Author Topic: COVID-19  (Read 191974 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #525 on: 08.05.21 - klo:05:09 »
Tässä (kestouutisesta) on havaitsevinaan vähän surumielisen sävyn:

Quote
7.5. ko 18.57 Suomalainen koronarokotehanke saattaa jäädä vain haaveeksi

Suomalaisen koronarokotteen kehitystyö on edennyt hyvin. Eläinkokeet on saatu päätökseen ja tutkijat ovat valmiita kokeilemaan rokotteen tehoa ja turvallisuutta ihmisiin.

Koronarokotehankkeella on kuitenkin vaikeuksia löytää rahoitusta, koska rokotekehitys on monin verroin muuta lääkekehitystä riskialttiimpaa. Hankkeesta kiinnostuneet sijoittajat saattavat vetäytyä, kun hanke ei ole saanut isoa, jopa kymmenien miljoonien valtion rahoitusta taakseen.

Markkinoilta on saatavilla muutamalla eurolla kappale rokotteita.

Samaan aikaan toisaalla YLE:kin antaa tavallaan tukensa pyrkimykselle purkaa patenttisuoja koronarokotteilta. Eikä näe asiassa ristiriitaa.

Tuon lisäksi maailmalla on ainakin 50 rokotteiden kehittämisprojektia. Joista osa saattaa saada rahansa takaisin. Ja osa menettää koko investointinsa, kaikki rahansa.
« Last Edit: 09.05.21 - klo:12:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #526 on: 09.05.21 - klo:12:20 »
Yritän olla motkottamatta tästä asiasta. Mutta eilen syntyi vastustamattoman pyöreä luku, "ennätys". Vappuna ja sunnuntaina tavalliseen tapaan rokotettiin hyvin vähän, kuten muinakin viikonloppuina yleensä on tehty.

Maanantaina eli eilen THL antoi tiedon, että viime viikkoon (17) mennessä Suomeen on saapunut yhteensä 2 367 500 rokoteannosta.

Toisessa paikassa THL kertoi että rokotuksia on annettu yhteensä 1 866 796 (1. ja 2. rokotuskerta yhteen laskettuna).

Erotus on 500 704 rokoteannosta. Eilen siis Suomella oli hallussaan puoli miljoonaa käyttämätöntä rokoteannosta.*)

Otetaan kuitenkin positiivinen asenne: tällä viikolla — melkeinpä väistämättä — tulemme näkemään, miten päivittäin annnetuissa rokotuksissa ennätykset rapisevat!

Rapisivatko ne? Eivät. Viime viikon rokotusmäärät edeltä:

04.05.21: +24 981 (?)
05.05.21: +41 317
06.05.21: +40 548
07.05.21: +64 613 (!)
08.05.21: +34 252 (?)
09.05.21: +40 024 (!!)

Mutta ne olivat ensi rokotuksen saaneita. Tarvitaan mukaan myös kakkosrokotusten saaneet. Niinpä kaikki annetut rokotukset viime viikon loppuun mennessä:

2 154 469. Erotus 213 031.

Tämä päivä, sunnuntai, jäi nyt tuosta pois. Mutta aiempiin havaintoihin vedoten uskaltaa sanoa, ettei se juuri muuta tuota tulosta. Nuoremmmalta tuttavaltani kuulin, että esim. Helsingin kaupungin järjestelmässä ei edes voinut varata rokoteaikaa sunnuntaiksi.

Kyllä minullekin nyt tämä alkaa vaikuttaa perustellulta:

Hus nostaa esiin 100 000 ihmisen joukon Uudellamaalla – Rokotusten kohdentaminen kuumiin alueisiin on ”merkittävän hyvä tapa säätää epidemian termostaattia alaspäin”

Sillä HUS:in alue tuntuu säilyvän taudin esiintyvyyden kuumana pisteenä, nytkin, kun määrät näyttävät aika pysyvästi asettuneen matalammalle tasolle. Niin, nyt myös kyllä Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme ovat sellaisia alueitä. Mutta koko muussa Suomessa tilanne näyttää täysin rauhoittuneelta.

