Author Topic: 100-vuotisjuhlaprojekti  (Read 43881 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #90 on: 11.05.22 - klo:07:29 »
Meille kerrotaan, että biodynaaminen viljely on kovasti kultturelli juttu:

Mahtisukujen vesat Olly ja Uno Donner liihottivat pitkin Eurooppaa loistohotelleissa ja kylpylöissä – Ylellisen elämän taustalta paljastuu lapsettomuutta ja monia sairauksia

Quote
Uno osallistui Steinerin ensimmäiselle biodynaamisen viljelyn kurssille Koberwitzissa jo vuonna 1924. Oppeja hyödynnetään Kirkniemellä: ”koetetaan kaikin tavoin luoda tasapainoinen maatila, oma mikrokosmoksensa, josta löytyvät kaikki elementit ja jonka sisällä kaikki kiertää harmonisesti”, Westerlund kirjoittaa.

Antroposofisessa Snellman-korkeakoulussa opiskellut kirjailija selittää antroposofian pääperiaatteita kirjassa, ja hänelle ovat avautuneet myös alan seurojen arkistojen ovet Suomessa ja Järnassa. Monilta muilta tutkijoilta ne pysyvät kiinni.

Voi tuon artikkeli tietysti niinkin lukea, että jos on huippurikas, sekoilu on pelkästään viehättävää?

Historiana tuota kaikkea on jo täällä käsiteltykin. Päädyttiin enemmän tai vähemmän siihen, että Kirkniemen kokeilun merkitys oli lopulta pieni. Biodynaaminen viljely ja luomuviljely ylipäänsä tuli Suomeen toisella tavalla, toista kautta.  Tuolla tavalla ehkä varmistui 'apostolinen suksessio":

Suomessa asia tapahtui hiukan samalla tavalla. Donnerit toivat asian Suomeen, mutta se käytännössä välillä keskeytyi, kunnes tuli tänne uudelleen. Michael Pax tai kukaan muukaan tähän uuteen tulemiseen vaikuttanut ei kuitenkaan ollut Podolinskyn kaltainen uskonpuhdistaja, "protestantti". Mutta Paxin kohdalla tuo suksessio toteutui niin, että hän aloitti Biodynaamisen yhdistyksen palveluksessa, ja ainakin kulman kautta Donnerit olivat tuon yhdistyksen perustamisen taustalla.
« Last Edit: 11.05.22 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #91 on: 24.05.22 - klo:09:04 »
Mielenkiintoista, koska tämä on sitä kulttuuria? Yläluokkaista kulttuuria. Hienoa päästä kurkistamaan siihen:

Uutuuskirja paljastaa tuntemattoman yläluokkaisen kirjailijan elämän – espoolaistaustainen kirjailija luki teosta varten tuhansia kirjeitä

Ehkä jotain muitakin tutkimuksen taustaintressejä oli:

Quote
– Kiinnostukseni Olly Donneriin juontaa siihen, että innostuin antroposofiasta ja aloin opiskella Snellman-korkeakoulussa Helsingissä 2010. Väitöskirjani Turun yliopistoon oli kesken, mutta aloin etsiä seuraavaa tutkimusaihetta, joka tuntuisi kokonaisvaltaisesti mielekkäältä ja kiinnostavalta, Westerlund kertaa.

Ei estä meitä käyttämästä tuota tutkimusta lähteenä. Jos siitä kuitenkin jotain uutta löytyy.


PS. 30.07.22 Kiertoartikkeli? Näyttää ilmestyneen myös Kalevassa.
« Last Edit: 30.07.22 - klo:05:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #92 on: 02.06.22 - klo:04:04 »
Tieto kahdesta tilasta (Googlen kautta):

Quote
uudenkaupunginsanomat.fi
https://www.uudenkaupunginsanomat.fi › ...
Luomuviljelyn pioneeri suree peltojen tilaa–Seppo Lohtaja jäi vahingossa asumaan Ukiin | Uudenkaupunginsanomat
6.5.2022 — Seppo Lohtaja aloitti ammattimaisen biodynaamisen viljelyn Askaisissa 1972. Vuonna 1984 hän siirtyi viljelemään Ruskolle.

