määrätä, ainakaan tässä. Mutta yritystä näyttää siis olevan.

Ennustan kyllä, että luomuruoat katoavat mahdollisesti räväkänkin alun jälkeen – ehkä ympäristöministeriön ravintolaa lukuun ottamatta – aika nopeasti tarjonnasta, oikean kysynnän puutteessa.

Sillä tuskin sentään

- luomuruokaa laitetaan "luomupäivänä" ainoaksi vaihtoehdoksi ja
- ravintolaluomua vielä erikseen subventoitaisiin?

(Ja kasvisruokaa tai sesongin mukaista ruokaa on jo nyt käsittääkseni koko ajan tarjolla?)
« Last Edit: 01.09.09 - klo:06:25 by Heikki Jokipii »

Perenna

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 27
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #24 on: 01.09.09 - klo:11:23 »
Tänään oli Hesarissa mielipidepalstalla suotu luomuviljelijälle puolustuspuheenvuoro, jossa hän - aivan oikein - totesi, että hintavertailu em. HS:n artikkelissa ei ollut ihan oikeudenmukainen, koska luiomun edustajaksi oli valittu kalliimpi kirsikkatomaatti.

Vaikka näin onkin laita, kävin juuri äsken paikallisessa marketissa tarkistamassa hinnat, ja nimenomaan katsoen, että tavallisesta tomaatista on kyse. Ja nämä olivat kilohinnat:

- espanjalainen 2,49
- kotimainen tavallinen 5,49
- kotimainen luomu 9,62
En voi olla postaamatta linkkiä suoraan sylttytehtaalle eli Saska Tuomasjukan blogimerkintöön Isä meidän. Siinä vihreältä taholta tunnustetaan vihreän elämäntavan kalliimpi hinta. Muuten tehtäköön tiettäväksi, että Tuomasjukka on tutkinut ravitsemustieteitä erinomaisen fiksusti eivätkä tutkimustuloksensa ole ihan yksi yhteen Terveyden ja hyvinvointilaitoksen oppien kanssa.

Mutta edelleen on kysymysmerkin alla, onko mitään saavutettavissa co2-päästöjen vähentämisessäkään, maksamalla n. kaksin- tai nelinkertaisesti tomaatista. Varsinkin, kun on hyvin kuviteltavissa, miten luomun erityiskohtelusta (pienten määrien kuljetus, lajittelu yms.) syntyy paljon piiloon jäävää energian käyttöä, pitkin matkaa. Jos kasvuhuone toimiikin uusiutuvalla energialla, se auto, jolla tuotteet sitten kuljetetaan ostajille, luultavasti ei. Luomutuotteiden tavanomaista nopeampi pilaantuminenkin olisi otettava huomioon. [...] Tuollaisen hintaeron huomioon ottaen on tietysti kysyttävä, että siinäkin tapauksessa, että luomu tuottaisi vähemmän co2-päästöjä - olisiko sen suosiminen julkisissa hankinnoissa sittenkään kustannustehokasta eli järkevää.
Tämä juuri on minulle se hankala asia. Haluan olla hyvä ihminen, mutta en millään pysty uskomaan että (minun yksilötasollani melko suurilla) uhrauksillani olisi minkäänlaista merkitystä yhtään mihinkään muuhun kuin omaan köyhtymiseeni (ja yhdessä yksityiskohdassa elämänlaatuni romahtamiseen - tarkoitan uutta vesilakia joka tulee häätämään meidät maaseuturesidenssistämme).

PS. Erittäin kummallinen asia on se, että HS:n tuo linkki

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Tomaateista+pahin+ilmastorikollinen+on+suomalainen+luomu/1135245277632

viekin nyt artikkeliin, joka kertoo, että "Suomalainen luomutomaatti ei olekaan ilmastorosvo"?
:o :o
  Toisaalta - mutta toisaalta.
Shit happens.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #25 on: 04.09.09 - klo:06:16 »
Oudointa on, että tämän valtion (toivottoman, kuten luulen) yrityksen taustamuistiossa osittain myönnetään, että koko ”harjoituksella” ei ole - luomun osalta - kunnon perusteluja. Mutta jatketaan näiden perustelujen osalta täällä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #26 on: 08.09.09 - klo:18:01 »
Lasten kohdalla juletaan ehdottaa jopa tällaista vaihtoehdottomuutta:

Valitse vege -kampanja ehdottaa kouluihin kasvisruokapäivää

Ja - varsinkin jos tämä menee läpi, edes jossain – lasten, koululaisten kohdalla on varmaan kohta esillä ehdotus pakollisesta luomupäivästäkin.

