Author Topic: COVID-19  (Read 186259 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #480 on: 12.04.21 - klo:04:06 »
Tämä Mika Salmisen viesti taitaa nyt aika hyvin heijastaa terveysviranomaisten konsensusta:

Koronakäyrä laskee, mutta hötkyillä ei pidä – THL:n Salminen: Nykyiset rajoitukset riittävät laskemaan tautimäärää ennen kesää, jos niitä ei pureta liian nopeasti

Quote
THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan tartunnat tulisi saada viime toukokuun tasolle, jotta kesästä tulisi vapaampi.
[..]
Samalla Salminen kuitenkin muistuttaa, että on hyvä myös valmistautua siihen, että joitakin rajoituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön.

– Mitä lähemmäs kesää tullaan, sitä pienemmäksi se riski muuttuu. *) Tasapainoiluahan tämä on.

Tässä hän kyllä vähän oikaisee:

Quote
Nyt tapausmäärät on saatu Salmisen mukaan laskuun sen jälkeen, kun korkean riskin ravitsemusliikkeet suljettiin. Tällä on saatu erityisesti nuorten ja työikäisten tartuntoja vähennettyä.

– Se on ollut hyvin tärkeää. Siinä ikäryhmässä ilmaantuvuus on koko ajan ollut suurin. Se on kääntynyt hyvin voimakkaaseen laskuun ja samaan aikaan myös muut ikäryhmät. Se viittaa siihen, että puuttumalla siihen ikäryhmään, jossa on suurin osa tartunnoista, voidaan vaikuttaa kokonaisriskiin aika merkittävästi.

Sillä eihän noin menetelty. Vaan kaikki ravitsemusliikkeet määrättiin tylysti kiinni. Ruokaravintoloita ja kahviloita myöten. Ei rajoituttu "korkean riskin" paikkoihin. Vasta nyt, jos ravintolat rajoitetusti viikon päästä avataan, voidaan puhua tuosta. Eli selkeämmin: yökerhoja ei saa nyt avata.

_________________

*) mutta onko todella tämän riskin vähentymisen edellyksenä se, että tapaukset saadaan ensin viime toukokuun tasolle? "Jotta"? Koodisana tässä: Australia. Tai samassa uutisessa oleva käyrä: kun viime keväänä tartunnat romahtivat juuri siinä pisteessä touko- ja kesäkuun vaihteessa, kun terassit avattiin, oliko sen pudotuksen syynä (eli edellytyksenä) se, että ravintolat olivat sitä ennen olleet kaksi kuukautta kiinni?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #481 on: 12.04.21 - klo:05:55 »
Oikein! Tämä kolumni, kaikin puolin:

Tuija Siltamäen kolumni: Etätyö ei ole kaikille mieletön mahdollisuus vaan ainoastaan kamalaa, eikä siitä saa tulla työelämän uusi normaali

Quote
Yksi koronapandemian rasittavimmista lieveilmiöistä on edelläkävijöiksi itsensä mieltävien ihmisten vimma havainnoida ja raportoida, mitä kaikkia yhteiskunnan osa-alueita korona "mullistaa".

(Siltä varalta, ettette ole huomanneet: ainakin markkinoinnin, lentoliikenteen, kaupunkilaisten liikkumisen, kaupan, kauppakeskukset, kirkon, perinteisen elokuvatapahtuman ja elämämme.)


Ja:

Quote
Saatan olla muutosvastarintainen ja olenkin, mutta todella toivon, että edes osa niistä katoaa takaisin sinne pöhinään mistä tulivatkin.


« Last Edit: 12.04.21 - klo:06:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #482 on: 13.04.21 - klo:05:23 »
Tässä resonemangissa on yksi perustavanlaatuinen vika (kestouutisesta):

Quote
12.4. klo 21.18 Oikeusoppineet: Rokotepassin käyttö voi olla syrjivää

Oikeusoppineiden mukaan rokotepassin käyttö on syrjivää, jos sen avulla ei voida estää koronatartuntoja. Tällöin passin avulla luodaan erottelu, joka ei perustu koronan leviämisen estämiseen.

– Yksi näkökohdista, joka puhuu rokotepassin käyttöönottoa vastaan on, että rokotteen saanut henkilö voi tartuttaa muita henkilöitä, sanoo Helsingin yliopiston julkisoikeuden professori Toomas Kotkas.

