Author Topic: COVID-19  (Read 192728 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #720 on: 29.08.21 - klo:04:24 »
Jonkinlainen konsensus:

Asiantuntijoilta konkreettinen aikatauluarvio – korona­rajoitusten purkaminen on jo lähellä: ”Eihän se ole pitkä aika”

Mutta kuitenkin erilaisia painotuksia.

Quote
Oikea aika lähteä avaamaan yhteiskuntaa on nyt, THL:n ylilääkäri Tuija Leino sanoo. Rajoituksia ei kuitenkaan pidä poistaa kerralla vaan portaittain, ja tahdin määrittää rokotusten edistyminen.

Quote
Professori Seppo Meren mukaan rajoitusten purkuun riittävä rokotuskattavuus on yksinkertaisesti se taso, jolle rokotusten määrä on luonnostaan noustakseen.

Rokotettujen osuutta kuvaava käyrä nousee loivan S-kirjaimen muotoisena niin kauan, kun vapaaehtoisia rokotteenottajia on. Sitten se alkaa tasoittua vaakasuoraksi.

Tällä vauhdilla niin käy lokakuun lopulla tai marraskuussa. Silloin rokotettuja lienee noin 80 prosenttia väestöstä tai hieman enemmän. Käytännössä rokotuskattavuus tuskin nousee sen suuremmaksi kuin 85 prosenttia, hän arvioi.

Rajoitukset voidaan Meren mielestä purkaa ja jatkuva maskien käyttö lopettaa, kun tuo noin 85 prosentin osuus on saavutettu.

Quote
Ruotsalainen pitää rajoituksensa kahden viikon päästä kumoavaa Tanskaa hyvänä esimerkkinä Suomelle, sillä täyden rokotussarjan on maassa saanut juuri runsaat 80 prosenttia väestöstä. Lisäksi rokottamista ja testaamista jatketaan ja koronapassi on käytössä yhteiskunnan avaamisen jälkeenkin. Suomessa kannattaakin seurata, kuinka Tanskan tilanne kehittyy.

Hus-alueella 80 prosenttiin ylletään aikaisintaan lokakuun puolivälissä tai todennäköisemmin sen lopulla, joissain alueen kunnissa vasta marraskuussa. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että toisen rokoteannoksen jälkeen suojan syntymiseen kuluu parisen viikkoa.

– Puhutaan siis kahdesta ja puolesta kuukaudesta. Eihän se ole pitkä aika, Ruotsalainen sanoo.

Huomaa tuossa tuki koronapassille!

Tämä tieto voi nyt olla merkityksellinen:

Uutta tietoa eri pistosvälien suojasta – asiantuntija rauhoittaa vain kolmen viikon välein rokotettuja

Quote
Uusimman tutkimuksen perusteella sillä ei ole suurta merkitystä koronarokotusten tehoon, kuinka tiheästi ensimmäiset rokotukset on saanut.

Asiantuntijat tekevät piakkoin päätöksen siitä, kenelle ja milloin tarjotaan kolmatta koronarokotusta.

Kun rokotukset koronaa vastaan alkoivat Suomessa, rokotevalmistajat suosittelivat kahden rokotuksen annosväliksi kolmea viikkoa. Vanhuksia ja terveydenhuollon henkilökuntaa alettiin rokottaa suositusten mukaan, mutta pian selvisi, ettei rokotteita ollut saatavilla tarpeeksi niin nopeaa rokotustahtia varten. Rokotusten annosväli pidennettiin 12 viikkoon, jotta ensimmäinen rokotus saataisiin mahdollisimman monelle ja mahdollisimman nopeasti.

Eli nyt olisi periaatteessa mahdollista — koska rokotteita nyt on varmasti riittävästi — muuttaa tuota rokotusväliä vielä nykyistä 8 viikkoakin lyhyemmäksi. Jotta emme jäisi kuukaudeksi pariksi niiden nuorten aikuisten "panttivangeiksi", jotka eivät kesän aikana tulleet rokotetuiksi. Kenen syy se sitten olikin (heidän itsensä tai rokotusmahdollisuuden tarjoajien).
« Last Edit: 29.08.21 - klo:04:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #721 on: 29.08.21 - klo:07:06 »
Päivittyvässä kerrottiin Ranskan mielenosoituksista koronapassia vastaan, ja taas tämä (lihav. HJ):

Quote
Passi kertoo, että sen omistaja on joko täysin rokotettu, sairastanut koronataudin tai saanut koronatestistä tuoreen negatiivisen tuloksen.