Kaiken jälkeen luultavasti täällä, ja vain siellä ollaan tyytyväisiä … tai ei, kyllä koululaisetkin ovat tyytyväisiä, hyvää ruokaahan siellä saa. Mutta lasten taskurahoja on vanhempien pakko lisätä ("Pekkakin saa, ja Jussi, ja ...").

***

Tuosta valtion työpaikkaruokailun luomukampanjasta, sen muodoista, ohjeista ja rahoituksesta, ei ympäristöministeriöstä osattu vielä kertoa tarkempaa, päätöksenteko on vielä asiassa kesken. Mutta Ekocentria siitä kyllä tullee käytännössä vastamaan. 
« Last Edit: 08.09.09 - klo:18:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #27 on: 11.09.09 - klo:20:55 »
Tätä minä kyllä jo odotinkin, kaiken tämän puuhastelun jälkeen:

EU: Ruuan ympäristömerkintä voi rikkoa kaupan vapautta

Ekocentria/kansanedustajat/luomuväki jne. ei voine siis tästä eteenpäin piilotella luomua "lähiruokaan" - koska se käsite tulee nyt kielletyksi. Ainakin julkisyhteisöissä, jos EU:ssa meinataan jatkaa?

Koska luomu on edelleen EU:n sallimaa ja hyväksymää, tulemme ehkä jatkossa näkemään julkisen vallan rahoituksella tapahtuvan avoimen luomupropagandan rajun lisääntymisen?

Ainakin tuo em. valtion ruokaloiden kampanja - jos lähtee edes kunnolla liikkeelle - on sitten jatkossa avointa luomun suosimista? Joka onnistunee Suomessa - noin 1%:sesti.

***

PS. Selvennyksenä: tässä puheenvuorossani en ota mitään kantaa sen suhteen, mikä olisi sopiva suhde kotimaisen ruoan tuotannon ja tuonnin välillä, joka on aivan oma monimutkainen kysymyksensä.
« Last Edit: 11.09.09 - klo:21:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #28 on: 18.02.10 - klo:07:04 »
Helsingin kaupunginvaltuuston päätös pakollisesta kasvisruokapäivästä kouluissa on, paitsi itsessään ikävää vallankäyttöä, varmasti myös "koepallo" tai ”ennakkotapaus” sille, että seuraavaksi ajetaan sitten läpi pakollinen luomupäivä.

Lasten päiden yli on sen verran helppoa tehdä tällaisia päätöksiä, että se saattoi syntyä. On tuskin kuviteltavissa, että työpaikkaruokalassa tehtäisiin tuollainen päätös. Helsingin kaupungin ruokaloissakaan.

Sekä Helsingin kouluissa että ainakin kaikissa niissä työpaikkaruokaloissa, jotka minä tiedän, on koko ajan ollut kasvisruokavaihtoehto. Ketään ei ole pakotettu liharuokaa syömään. Eikä kasvisruokaa.

Onnistuisiko tässä asiassa kunnallisvalitus? Onko tuo Helsingin päätös laillinen? 

Perustuslaissamme on nimittäin tällainenkin pykälä (lihav. HJ):

Quote
6 §
Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Nyt ei ole kohdeltu. Voisi ehkä olla mahdollista, että hallinto-oikeudesta palautettaisiin tuo päätös takaisin valtuuston käsittelyyn sillä muodollisella perusteella, että siinä on kohdeltu erästä ikäryhmää eri tavalla kuin toisia (esim. kaupungin työntekijät, vanhainkotien asukkaat jne.)
« Last Edit: 18.02.10 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #29 on: 25.03.10 - klo:19:47 »
Savon Sanomissa joku kirjoittaja vaati lähiruokaviikkoa kouluihin (siis luomua, suom huom). En löydä enää sitä tekstiä, valitettavasti.
Tänään 24.3. julkaistu vastine sen sijaan löytyi helposti:

Halpa on ekologista

Viime aikoina on tässä lehdessä kirjoitettu lähiruuasta kovin positiiviseen sävyyn. Ei kaikki ole kultaa, mikä kiiltää.

