Author Topic: 100-vuotisjuhlaprojekti  (Read 48211 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #75 on: 20.08.21 - klo:08:57 »
Sari Kalliokoski twiittasi
@KalliokoskiSari
·9. elok. tuohon kirjoittamaansa artikkeliin viitaten:

Quote
Oletko miettinyt miten ja milloin biodynaaminen viljely rantautui Suomeen? Ja tiesitkö, että luomuliike sai alkunsa biodynaamiikasta?

Kyllä olen miettinyt! Aika kuumeisestikin. Vaikka en siis hänen vastaukseensa täysin tyytyväinen ollutkaan. Ks. edellä kriittiset kommenttini.

Miettinyt tuota toisen lauseen asiaakin. Mutta siinäkään en ole vielä löytänyt yksikäsitteistä tapahtumien kulkua. Kyllä, voi se olla noinkin. Mutta olisiko se — sitä pahempi luomuliikkeelle... Kuitenkin alustavasti luulen:

Luultavasti luomuaatteen synnyn tutkimisessa täytyy mennä vielä syvemmälle. Paljonkin Steinerin ohitse, eli häntä aikaisempaan aatteelliseen kehitykseen.

Artikkelin tietoihin uusimmasta kehityksestä en myöskään ollut tyytyväinen. Eli minulla oli niistäkin jo tiedossa muuta.
« Last Edit: 21.08.21 - klo:08:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #76 on: 15.09.21 - klo:12:10 »
Väite tässä ilmoituksessa kyllä epäilyttää:

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-loma-asunnot/h%C3%A4meenlinna/16120007

Quote
Kaivomäellä on viljelty biodynaamisesti noin 40 vuotta esim. perunoita, porkkanoita, sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, mansikoita, maa-artisokkaa, mustajuurta, yrttejä, joten maa on puhdas kemiallisista lannoitteista ja mahdollistaa aidon luomuviljelyn.
(lihav. HJ)

Ihan siltä pohjalta, että tuollaisesta tilasta ei ole näkynyt biodynaamisen viljelyn historiaselvityksessämme vilaustakaan. Mutta hyvin luontevaa on, että kiinteistönvälittäjällä eivät välttämättä ole korrektit termit ihan hallussaan.

Samanlainen tapaus:

https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/nokia/16293120

Quote
Bertel Stömmerin suunnittelema v. 1947 rak. tilava ok-talo isolla omalla 1496m2 tontilla. Persoonallista historian siipien havinaa näissä Kartanon alueen Nokia yhtiöiden entisissä taloissa, jotka rakennettu naapurin kanssa seinätysten. Upea puutarhatontti hedelmätarhoineen, jota hoidettu biodynaamisesti.[..]

Mutta samat sanat, sama arvio. Eli sattumalta huomattiin, mutta ei aiheuta muita toimenpiteitä.
« Last Edit: 15.09.21 - klo:14:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #77 on: 21.09.21 - klo:04:32 »
Tämä tieto pompsahtaa aika ajoin esiin:

Vegetaristi Hitler yllätysvieraana Mannerheimin syntymäpäivillä – ruuaksi tarjottiin terveellistä arkisoppaa

Quote
Hitler oli vegetaristi lähinnä terveyssyistä. Biodynaaminen viljely ja luomuruoka olivat 1930-luvulla natsihallinnon ajama aate. Samalla varauduttiin salaa kaiken aikaa suursotaan, jossa joukkojen ruokahuolto oli oleellisen tärkeää.
(lihav. HJ)

Tuo kysymys lienee täällä jo riittävän perusteellisesti käsitelty:

Tuossa historiayhteenvedossa halutaan tuoda esille tämä:

Quote
1941

All Demeter-Organisations and the monthly magazine “Demeter” are forbidden in Germany through the NSDAP.

Tuo muuten varmaankin pitää paikkansa. Toisestakin lähteestä olen lukenut, että aluksi asiasta innostuttuaan natsihallinto myöhemmin käänsi kelkkansa. Natsien alkuperäistä innostusta ei tuossa turhaan mainita.

Siitä asiasta on täällä avattu keskustelu jo yli 10 vuotta sitten.