Mutta yritetäänpä ottaa selvää, millainen Ranskan järjestelmä oikein yksityiskohdissaan on. Se on tiettävästi EU-yhteensopiva, joten aloitetaanpa tästä:

https://www.schengenvisainfo.com/news/all-details-on-eu-covid-19-passport-revealed-heres-what-you-need-to-know/

Quote
What Is an EU COVID-19 Vaccine Passport/Certificate?

The EU COVID-19 Vaccine Passport/Certificate is a one-piece document that can be issued to a traveller in both a paper and digital format.

Depending on the traveller’s status, there are three types of EU’s COVID-19 passport launched.

Vaccination passport
Test certificate
Recovery certificate

Those holding such a document will be able to travel throughout Europe without the need to quarantine or test for COVID-19 (though the Member States may impose such restrictions on particular countries with a higher COVID-19 rate).
(lihav. HJ)

Ranskassa on ilmeisesti (kuvista ja kuvauksista päätellen) käytössä käyttöliittymä, joka yhdistää nuo erilaiset todistukset, hakee esiin sopivan. Eli sen, jonka löytää.

Sitten katsotaan minkälainen tämä on:

Quote
What Is a Test Certificate?

All travellers who test for COVID-19 with PCR or Rapid Antigen test, and result negative, can obtain an EU COVID certificate.

“A separate certificate will be issued for each test and will not contain any data from previous certificates,” the Commission notes.

The EU has not yet come with a common timeframe within which these tests must be taken, therefore, it is up to the Member States to decide.
(lihav. HJ)

Näin sitä aikarajaa Ranskassa ainakin vielä heinäkuussa suunniteltiin:

France prepares to introduce Covid-19 'health pass' for access to cultural venues

Quote
Customers will have to provide either a QR code proving they are fully vaccinated, a negative PCR or antigen test that is less than 48 hours old, or proof that they have recovered from Covid-19 in the last six months. According to the government's draft bill, restaurants could be fined up to €45,000 and proprietors face up to a year in prison if they fail to comply.
(lihav. HJ)

Ja kaipa se tuollaisena läpi meni.

Niinpä nuo mielenosoitukset siinä mielessä ymmärtää, että jos ei halua rokotusta, täytyy noin joka toinen päivä rampata niissä testeissä.

Mutta yhtä hyvin se on peruste sille, että koko optio on täysin turhanaikainen, koronapassissa. Kun Suomi saa myös jäsenvaltiona itse päättää, se voisi asettaa aikarajan 10 sekuntia!  8)

Jos konsertin pääesiintyjää ei ole rokotettu, hänen kohdallaan voisi ehkä jotenkin tehdä poikkeuksen.  :D

***

Tuo toinen optio tuntuu järkevälta ja oikeudenmukaiselta, mutta tarvitaanko sitäkään? Siinä voi nimittäin olla tällainen tarkoittamaton seuraus:

Ranskassa koronapassi käyttöön, monet nuoret hankkivat jopa taudin saadakseen passin ilman rokotuksia

Sen sijaan taudin jo sairastaneelle ei ole rokotuksesta haittaa. Ja eräiden tietojen mukaan sitä voi olla hänelle jopa hiukan hyötyä. — Jos nuo nuoret suunnittelevat hankkivansa passin tuolla tavalla, kertoo sekin siitä, ettei testissä käyminen ole käytännöllinen vaihtoehto.

Tuo uutinen kertoi, että systeemi otettiin käyttöön 21.07.21. Kyllä voimme uskoa, että yllä olevassa 16.07.21 uutisessa kerrottu aikaraja pysyi sellaisena kuin sitä ehdotettiin.

PS. Jos tuota optiota ei olisi, niiltä eräiltä juristeilta menisi sekin saivartelun mahdollisuus, että koronapassin saamiseksi ei kysyttäisi mennyttäkään terveydentilaa koskevia (arkaluonteisia) tietoja!
« Last Edit: 29.08.21 - klo:08:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #722 on: 30.08.21 - klo:05:16 »
Uusi Seelanti on linjallaan tämän mukaan erityisen tinkimätön ja päättäväinen:

Uusi-Seelanti yrittää lähes ainoana maailmassa yhä tukahduttaa korona­viruksen – Onko se mahdollista?

Quote
THL:n Mika Salmisen mukaan eliminointistrategia ei tule täysin onnistumaan, vaikka Uusi-Seelanti pysyisi ikuisesti suljettuna.


Tämä hänen teoriansa tuntuu uskottavalta:

Quote
Hänen mukaansa tiukat rajoitukset ovat perusteltuja, jos tilanteeseen on tiedossa ratkaisu lähitulevaisuudessa. Koronaviruksen tapauksessa ratkaisuna ovat rokotteet, joita Uudessa-Seelannissa on jaettu varsin hitaasti. Tällä hetkellä vain viidesosa maan asukkaista on saanut kaksi rokotetta.