– Suurin ongelma on se, että todistus rokotuksesta, sairastetusta taudista tai tuoreesta testistä ei ole täysin varma todiste siitä, että henkilö ei voisi tartuttaa muita, sanoo puolestaan European University Instituten kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.


Se on se, että — vaikka tietysti mikään ei ole täysin varmaa — jos tilaisuuteen päästetään vain noilla edellytyksillä, he hyvin epätodennäköisesti tartuttavat tautia toinen toisiinsa. Epätodennäköistä on tuolloin myös, että he veisivät sieltä taudin kotiinsa. Jolloin tuollaisen tilaisuuden järjestäminen on kuin onkin väline leviämisen estämisessä. Tuollaisista tilaisuuksista ei tulisi viruslinkoja.

Syrjivä tuo menettely voi silti olla — varsinkin, jos ko. tilaisuudessa on kivaa!  :D

Puheradiouutisissa Tuomas Aivelo toi esille sen "perverssin" mahdollisuuden, että jotkut tuolloin hankkisivat tahallaan koronan, jotta "pääsisivät baariin". Ja mikä ettei eikö niin voisi käydäkin. Järjestettiinhän jo viime keväänä jossain päin maailmaa bileitä juuri siinä tai samantapaisessa tarkoituksessa. Mutta — haitanneeko tuo mittään? Sellaiseenhan tautia ei tuossa tartuteta, joka ei sitä halua, ja jolla on taudin saamisesta etukäteen tiedetty suuri vaara. Sikäli tuo on tietysti moraalitonta, että joku voi kuitenkin sitten tarvita yhteiskunnan palveluja. Mutta vaarallisia urheilulajejakaan ei ole Suomessa kielletty.

Mutta kun rokotuksella pääsee turvallisemmin ja helpommalla, ja niitä melko pian saavat nuoremmatkin (ks. alempana) niin hyvä on olla jotakin, joka innostaa myös "soromnoo" - asenteella siunattuja ihmisiä todella huolehtimaan asiasta!
« Last Edit: 13.04.21 - klo:07:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #483 on: 13.04.21 - klo:05:53 »
Puheuutisissa kerrotaan nyt koko ajan, että rokotukset edistyvät Helsingissä niin, että kaikki yli 65-vuotiaat on ehkä rokotettu (1. kerran) jo ensi viikkoon mennessä. Silloin varmasti portaattomasti tulee 60-64-vuotiaille mahdollisuus varata aika*). Jne. Helsinki on nyt tärkeä, koska täällä se tauti jyllää. Mutta laajennettu riskiryhmä tulee näin luultavasti rokotetuksi ennen kuin rokotteiden suunnitellusta uudelleen suuntaamisesta saadaan päätöstä puristetuksi.

Tätä "taskuakin" saadaan jatkossa ehkä pienennettyä (myös kestouutisesta):

Quote
13.4. klo 6.23 Teinit saattavat saada koronarokotteen jo ennen koulun alkua syksyllä

Pfizerin rokotteen myyntiluvan ikärajan laskeminen yli 12-vuotiaisiin voi toteutua Euroopan lääkeviraston EMA:n arvion jälkeen jo kesään mennessä Suomessakin. Näin uskoo Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet. Jos arvio toteutuu, koko Suomen nuoriso olisi saanut rokotteen ensimmäisen pistoksen koulujen alkamiseen mennessä.

Myös Modernan ja Johnson & Johnsonin testit nuorilla ja lapsilla ovat meneillään. Astra Zenecan rokotteen yhteyttä veritukoksiin tutkitaan. Siksi yhtiö on keskeyttänyt rokotteen tutkimisen alle 18-vuotiailla.


Jos nyt tämä kesä vielä suosittaisiin meitä vanhuksia (ks. edellinen puheenvuoro) niin syksyllä jo nuoret pääsevät vapaasti bailaamaan. Niinkuin heidän virkavelvollisuuksilnsa kuuluu!  ;D

Niin, käytetäänpä taas tätä laulun säettä: "Ollaanko tämä kesä näin."