https://www.uudenkaupunginsanomat.fi/2022/05/luomuviljelyn-pioneeri-suree-peltojen-tilaa-seppo-lohtaja-jai-vahingossa-asumaan-ukiin/

Tässä joukossa:

Viimeinen saaliini ei ole kyllä kovin runsas. Mutta kävin kuitenkin kaikki Demeter-lehdet 1960-luvulta ja 1970-luvulta läpi ja vain tämän verran oli niistä löydettävissä. (Ja kyllä metsästysreissunikin saa nyt tähän jäädä.)

– klips –

Demeter 3/1976. s. 19 ("Tiedotuksia")

Demeter-oikeudet vuodeksi 1976 myönnettiin 1 henkilölle, Biodynaamisen yhdistyksen hyväksymän viljelijän oikeudet 2 henkilölle.

Laaduntarkkailutoimikunnan hyväksymät viljelijät vuonna 1985 (Demeter 4/85, s. 16)

Demeter-laatumerkki 6
Biodyn-laatumerkki 14

Omaan listaamme siis tuosta tieto kahdesta biodynaamisena lopettaneesta tilasta. Perustelu: tottakai yksittäinen viljelijä voi luopua tilanpidosta, vaikkapa iän kartuttua. Mutta tiloilla on tuo lopetettu. Niitä ei löydy Biodynaamisen yhdistyksen nykyisestä listasta.
« Last Edit: 02.06.22 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #93 on: 09.06.22 - klo:04:03 »
Tästä:

https://www.ruokatieto.fi/uutiset/biodynaamisen-yhdistyksen-kurssit-ja-kesavierailut

Quote
Tytyrin kaivoksen maanalaisen louhoksen kautta matkataan biodynaamiselle
tilalle, Pitkäpellon puutarhaan. Kierros jatkuu Fiskarsin ruukin Folk Festival –
tapahtumaan. Lopuksi tutustutaan Katteluksen tilaan.


Täältä tarkempi osoite:

https://orgprints.org/id/eprint/1031/1/Organic_seed_in_the_Nordic_countries.htm

Quote
Pitkäpellon puutarha; Tallaantie 91B; FIN-09120 ; Karjalohja


Täällä vielä eräs tieto:

http://kuopassa.net/yritystuet/pitkapellon-puutarha-kivela-jukka/1361212-9

Ja tämä Googlen kautta:

Quote
hs.fi
https://www.hs.fi › kotimaa › art-2...
Ministeriö korjasi lipsahduksen - ikävä yllätys virolaisille 'Yli-ikäiset' virolaiset eivät enää pääse harjoittelijoiksi - Kotimaa | HS.fi
Vajaat kaksikymmentä virolaista biodynaamisen viljelyn opiskelijaa koki ... kertoo Jukka Kivelä Biodynaamisen viljelyn yhdistyksestä, joka on tehnyt ..


Tai:

https://yle.fi/uutiset/3-5130037 (1999)

Quote
Hankkeen takana on Biodynaamisen yhdistyksen neuvoja Jukka Kivelä. Hänen mukaansa Näytepuutarhasta on tehty leaderhanke ja sen toteutuminen on kiinni Sammatin kunnan myöntämästä osuudesta rahoitukseen.


Lisäys listaamme lopettaneisiin.
« Last Edit: 09.06.22 - klo:17:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #94 on: 28.06.22 - klo:05:52 »
Tässä triidissämme ja sitä koskevassa toisessa triidissä meillä alkaa olla kasassa hyvin selkeä kuva biodynaamisesta viljelystä. Suomessa ja maailmalla.

Se, mikä vielä uupuu, mikä on edellä myönnettykin, on selkeä kuva sen merkityksestä luomuaatteen ja -käytännön kehitykselle.