Salminen epäilee, että tämä saattaisi johtua osittain maan koronapolitiikasta.

”Paradoksaalisesti ainakin osassa maista, joissa taudin vaikutukset ovat olleet rajut, tilaus rokotteelle on ollut suurempi kuin maissa, jotka ovat pitäneet taudin pitkään poissa”, hän sanoo.


Minun käsitykseni yhdestä tuon politiikan piirteestä: jos tuota noin yritetään, on reagoitava erittäin voimakkaasti jo pieneenkin tapausmäärän kasvuun. Periaatteessa yksikin tapaus riittää sulkemaan kaupungin! Nyt tuolla politiikalla on jutun mukaan laaja kansan kannatus. Mutta  kuinka kauan on, jos uusseelantilaiset alkavat nähdä telkkareistaan, miten muualla maailmassa on taas kivaa, ihan niinkuin ennen?

« Last Edit: 31.08.21 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #723 on: 30.08.21 - klo:12:06 »
Ajatus on selvästi "ilmassa". YLE:n päivittyvästä:

Quote
Saksalaisosavaltio: Tiukempia rajoituksia rokottamattomille aikuisille

Saksassa on käsillä koronapandemian neljäs aalto. Lounais-Saksassa sijaitseva Baden-Württembergin osavaltio esittää tiukempia rajoituksia rokottamattomille aikuisille. Asiasta uutisoi saksalaislehti Bild.

Lounais-Saksassa sijaitsevan osavaltion johto ehdottaa, että rokottamattomat aikuiset eivät esimerkiksi pääsisi ravintoloihin ja konsertteihin. Lisäksi rokottamattomien sosiaalisia kontakteja halutaan rajoittaa.

Lukuunottamatta viimeistä ajatusta (mitä siinä sitten tarkoitetaankin) tuo edellä esitetyssä koronapassimallissa, jossa ei ole mukana tuoretta testiä, toteutuisi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #724 on: 30.08.21 - klo:12:39 »
Päätinpä vaihteeksi laskea viikon aikana annetut rokotukset. Kohteena tässä viime viikko.

Tuloksena oli:

Ma 14173
Ti 45776
Ke 51506
To 55731
Pe 48116
La  32090
Su 9934

Yhteensä 257 326 rokotusta. Keskiarvo 36 761 rokotusta päivässä.

Niinpä:

Nyt olisi jo THL:llä aika esittää jokin selitys. Rokotuskielteisyys? Vai jotain vikaa järjestelyissä? Puute rokottajista?

Laskematta enää taas kerran Suomen hallussa olevien rokotteiden määrää, otetaan (edeltä) tähän tämä todistus kyseisestä viikosta:

Quote
Hyvin lähelle normaalia päästään varmaan aika nopeasti. Tällä viikolla tuli erityisen paljon rokotteita, lähes 600 000 annosta, ja viime viikollakin yli 460 000. Nämä ovat poikkeuksellisen suuria määriä. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on mahdollisuus kasvattaa rokotekattavuutta aika nopeasti lähiviikkoina, sanoi Salminen.

Mutta siis tuolla viikolla rokotusten määrä oli 257 326. Nyt maanantaina 30.08.21  oli käyttämättä 474 040 rokotetta. Siinä ei vielä ollut mukana viime viikolla saapuviksi ilmoitettuja 590 000 annosta. Niin, taisi ne tuolla tavalla tulla taas kerran lasketuksi. Eli meillä on nyt yli miljoonan rokotteen varasto, marginaali. (Tuolla keskiarvotahdilla niiden antaminen rokotuksina kestää yli kuukauden.)
« Last Edit: 31.08.21 - klo:04:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #725 on: 31.08.21 - klo:04:05 »
Näinhän se on:

Quote
Suomessa pohditaan parhaillaan kolmansien rokotteiden antamista koronavirusta vastaan, mutta tekemistä riittää vielä myös ensimmäisissä ja toisissa annoksissa. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet korostaa nuorten ikäluokkien rokottamista.

– Kaikkein tärkein on se ensimmäinen annos, siellä on työtä tehtävänä etenkin alle kolmekymppisissä, kertoi Rämet Ylen aamussa maanantaina.

Toisaalta rokottamattomia on paljon iäkkäissä. Vaikka yli 60-vuotiaista reilut 90 prosenttia on ottanut vähintään yhden rokotteen, 65 vuotta täyttäneistä yli satatuhatta ei ole saanut yhtään annosta, laskee Rämet.