______

*) tuo tieto rokotusten vauhdikkaasta edistymisestä liitetttiinkin siihen, ettei tiedetä, voidaanko Astra-Zenecan rokotteella jatkaa nuorempien rokotuksia. Pahimmassa tapauksessa rokotteet jäävät varastoon odottamaan. Eivät kuitenkaan mene hukkaan (2. kierros sillä jo rokotetuille!).
« Last Edit: 13.04.21 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #484 on: 14.04.21 - klo:04:15 »
Ihan pikkuisen tässä YLE:n uutisessa on isänmaallista puoltoa:

Yle selvitti, miten rokotuskampanja etenee maailmalla: Suomi yksi parhaista, monessa maassa ei ole annettu vielä yhtään koronapiikkiä

Quote
EU-maista vain Unkari ja Malta ovat rokotuksissa Suomea edellä.

Tuo järjestys on nimittäin saatu valitsemalla 1. annoksen saaneet kriteeriksi. Kaikkien rokotusten kohdalla järjestys EU:ssa on tämä (%):

Malta       25.2
Hungary   21.6
Estonia   12.7
Iceland    12.5
Denmark  12.4
Lithuania 12.3
Austria     12.2
Spain       11.9
France      11.8
Finland     11.4

Kääpiövaltiot tai alueet on listasta poistettu. Suomi on kyllä aivan oikein valinnut linjan, jossa ensimmäisen annoksen saaneet on maksimoitu.

Maailmalla etenemisestä YLE kertoo tämän huikean tiedon:

Quote
Maailmalla on tähän mennessä annettu jo yli 800 miljoonaa koronarokoteannosta, kertovat talousuutistoimisto Bloombergin keräämät tiedot.

Joka päivä noin 18 miljoonaa ihmistä saa joko ensimmäisen tai toisen annoksen, ja tahti kiihtyy jatkuvasti.

Se on huikea, koska viime vuonna useimmat valistuneet arviot kertoivat, että vasta reippaasti tämän vuoden aikana rokotukset voisivat alkaa.

***

Toisessa uutisessaan YLE haluaa ylläpitää käsitystä, että täällä rokotettaisiin kyllä, mutta kun ei saada rokotteita:

Suomen rokotusaikataulu venyy taas – Johnson & Johnson keskeyttää toimitukset Eurooppaan

Quote
Amerikkalaisrokotteen viivästymistä voidaan korvata vain osittain muilla valmistella.

Tuohon rinnalle voi tuoda tiedon, että maahan jo saapuneiden rokotetannosten määrä on 1 513 000. Ja rokoteannoksia on jaettu eiliseen mennessä 1 253 581. Jaettavana olisi siis tällä viikolla 259 419 annosta. Tällä viikolla tulee nimittäin lisää 220 000 annosta, ja sitten vielä enemmän. Joten nyt ei tarvitse säästellä.

Päivässä voisi siis rokottaa 37 059. Maanantaina rokotettiin +22 065.

***

Modernan rokotteista on puhuttu aika vähän julkisuudessa, muttta tällaiset sopimukset EU:lla on niistäkin:

Coronavirus: Commission approves second contract with Moderna to ensure up to additional 300 million doses

Quote
Today, the European Commission approved a second contract with the pharmaceutical company Moderna, which provides for an additional purchase of 300 million doses (150 million in 2021 and an option to purchase an additional 150 million in 2022) on behalf of all EU Member States. The new contract also provides for the possibility to donate the vaccine to lower and middle-income countries or to re-direct it to other European countries.
(lihav. HJ)

Huomatkaa tuo lihavoimani optio. Tulee merkitykselliseksi, koska näyttää siltä, että EU ei enää lisää tarvitse v. 2022. Mutta noista v. 2021 sovituista annoksista Suomen osuus olisi yli 1,5 miljoonaa, niistäkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #485 on: 14.04.21 - klo:04:18 »
Tämän tietyn havainnon kanssa ollaan tietysti juuri tässä epävarmuudessa:

Hillitseekö kesä koronaa? Seitsemän seikkaa kausivaihtelusta ja siitä, miten se vaikuttaa tulevaan kesään

Quote
Kausivaihtelun tarkkaa merkitystä epidemiatilanteeseen ei osata arvioida, mutta jos tartuntoja on loppukevään mittaan vähän, kesästä tulee todennäköisesti helpompi.

Vähän liikuttavakin on tuo lääkäriasiantuntijoiden aika selvä yksimielisyys siitä, että edellytyksenä kuitenkin on, että tapausmäärät nyt saadaan alas. Jonkinlainen yksimielisyys on myös siitä, että rokotukset hissukseen vaikuttavat. Viimeistään ensi syksynä. Ellei se penteleen virus sitten siihen mennessä muunnu jne.