Itsessään sillä on hyvin vähäinen merkitys. Joka Suomessa näyttää yhä pienentyvän. Joka sekin on tullut kummassakin triidissä esiin. — Nyttemmin sen mitättömyys on tullut esiin myös sellaisissa asioissa, joissa ehkä kuvittelimme toisin olevan.
« Last Edit: 28.06.22 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #95 on: 08.08.22 - klo:07:13 »
Tuolta merkkikeskustelusta tämä tieto:

https://suojaatavaramerkki.fi/elokuun-tavaramerkki-luomu/

Quote
Ensimmäisiä luomutuotantotiloja tuli Suomeen 1970-luvulla. Pian sen jälkeen alkoi luomuneuvonta Kainuussa, joka on edelleen yksi luomuviljelyn aktiivisimpia alueita Pohjois-Karjalan ja Ahvenanmaan ohella. Niissä kaikissa luomuviljelyn osuus on yli 20 prosenttia peltoalasta.
(lihav. HJ)

Tiesimmehän me jo tuon. Mutta kun mietimme tulevaa 100-vuotistilaisuutta, kyse on siis Suomessa käytännössä vain puolesta siitä ajasta. Eli n. 50 vuodesta. Täällä suuri osa asiassa mukana olleista (sivultakin seuranneista) voi olla yhä hengissä. Muistitietoakin on siis yhä käytettävissä.

Jotakin "kokeiluja" oli ennen sitä. Mutta erityisesti biodynaamisista tiloista keräämämämme tiedon pohjalta (edellä) voimme todeta, että hyvin, hyvin harvinaisesta asiasta oli kysymys noiden ensimmäisten 50 vuoden aikana. — Enää se on vain... harvinaista.  8)
« Last Edit: 11.08.22 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #96 on: 16.09.22 - klo:04:13 »
Varhainen maininta mediassa.  Suomen Kuvalehti 08.09.1934 no 37:

https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/904144?page=16

"Noituutta vai edistystä?"

Varhaisempi kuin tämä. Mutta huomattava on, että kummassakin tapauksessa on kyse biodynaamisesta viljelystä ulkomailla, ei Suomessa. Ilmiön olemassaolosta saksankielisessä maailmassa siis tiedettiin. Huomatkaa myös Suomen Kuvalehden artikkelin kriittisyys! Jo tuollaisen otsikon soisi näkevänsä nykyisin, asiasta kertovissa jutuissa.

Siinä on hupaisa tieto, että jo tuolloin maksettiin Berliinissä Demeter-perunoista huomattavasti enemmän kuin tavallisista! SK muuten perustelee artikkelin julkaisua sen johdannossa: "[..]  esimerkkinä siitä, miten salaisopit yhä edelleen saavuttavat jalansijaa maailmassa kaikesta ulkoinaisesta valistuneisuudesta huolimatta."

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #97 on: 23.09.22 - klo:05:14 »
Tällä on ehkä enää vain historiallista merkitystä:

Quote
EdinburghSteinerSch
@EdSteinerSchool
ESS pairs with farm practising agricultural principles hailed by King Charles III, reinforcing the teaching of sustainability and the belief in self-reliance. News on Class Trips to this working biodynamic farm and more in today's TN: http://edsteiner.org/news


https://mobile.twitter.com/EdSteinerSchool/status/1572325474738622465

King Charles III A Champion Of Biodynamic Farming

Joten tähän triidiin.

Mutta pannaan kuitenkin merkille, että jotain outoa vetoa hänellä tuohon outoon luomuviljelyn muotoon oli. Saman olemme panneet merkille hänen ystävästään Vandana Shivasta.

***

Tässä oli sama tulkinta:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Wie war das noch? Ein #Biobauer wird König? Abgesehen davon, dass er vermutlich noch nie eigenhändig ein mistgefülltes Kuhhorn vergraben hat, ist er nicht nur Anhänger des Scharlatans Rudolf Steiner, sondern auch seiner Epigonin Vandana Shiva


https://mobile.twitter.com/LudgerWess/status/1573100477490798594/photo/1
« Last Edit: 23.09.22 - klo:16:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #98 on: 29.09.22 - klo:04:17 »
Lisätietoja:

https://fi.frwiki.wiki/wiki/Agriculture_biodynamique

Kääntyy tuossa automaattisesti huonoksi suomeksi. Jotain selventäviä tietoja liikkeen organisoitumisesta ihan alussa, 1920- ja 1930-luvuilla. Vaikka tällaisia:

Quote
Vuonna 1931 yhdistyksellä oli 250 jäsentä Saksassa, 109 Sveitsissä, 104 muissa Euroopan maissa ja 24 Euroopan ulkopuolella neljällä mantereella. Vanhimmat biodynaamisia maatilat ovat Wurzerhof vuonna Itävallassa ja Marienhöhe  (de) Estate vuonna Saksa .