Mutta jos sitä pylväikköä katsoo, juuri tuota työtä tehtävänä on lähes yhtä paljon alle neljäkymppisissä. Ja melkoisen paljon myös alle viisikymppisissä. Ja alle kuusikymppisissä.

Jotta tuo toteutuisi, on käytettävä kaikki keinot. Ja oikeastaan kaikki keinot ovat myös luvallisia.  8)

Juristien kekseliäisyys ei saa tulla esteeksi. Suomessa tuota tehtävää eivät juuri  vähennä taudin jo sairastaneet, vaikkei heitä vaadittaisikaan rokotetta ottamaan. Samalla katsottuna, heidän lukumääränsä oli eilen 126 565. Eli vain vain vähän enemmän kuin kaikkein vanhimpien ikäluokkien ensirokotuksensa laiminlyöneitä.

Mutta näin hänkin toteaa ja arvioi:

Quote
Koronan jäljiltä normaaliin elämään palaaminen vaatii Rämetin mukaan lisää sekä ensimmäisiä että toisia rokotuksia. Tilanne on sikäli valoisa, että rokotteita on saatu Suomeen hyvin ja rokotuksissa pystytään etenemään nopeasti.
(lihav. HJ)

Riittääkö sitä valoisuutta nyt kaikkialle? Viime kädessä kansalaisten pääkoppiin?

***

Sinänsä se tavoite, että haavoittuvaisimmat ryhmät suojattaisiin, alkaa jo nyt olla saavutettu. Siinä yhteiskunta on jo tehnyt sen, mikä yhteiskunnan velvollisuus on. Jos on kansalaisia, jotka eivät tätä tarjottua suojaa huoli, ei ole ehkä enää yhteiskunnan tehtävä heitä siihen pakottaa. Suostutella toki voi.

Mutta toisaalta on ilmoitettu juuri tuo, että kaikkien paluu normaaliin elämään sallitaan vasta rokotuskattavuuden noustua tietyn (vähän kyllä epämääräisesti asetetun) rajan yli. Koska näin on, meillä vapautta kaipaavilla on moraalinen oikeus myös suostutella kanssavaeltajiamme rokotuksiin. Jopa oikeus hiukan painostaa siihen, korrektein keinoin tietysti.

***

Näin siinä saattaa käydä:

Quote
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on siirtynyt ensimmäistä kertaa koronapandemian leviämisvaiheeseen.

Syy leviämisvaiheeseen siirtymiseen löytyy ennen kaikkea Suomen alhaisimmasta rokotekattavuudesta.

– Meillä on notkahdus varsinkin 20–35-vuotiaiden kohdalla. Siinä ikäryhmässä todella laahaamme muuta maata jäljessä, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päivystysosaston ylilääkäri Raimo Jokisalo perustelee.


Leviämisvaiheeseen siirtyminen on tietysti totaalista. Siinä ei auta vanhemmankaan henkilön nikotella, että on ottanut kaikki rokotukset. Tuo lainaus päivittyvästä.
« Last Edit: 31.08.21 - klo:09:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #726 on: 31.08.21 - klo:06:56 »
Tässä ajatuksessaan hän oli idiootti. No, lievennetään sentään ilmaisua. Tässä hänellä tapahtui paha ajatuskatkos:

Kansallisteatterin pääjohtaja A-studiossa rajoitusten purkamisesta: "Farssi tulee heti ekana mieleen"

Quote
Kulttuuri- ja tapahtuma-alalla tuetaan ajatusta koronapassista, mutta Myllyahon mukaan turvaväleistä luopumisella on suurempi vaikutus.

– Koronapassi tuntuu turhalta, jos turvaväleistä päästään pois.

Mutta tietysti juuri tuo ajatus oli lainattu häneltä YLE:n paikallisuutisiin.

Kun päinvastoin turvaväleistä luopumisen jälkeen koronapassin merkitys korostuu. Tässä hän keksii tai kehottaa keksimään ruutia uudelleen:

Quote
Myllyahon mielestä tapahtumia voidaan järjestää turvallisesti myös ilman koronapassia ja keinoja turvallisiin tapahtumiin etsitään aktiivisesti.

Suunnitteleeko hän ehkä, että Kansallisteatterin aulassa jaetaan katsojille nämä meksikolaiset supermaskit? Jotain muuta, joka kuitenkin on vielä löytämättä?

Tuossa hän valmistelee tragediaa. Koko kulttuuri- ja tapahtuma-alalle. Varmasti tästä maasta ja poliitikoista löytyy "rajoitushaukkoja", jotka iskevät heti, jos pienikin tartuntarypäsvahinko jossain teatterissa tms. ilmenee.
« Last Edit: 03.09.21 - klo:06:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #727 on: 31.08.21 - klo:16:13 »
Niin konkari kuin alan ollakin näiden rokotusten seurannassa, niin tämä luku minua järkyttää: +295.