Natsit kaikessa pahuudessaan, häikäilemättömyydessään ja aatteellisessa sokeudessaan olivat ilmeisesti kuitenkin käytännöllisiä. Ja olivat huomanneet, että suunnitellun suursodan ruokahuoltoa ei biodynaamisella viljelyllä tai luomuviljelyllä ylipäänsä voida hoitaa. Sitä, että Fritz Haber oli juutalainen, ei tarvinnut päästää kansan tietoon. Sen Goebbels kyllä osasi.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #78 on: 12.10.21 - klo:07:02 »
Huomaan, että myös Iida Ruishalme on pohtinut luomuaatteen syntyhistoriaa (ja sen filosofiaa):

Delving Deeper into the Roots of Organic

Ks. erityisesti lukua tai kappaletta "Where are the roots of organic farming?". Mukana tarkastelussa täälläkin mainitut Howard, Steiner ja (lady) Balfour.
« Last Edit: 12.10.21 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #79 on: 21.10.21 - klo:07:22 »
Olisiko tämä telkkariohjelman uusinta avuksi ajoituksessa, niin fiktiosta kuin onkin kyse (lihav. HJ):

Quote
Yle TV2
Tankki täyteen
09.04.2020 klo 16:00, Yle TV2
Osa 9/11. Juhana alkaa tosissaan kiinnostua lampaanhoidosta, ja Sulo puolestaan ryhtyy biodynaamisiin kokeiluihin. Uuden pulman tuo matkaan Emmin äkillinen sairastuminen, eikä eläinlääkärin tulo paikalle ainakaan paranna hänen mielialaansa. (1980)

Esim. siten että tuolloin oli luontevaa puhua suurelle yleisölle biodynaamisesta viljelystä? Luomuviljelyn sijasta?

Olisiko tämäkin hiukan avuksi ilmiön ajoittamisessa? Eppu Normaalin levyllä 'Historian suurmiehiä" vuodelta 1990 oli mukana kappale "Ajan kaupunkiin", jossa säkeet:

Quote
On tulevaisuudenkuva selkein
että naimisiin vakavin elkein
ensin ja sitten meille maalle
tämän jälkeen vaihtaisimme vapaalle
hän saisi tutustua heinäpaliin
ja biodynaamiseen kukkakaaliin
vielä tänä päivänä kosin
tänä päivänä tässä
asia on selvä tosin
ainoastaan tältä osin
että kosin
(lihav. HJ)

Eli tuolloin elettiin vielä sen verran biodynaamisen viljelyn "valtakautta", ainakin julkisuudessa, että tuo sana pääsi iskelmäsanoitukseen.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #80 on: 25.10.21 - klo:04:06 »
Skeptical Inquirerissa on käsitelty ympäristöliikkeen hieman epämääräisiä aatteellisia juuria:

Environmentalism and the Fringe

Steiner tulee tietysti esille, mutta myös luomuaate yleisemminkin. Lähdeluettelosta löydämme useita kirjoja ja artikkeleita, jotka eivät täällä ole vielä tulleet esille.

PS. Jotain lisätietoa ja näkemystä voi tulla tästäkin:

Part 1: How much responsibility for COVID vaccine rejectionism rests with the progressive Left?

Samasta "luonnollisuuskultista" on kyse. Joka pääsi hiipimään tai kiemurtelemaan myös vasemmistolaiseen aatemaailmaan. Asiat voivat myös kummallisestikin lomittua: mm. steinerilaisen "Kriitisen korkeakoulun" hankkeessa oli ainakin aluksi mukana tunnettuja vasemmistolaisia.
« Last Edit: 26.10.21 - klo:05:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #81 on: 25.11.21 - klo:07:39 »
Tässä 10-vuotisjuhlassa...

Pro Luomulle ensimmäinen kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen

... pidetyn esityksen liitämme ehdottomasti lähteisiin, kun teemme tausta-aineistoa omaa juhlaamme varten:

Quote
Pro Luomun ensimmäisestä kymmenestä vuodesta ja tehdystä luomun edistämistyöstä lisää Marja-Riitta Kottilan kokoamassa katsauksessa:

PRO LUOMU 10 VUOTTA
(pdf)

Valtiovalta toi tilaisuuteen tervehdyksensä:

Quote
”Luomuväki on osoittanut pystyvänsä hyvään ja tuloksia tuovaan yhteistyöhön. Myös me maa- ja metsätalousministeriössä katsomme kuuluvamme tähän yhteistyöporukkaan ja luomun ytimeen”, sanoi ministeri Leppä puheessaan.