Ja nyt olisi siis 213 031 "ylimääräistä" rokoteannosta tuohon käytettävissä. Viime viikolla saapuneiksi arvioidut 240 000 uutta annosta riittänevät hyvin samaan normisuoritukseen kuin viime viikolla (?!).

Tieteellisesti mielenkiintoista olisi suunnata nuo rokotukset yhteen noista hotspoteista. Pyrkiä siellä maksimaaliseen kattavuuteen. Ja jättää kaksi muuta vertailuaineistoksi.  Toisin sanoen sillä yhdellä alueella...

2 000 000 rokotetta annettu, miksi tartuntamäärät eivät romahda? THL:n ylilääkäri kertoo syyn

Quote
Rokotekattavuus on toistaiseksi kaikista pienin niillä ikäluokilla, jotka levittävät tautia eniten.


... rokotettaisiin juuri ja myös nuo tuossa mainitut ryhmät. — Ja jos tuo taktiikka osoittautuu onnistuneeksi, sen voisi sitten toistaa toisen hotspotin kohdalla. Nyt, kun riskialtteimmat ryhmät ovat jo käytännössä turvassa, tuohon menettelyyn ei ole eettistä estettä.
« Last Edit: 09.05.21 - klo:17:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #527 on: 11.05.21 - klo:04:17 »
Sunnuntaina rokotettiin +883 henkilöä. Eilen maanantaina Suomella oli käyttämättä 476 512 rokoteannosta.

Ihmettelin. Ja ihmettelen. Mutta onko asiaan jokin tällainen selitys:

Valehteleeko THL:n rokotustilasto? Pikkukunta laahaa hännänhuippuna, vaikka siellä rokotetaan jo nelikymppisiä

Quote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronarokotustilastoissa on koko ajan ongelmia. Rokotustilasto laahaa ainakin joidenkin kuntien osalta pahasti jäljessä.

– Ongelmia on jatkuvasti. Laajuudet vaihtelevat, sanoo THL:n johtava rokotusasiantuntija Miia Kontio.

Pienessä Kinnulan kunnassa on THL:n tilaston mukaan rokotettu alle 12 prosenttia väestöstä. Se on vähiten koko maassa. Prosenttiosuus on pysynyt tilastossa samana ainakin pari viikkoa.

Kunnassa ollaan toista mieltä. Rokotteen on saanut tähän mennessä yli 40 prosenttia kinnulalaisista, sanoo virkalääkäri Heimo Lajunen. Se on reilusti enemmän kuin maassa keskimäärin.

Ongelmia on isoissakin kaupungeissa. Helsingissä tiedoista puuttuu 30 000–40 000 rokoteannosta. Tilastoissa ei näy myöskään tuhannen Jyväskylässä rokotetun yli 80-vuotiaan tiedot.

Mutta jos olisikin, se ei paljon auta. Ihmettelyn kohde on yli 10 kertaa suurempi. Rokotteita olisi esimerkiksi siihen (ks. edellä), että Päijät-Häme rokotettaisiin 100-prosenttisesti.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #528 on: 11.05.21 - klo:04:19 »
Tämäkin on yksi askel kohti vapautta:

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

—  klips —

Artikkelissa hahmoteltujen käyttötarkoitusten lisäksi tuo mahdollistaisi mielestäni myös eräiden tutkimusten tekemisen. Voisi kuvitella, että viruksen oikeasta levinneisyydestä saataisiin tarkempi kuva, jos satunnaisotanta tehtäisiin tuon laitteen avulla. Ei tarvitsisi pyytää henkilöitä tulemaan (epämiellyttävään) testiin terveyskeskukseen. Vaan kiertävä auto poimisi koehenkilöt sieltä, missä he ovat.

Mutta keksitään sitä muuallakin:

Mehiläiset tunnistavat koronaviruksen – koulutus kestää muutaman minuutin, diagnoosi sekunneissa

Quote
Tiede & tekniikka 07.05.2021
Piia Pesola
Wageningen yliopisto Alankomaissa koulutti mehiläisiä tunnistamaan näytteitä, joissa oli koronavirusta. Start-up -yritys on jo kehittänyt prototyypin koneesta, joka kouluttaa mehiläisiä automaattisesti.