Se on ensimmäisten rokotusten määrä maanantaina. Eilen.

Mutta ehkä vielä enemmän minua järkyttää tämä toinen maanantain luku, kakkosrokotusten määrä: +544.

Mitä ihmettä on tapahtunut? Miten maanantaista on voinut tulla tällainen päivä:

Mutta ei kertonut rokotettujen määrää. Sitä noloa lukua, että maanantaina, arkipäivänä, annettiin yhteensä vain 14 173 rokotusta.

Yhteensä 15 310. Maanantain tulos! Joten ei vieläkään ylitetty ensi rokotuksissa sitä rajaa, jota joskus pidettiin tavoitteena [..]

Nuo kahden edellisen maanantain rokotusmäärät tuntuvat jopa kelvollisilta, verrattuna eilisen uskomattoman pieneen määrään. Yhteensä 839 rokotusta.

Jossain täytyy olla jokin virhe. Onko tämä Piilokamera?

Kun halusin tarkistaa tuon YLE:n päivittyvästä uutisesta, niin sielläkin "vaihteeksi" kerrottiin tuo todella surkea luku:

Quote
Rokotettujen määrä Suomessa on noussut eilisestä 839 henkilöllä.

***

Sain verenpainelääkkeeni. Vaimo toi äsken tähän "askarteluhuoneeseeni", koneen viereen.
« Last Edit: 31.08.21 - klo:16:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #728 on: 01.09.21 - klo:05:11 »
Tänä aamuna avasin Hesarin, ja odotin jonkinlaista reaktiota tuohon em. hämmästyttävään rokotusmäärään. Tulos: ei mitään.

Samoin tänä aamuna nettisurffailu mediasivuilla, samanlaisin odotuksin. Tulos: ei mitään.

Mutta vielä tässä on päivää jäljellä. Kai sentään joku numerotaitoinen toimittaja on tuon huomannut? Laitan tähän jatkoksi, jos reaktioita löytyy.

PS. 02.09.21: Ei eilen, eikä tänäänkään mitään. Taisi tuo tapaus mennä historiaan kenenkään oikein julkisesti sitä noteeraamatta.

PS. 03.09.21: YLE kuittasi tuon supersurkean maanantain päivittyvässään näin:

Quote
Suomessa rikottiin syyskuun ensimmäisenä päivänä merkittävä virstanpylväs, kun kahdesti koronaa vastaan rokotettujen määrä ylitti 50 prosentin osuuden väestöstä.


Oli varmaan tottakin, mutta jotain jäi kommentoimatta.
« Last Edit: 03.09.21 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #729 on: 01.09.21 - klo:05:45 »
Kiuru näkee tämän oikein:

Koronapassi tulossa, nuoria aikuisia patistetaan piikille – tämä on Suomen koronatilanne nyt

Quote
Kiurun mukaan tavoitteena on helpottaa tilaisuuksien ja tapahtumien avaamista ottamalla käyttöön koronapassi. Sen avulla olisi mahdollista luopua kahden metrin turvavälisäännöstä.

Eli täysin toisin kuin teatterinjohtaja edellä.

Mutta yleisesti uutinen ei näe, että tässä asiassa olisi muita keinoja kuin vain "patistaa":

Quote
Kontion mukaan alle 40-vuotiaiden pitäisi aktiivisesti ottaa ensimmäisiä koronarokotteista.


Samaan tapaan patistaa tämä toimintaryhmä:

Pirkanmaan korona­nyrkiltä selvä viesti nuorille aikuisille: Enemmän rokotuksia tarkoittaa vähemmän rajoituksia

Quote
– Toive on, että viikon päästä pääsisimme asiaa uudelleen tarkastelemaan ja kiihtymisvaiheeseen siirtymistä tosissaan harkitsemaan.

Niinpä nyrkki ei antanut nyt myöskään uusia suosituksia koronarajoituksien osalta. Jotta rajoituksia päästään purkamaan, on rokotuskattavuuden noustava.

TILASTOT PALJASTAVAT, että 16–34-vuotiaiden osalta rokotuskattavuus on Pirkanmaalla ensimmäisen rokotteen osalta edelleen vain hieman yli 70 prosenttia.

– Nuorten aikuisten osalta on huolta siitä, etteivät rokotukset ole edenneet odotetusti kahden viime viikon aikana, Sand harmitteli.