Ohimennen tuo tuli esiin Ilta-Sanomissakin:

Povaavatko alku­viikon matalat tartunta­luvut epidemian päättymistä Suomessa? Husin Lehtoselta varovainen arvio

Quote
TARTUNNAT kääntyivät Suomessa kevään tullen laskuun myös ensimmäisenä koronavuonna 2020. Samoihin aikoihin lääketieteellisessä yhteisössä heräsi pohdintoja lämpötilan vaikutuksesta viruksen tartuttavuuteen.

Voisiko matalampien tartuntalukujen taustalla vaikuttaa sittenkin kausivaihtelu?

Lehtosen mukaan teoria vaikuttaa nykyisen maailmantilanteen valossa epäuskottavalta. Todennäköisemmän syyn hän näkisi kevään koronarajoituksissa.

– Virus on kuitenkin riehunut eteläisellä pallonpuoliskolla Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa aika pahasti, vaikka siellä on ollut kesäkausi. On totta, että Pohjoismaissa koronaviruksilla on ollut vuodenaikavariaatiota, mutta sen syitä on vaikea arvioida.


Mutta meillä on sitten myös se Australia.

***

Kun tämä kaikki on edes jollakin tavalla ohi, on laitettava (ja varmasti laitetaankin) tietokoneet murskaamaan big dataa covid 19 -taudin ympärillä. Sitä on onneksi paljon, kehitysmaistakin. Sitten joskus voidaan ehkä nähdä, mitä vaikuttivat toimenpiteet, mitä (onnekkaat tai onnettomat) olosuhteet. Jokaisella saattaa olla mieliteoriansa (odotuksensa) siitä, mitä analyysin pohjalta paljastuu. Kyllä minullakin on. Mutta malttaa täytyy.

Ihan erilliskysymyksenä, Suomesta tulee analyysiin mielenkiintoista dataa siitä, miten ravintoloiden sulku tai rajoitukset ovat vaikuttaneet:

Ravintolarajoitukset muuttumassa, täyssulku poistuu – tämä suunnitelmista tiedetään nyt

Suomessahan on siihen mennessä ollut aika iso kirjo niissä, ajallisesti ja alueellisesti. Vertailu tulee mahdolliseksi.
« Last Edit: 14.04.21 - klo:05:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #486 on: 14.04.21 - klo:04:20 »
Tällainen ilmiö tulee kuvaan mukaan:

Etelä-Afrikan raju toinen aalto hiipui osittain siksi, että niin merkittävä osa väestöstä sai koronatartunnan

Quote
Koronaviruksen karmea toinen aalto raivosi keskikesällä, sitten tilanne rauhoittui löysistä rajoituksista ja olemattomasta rokottamisesta huolimatta
[..]
Asiantuntijoiden mukaan taustalla on useita syitä, mutta todennäköisesti tärkein selittävä tekijä on se, että merkittävä osa eteläafrikkalaisista on jo saanut koronatartunnan. Suurella osalla maan asukkaista on siis jo immuniteettia virusta kohtaan.

– Luultavasti suuri osa väestöstä sai tartunnan lyhyellä aikavälillä johtuen tästä uudesta, helpommin tarttuvasta muunnoksesta. Ja tämä suuri tartunnan saaneiden määrä yhdistettynä kasvomaskien käyttöön ja joukkokokoontumisten kieltoon todennäköisesti aiheutti toisen aallon hiipumisen, vaksinologian professori Shabi Mahdi Witwatersrandin yliopistosta Johannesburgista sanoo STT:lle.

Mutta kasvomaskit hänenkin täytyi viran puolesta mainita!  8)

Hinta on kyllä kauhea ... miten kauhea se on? Etelä-Afrikan tilastot:

https://sacoronavirus.co.za/2021/04/12/update-on-covid-19-12th-april-2021/

(Virallisesti) sairastuneita n. 3,2% väestöstä. Kuolleita 53 635. Vähän yli promille väestöstä. Suomessa kuolleita 877. Noin 0,16 promillea. Saksassa kuolemia 78 796. Vähän alle promille väestöstä.

