Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 109438 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26228
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #375 on: 18.08.24 - klo:06:13 »
Menee hyvin ja huonosti:

Once high-flying start up Beyond Meat crashed in the US market. Could Europe offer a reset?

Quote
Europe has been one of the brighter spots for Beyond over the past couple of years. In 2023, the company’s international sales grew while sales in the US sharply declined. In the UK, McDonald’s has sold McPlant burgers with Beyond Meat patties since fall 2021, while a similar partnership in the US didn’t get beyond the trial stage.

One of Europe’s largest supermarket chains, Lidl, has committed to reporting how its sales of protein are divided between plant-based, eggs, fish, poultry, and red and processed meat. It has also permanently cut the prices of its plant-based proteins to match the equivalent animal proteins in its stores in Belgium, Germany, Austria, Denmark, and Hungary. Jumbo Supermarkets, which operates in the Netherlands and Belgium, and the UK’s Co-operative Group, have both pledged to price-match their own-brand plant products to their meat equivalents.

“What we know about Europe is that demand is there,” says Carlotte Lucas, head of industry at Good Food Institute Europe.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26228
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 02.09.24 - klo:05:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26228
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #377 on: 06.09.24 - klo:11:39 »
Skenaariot tästä ovat kyllä valmiita:

Suomi voi lisätä merkittävästi kasviproteiinien tuotantoa 2040 mennessä – turvaa huoltovarmuutta ja monipuolistaa ravitsemusta

Enää täytyisi muuttaa vain yksi tekijä...

Quote
Selvityksen mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna proteiinia 233 miljoonaa kiloa. Tästä 38 prosenttia oli kasviproteiineja ja 62 prosenttia eläinproteiineja. Suomalaiset tarvitsevat vuodessa laskennallisesti nyt noin 185 miljoonaa kiloa proteiinia. Tarve pysyy samansuuruisena vuonna 2040, arvioi selvitys.

Luken tutkijaryhmä laskee, että kotimaisten kasviproteiinien tuotanto olisi parhaassa tapauksessa mahdollista nostaa vuoteen 2040 mennessä tasolle, jolla se vastaisi laskennallisesti suomalaisten vuotuista proteiinintarvetta.

Suomen kasviproteiinituotanto on nykyään vain 29 prosenttia suhteessa koko proteiinikulutukseemme. Luken mukaan se voisi olla jopa 98 prosenttia. Muutos edellyttää kuitenkin mittavia toimia. ”Jotta tämä onnistuisi, toimia vaaditaan koko ruokaketjussa. Proteiiniomavaraisuuden parantamiseksi tarvitaan alkutuotannon ja arvoketjujen kehittämisen lisäksi muutoksia järjestelmätasolla. Onnistuessaan työ voi parantaa sekä maatalouden kannattavuutta että Suomen huoltovarmuutta”, painottaa tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio Lukesta.

... nimittäin kuluttajat. Eli Suomen kansa. Vuoteen 2040 mennessä.

***

Mutta tällainenkin toimija on nyt tälle alueelle tullut:

Suurkaupat hyppäsivät kasvisruokaa edistävän Pro Vegen kelkkaan – ”Eniten huolettaa, jos mitään ei tehdä”, toiminnanjohtaja pohtii
Pro Vege pyrkii tekemään kasvisruoasta edullista, helposti saatavaa ja maukasta. Työn alla on myös asenteiden muuttaminen, jottei kenenkään tarvitsisi pyydellä anteeksi kasvisruokavaliotaan.
Tilaajalle


Nimi matkittu Pro Luomulta. Se tulee varmasi myös itsestään mukaan, että syömisestä halutaan tehdä identiteettiä kuten Pro Mullakin.
« Last Edit: 07.09.24 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »