Author Topic: COVID-19  (Read 186479 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1005 on: 17.01.22 - klo:06:07 »
Quote
Ministerityöryhmä on suunnitellut ravintoloita koskevia lisärajoituksia epidemian hillitsemiseksi. Sulkulainsäädäntö kohdistuisi niihin ravintoloihin, joiden pääasiallisena toimintana on tarjota alkoholijuomia


Siellä:

”On tämä onnen päivä” – Portugalissa iloitaan baarien aukeamisesta, vaikka omikronaalto huolettaakin kaupunkilaisia

Quote
Pääministeri António Costan hallitus purki koronarajoituksia, vaikka tartuntojen ennätysmäärän huippua ei ole vielä saavutettu.
[..]
Huvittelijoiden pitää nyt näyttää koronapassi täydestä rokotesarjasta ja rokotevahvistuspiikistä. Jos täydennysrokotusta ei vielä ole, koronapassin rinnalle vaaditaan virallinen negatiivinen testitulos.

Myös anniskelupaikan ovensuulla valvotusti tehtävä ”kotitesti” hyväksytään.
[..]
PORTUGALIN lääkäriliittoa edustava Alexandre Valentim Lourenço sanoi HS:lle luottavansa siihen, ettei sairaaloiden kantokyky petä paineesta huolimatta.
[..]
LÄÄKÄRIN Lourençon mielestä nuorten mielenterveyttä hyödyttää, että baareihin ja diskoihin pääsee taas viettämään aikaa. ”Seurustelu niissä tapahtuu tiukkojen sääntöjen mukaan. Ei ole sellaista tarvetta järjestää tuhannen hengen laittomia juhlia, jossa virus leviää”, hän pohti.
« Last Edit: 17.01.22 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1006 on: 17.01.22 - klo:06:47 »
Itävallassa:

Quote
Suunnitelmana on, että aluksi viranomaiset tiedottavat rokotuspakosta kotitalouksille. Maaliskuun puolesta välistä eteenpäin poliisi alkaa suorittaa rokotustarkastuksia. Mikäli henkilön ei katsota täyttäneen rokotusvaatimusta, viranomaiset lähettävät tälle muistutuksia. Mikäli rokotus puuttuu muistutusten jälkeenkin, henkilölle varataan rokotusaika. Lopulta rokottautumatta jättämisestä seuraa jopa 3 600 euron sakko.

Rokotuspakko koskee 18 vuotta täyttäneitä.

Suomessa? Tähän tapaan.
« Last Edit: 17.01.22 - klo:06:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1007 on: 17.01.22 - klo:12:38 »
Olisiko niin, että hekään nyt eivät oikein usko silmiään:

Isot tartuntamäärät eivät ole ruuhkauttaneet tehohoitoa – ylilääkäri ennustaa sairaalapotilaiden määrän lähtevän selvään kasvuun tammikuussa

Kun kehitys ei ole mennyt aivan ennustetulla tavalla? Ja ennustavat, tavallaan varovaisesti, sen sairaaloiden kriisin vielä tulevan, vaikka viiveellä. Suostuvat näkemään vain erilaisia "viitteitä", hyvästä kehityksestä?


Samaa näkyy. Tapausmäärät jatkavat hurjalla tasollaan: viikonloppuna +22 217 tapausta. Potilasmäärät eivät seuraa.

Ehkä tämäkin täsmentyy:

Quote
Rokotettujen osuudesta sairaalapotilaista ei ole tarkaa tietoa, mutta Asko Järvinen arvelee, että tehohoidossa on hyvin vähän kaksi rokotusta saaneita.


YLE:n numerosivulla on kyllä selkeä vertailu tuosta asiasta, mutta se koskee marraskuuta. Jossain vaiheessa se päivitetään joulukuulle. Ehkä ei kuitenkaan vielä huomenna.

Nyt YLE:n vertailutaulukon luvut on päivitetty joulukuulle. Ihan samaa näyttää, myös nyt omikronin vallitessa: kaksi rokotusta saanut joutuu harvoin tehohoitoon. Aika harvoin myöskään kevyempään sairaalahoitoon. Kummassakin rokottamattomat yhä dominoivat. Jo yhden rokotuksen saaneet ovat selkeästi paremmassa turvassa.