Ministeri Leppä korosti myös luomun kehittämisen tärkeyttä erityisesti luomun kotimaista kulutusta ja vientiä lisäämällä. Hän viittasi myös EU:n yhteisiin pellolta pöytään- ja biodiversiteettistrategioihin, jossa luomulla on merkittävä rooli.


Ja kyllä mekin sen noin näemme. Luomun (kylläkin hyvin suhteellinen) menestys tuonkaan 10 vuoden aikana tuskin olisi ollut mahdollista ilman valtiovallan ja EU:n voimakasta tukea. Mutta ehkä lykätään vielä tarkempaa analyysiämme.

« Last Edit: 25.11.21 - klo:08:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #82 on: 11.12.21 - klo:05:24 »
Tämä on ehkä enemmän yleistä aate- ja kulttuurihistoriaa:

Tohtori Steiner uskoi, että Atlantiksesta löytyy ihmiskunnan ”juurirotu” – salaperäisessä kirjastossa Åbo Akademin kellarissa lepää hänen elämäntyönsä

Siitä kuitenkin tämä biodynaamisesta viljelystä:

Quote
Donnerien välit kotimaisiin piireihin katkesivat ja kansainvälisetkin suhteet viilenivät muutamaksi vuosikymmeneksi. Donnerit päättivät keskittyä yhdistystoiminnan sijaan käytännönläheisempään antroposofiaan.

Muutama vuosi ennen lopullista välirikkoa yhdistyksen kanssa Donnerit olivat hankkineet maatilan Lohjan Kirkniemeltä. Siellä oli määrä kokeilla Goetheanumin ensimmäisellä viljelyskurssilla esiteltyä uutta biodynaamista viljelymuotoa.

Biodynaamisessa viljelyssä korostettiin maatilaa elimellisenä kokonaisuutena, elävänä organismina. Se oli ideologinen vastakappale maatalouden tehostamista ajavalle ajatusmaailmalle. Maataloudesta oli nopeasti tulossa ”mekaanis-materialistista”, voittoa tavoittelevaa ja tehokkuutta korostavaa.

Käytännössä biodynaaminen viljely muistutti nykyaikaista luomu­viljelyä: esimerkiksi hyönteismyrkkyjen ja lannoitteiden käyttöä vältettiin.

Mutta koska oli kyse antroposofiasta, mukana oli myös maagisia harjoitteita. Niillä pyrittiin optimoimaan viljeltävä maaperä esimerkiksi kuun kiertoihin, tähtiin ja planeettojen asentoon peilaten.

Donnerien viljelykokeet onnistuivat ja he pyörittivät pitkään toimivaa ja tuottavaa maatilaa.

Olikohan maatila kuitenkaan varsinaisesti tuottava? Vai muulla tavalla rikkaiden tavanomaista isompi harrasteviljelypalsta? He eivät oikeastaan voineet epäonnistua.

Huomautettava tähänkin, että tuo oli ilmeisesti Suomen ainoa biodynaaminen tila. Joka 15 vuoden jälkeen ei saanut jatkajaa. Ja asia jatkui sitten pienimuotoisesti 1950-luvulla. Ja vähän isommin vasta 1990-luvulla. Siinä, montako biodynaamista tilaa Suomessa on v. 2024, olemme vielä odottavalla kannalla.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #83 on: 06.01.22 - klo:06:34 »
Gyllenbergin säätiö jakaa rahaa myös Biodynaamisen viljelyn edistämiseen. Sen sijaan tämän säätiö tai instituutti taitaa lahjoittajistaan huolimatta olla sen suhteen "syytön" :

https://www.donnerinstitute.fi/fi/lahjoittajat-ja-historia/

Quote
Donnerit olivat kiinnostuneita esoteerisuudesta ja mystiikasta. Lahjoittajiensa toiveita seuraillen Donner-instituutti jakaa stipendejä, tutkimusapurahoja ja palkintoja erityisesti näihin aiheisiin sekä yleisemmin uskonto- ja kulttuurihistorialliseen tutkimukseen liittyen.