Noita, toista tai molempia, soveltaen olisimme taas askeleen lähempänä kaivattua "täydellistä tietoa".
« Last Edit: 11.05.21 - klo:04:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #529 on: 11.05.21 - klo:05:37 »
Koska emme vielä ole lähellä tuota täydellistä tietoa, taitaa tämä muutos olla yhtä tyhjän kanssa:

Rajoituksia voidaan nyt purkaa paikallisesti, alueiden tautitilanne kartoitetaan tällä viikolla

Koska tämän jälkeenkin tullaan keskitettyjä suosituksia antamaan. Ja valtiovalta luokittelee alueet kiihtymis- ym. vaiheissa oleviksi.

On näin:

Quote
Ravintoloita koskevat rajoitukset eivät sisälly alueelliseen päätöksentekoon vaan ne tehdään valtakunnallisesti, sanoo osastopäällikkö Satu Koskela sosiaali- ja terveysministeriöstä.


Mutta sitten on myös näin:

Quote
Poikajärven mukaan päätöksissä pitää ottaa huomioon ihmisten liikkuvuus. Vierekkäisillä alueilla rajoitustoimien ei pidä erota paljon toisistaan.


Eli samaan tapaan yhtenäisenä systeemi halutaan säilyttää. Luulenpa, ettei rohkeisiin irtiottoihin sisu riitä. Esimerkiksi siihen, että Helsingissä uskallettaisiin kokeilla kirjastojen täydellistä avaamista.

***

Kun emme ole lähellä täydellistä tietoa, on hupaisaa katsoa, miten media nyt suhtautuu Salossa ilmentyneeseen tartuntaryppääseen. Myönnetään, että tapauksia on paljon lapsilla ja nuorilla. Mutta vältetään kuin ruttoa — ja nyt on lupa käyttää tätä kliseetä — ajatusta, että nuorten täysin vapaissa kokoontumisissa olisi syytä. Sen sijaan puhutaan siitä, miten he ovat saaneet tartunnan perheissään.
« Last Edit: 11.05.21 - klo:05:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #530 on: 12.05.21 - klo:09:05 »
Raumalla ei paljon, tai ainakaan täysin, koronarajoituksista välitetty:

Rauma sekosi mestaruudesta
Rauman Lukon kannattajat villiintyivät jääkiekon SM-kullasta ja lähtivät juhlimaan mestaruutta vastoin poliisin ohjeistusta.


Saa nähdä, välittävätkö he:

Muslimit ympäri maailmaa valmistautuvat suureen juhlaan – Id al-Fitr päättää paastokuukausi ramadanin

(Kun Helsingissä oleva moskeija on tuossa aika lähellä, näen sen pikapuoliin.)

Sitten jos ja (Raumalla) kun ei ole välitetty, niin nyt on erityisen mielenkiintoista, näkyykö tuo sitten n. viikon päästä tautitapausten ryöpsäyksenä. Nyt, kun aurinko jo kovasti paistaa?

***

Mitä löysin Satakunnan koronasuosituksista, niin tilanne näyttää siellä nyt niin hyvältä, että kokoontumisten ylärajasuositusta on päätetty toukokuun lopulta alkaen jopa nostaa — 20 henkeen!
« Last Edit: 12.05.21 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #531 on: 12.05.21 - klo:17:39 »
Tämä kaikki ei minulle henkilökohtaisesti merkitse mitään:

Ravintolarajoitukset kevenevät helatorstaina ympäri maata – Uudellamaalla valomerkki joko klo 18 tai 19, perustasolla klo 00, ja terasseilla saa tanssia

Mutta vahvistaa omalta osaltaan, että valtiovalta haluaa pitää ohjakset tiukasti omissa käsissään. Onko se hyvä juttu vai ei, mutta niin se on.
« Last Edit: 12.05.21 - klo:17:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #532 on: 14.05.21 - klo:04:00 »
Melkoisen latteuden onnistui THL tähän tiedotteeseensa sisällyttämään:

Koronavirustilanteen suotuisa kehitys näyttää pysähtyneen

Quote
Perhepiirin ulkopuolisten sosiaalisten kontaktien osuus tartunnanlähteenä on merkittävä.