Kolme rokotusta saaneita ei vielä taulukossa verrata.
« Last Edit: 17.01.22 - klo:12:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1008 on: 18.01.22 - klo:05:07 »
Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 27.12.21-02.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 7 105, toinen annos 14 602. Kolmas annos 249 851.

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 03.01.22-09.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 6 748, toinen annos 15 241. Kolmas annos 259 075.


Rokotusluvuissa oli viime viikolla monenmoista häikkää. Mutta yritetään antaa edes suuntaa antava tulos.

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 10.01.22-16.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos -79183, toinen annos -57 267. Kolmas annos 412087.

Yritykseksi jäi. Tuossa ei ole mitään järkeä. Myös YLE kertoo 14 päivän muutoksen ykkösrokotuksissa olevan -73 134. Edellispäivänä päästiin sen mukaan sentään +56 plussan puolelle.

Ainoastaan 3-rokotuksissa kerrotaan selvästä edistymisestä (THL).

Kuitenkin uskaltanemme sanoa, että immuniteetin rakentuminen suomalaisille etenee nyt huomattavasti tehokkaammin tartuntojen kuin rokotusten kautta.

Quote
Se tietty pylväikkö näyttää yhä surullisen samalta (alle 40-vuotiaat). — Olisin odottanut, että sinne lisätään oma pylväänsä 5-11 -vuotiaille. Ei ole vielä tehty.

Muutosta noissa ei myöskään vielä ollut.
« Last Edit: 18.01.22 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1009 on: 18.01.22 - klo:05:10 »
Tästä alkuvuonna esitetystä ideasta ja kehityshankkeesta ei ole jostain syystä sitten kuulunutkaan mitään uutta:

Tämäkin on yksi askel kohti vapautta:

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

— klips —

— klips —

Mutta luonnollisesti tuosta historiatiedosta ei välttämättä ole paljon iloa. Testitulosten pitää olla hyvin ajantasaisia. Siksi kuulisin mielelläni lisää tuosta hankkeestakin. Koska on helposti kuviteltavissa, että ko. laitetta voisi käyttää esitestauksiin. Ja näin melkoisesti nopeuttaa varsinaisten testien tekemistä.

Testauksissakin on nähtävissä suomalainen sapatin pyhittäminen. Viikonloppuisin tapausmäärät aina näennäisesti vähenevät, ja pompsahtavat sitten maanantaisin taas ylemmäs.  Puhallustesteri yökerhon tms. ovella voisi johtaa siihenkin, että seuranta tältä osin paranisi.

Nyt siitä hankkeesta, eli puhallustesteristä, taas kuuluu:

Tamperelaisyritys sai luvan koronakeksinnölleen: puhallustesteri antaa alle minuutissa tiedon koronatartunnasta

Quote
Toimitusjohtaja Pekka Rissanen kertoi vuosi sitten, että näytteenottoaika on keskimäärin 15 sekuntia ja näytteen tulkinta on noin kolme sekuntia.

Muutama puhallus kädessä olevaan testeriin ja laitteen nanosensorit tunnistavat ihmisen hengitysilman ominaisuudet. Puhelimen sovelluksen kautta mittaustiedot siirtyvät pilvipalveluun, joka antaa muutamassa sekunnissa tiedon, onko testattavalla koronatartunta vai ei.


Tuolla välillä testausta on vähennetty radikaalisti, ja nyt ollaan suurinpiirtein tässä:

PS. 11.01.22: Luultavasti tällä hetkellä — omikronin tultua, testausten ja jäljitysten radikaalin vähenemisen jälkeen — kukaan ei tiedä, missä se "iso moottori" on. Ainoa varma asia, mitä siitä voi sanoa — että yökerhoissa se ei nyt ole! Viikonlopun +23 325 uutta tartuntaa ei enää ole voitu saada ravintoloissa klo 18 jälkeen. Edes se yksi kapinallinen/rikollinen ravintola Pieksämäellä ei tätä tosiasiaa käytännössä muuksi muuta.