Ja pari uutta nimeä tuosta vaiheesta.
« Last Edit: 29.09.22 - klo:07:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #99 on: 17.11.22 - klo:05:06 »
Biodynaamisen Yhdistyksen FB:n kautta saatu tieto:

Reflections on Agriculture as a Cultural Impulse
Towards the 100th Anniversary of Biodynamics
Agriculture Conference – 1 – 4 February 2023


Tuon kokouksen yhteydessä syntyvä materiaali on luultavasti meille hyödyllistä.

Tuossa mainituista erityisesti jo jo aiemmin julkaistu editio Maatalouskurssista, jossa on pikakirjoituksella aikanaan tehtyjä muistiinpanoja nyt puhtaaksi kirjoitettuina, on kiinnostava.

Meinasin sanoa, että se ei ole kiinnostavaa, mitä Vandana Shiva tilaisuudessa sanoo. Mutta on sekin: on kiinnostavaa, historiankin kannalta, mikä on hänen suhteensa biodyynaamisuuteen.
« Last Edit: 17.11.22 - klo:07:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #100 on: 18.11.22 - klo:06:08 »
Ehdottomasti tärkeä dokumentti on tämäkin:

Luomun kehitysvaiheet 1974-2000 (Ilmarin muistin mukaan)

Quote
Ajatus tästä varsin omakohtaisesta katsauksesta luomutuotantoon syntyi tämän vuoden luomupäivillä (Tammela, 10.11.2022), jonka yhteydessä sain luomukonkarin kunnianimen. Koska monen konkarin ikä alkaa olla jo korkeahko (kuten minunkin, 72v) toivottiin, että mahdollisimman moni heistä ehtisi kirjoittaa ylös omia havaintoja, kokemuksia ja mietteitä. Tässä siis omani:[..]

Mehän näin julkisesti häntä onnittelimme tuosta nimityksestä. Jos hän sattui vilkaisemaan tännepäin.
« Last Edit: 18.11.22 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #101 on: 02.05.23 - klo:08:00 »
Luultavasti luomuaatteen synnyn tutkimisessa täytyy mennä vielä syvemmälle. Paljonkin Steinerin ohitse, eli häntä aikaisempaan aatteelliseen kehitykseen.

Thomas DeGregorin pohdinnat vitalismista luomuaatteen pohjafilosofiana ovat yhä relevantteja. Onpa etsittävä hänen tekstinsä painettuina. Niitä ei löydy enää entiseen tapaan netistä.

DeGregorin teoria on siis se, että tämä ajattelutapa on pohjimmiltaan läsnä kaikessa luomuviljelyssä:

Mitä on biodynaaminen laatu?

Quote
Mitä laatu tarkoittaa? Onko se vain laboratoriossa mitattava määre vai jotain enemmän? Ruuassa laatua on se mikä edistää elämää ja luo vitaalisuutta. Vitaalinen ruoka on puhdasta ja ravinteikasta. Se sisältää välttämättömien ravintoaineiden lisäksi paljon sekundääriä, terveyttä edistäviä aineita. Vitaalinen ruoka on sen lisäksi paljon muutakin. Biodynamiikassa nähdään, että fyysinen maailma on olemassa yhdessä eteerisen, astraalisen ja henkisen maailman kanssa ja laatu syntyy näiden tasapainosta.  Ruuan tuotannossa on siis tarkoitus luoda olosuhteet, joissa kasvaa mahdollisimmat elinvoimaisia, vitaalisia kasveja ja eläimiä.