Mutta sitä ei nähdä, että olisi olemassa välittömiäkin, henkilökohtaisia keinoja tuohon palkitsemiseen. Rokotteen ottamalla saisi koronapassin, ja sillä pääsisi paikkoihin, joihin ei muutoin pääsisi. Ja tämän tulisi tapahtua riippumatta siitä, mitä muut 16–34-vuotiaat tekevät! Päinvastoin kuin tuossa patistelussa tehdään.

Nyt näyttää siltä, että koronanyrkin keinot ovat vain sen heristelemisessä.  8)
« Last Edit: 01.09.21 - klo:08:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #730 on: 02.09.21 - klo:05:10 »
Alkaako se ajatus mennä läpi, ettei kannata yrittää toteuttaa tätä vaikeimman jälkeen? Ilta-Sanomat:

Koronapassi käyttöön Suomessa jo lokakuussa? Kaavailtu malli olisi vapaa­ehtoisuuteen perustuva

Quote
Ilta-Sanomien tietojen mukaan koronapassille kaavailtu malli olisi vapaaehtoisuuteen perustuva, eli se ei pakottaisi mitään toimialaa käyttämään sitä.

Sen sijaan passia käyttävien toimijoiden olisi mahdollista vapautua rajoitustoimenpiteistä ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

Toisaalta, mikäli jollain alueella ei ole rajoitustoimenpiteitä voimassa, ei koronapassiakaan saisi käyttää sisäänpääsyn edellytyksenä.

Itsepäisesti testaus roikkuu kuitenkin mukana:

Quote
Käytännössä kyse on passista, joka todistaisi sen haltijan saaneen kaksi koronarokotetta, negatiivisen koronatestituloksen tai sairastaneen koronataudin.
(lihav. HJ)

Vaikka toisaalla tiedämme, että testaukset ovat jo näin iso ongelma:

STM:n Varhila: "Jos emme testaa ja jäljitä, tilanne on menetetty"

Quote
Koronatestaus ja -jäljitys kuormittavat perusterveydenhoitoa. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei lupaa nopeaa luopumista testauksesta ja jäljityksestä. Sen sijaan ministeriö haluaa THL:ltä selvityksen, onko sen ohjeistus lain kirjaimen mukainen. THL haluaisi nostaa kynnystä testeihin hakeutumiseen.
(lihav. HJ)

Helsingin kokeiluissa oli käytetty aikarajaa 72 tuntia. Jos sillä edettäisiin, täysin terveet ja oireettomat — rokotusta välttelevät — hakeutuisivat joka 3. päivä testeihin. Tuon jonon jatkoksi. Sen sijaan kannattaisi harkita sitä — koska se niin monelta on jäänyt kesällä ottamatta — että 1. rokotus riittäisi, 2. rokotuksen määräpäivään asti.

Tällaista epäilyä vielä:

Quote
Siitä, tuleeko passi olemaan laajasti käytössä myös ravintoloissa, ei ole vielä varmuutta. Etenkin asiaa valmistelleiden virkamiesten näkemys on ollut epäileväinen sen suhteen, onko passi todella käyttökelpoinen ravintoloiden puolella vai ei.

TEM:n mukaan ravintoloissa voitaisiin harkita laajojen sulkemisten tai erittäin tiukkojen aukiolorajoitusten sijaan koronapassin käyttöönottoa koronatilanteen mahdollisesti huonontuessa huomattavasti.

Eivätköhän kaikki aukiolorajoitukset ole erittäin tiukkoja, jos ravintolan kannattavuus on uhattuna. Huonontumatta nykyisestä, esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan tilanne on jo siinä mielessä "huomattavan huono", että olemme jo täällä nk. leviämisvaiheessa.

(Leikillisestä) "kuivaharjoittelusta" omassa pubissani se kokemus, että (sähköisen) rokotustodistuksen tarkistaminen (tiskillä) sujuisi erittäin vaivattomasti. Jos muuten koronapassin käytöstä tulisi vapaaehtoista, ei noiden epäileväisten virkamiesten arvioilla pitäisi olla edes merkitystä.

***

Näin meille kuitenkin muistutetaan, että herrojen (ja rouvien) kiireet ovat hitaita:

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan Suomen avaamisesta, koronapassi siirtynee eduskunnan käsittelyyn parin viikon kuluttua

Quote
Näillä näkymin hallitus antaa myös koronapassin sisältävän lakipaketin eduskunnan käsiteltäväksi 15. syyskuuta.