Sen sijaan, että nyt edettäisiin THL:n vanhan mutu-tiedon varassa, tuolla n. 20 sekunnin testerillä voitaisiin nyt suunnitellusti kasvattaa tietopohjaa siitä, missä paikoissa omikron-variantin jälkeen virus ihan oikeasti liikkuu. Tavoitteena juuri tuo tieto. Oikeaoppisesti tehty otos jne.

Luonnollisesti tuon testerin kautta voitaisiin luoda myös superturvallisia tapaamispaikkoja: ovella tarkistettaisiin rokotuspassi ja puhallutettaisiin! Testauksiin kouluissa tuo voisi antaa myös melkoista apua.

Mika Salminen näyttää nyt siirtyneen "passidenialistien" riveihin:

Quote
THL:n johtaja Mika Salminen esitti MTV:n haastattelussa lauantaina kysymyksen, pitäisikö passi haudata kokonaan, jos sillä ei enää pysty estämään viruksen leviämistä.

”Jos passi ei estä tartuntojen leviämistä, kyllä silloin voidaan kysyä, tarvitaanko koko passia ollenkaan. Edes matkustamisessa”, Salminen sanoi.

”Jos on niin, että rokotteet eivät estä tartuntoja vaikka ne estävät sairastumista, silloin pohja koko sen passin ympäriltä tippuu pois.”

Jos THL myös virallisessa lausunnossaan tyrmää koronapassin, hallituksen on vaikea on  viedä sitä koskevaa lainsäädäntöä eduskuntaan.


Minä sanoisin, että vaikka jollain yhdistelmällä testerin kanssa voitaisiin päästä tavoitteeseen: sairaalat eivät tukkiudu, vaikka elämää vietetään. Nythän siellä yhä muhii valmistelussa myös ehdotus ravintoloiden täyssulusta. Ja elokuvateatteritkin ovat käytännössä yhä aika kiinni.

Sekin on oikeastaan vielä epävarmaa, estävätkö rokotuksen tartuntoja (Salmisen: "jos"). Jopa sitäkin voisi tutkia osittain tuon testerin avulla!? Hiukan epäilen, että vastaus olisi yksioikoinen "ei estä".
« Last Edit: 18.01.22 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1010 on: 19.01.22 - klo:05:32 »
Koronapassin ideasta ei ole hallituksessakaan irti päästy. Päivittyvästä:

Quote
– Me katsomme jo tämän omikron-aallon yli eli lähdemme valmistelemaan sitä, miten rajoituksia voi lähteä helmikuun puolivälin jälkeen purkamaan, Marin sanoo.

Hän kuitenkin korosti, että tilanteeseen liittyy epävarmuutta ja suunnitelma voi vielä muuttua.

Hallitus on tänään keskustellut siitä, pitäisikö nykyisestä koronapassista siirtyä rokotepassiin.

Yksi ongelma rokotepassissa on niiden ihmisten asema, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin, Marin sanoo. Toinen oikeudellinen ongelma koskee sitä, että vain rokotuksilla pääsisi palveluiden piiriin. Kokonaisuus on Marinin mukaan haastava.

Varmasti se on oikeudellinen ongelma. Mutta samalla se on tavoite: vain rokotuksilla pääsisi palvelujen piiriin! Esim. Ranskassa se tavoite on sanottu ulos reippaammin ja selvemmin. Kyllä tuossakin taustalla on ajatus, että rokottamattomat täytyy pistää vähäksi aikaa pulloon, silloin kun muutoin rajoituksia puretaan.

Lisäksi noissa neuvotteluissa tuli esille pyrkimys tehdä koronapassista itsenäisempi systeemi. Se on: voimassa olevat rajoitukset eivät olisi ehto sen käyttöönotolle.

Hesarikin toi asian esiin näin:

Helsinkiläinen, on aika hoitaa rokotussuoja kuntoon!

Quote
Nuorista ja nuorehkoista 18–40-vuotiaista aikuisista Husin alueella kokonaan rokottamatta on yhä 22–23 prosenttia, mikä on sietämättömän suuri luku. Uusia keinoja tämän ryhmän tavoittamiseksi tulee miettiä varsinkin nyt, kun koronapassitkin on pantu ainakin toistaiseksi hyllylle.