Jos lähellä jääräpäisesti viljellään kasvia, joka ei sovellu luonnonoloihin, tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja kohtuuttoman paljon. Etelän kasveja on järkevintä tuottaa etelässä ja rahdata ne laivalla pohjoiseen.

Suuri rahtilaiva ottaa lastia yli 300 miljoona kiloa. Kertakuormalla kaikkien suomalaisten vuoden vihannekset. Tietenkään muista syistä johtuen kaikkea ei voi tuoda yhdellä kertaa. Joka tapauksessa rahtaaminen meritse ei ole ongelma eikä sen polttoaineenkulutus tavarakiloa kohti ole merkittävä.

Tämän voi kukin itse päätellä kaupassa käydessäkin: tuontitomaatti kaksi euroa, kotimainen neljä euroa kilolta. Elintarvikkeen korkea hinta on usein merkki arvokkaiden tuotantopanosten, energian, työn tai viljelyalan tuhlailusta joko tuotannossa tai jakelussa. Varsinkin luomutuotannossa kuluu kalliita tuotantopanoksia rikkakasveille ja kasvitaudeille. Tämä näkyy sadon määrässä ja tuotteen hinnassa.

Halpa elintarvike on siis usein myös ekologisin. Tietysti huomionarvoista on vielä tuoreus- ja työllisyysnäkökohdat, huoltovarmuus, makukin. Ostopäätöksen teko ei ole helppoa.

Jos kasvihuone lämmitetään puulla, ei energiankulutukseen kannata tuijottaa? Mutta olisiko sekin puuenergia järkevämpää käyttää asuntojen lämmitykseen ja antaa etelän auringon huolehtia etelän kasveista?

Entä ruuan rahtaaminen Suomen sisällä? Kuorma-autolla rahtaaminen vaatii polttoainetta ja tekee jonkinlaisen hiilijalanjäljen. Suurleipomon autokuorma ruisleipää saattaa painaa vaikkapa 4000 kg.  Ajetaan vaikkapa 150 km edestakaisin. Kuorma-auto palaa tyhjänä leipomolle, joten joutui jakelulenkillään ajamaan 300 km. Polttoainetta meni ehkä 40 litraa. Yhtä leipäkiloa kohden meni 0,01 litraa dieseliä (hinta yksi sentti).  Siis ei ihan ilmaista, mutta leivän hinnasta vain alle prosentti.

Valtaosa syömämme leivän tarvitsemasta energiasta kuluu viljelyyn ja sadon käsittelyyn leiväksi. Jotta saadaan tuo 4000 kg leipää, pitää viljellä hehtaari ruista. Vähimmällä polttoaineella tuo 4000 kg ruista tulee suorakylvöön perustuvalla tehoviljelyllä, mutta siinäkin, lähtien maatalouskoneiden valmistuksen energiantarpeesta aina vuotuisen sadon kuivaamiseen, palanee öljyä 300 litraa hehtaaria kohden. Lisäksi paljon energiaa menee jauhamiseen ja varsinkin leipien paistamiseen. Maantiekuljetusten osuus on vain "hiirijalanjälki". Lähileipuri saattaa tuoda autollaan sata isoa limppua syrjäkylän pikkuleipomostaan, siis 100 kg, ja matkaa ehkä 40 km. Ajoa tulee 0,4 km leipäkiloa kohti, kun rekkamiehellä tulisi vain alle 0,1 km.

Joku kuluttaja saattaa halutakin ostaa mielikuvia, lähiluomua, uskomusruokaa. Pienen vähemmistön uskomuksia ei vaan pidä maksattaa kaikilla. Ei lähiruokakampanjaa verorahoilla kouluihin siis. Hataralla pohjalla ovat väittämät lähiruuan energiatehokkuudesta, luomuruuan ympäristöystävällisyydestä sekä väite, että ruoka väistämättä pilaantuu muutaman sadan kilometrin matkalla.

Matti Pekkarinen Agronomi Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry

Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net