Pahoin pelkään, että tuo on juuri sellainen kysymys, josta jokaikinen kansanedustaja haluaa sanoa mielipiteensä. Ja varmaankin tehdä myös muutosehdotuksen. Ja pahimmassa tapauksessa siitä voidaan vielä tehdä ns. omantunnonkysymys.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #731 on: 02.09.21 - klo:06:32 »
Tässä he ovat kyllä oikeassa:

WHO:n paneeli patistaa lahjoittamaan ainakin miljardi rokoteannosta köyhille maille – ”Korkean tulotason maat ovat tilanneet yli kaksi kertaa enemmän annoksia kuin ne tarvitsevat”

Quote
Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Kansainvälisten terveysjärjestöjen perustaman Covax-rokotemekanismin kautta on tuoreimpien tietojen mukaan toimitettu yhteensä vasta noin 230 miljoonaa annosta 139 maalle. Covaxille   on luvattu (pdf) tämän ja ensi vuoden aikana yhteensä 640 miljoonaa annosta.


Hyvä että vaatimukset patenttien purkamisesta on tuossa uutisessa unohdettu.

Hieman ilkeästi voisi sanoa, että Suomikin voisi nyt lahjoittaa jotain miljoona annosta. Kun ei selvästikään niitä tarvitse8)
« Last Edit: 02.09.21 - klo:13:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #732 on: 02.09.21 - klo:11:52 »
Siitä tuli kuin tulikin siten tällainen, symboli. STM:n ja THL:n tämänviikkoisen tiedotustilaisuuden antia:

Quote
Maskisuositus säilyy toistaiseksi, sanoo THL:n Otto Helve. Hänen mukaansa juuri nykytilanteessa on vaikea purkaa maskisuosituksen kaltaisia yksinkertaisia tartunnan torjuntatoimia.

Terveysviranomaiset käsittelevät asiaa lähipäivinä.

Helve sanoo, että maskien vaikutusta koronaepidemian torjunnassa on vaikea arvioida.

Mutta sillä ei ole enää merkitystä, ettei tuota viimeistä tiedetä.

Tuo haljutti. Sen sijaan tämä ilahdutti:

Quote
THL:n mukaan kunnat voivat lyhentää rokotteiden annosvälin 6 viikkoon. Tutkimusten mukaan 6 viikon välillä saadaan ainakin melkein yhtä hyvä suoja kuin 8 viikolla, sanoo Kontio.


Tuo voi nopeuttaa jo nyt. Mutta erityisesti, jos mattimyöhäiset vasta nyt lähtevät ensi piikille. Ei sitten syksyllä tarvitse odottaa niin kauaa sen tietyn epämääräisen rajan ylittymistä.

Tämäkin on hyvä tieto:

Quote
Kontio sanoo, että lääketieteellisesti ei ole enää perusteita suositella kahta rokoteannosta koronataudin sairastaneille. Taudin sairastaneet saavat vastaavan suojan yhdellä rokotteella, oli tauti sairastettu ennen tai jälkeen ensimmäisen rokotuksen.


Tämän pohjalta ei koronapassiin tarvitsisi laittaa kokonaista vaihtoehtoa taudin sairastamiselle. Rokotukseen olisi kuitenkin mentävä. Mutta yksi kerta riittäisi täyden suojan todistukseen. Terveyshenkilöstö voisi merkitä taudin sairastamisen toiseksi rokotuskerraksi järjestelmäänsä. Ravintolan/konserttisalin ovella ei asiaa tarvitsisi miettiä tai edes tietää. Henkilöllä joko on rokotuspassi tai ei. Ja se on se koronapassi.

***

Toisessa uutisessa hallituksen neuvotteluista tulee tämä näin selvästi esille:

Quote
Marin valotti myös sitä, mitä vapaaehtoinen koronapassi tarkoittaisi.

– Vaikka saavutamme korkean rokotekattavuuden, on mahdollista, että tulevaisuudessakin alueilla tulee tautiryppäitä, jotka pitää saada nopeasti hallintaan. Tähän koronapassi tulisi avuksi.

Passi olisi vaihtoehto rajoituksille, Marin täsmensi. Jos esimerkiksi ravintola, teatteri tai tapahtuma ottaisi sen käyttöön, näihin toimijoihin ei kohdistuisi rajoituksia.


Ääniradiossa kuultuna hän kuitenkin sanoi, että turvavälisuosituksen muuttaminen on nyt kiireellisin asia. Minusta  se liittyy passiin, eli passikysymys olisi nyt kiireellisin (?). Aavistelen, että passijärjestelmästä on valmisteltu hyvä. Mutta se tulee käyttöön vasta juuri edellä mainitulla herrojen/rouvien hitaalla kiireellä. — Toivottavasti Krista Kiuru pyytää kokouksessa puheenvuoroa!