Pieni vihjaus tai rivien välissä oleva kysymys tuossa on, että oliko passin hyllytys kovin hyvä idea lainkaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1011 on: 19.01.22 - klo:07:26 »
Kyllä se taitaa tältä nyt näyttää:

THL: Tämä tiedetään nyt omikronista ja rokotettujen tartunnoista – ”Suunnilleen yhtä alttiita tartunnalle”

Mutta tuohon tämä rokotuspassifanaatikko: ei poista tavoitetta pistää rokottamattomat "pulloon"!

Quote
THL:n mukaan rokotetehon alhaisuus omikrontartuntaa vastaan tarkoittaa, että ”rokotetut ovat muutamien viikkojen kuluttua rokottamisesta suunnilleen yhtä alttiita omikrontartunnalle kuin rokottamattomatkin, eikä rokottamalla juurikaan voida vaikuttaa omikronin kohdalla tartuntojen leviämiseen väestötasolla”.

”Suuri alttiiden määrä yhdessä omikrontartunnan nopeasti kehittyvän tartuttavuuden kanssa vaikuttavat siten, että tartunnat todennäköisesti nousevat edelleen ja käyvät väestön läpi nopeasti – ennemmin muutamissa viikoissa kuin muutamissa kuukausissa.”


Jos noin väistämättä käy, vain rokotetuilla on oikeus tuo vailla rajoituksia kohdata!
« Last Edit: 19.01.22 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1012 on: 19.01.22 - klo:09:31 »
Tässäkin on nyt helposti se...

Rajoitusten jatkaminen on ainoa vaihtoehto, koska tautitapausten kasvu näkyy sairaaloissa viiveellä, sanoo HUSin apulaisylilääkäri

Quote
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ei näe vaihtoehtoa rajoitusten jatkamiselle.

– Tässä omikronin leviämistilanteessa minusta on ainoa vaihtoehto jatkaa tällä hetkellä ravintolarajoituksia ja näitä muita rajoituksia, kokoontumisrajoituksia ja sulkutiloja erityisesti nyt Uudellamaalla, Ruotsalainen sanoi Ylen aamussa.


... että rajoituksia jatketaan nyt siten kun ne on aloitettu. Eli kaikkia koskien. Tuohon ei tullut ehdotusta — vaikka muutoin 3. rokotusten tärkeyttä korostettiin — että kolmasti rokotettuja eivät rajoitukset koskisi!

Tämä kuitenkin tuodaan esille:

Quote
Pohjola huomauttaa, että kyse ei ole pitkäaikaisista rajoituksista, vaan niitä tarkastellaan helmikuun puolivälissä uudelleen. Rajoituksilla ostetaan aikaa rokotuksille. Arviolta kolmen miljoona suomalaista on saanut kolmannen rokoteannoksen ensi kuun puoliväliin mennessä.

– Siinä mielessä merkittävää edistystä kolmannen rokotuksen kattavuudella pystytään tässä aikavälissä saavuttamaan, Pasi Pohjola huomauttaa.

Mutta jupisenpa tuohonkin. Kyllä ehkä noin, mutta sitten voi käydä niin, että ne itsepäiset rokottamattomat pitävät paineen sairaanhoidossa korkealla. Eikä rajoituksia — nykyisellään! — puretakaan. Kun on näin minkä Ruotsalainen kertoi eilen:

Quote
– Tehohoidossa on ollut vain yksittäisiä kaksi kertaa rokotettuja potilaita. Valtaosa potilaista on ollut rokottamattomia.
« Last Edit: 19.01.22 - klo:10:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1013 on: 20.01.22 - klo:05:23 »
Kyllä se siltä nyt lopullisesti näyttää, että omikronmuunnos on "game changer", asetelman uudelleen järjestäjä:

Neljä viidestä sairastuu koronaan pitkällä aikavälillä, arvioi THL:n Mika Salminen A-studiossa

Vaikkei yleiseen helpotuksen huokaukseen olisikaan varaa tai syytä.