Ruotsi. Sairastuneita 8,7%. Kuolleita 1,3 promillea.
USA. Sairastuneita 9,8%. Kuolleita 1,8 promillea.
« Last Edit: 15.04.21 - klo:02:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #487 on: 14.04.21 - klo:13:15 »
Nohynek kestouutisessa:

Quote
– Meille tulee rna-rokotteita hyvin paljon ja niiden määrä lisääntyy kohti kesää. Joidenkin viikkojen viive saattaa tulla, mutta kokonaiskuva pysyy samana, Nohynek arvioi.

Nohynekin mukaan Johnson & Johnsonin rokotteet, jotka Suomen piti saada huhtikuun lopussa, eivät muodosta kovin suurta osuutta kaikista maahan saapuvista rokotteista.

– Huhtikuun lopussa meille on tulossa runsas 200 000 annosta viikossa. Toukokuussa määrän pitäisi nousta runsaaseen 300 000:een ja kesäkuun alussa yli 400 000:een. Näissä määrissä on laskettu Johnson & Johnsonin ja Azra Zenecan rokotteiden varaan noin kolmannes.

Eli tuolla kyttäämieni päivittäisten rokottamisennätysten on jatkossa pakko paukkua!  ;D
« Last Edit: 14.04.21 - klo:13:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #488 on: 15.04.21 - klo:04:28 »
Kansalainen, lukija oli kysynyt oikein hyvän kysymyksen:

Kansalainen ihmettelee, miksi hyvä koronataistelu junnaa ääriharvinaisen rokotehaitan takia: Näin päättäjä vastaa

Quote
klo 16:26: Kysyin kansalaispalautteen perusteella, miksi rokotteita ei voida antaa, kun eräillä muillakin lääkkeillä esimerkiksi on paljon suurempia haittavaikutusriskejä. Miksi nyt hidastetaan koronataistelua tämän hyvin harvinaisen haitan perusteella? Fimean Maija Kaukosen mukaan lukija on oikeilla jäljillä siinä, että esimerkiksi e-pillereissä ja hormonikorvaushoidoissa veritulppariski on isompi. Nyt noudatetaan kuitenkin tiukkaa varovaisuusperiaatetta ja halutaan tutkia kunnolla rokotteiden haittavaikutusten syyt.
(lihav. HJ)

Edellä on jo useasti tuotu esiin, mm. täällä, miten varovaisuusperiaate tappaa (Ronald Bailey). Tässä Baileyn uusi analyysi, nyt koskien Johnson & Johnsonin rokotetta:

The FDA's Decision To Pause J&J Vaccination Will Kill People

Quote
The risks of blood clots are much lower than the risks of COVID-19 illness, hospitalizations, and deaths.


***

Hirtehisesti voi sanoa, että Tanska, hylkäämällä kokonaan Astra Zenecan rokotteen, antoi meille toivotun tasoituksen EU:n sisäisessä rokotuskisassa. Nyt me voitetaan ainakin Pohjoismaiden mestaruus!  8)

Tuon äärimmäisen pienen riskin toitotus mediassa aiheuttaa aivan reaaalisen psyykisen haitan kansalaisissa: pari tuttavaani on saanut ko. rokotteen, ja heissä on havaittavissa pientä, mutta selvää ahdistusta asian suhteen. Joka kyllä, faktat asiassa latelemalla, hetkeksi laskee. Mutta jää kiertämään alitajuntaan. Ja kyllähän on tullut jo esille, miten rokotettavat ovat (pienessä määrin tosin) kieltäytyneet  Astra Zenecan rokotteesta.

Suomessa on, suurin piirtein, kuitenkin säilytetty järkevä kylmäverisyys tämän hysterian keskellä:

Astra Zeneca -rajoituksesta tulee rokotustahtiin noin kuukauden viive – yksi Suomen kolmesta hyytymishäiriön saaneesta kuollut

Vähän sille on annettu periksi. On laskettavissa, ehkä kyllä vasta jälkeenpäin, mitä tuo kuukauden viive rokotustahdissa aiheutti koronan itsensä haittoja. Jopa kuolemia. Mutta asiassa ei tämän mukaan ole vielä tehty lopullisia päätöksiä:

THL:n Nohynek: Alle 65-vuotias voi mahdollisesti saada halutessaan Astra Zenecan rokotteen – Katso HS:n laskurista, miten uudet rokotepäätökset vaikuttavat sinuun