Tarkoitus oli ehkä, että se toimii johdantona seuraaville lauseille:

Quote
Paikallisia tartuntaryppäitä on syntynyt eri puolilla maata esimerkiksi seurauksena vapun yksityisistä kokoontumisista. Riski epidemian uudelleen kiihtymisestä erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on todellinen.

Mutta sellaisenaan: ihan varmasti rajoittuminen täysin perhepiirin sisäisiin kokoontumisiin ei merkittävästi lisää tartuntoja. Jopa voisi ne täysin estää.

***

Kaikkiaan ollaan nyt eräänlaisessa käännepisteessä. Vielä ei uskalleta luottaa rokotusten vaikutuksiin. Niinpä edelleen tautia ajetaan alas yrittämällä eri tavoin ihmisten kokoontumisia estää. Rajoituksin ja kehotuksin.

Nyt voisi leikkiä "blame gamea" myös THL:n suuntaan: kun se ei selvästikään ole tehnyt ihan kaikkeaan rokotusten nopeuttamiseksi, voisi vierittää syytä sen niskaan. Jos päästäisiin nopeammin nuorten aikuisten rokottamisiin, tuollaisia tartuntaryppäitä ei syntyisi! Vielä kärjistäen: jos juhannuksena tuollaista tapahtuu, se on THL:n syy!

YLE:n kestouutinen kertoi tänä aamuna, että yli kaksi miljoonaa suomalaista on saanut ainakin yhden rokotuksen. Olisi voinut myös kertoa, että Suomeen on saapunut yli 2,6 miljoonaa rokoteannosta. Joista kakkosrokotuksiin oli (eiliseen mennessä) käytetty 246 813.

Ihan vastaavalla tavalla. Jos olisi jätetty bileet järjestämättä, n. 10 päivää sen jälkeen ei rypästä olisi tullut. Jos olisi rokotettu 100-200 000 enemmän tällä viikolla, n. 10 päivän päästä joku rypäs jäisi toteutumatta. Vaikkei laumasuoja olisi vielä lähelläkään.
« Last Edit: 14.05.21 - klo:18:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #533 on: 15.05.21 - klo:04:03 »
Sunnuntaina rokotettiin +883 henkilöä. Eilen maanantaina Suomella oli käyttämättä 476 512 rokoteannosta.

— klips —

Mutta jos olisikin, se ei paljon auta. Ihmettelyn kohde on yli 10 kertaa suurempi. Rokotteita olisi esimerkiksi siihen (ks. edellä), että Päijät-Häme rokotettaisiin 100-prosenttisesti.

Hiukan siihen suuntaan sitten toimittiinkin. 11.05.21:

Ensimmäiset alueellisesti suunnatut koronarokotteet Päijät-Hämeeseen: 10 000 ylimääräistä rokotetta maakunnan vaikean tautitilanteen vuoksi

Quote
Päijät-Hämeen vakava koronatilanne saa nyt helpotusta lisärokotteista. Maakuntaan on jo saapunut 10 000 rokotteen ylimääräinen erä. Rokotukset niillä käynnistyvät välittömästi.


Vaan ei. Ei se kyllä kokonaistilanteessa näkynyt. Helatorstaiviikolla tehtiin (suhteessa) huonoin tulos koko aikana, siltä näyttää. Käyttämättä jää näillä näkymin lähes 400 000 annosta. Päivitän tiedon maanantaina.

***

Jos tällaista penseyttä ilmenee, sillehän ei sitten rokottaja voi mitään:

Rokotuksiin hakeudutaan niin laiskasti, että Helsinki harkitsee niihin kutsumista teksti­viestillä – ”Nuoremmissa rokote­vastaisuus saattaa vahvistua”

Paitsi ehkä sen, että miksi aikoja annetaan noin pienillä ikäryhmäviipaleilla? Kokemukset muualta maailmasta ovat viitanneet siihen, että tuollainen viipalointi on omiaan asiaa hidastamaan. Jos tavoite on jo alkukesästä saada kaikki aikuiset  rokotetuiksi, eikö lupa varata aika voitaisi jo nyt antaa kaikille?
« Last Edit: 15.05.21 - klo:04:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #534 on: 16.05.21 - klo:05:48 »
Kun Jyväskylässä ilmeni tartuntarypäs — tietääkseni keskittyen erääseen ravintolaan ja opiskelijabileisiin — minkä päätöksen tekee kaupunki? Se sulkee kirjastot. Ja kokonaan, ei tuollaisia järjestelyjä kuin Helsingissä, kahdeksi viikoksi.