Quote
THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi keskiviikon A-studiossa, että tämä luku on kuitenkin pitkän aikavälin arvio. Näin laajalle leviäminen voi viedä yhdestä kolmeen vuotta.

– Kyse ei ole siitä, että tässä kuussa kaikki saisivat taudin.

– Nykyisillä keinoilla emme pysty estämään tartunnan saamista. Sen sijaan pystymme hyvin estämään vakavaa sairastumista. Tämä on oleellinen asia.
[..]
Järvinen ei näe järkeä toistuvien tehosterokotteiden antamiselle tartuntojen hillitsemiseksi.

– Omikron-varianttia ei kyetä täältä poistamaan. Se pyörii keskuudessamme, ja aina joku sairastuu.


Niinpä tämäkin on nyt välttämätöntä:

Quote
Hallitus kertoi tiistaina, että se alkaa päivittää valtakunnallista koronastrategiaa. Mika Salminen ehdottaa nykyisen testaamiseen ja jäljittämiseen perustuvan mallin korvaamista tavallisella sairauslomalla.
(lihav. HJ)

Ynnä se, että muutoinkin siirrytään elämään tuon yhden taudin kanssa.

Enää ei ole yleisesti hyväksyttyä viisautta edes se, että sairaalakuormituksen vähentämiseksi pitäisi kaikin keinoin hidastaa taudin leviämistä. Eivätkä arviot taudin leviämisvauhdista. Salmisella tuossa iso haarukka 1-3 vuotta. Toiset, yhtä lailla asiantuntijat, puhuvat kuukausista. Eeva Ruotsalainen varoitteli eilen (edellä) kriisistä HUS-alueella. Mutta se taudin pentele käyttäytyikin näin:

Korona­potilaiden määrä lakkasi kasvamasta Husin sairaaloissa

Minun johtopäätökseni: erilaiset loppukirit on nyt kiritty. Nyt täytyy siirtyä vakaaseen tilanteeseen. Kaikessa. Ei enää saisi käyttää toistaiseksi-ratkaisuja. Johonkin Portugalin tyyppiseen ratkaisuun pitäisi nyt olla uskallusta. Sen sijaan, että jatketaan toistaiseksi "nykyisiä" rajoituksia.

***

Siltäkin se kyllä näyttää, että tämä kina on nyt aina keskuudessamme:

Asiantuntijat eri linjoilla koronapassin vaihtamisesta rokotuspassiin – HUS-pomo: Rokotuskattavuus paranisi, oikeusoppinut: Lisäisi ongelmia

Edelleen tämä on vastustajien keskeinen argumentti (muut esille tulleet ovat aika etsittyjä, pystytään kyllä ratkaisemaan):

Quote
Tomi Voutilaisen mukaan rokottamiseen kannustaminen on riittämätön peruste perusoikeuksien rajoittamiseen.


Mutta oikeuksien rajoittaminen kaikilta ei ole ongelma. Ravintoloiden lisäksi eilen tulivat esille teatterit. Oikeutta siihen osaan kulttuuria vähennetään nyt tasapuolisesti:

Tietoa koronarajoitusten jatkosta vielä odotetaan, mutta teatterit peruvat jo helmikuun näytöksiään – Svenska Teatern aloittaa yt:t

Ilman tätä optiota:

Quote
– Suuri toive olisi, että näytöksiä voitaisiin tehdä koronapassilla tai muulla vastaavalla tavalla, sillä tämä on teattereiden parasta aikaa. Mutta Svenska Teaternin tavoin myös meillä alkuvuoden lipputulojen menetykset ovat miljoonaluokkaa, sanoo pääjohtaja Mika Myllyaho.


(Myllyaho hyväksyisi nyt välineeksi myös passin, se ei enää tunnu hänestä turhalta.)