Quote
Asiasta ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikolla uudelleen pohtimaan Suomen rokotusohjelmaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #489 on: 15.04.21 - klo:04:30 »
Esitin jo viime keväänä YLE:lle toivomuksen, että koronaluvuissa kerrottaisiin myös toipuneet. Toivomustani ei pääsääntöisesti otettu huomioon (kerran pari kerrottiin arvioluku). Worldometer-palsta kertoo myös nämä. Suomi siellä (Last updated: April 15, 2021, 00:24 GMT):

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/finland/

Quote
Active Cases
36,083
Currently Infected Patients
36,049 (99.9%)
in Mild Condition
34 (0.1%)
Serious or Critical

Closed Cases
46,881
Cases which had an outcome:
46,000 (98%)
Recovered / Discharged
881 (2%) Deaths


Eli noin 0,7% kansalaisistamme sairastaa nyt koronaa. Koska nuo ovat päässeet tilastoihin, kaikki he myös tietävät sairastavansa. Ainakaan he eivät maanantaina ryntää ravintoloihin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #490 on: 15.04.21 - klo:11:00 »
Kun tämä asia kaihersi, niin tarjosin tätä Hesariin. Voi kuitenkin olla hyväkin, ettei sitä julkaistu. Se voi mieltää kohdistuvan rokottajiin ja siinä työssä avustaviin, ja siihen ei ole nyt syytä.

***

Saako sapattina parantaa?

Matteuksen evankeliumissa (toisinnot myös Markuksella ja Luukkaalla) kerrotaan (12:9-12):

"Jeesus kulki edelleen ja meni sen seudun synagogaan. Siellä oli mies, jonka käsi oli surkastunut. Fariseukset tahtoivat nostaa syytteen Jeesusta vastaan ja kysyivät häneltä: »Saako sapattina parantaa?» Jeesus vastasi heille: »Jos jollakulla teistä on lammas ja se putoaa sapattina kuoppaan, niin kai hän tarttuu siihen ja nostaa sen sieltä ylös! Ja onhan ihminen paljon arvokkaampi kuin lammas. Kyllä sapattina on lupa tehdä hyvää.» "

Fariseukset olisivat pääosin olleet tyytyväisiä suomalaisiin rokottajiin ja/tai heidän työnsä organisoijiin. Täysin työtä ei pääsiäispyhinä keskeytetty. Mutta neljän päivän aikana rokotettiin vain  10 399 henkilöä. Kiirastorstain rokotustahdilla olisi rokotettu 137 824 ihmistä. Miljoonan rokotetun raja olisi jo pääsiäisenä mennyt kirkkaasti rikki.

Tämä ei ollut ainoa kerta kun Suomessa on lepopäiviä kunnioitettu. Koko kevään ajan on viikonloppuihin aina sijoittunut samanlainen pieni tauko tai jyrkkä hidastuminen rokotuksissa. Nämä viikonlopun hidastukset ovat tähän mennessä lykänneet jäljessä tulevien ryhmien rokotusvuoroja ehkä noin kahdella viikolla. THL:n ilmoittamien saapuneiden rokoteannosten lukumäärien mukaan kyse ei ole voinut olla rokotteiden puutteesta.

Muutoin kaikella kunnioituksella rokottajien työtä kohtaan, silloin kun se on käynnissä. Oma kokemukseni rokottamisesta Myllypurossa oli vauhdikas, jopa hauska!

Kun nyt puuhataan rokotteiden uudelleen suuntaamista Helsingin ja Turun alueille, se tapahtuisi luontevasti niin, ettei näillä alueilla enää tuollaisia viikonlopputaukoja pidettäisi. Luonnollisesti en ehdota, että samat työntekijät joutuisivat työskentelemään ilman vapaapäiviä. Mutta tuollaisessa järjestelykysymyksessä nämä kaupungit tuskin tarvitsevat minulta yksityiskohtaista ehdotusta.

Heikki Jokipii

eläkeläinen ryhmästä 70-74 v.