Kun ihmisillä on käytössään vain vasara, kaikki näyttää naulalta!

Kun Keski-Pohjanmaalla esiintyvyys nyt on pompsahtanut melkein nollasta jonnekin maan keskitasolle...

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta

... ja syy ryppääseen ihan samanlainen, nyt olisi Kokkolan "vastuullisilla" kuntapäättäjillä mahdollisuus ihan samaan: voisi sulkea kaupungin kirjastot!  Ja onko siellä niin tehtykin? Tällaiselta sivustolta...

https://anders.finna.fi/Content/about

... löytyi teksti:

Quote
Kokkolan kirjastot, myös omatoimikirjastot, ovat kiinni eikä kirjastoauto aja 15.-30.5. Voit uusia lainasi verkkokirjastossa tai puhelimitse 040 8065124 arkisin kello 9-16.

***

Eilen oli muuten eräänlainen käännekohtapäivä, jos niin halutaan tulkita. Uusia tapauksia oli 192, mutta vain 48 niistä oli Uudellamaalla, 25%. Sehän jo oikeastaan vastaa väestöosuutta n. 30%, on jo sen alle.

Vaarallisia paikkoja ovat eilisen pohjalta nyt Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Päijät-Häme. Niin, ja tietysti Keski-Pohjanmaa. Ei enää niinkään Uusimaa. Toteaa Uudenmaan asukas, hyvillään. ;D

PS. klo 14:20: Voi, ei! Uusimaa otti heti taas paikkansa tänään takaisin. 110 tartuntaa 227:stä, 48%.  :(
« Last Edit: 16.05.21 - klo:13:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #535 on: 17.05.21 - klo:04:51 »
Sairaalahoidossa ensimmäisen rokoteannoksen saaneita koronapotilaita – Miksi Päijät-Hämeen tilanne synkkeni vaikka muualla jo helpottaa?

Quote
Niemisen mukaan yksi selitys voi piillä siinä, miten ihminen suhtautuu sosiaaliseen kanssakäymiseen rokotepiikin jälkeen.

– Helposti saatetaan mieltää, että rokotteen saamista seuraisi paljon väljempi sosiaalisten tapaamisten meininki. Mutta niinhän asia ei ole.

Niemisen mukaan tilanne osoittaakin, että ensimmäinen rokotepiikki ei vielä tuo tullessaan erivapauksia kenellekään.

Nieminen korostaa, että rokotetut ovat lopulta hyvin pienessä roolissa tartunnan saaneista.

Ylivoimainen valtaosa uusista tartunnoista todetaan ihmisillä, joita ei vielä ole rokotettu.
[..]
Niemisen mukaan tartunnoissa korostuvat nyt yksityistilaisuudet ja vapaa-ajan tapaamiset ystävien ja sukulaisten kanssa. Katukuvassa ja kaupoissa kasvomaskeja näkyy hänen mukaansa kiitettävästi.
(lihav. HJ)

Tästä ei saa yhtä helposti tilastoa, mutta heitetään kuitenkin esiin tämä hypoteesi: ylivoimainen valtaosa tartunnoista on ihmisillä, jotka ovat tottelevaisesti käyttäneet kasvomaskeja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #536 on: 17.05.21 - klo:09:36 »
Ludger Wess uudelleentwiittasi
K-State Turk
@KStateTurk· 8t

Beyond parody

Twiitin lainaus
Kolleen
@littlewhitty
 · 15. toukok.