Jos ja kun tiedämme, että rokottamattomat rasittavat yhä eniten sairaanhoitoa, kyllä rokotuksiin kannustaminen on jo ihan riittävä peruste. Se on jatkossakin rahaa, jonka vetämiseen meidän taskuistamme annetaan perusoikeuksien varjolla joillekin oikeus. Myös ja erityisesti omikron-variantin myötä. Rokotuksen ottamalla ei ehkä nyt välty tartunnalta. Mutta hyvin todennäköisesti välttyy sairaalahoidolta. Siitä näyttävät kaikki asiantuntijat olevan yksimielisiä, muista erimielisyyksistään huolimatta.
« Last Edit: 20.01.22 - klo:06:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1014 on: 21.01.22 - klo:06:39 »
Vauhdilla on edetty, mutta:

Into kolmansien rokotteiden ottamiseen hiipuu – Helsingissä suunnitellaan jo asukkaiden kotiin soittamista

Quote
VIIKOLLA kaksi Helsingissä jaettiin vielä yhteensä 57 000 rokoteannosta, joka on Turpeisen mukaan eniten koko koronarokotus­kampanjan aikana.

Tällä hetkellä annetuista rokotteista valtaosa on kolmansia annoksia. Viikolla kaksi niiden osuus kaikista annetuista koronarokotteista oli noin 90 prosenttia. Lähes 150 000 helsinkiläistä on yhä täysin rokottamattomia.
(lihav. HJ)

Tässä Suomen pääkeinot, edelleen:

STM:n Puumalainen: Kolmannen rokote­annoksen kattavuuden nostamisessa kestää useampia viikkoja

Quote
ROKOTUSKATTAVUUTTA pyritään nostamaan useilla eri keinoilla.

”Tähän on kaksi pääkeinoa: selkeästi viestiminen siitä, miksi rokotukset ovat tärkeitä ja rokotukseen pääsemisen tekeminen mahdollisimman helpoksi”, sanoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Lisäksi pohdinnassa on muitakin keinoja saavuttaa niitä ihmisiä, jotka eivät ole vielä tehosteannosta ole päässeet ottamaan, sanoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä. Työtä tehdään kunnissa.

Itävallasta tulee nyt mielenkiintoinen vertailukohta. Siellä parlamentti hyväksyi suurella äänten enemmistöllä rokotusten pakollisuuden, ja mojovien sakkojen uhan asiaa tehostamaan. Rokotuspakko astuu voimaan helmikuun alusta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1015 on: 21.01.22 - klo:08:18 »
Ikävää, että juuri nyt tietopohja rapistuu:

HUS ei pysty enää julkaisemaan tietoja koronapotilaiden rokotuksista, tiedot puuttuvat neljännekseltä potilaista – Tästä jutusta voit lukea, miksi

YLE:n kaavio "Ilmaantuvuus alttiissa väestössä" ei siten nyt myöskään toimi.  — Mutta näyttää se rapistuvan muutoinkin. Ykkös- ja kakkosrokotettujen määrässä on YLE:n käyrässä n. 15.1.22 kohdalla huima pudotus. Eikä kukaan selitä, miksi. Toisessa kohdassa YLE kertoo, että 14 päivässä ykkösrokotettujen määrä on vähentynyt 4,3 miljoonasta 4,2 miljoonaan, noin 75 000. Selittämättä on sekin. 

Quote
Mahdolliset tilastointi- tai tekniset virheet THL korjaa  muutamassa päivässä, jolloin ne päivittyvät myös Ylen tartuntagrafiikkaan.

***

Tämä paradoksi jatkuu (päivittyvästä, lihav. HJ):

Quote
Koronan takia tehohoidossa on 62 potilasta, mikä on 2 vähemmän kuin edellisellä kerralla.

Sairaalahoidossa on kaikkinensa 665 potilasta, mikä 53 vähemmän kuin edellisellä kerralla.

48 min
Kari Ikävalko
Lähes 11 000 uutta tartuntaa päivässä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreiden tietojen mukaan Suomessa on todettu 10 747 uutta koronatartuntaa.
« Last Edit: 21.01.22 - klo:13:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1016 on: 22.01.22 - klo:09:30 »
Em. Itävallan ohella Ranskasta tulee toinen vertailukohta.

Rokotuspassi tulee käyttöön Ranskassa maanantaina – perustuslakineuvosto hyväksyi tunteita herättävän lain

Quote
BORDEAUX Joulukuun puolivälistä alkaen työstetty rokotuspassilaki sai tänään perjantaina lopullisen hyväksyntänsä, kun Ranskan perustuslakineuvosto hyväksyi lain vain pienin rajauksin.