Ei siis yksin biodynaamisessa ajattelussa. Eli niin kutsuttu vitalismi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #102 on: 09.06.23 - klo:04:01 »
Melkeinpä dokumentti tästä yksityiskohdasta. 50 vuotta sitten käytettiin tätä sanaa kun tarkoitettiin luomua:

Historia|HS 50 vuotta sitten 8.6.1973

Quote
”Syömärenkaalle” kelpaa vain biodynaaminen ruoka

Biodynaamista maanviljelyjärjestelmää noudattava maanviljelijä Kalle Saukko Kalajoelta: ”Suuria määriä tavoittelevalla peltoviljelyllä on surkea loppu, sillä viljelymaa ei kestä jatkuvaa ryöstämistä. Mullan täytyy elää”. Kuva: Unto Järvinen / HS

Oulu, Jorma Korhonen (HS)

Satakunta oululaista perhettä on liittymässä yhteen ”syömärenkaaksi”, jossa nautitaan mahdollisuuksien mukaan ainoastaan biodynaamisella menetelmällä tuotettuja elintarvikkeita.

Syömärenkaan pyrkimyksenä on päästä nauttimaan nykyistä puhtaampia perunoita, vihanneksia, viljatuotteita jne.

Näiden hankkijaksi rengas on saanut biodynaamisesta viljelystä innostuneen maanviljelijä Kalle Saukon Kalajoelta.

Maanviljelijä Saukko ei käytä pelloillaan lainkaan keinotekoisia lannoitteita – ei ole käyttänyt koskaan. Sen enempää hän ei ole käyttänyt kasvinsuojelumyrkkyjä, vaan luottaa luonnon itsesäätelevään tasapainoon.

Syömärengas syntyi Oulussa ja ympäristössä toimivan jooga-seuran keskuudessa. Joogan harjoittajat suosivat perinteisesti kasvisravintoa — nimenomaan puhdasta kasvisravintoa.

Renkaaseen liittyvät jäsenet maksavat kukin sata markkaa yhteiseen rahastoon, joka luovutetaan kokonaisuudessaan ”stipendinä” entistä perusteellisempaan biodynaamiseen viljelykäytäntöön siirtyvälle maanviljelijä Saukolle.

Viittaus joogaan voi viitata muuhunkin? Toisaalta maanviljelijä ei sitä harrasta. Biodynaaminen yhdistys tai Steiner tms. ei tule lainkaan esille.

Oulua ja lähiseutua taas ei erityisesti, eli oikeastaan koskaan, mainita läpikäymässäni Demeter-aineistossa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #103 on: 06.10.23 - klo:07:42 »
TällaIsista omakustanteistakin voisi löytyä tietoja tuon vaiheen historiasta:

https://www.huuto.net/kohteet/yrjo-karhu-luontaistalous-biologinen-viljely-1973--ryost/588448385

Täytyypä selvittää, olisiko siitä jossain kappale, jota voisi vilkaista ostamatta.

Kyllä, näyttää olevan. Fennicasta saa lukusaliin.
« Last Edit: 06.10.23 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #104 on: 01.01.24 - klo:05:15 »
Näyttäisi vähän siltä, että meidän täytyy vähäisine resursseinemme peruuttaa otsikon suunniteltu juhla. Vuosi 2024 onkin tullut yllättävän nopeasti.

Tai ainakin lykätä sen ajankohtaa. Toisaalta, olemme hyvin vähän sidottuja kyseiseen kesäviikkoon. Kun emme ole aikoneetkaan asiaa hartaudella kunnoittaa. Vaan halumme on tehdä analyysiä, miten tämä vuosisadan harharetki oikein on tapahtunut. Joten, jos kuitenkin tähtäämme näyttävään tilaisuuteen, voimme sitä hyvin myös lykätä.

Jos tilaisuutta ei tulekaan, ei tämä askartelu aiheen parissa kuitenkaan hukkaan ole mennyt. Triidistä näkyy, miten analyysimme on syventynyt. Vaikka onkin yhä kesken.