***

PS. 16.04.21:  Ehdotukseni säilyy ajankohtaisena, kun kävi näin:

Hallitus täsmentää rokotusjärjestystä – koronarokotuksia voidaan väliaikaisesti kohdentaa pahimmille epidemia-alueille
« Last Edit: 16.04.21 - klo:10:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #491 on: 15.04.21 - klo:18:07 »
Gibraltar ei todellakaan ole oma maansa. Mutta voisi olla nyt mielenkiintoinen tarkkailun kohde:

jLOQS901NyUzOzEt1ySxOTSxO9clPTizJzM8T0uNic80rySypFFLhEpRCNU eDQYqfC1VISI2LA65XiotHikM_V9_A2DQjF6iYiwvO49nFxO2RmphTkhFck lhSvIhVLj0zqQjITyxSSM4vy0zRNbRUSAY6pFihJD8lsRIAD-6TgMQAAAA" class="bbc_link" target="_blank" rel="noopener noreferrer">https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=gibraltar+covid-19+cases+today#wptab=s:H4sIAAAAAAAAAONgVuLVT9c3NMwySk6OL8zJecTYwMgt8PLHPWGp8klrTl5 jLOQS901NyUzOzEt1ySxOTSxO9clPTizJzM8T0uNic80rySypFFLhEpRCNU eDQYqfC1VISI2LA65XiotHikM_V9_A2DQjF6iYiwvO49nFxO2RmphTkhFck lhSvIhVLj0zqQjITyxSSM4vy0zRNbRUSAY6pFihJD8lsRIAD-6TgMQAAAA

Kun myös Bloomberg on ottanut sen listaansa, ja siellä on tilanne tämä (kaikki, osuus väestöstä, 1. kerta, 2, kerta, piikkejä päivässä):

Gibraltar
   65,567
   96.4
   104.8
   88.1
   495

Eli kaikki ovat saaneet rokotuksen, jopa melkein kaikki molemmat kerrat. Tuo yli 100% ensimmäisen rokotuksen saaneita pitänee sisällään espanjalaisia vierastyöläisiä.

Ja uusia tapauksia on odotetusti äärimmäisen vähän. Mutta ihan olemattomia ne eivät kuitenkaan ole. Eilisen pompsahduksella edellisen päivän nollasta lukuun 13 on varmasti oma erikoinen tarinansa. (15.4. tapausten määrä olikin taas 0.)

Mutta huomionarvoista on, että sillä noin Vuosaaren/Rauman kokoisella alueella oli maksimissaan tammikuussa 7 päivän keskiarvo 116 tapausta. Alueella on noin 34 000 ihmistä. Joten silloin se ilmaantuvuusluku oli n. 340.

Tuon käyrän jyrkkään pudotukseen ei mitä ilmeisemmin, kun se tapahtui helmikuun lopussa, ei ole voinut vaikuttaa vielä kevät/kesäkään?

Nyt lähdin kuitenkin spekuloimaan asioilla, jotka supertietokoneet aikanaan laskevat sekunneissa.  ;D
« Last Edit: 16.04.21 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #492 on: 16.04.21 - klo:08:16 »
THL:n ennusteet menivät hiukan pieleen:

Viime viikot osoittavat, että epidemian mallintaminen on vaikeaa – Kuntavaalit siirtyivät THL:n synkän laskelman vuoksi, mutta nyt tilanne on pelättyä parempi

Tarkemmin sanoen ne menivät raskaasti pieleen. Täysin penkin alle.

Melkoinen vapaus näyttää nyt vallitsevan sen arvioimisessa, mistä syystä ne pieleen menivät. Rajoitukset. Mutta mitkä rajoitukset? Osaa suunnitelluista rajoituksista ei ehditty edes kokeilla. Osa rajoituksista ilmeisesti toteutui niin, että ihmiset vain muuttivat käyttäytymistään. Ilman mitään sanktioita.

Tämä saatiin nyt sanottua ulos:

Rokotettu ei todennäköisesti levitä virusta – näin THL vastasi kansaa askarruttaviin rokote­kysymyksiin

Iltalehdessä asiasta tarkemmin:

Quote
Tuoreiden tutkimusten mukaan rokotetut henkilöt eivät tartuta koronavirusta yhtä herkästi kuin rokottamattomat henkilöt.

Asiasta kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n järjestämässä yleisötilaisuudessa.

Israelissa tehtyjen tutkimusten mukaan riski oireettomaan koronainfektioon väheni 52 prosenttia ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. Toisen annoksen jälkeen riski väheni 90 prosenttia.

– Nämä ovat erinomaisia hyviä uutisia. Virusmäärät myös vähenivät nelinkertaisesti rokotusten jälkeen.

Aiemmin on ollut iso kysymysmerkki siitä, estääkö koronarokotus viruksen levittämisen. Nyt alkaa olla yhä enemmän tietoa siitä, että rokotettu ei todennäköisesti kanna virusta eteenpäin.