Tämä tarkoittaa sitä, että maanantaista alkaen käytännössä kaikissa julkisissa tiloissa, kokoontumisissa ja liikennevälineissä vaaditaan rokotuspassia kaikilta yli 16 vuotta täyttäneiltä.

Ilman rokotusta pääsee kuitenkin ruokakauppojen lisäksi esimerkiksi presidentinvaalitilaisuuksiin sekä muihin poliittisiin kokoontumisiin.

Edeltä:

Quote
Ranskassa ei ollut koronapassista päätettäessä samanlaista legalistista allergiaa kuin Suomessa.
[..]
RANSKA tarjoaa näyttöjä myös siitä, mitä koronapassilla saa ja mitä ei saa. Kun järjestelmä otettiin käyttöön, rokotettujen määrä kasvoi nopeasti. Tämän mahdollisuuden Suomi menetti empimällä rajoitusten aikaan.

***

Itävalta lisää keinovalikoimaan "koronaloton":

Itävallan hallitus kannustaa kansalaisia korona­rokotukseen arpajaisilla: rokotettujen kesken arvotaan 500 euron lahja­kortteja

Quote
ITÄVALLAN rokotearpajaiset toimivat siten, että jokainen kansalainen saa ottamaansa rokoteannosta vastaan yhden arpajaislipun. Tehosterokotteen ottaneet saavat siis kolme arpaa.

Arvoista joka kymmenes on voittava ja palkintona on 500 euron lahjakortti.


Olisiko tuokin Suomessa törmännyt tasapuolisuusvaatimuksiin? Se tasapuolisuus tuossa kuitenkin on, että säntillisetkin ovat arvonnassa mukana.

***

Mika Salminen täsmensi (hieman yllättävästikin) kantaansa:

THL:n Mika Salminen: entisen­laisesta passista olisi nyt enemmän haittaa kuin hyötyä

Quote
KAIKEN huomioon ottaen, onko suomalaisen koronapassin säätäminen Salmisen mielestä enää vaivan arvoista?

”Kyllä se on”, hän yllättäen vastaa.

”Ei tiedetä, onko omikron viimeinen variantti. Passi kannattaa luoda, jotta sitä voidaan käyttää, jos tarve vaatii.”


HJ: Yleisestikin, jos jostain Suomea voidaan kritisoida, niin juuri siitä, että joka kysymyksessä on lähdetty alusta, selvittämään, pohtimaan. Kun tarvittavien lakien olisi pitänyt olla jo valmiina ja hyväksyttyinä "kassakaapissa", otettavissa pikaisesti käyttöön.

Tätä Salminen tarkoitti "entisenlaisella passilla":

Quote
VAKAVAA tautimuotoa rokotukset torjuvat kuitenkin yhä tehokkaasti. Niinpä koronapassilla voidaan Salmisen mukaan estää vakavia sairastumisia – mutta vain siinä tapauksessa, ettei passia anneta rokottamattomille.

***

Minun yleinen arviointini, koko koronakriisin ajasta: Suomi on selvinnyt kuin koira veräjästä. Mutta siinä ei ole vielä sanottu, oliko koira ovela vai veräjä helppo.
« Last Edit: 22.01.22 - klo:16:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1017 on: 23.01.22 - klo:05:21 »
Nyt YLE:n vertailutaulukon luvut on päivitetty joulukuulle. Ihan samaa näyttää, myös nyt omikronin vallitessa: kaksi rokotusta saanut joutuu harvoin tehohoitoon. Aika harvoin myöskään kevyempään sairaalahoitoon. Kummassakin rokottamattomat yhä dominoivat. Jo yhden rokotuksen saaneet ovat selkeästi paremmassa turvassa.

Kolme rokotusta saaneita ei vielä taulukossa verrata.

YLE:n kaaviosta emme siis voi ihan nähdä tätä vertailua:

COVID-19 Booster Shots Are 90 Percent Effective Against Hospitalization
Unvaccinated Americans over age 50 are 44 times more likely to be hospitalized than triple-vaccinated folks.