Anti-vaxxers are now wearing masks to avoid catching the vaccine from maskless vaxxers.
« Last Edit: 17.05.21 - klo:12:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #537 on: 17.05.21 - klo:11:36 »
Hesari tämän aamun pääkirjoituksessaan asettui kannattamaan Bidenin aloitetta:

Yhdysvaltojen ja EU:n uudet linjaukset murtavat rokotepatentteja, mutta pandemian kukistamiseen koko maailmassa on vielä matkaa

Pystymättä siinä kuitenkaan asiaa perustelemaan.

Kotimaisesta rokotteesta puhuessaan Hesari kummasti muisti tämän aspektin:

Rokotekokeiden rahoittaminen on riskisijoitus
« Last Edit: 17.05.21 - klo:11:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #538 on: 17.05.21 - klo:12:35 »
Vaan ei. Ei se kyllä kokonaistilanteessa näkynyt. Helatorstaiviikolla tehtiin (suhteessa) huonoin tulos koko aikana, siltä näyttää. Käyttämättä jää näillä näkymin lähes 400 000 annosta. Päivitän tiedon maanantaina.

Nyt osoittautui, että liioittelin. Hyi minua.

Viime viikolla 2 632 275 annosta oli saapunut. Sunnuntaihin menessä niitä oli käytettty 2 393 016. Käyttämättä jäi siis vain 239 259 annosta.

***

Iltalehti lauantai 15.05.2021:

Ensi viikko kertoo, pilasiko lämpöaalto hyvän koronakehityksen – yo-juhlia saatetaan viettää pienessä porukassa

Entä pilasiko rokotustauko (helatorstaina) tai huono tulos koko viikolla hyvän koronakehityksen?

(YLE:n mukaan 7 päivässä vain +166 067 uutta rokotettua. Vain  noin 23 724 per päivä.)

***

Viime viikolla oli saatu lisää 240 000 annosta. Kun siihen lisätään nuo jäljellä olevat edeltä, alkaa viikko yhteensä 479 259 rokoteannoksen turvin. Koska se luku jaettuna 7:llä on 68 465, odotamme taas luottavaisesti uusia ennätyksiä tähän tuloslistaamme.
« Last Edit: 18.05.21 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25179
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #539 on: 18.05.21 - klo:05:17 »
Helsingin Sanomat näkee vauhdissa ja innossa paranemisen merkkejä:

Keski-ikäisten helsinkiläisten rokottautumisinto oli vaisua, mutta nyt ”tilanne näyttää paremmalta” – Tiistaina ajanvaraus aukeaa uudelle ikäryhmälle

Quote
Alle 50-vuotiaat helsinkiläiset paransivat ajanvaraustahtiaan loppuviikosta, ja nyt rokotusvauhti näyttää hyvältä.

Vielä viime viikolla tuo ei näkynyt, ainakaan valtakunnallisissa luvuissa. Mutta mekin edellä uskomme, että tällä viikolla näkyy! *)

PS. Sekin tukee viikonloppujen nykyistä laajempaa käyttämistä, että mainituissa ikäluokissa on paljon työssäkäyviä, joiden saattaa olla vaikea irrottautua arkipäivinä. Ei yksin Raamattu8)

PS2. Päijät-Hämeen lisäksi lisärokotteita on nyt suunnattu myös Varsinais-Suomeen ja Keski-Pohjanmaalle. Sekin saattaa tällä viikolla näkyä myös noissa tilastoissa.

PS3. Jos vielä vähän puolustelen tuota natkuttamistani, niin Bloombergin listassa Suomi on nyt rokotusten kokonaismäärissä (osuudessa) jäänyt jälkeen useasta EU-maasta. Ja on siinä EU:n keskiarvon 22,5% alle (Suomi 21,7%). Näin ei tarvitsisi olla. Tai nykypolitiikalla, mutta nopeuttaen, pääsisimme helposti EU:n kärkeen ykkösrokottamisessa (Sputnikia käyttävä Unkari poislukien).

*) PS4. klo 15 jälkeen. Pettymys. Eilen maanantaina vain +22 605. Tuon luvun alhaisuus meni kyllä nyt jo käsittämättömän puolelle.
« Last Edit: 18.05.21 - klo:14:42 by Heikki Jokipii »