Edellä on haarukoitu sitä, miten Suomessa on myös hyvin epätodennäköistä, että rokottamaton kantaisi virusta eteenpäin. Vaikka sellaista tietysti sattuu.

Jossain oli spekulaatioita siitäkin, että THL:n ennusteiden epäonnistumiseen olisivat vaikuttaneet rokotuksetkin. Siihenkin on tietysti täysi vapaus.

***

Mutta paljon jää vielä analysoitavaksi — jälkikäteen. Mutta eikö Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijan mukaan jälkiviisaus ollutkin se kaikkein paras ja imelin viisauden laji? Kun taas kaukoviisaudessa oli nämä viat:

Quote
Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla.

8)
« Last Edit: 16.04.21 - klo:10:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #493 on: 17.04.21 - klo:04:52 »
Ihan erilliskysymyksenä, Suomesta tulee analyysiin mielenkiintoista dataa siitä, miten ravintoloiden sulku tai rajoitukset ovat vaikuttaneet:

Ravintolarajoitukset muuttumassa, täyssulku poistuu – tämä suunnitelmista tiedetään nyt

Suomessahan on siihen mennessä ollut aika iso kirjo niissä, ajallisesti ja alueellisesti. Vertailu tulee mahdolliseksi.

Löytyy jo tällaista nyansoidumpaa analyysia:

Maanantaina voi Etelä-Suomessakin päästä ravintolaan – Näin ravintola­sulun purkaminen näkyi Lapissa ja Pohjanmaalla

Quote
Kolmen sairaanhoitopiirin ylilääkärit pitävät aukioloaikojen lyhentämistä sekä tanssi- ja laulukieltoa riittävän tehokkaina rajoitustoimina.

« Last Edit: 17.04.21 - klo:04:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #494 on: 17.04.21 - klo:05:03 »
Kääpiövaltiot tai alueet on listasta poistettu. Suomi on kyllä aivan oikein valinnut linjan, jossa ensimmäisen annoksen saaneet on maksimoitu.

Israel näyttää valinneen hiukan toisenlaisen linjan:

Israel
   10,307,583
   56.9
   59.0
   54.9
   11,809

Nyt, tosin saavutettuaan 1. rokotusannoksissaan jo tuon korkean 59% tason, se pyrkii selvästi maksimoimaan molemmat rokotukset saaneet. Minulla on aavistus, että tuo saattaa liittyä myös diiliin Pfizerin kanssa. Halutaan nyt tietoa nimenomaan tästä ryhmästä tms. (?). Se voi kyllä olla "mekaaninen" seuraus siitäkin, että noudatetaan alkuperäistä ohjetta, että toinen annos olisi annettava 4 viikon päästä ensimmäisestä.

Vaikka Suomen linjaa on toisaalta nyt helppo kannattaa, on asiassa kyllä myös seuraava näkökohta. Jos ja kun taudin riskiryhmät on nyt käsittääkseni aika hyvin tunnistettu, on myös puolustettavissa se, että juuri ne täytyy ensin saada oikein hyvin turvaan. Ja vasta sen jälkeen on tavoiteltava laumasuojan "Graalin maljaa", sitä n. 70 prosenttia? Hiukan näyttää löytyvän toiveita, että rokotuksia pitäisi (aika pian) suunnata työikäisiin, ja näin vapauttaa talouden pyörät pyörimään.

Kesä ja yhä kasvavat rokotemäärät saattavat kuitenkin vapauttaa Suomen vaikeista valinnoista asiassa. Kaikki tavoiteltu toteutuu kesän aikana, valitulla ja hiukan hienosäädellyllä (alueellinen suuntaaminen) linjalla. Ja luultavasti (ja tietysti toivottavasti) ilman mitään näyttöä siitä, että olisi valittu väärin (esim. niin, että kuolinluvut ryöpsähtäisivät).

***

Kuriositeettina, Seychellit on nyt (itsenäisistä valtioista) mennyt rokotuksissa maailman kärkeen:

Seychelles
   112,194
   58.4
   69.0
   47.9
   1,572

Tämän osasin ennustaa. Ja tällä kertaa asia ei huvikseenkaan jäänyt tapahtumatta tai sattunut eri tavalla.  ;D
« Last Edit: 17.04.21 - klo:05:09 by Heikki Jokipii »