Eivätkä sitä ole siten nähneet nämä koronapassin ja -rokotusten vastustajatkaan. Luonnollisesti kolmannen rokotuksen edellytyksenä on ensimmäinen ja toinen.

Sen kyllä pystymme jo näkemään, että täysin rokottamattomat yli viisikymppiset rasittavat eniten terveydenhuoltoa. Edellä on jo tullut esille, että koronapassi olisi siinä hyödyllinen, että se estäisi heitä sairastumasta kaikki yhtä aikaa. Mutta muutoin ja muille mahdollistaisi sen vapauden, jota osa noista mielenosoittajistakin varmaankin vilpittömästi halusi edistää.
« Last Edit: 23.01.22 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1018 on: 24.01.22 - klo:06:48 »
Tällainen optimismi on nyt leviämässä Atlantin kummankin puolen suhteen. Päivittyvästä:

Quote
Yhdysvaltain hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci viesti sunnuntaina optimismia koronatilanteen paranemisen suhteen ABC Newsin keskusteluohjelmassa.

Faucin mukaan koronatapausten määrä on laskemassa varsin tiukasti osassa maata ja tilanne näyttää hänen mielestään hyvältä.

Quote
Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että pandemia on siirtynyt uuteen vaiheeseen Euroopan alueella.

WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge arvioi sunnuntain, että maaliskuuhun mennessä jopa 60 prosenttia Euroopan väestöstä sairastuu koronaviruksen omikronmuunnokseen.

Sen jälkeen pandemian odotetaan laantuvan.

– On todennäköistä, että Eurooppa on siirtymässä kohti pandemian loppua, Kluge sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tämän kyllä muistaen, Faucin ilmaisemalla tavalla:

Quote
Vielä ei Faucin mielestä kannata olla liian luottavainen. Hän kuitenkin uskoo tilanteen voivan kääntyä koko maassa, jos viimeaikainen tapausmäärien lasku jatkuu. Laskua on nähty muun muassa Yhdysvaltain koillisosissa.


***

Mitäpä tuohon muuta kuin sen savolaisen klassikon:

suattaapi olla, mutta suattaapi olla olemattakin.

Ehkä kuitenkin vielä tämän:

Jos noin väistämättä käy, vain rokotetuilla on oikeus tuo vailla rajoituksia kohdata!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1019 on: 24.01.22 - klo:15:51 »
Rokotusluvuissa oli viime viikolla monenmoista häikkää. Mutta yritetään antaa edes suuntaa antava tulos.

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 10.01.22-16.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos -79183, toinen annos -57 267. Kolmas annos 412087.

Yritykseksi jäi. Tuossa ei ole mitään järkeä. Myös YLE kertoo 14 päivän muutoksen ykkösrokotuksissa olevan -73 134. Edellispäivänä päästiin sen mukaan sentään +56 plussan puolelle.

Ainoastaan 3-rokotuksissa kerrotaan selvästä edistymisestä (THL).


Yritykseksi taitaa jäädä tälläkin viikolla, luvut olivat viime viikollakin selvästi aika sekaisin. Esimerkiksi lauantaina ei muka annettu yhtään rokotusta. Mutta on yritettävä:

Annettuja koronarokoteannoksia viikolla 17.01.22-23.01.22 yhteensä: Ensimmäinen annos 9 628, toinen annos 16 185. Kolmas annos 357 870.

Noissa luvuissa on kuitenkin jo enemmän järkeä kuin miinusmerkkisissä luvuissa. — YLE näyttää rokotusluvuissa olevan pois pelistä. Sen tieto on päivitetty 21.01.22. Nyt (klo 16) siellä myönnetään:

Quote
Suomea koskevia lukuja ei ole pystytty päivittämään 24.1.2022 alkaen teknisen ongelman vuoksi. Selvitämme asiaa.


Tämän voi joka tapauksessa toistaa:

Quote
Kuitenkin uskaltanemme sanoa, että immuniteetin rakentuminen suomalaisille etenee nyt huomattavasti tehokkaammin tartuntojen kuin rokotusten kautta.
« Last Edit: 24.01.22 - klo:16:16 by Heikki Jokipii »