PS. 03.09.21: Olisiko niin, että tietty vihamielisyys tässä kirjoituksessa...

Näin eräs ministeri tiivisti hallituksen torstain koronaneuvottelut: ”Kiurun väsytystaistelua ja monologia”

... johtuu siitä, että eräät poliitikot ja eräät toimittajat eivät, syystä tai toisesta, millään halua koronapassia käyttöön? Ja Kiuru sitä vaatii? Eikä Kiurun hyvin selkeälle logiikalle löydy ymmärrystä?
« Last Edit: 03.09.21 - klo:10:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #733 on: 03.09.21 - klo:06:30 »
YLE lopetti, mutta Hesari laskee ja näyttää nyt tavoitteen ja aikataulun:

Quote
Rokotettujen osuus 12 vuotta täyttäneistä Suomessa:

1. annos 81,9 %

2. annos 57,7 %   80 %

Täysin rokotettujen 80 prosentin tavoite saavutetaan 14.11.2021, jos tahti jatkuu nykyisen kaltaisena ja rokotusväli on 12 viikkoa.

Tarkemmat tiedot alueeltasi ja maailmalta tästä.


En saanut tuota valitettavasti linkattua, mutta yritän vielä. Tuo oli visuaalisena ehkä vielä selvempi.

Vaikka tuo ei olisi se laumasuoja, niin se on nyt hallituksen asettama tavoite. Myös Marin antoi tuon prosenttiluvun yhteiskunnan täydellisen avaamisen ehtona, YLE:n haastattelussa.

Kolme huomautusta tuohon:

- voiko 1. rokotusten ottajien osuuteen kuitenkaan vielä olla tyytyväinen? Kun tietää, että osuus alle noin nelikymppisistä on hyvin alhainen? Lisäksi siitä usein mainitusta pylväiköstä näkyy, että — kummallista kyllä — pieni osa vanhemmista ikäluokista, joilla kyllä olisi ollut mahdollisuus siihen, on jättänyt 2. rokotuksen ottamatta. Eli täytyisikö 1. rokotuskerran tavoitetaso asettaa jonkin verran, ehkä paljonkin yli 80 prosentin?
- jatkan itse vielä sen tarkistamista, mikä on "nykyinen rokotustahti": myös tämän viikon tulos on tänne yhteen laskettuna tulossa
- nyt, kun THL on laskenut rokotusvälin suositustaan, tuo pitäisi laskea (myös) sen mukaan. Olettaen, että kunnat nyt ottavat sen käyttöön.

***

Elämme jännittäviä aikoja. Jo tänään saatamme saada ennakkotietoja tästä (lainaus YLE:n päivittyvästä):

Quote
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen neuvotteluiden jälkeen, että Suomen uudistettu koronastrategia on tarkoitus saada hyväksytyksi maanantaina 6. syyskuuta. Strategian pääpainotus olisi yhteiskunnan avaamisessa ja tarkoin kohdistetuissa rajoituksissa.
« Last Edit: 03.09.21 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #734 on: 04.09.21 - klo:07:25 »
 Tulos tästä:

HS testasi, miten Virossa käytössä oleva koronapassi toimii – Kotimatkalla paljastui, että järjestelmän huijaaminen on yllättävän helppoa

Yleistulos oli, että se toimi aivan hienosti. Mitä tuohon huijaamiseen tulee, niin se kävi näin:

Quote
Todistusjärjestelmän puute paljastuu, kun laiva lähestyy Helsingin satamaa ja pakkaan paperitodistustani laukkuun. Huomaan, että olen tulostanut Omakanta-palvelusta väärän koronatodistuksen.

Siinä kerrotaan, että olen saanut negatiivisen koronatestituloksen 8. tammikuuta. Puhelimessa mukana oli sentään oikea rokotetodistus, jota näytin aina kun paperitodistus ei toiminut.

Monessa paikassa kahdeksan kuukautta vanha todistus toimi valitettavan hyvin.


Eli se liittyi tuohon testituloksen mukanaoloon järjestelmässä. Ellei se olisi mukana, tuollaista ei ilmenisi. — Järjestelmää tuossa ei itse asiassa lainkaan huijattu.

Ääniradiossa tuli äsken muuten tieto, että testaaminen tuohon tarkoitukseen aiotaan Suomessa antaa yksityiselle terveysbisnekselle (näin oli Mika Salminen TV:ssä sanonut). Jolloin se tietysti tulisi maksulliseksi. Eikä siis rasittaisi julkista järjestelmää. Sen voisi minusta samantien tehdä kokonaan erilliseksi asiaksi.
« Last Edit: 04.09.21 - klo:08:25 by Heikki Jokipii »