Tuossa mainitusta kirjastolahjoituksesta kertoi Tylkkärikin (ks. juuri edellä).

***

Nyt voisi olla mahdollista, että jokin osa meidän historiaprojektistamme olisi tulkittavissa kultturihistorialliseksi tutkimukseksi. Ja mekin voisimme tuolta hakea apurahaa! Aivan varmasti voisimme lisäksi luvata, ettei Donnereita tutkimuksessamme unohdeta! Analyysin lopputulosta ei tietystikään etukäteen missään apurahahakemuksessa luvata.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #84 on: 08.01.22 - klo:08:17 »
Pfeifferin elämäkerta netissä (hieman kömpelöllä) suomenkielellä:

https://fi.memberpedia.net/978775-ehrenfried-pfeiffer-AONIZF

Tuosta saattaa löytyä relevanttia, tarpeellista tietoa meillekin. Tämä tuli taas esille:

Quote
Seuraavana vuonna ja vain muutama kuukausi ennen toisen maailmansodan puhkeamista Pfeiffer juoksi Britannian ensimmäisen biodynamiikkakonferenssin, Betteshangerin kesäkoulun ja konferenssin, Lord Northbournen kartanossa Kentissä. Pfeifferin Betteshanger-konferenssia pidetään biodynaamisen maatalouden ja luonnonmukaisen maatalouden välisenä "puuttuvana linkkinä", koska seuraavana vuonna (1940) sen isäntä Lord Northbourne julkaisi luomuviljelyn manifestinsa "Katso maahan", jossa hän loi termin "orgaaninen maanviljely ”.

Näistä tapauksista siinäkin kerrotaan.

Tämä täällä hieman kummastuttanut väite saattoi tuosta saada selityksensä:

Tuosta eriytymisestä voidaan napata tällaisia välähdyksiä Luomuliiton 20-vuotishistoriikista ((2005, pdf):

Luomuliitto 20 VUOTTA

— klips —

Vieläkin Suomen hyvin harvat Demeter-tilat löytyvät Etelä- tai Länsi-Suomesta.

Quote
Kari Ilmarinen, Luomuliiton puheenjohtaja 1985 – 1988
Tavoite oli uskottavuus
[...]
Ilmarisen tilalla suomalais-kansainväli-
syys ilmeni käytännössäkin. ”Meillä luomu-
viljely lähti liikkeelle A. I. Virtasen opeilla ja
siitä jatkettiin jenkkien biodynaamisen vilje-
lyn malleja hyväksikäyttäen”.


Jenkkien? No, kaipa se aate sitäkin kautta on voinut kulkeutua.

Kun Pfeiffer — biodynaamisen viljelyn varsinainen "isä" — vaikutti pitkän aikaa juuri USA:ssa, on todellakin voinut käydä niin, että biodynaaminen viljely tuli Suomeen sitä kautta. Vaikka muitakin kulkeutumisteitä on.
« Last Edit: 08.01.22 - klo:14:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #85 on: 23.02.22 - klo:14:45 »
Tällä voisi olla mielenkiintoa historiaprojektimme  kannalta:

***

https://www.finna.fi/Record/arto.013456842?lng=en-gb

Published in: Demeter 2014 : 2, s.12-18
Language   
Finnish
Item Description   
Biodynaaminen Majvikin tilan ja asuinyhteisön historiaa.
Majvikin entiset yhteisönuoret Eeva-Stiina Snellman, Liisa Valve-Mäntylä, Timo Kaartinen, Esa Pesonen, Tarja Oksanen, Heikki Koskimies, Pirkko Tiainen, Raimo Lång ja Annika Sarvela kirjoittavat kokemuksistaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #86 on: 19.03.22 - klo:08:09 »
Hiukan se pilkahti tässäkin uutisessa"(lihav. HJ):

21 lehtimiestä – joista yksi nainen – alkoi ajaa journalistien etua Turussa 100 vuotta sitten; Nyt on juhlan aika

Quote
Yhdistys on ollut toimittajille henkireikä olla yhdessä, toimia, kehittyä koulutuksilla ja juhlia. Se on avannut ovia maailmalle järjestämällä 1950-luvulta alkaen matkoja Eurooppaan ja myöntämällä apurahoja, joiden turvin jäsenet ovat saattaneet tutustua vaikka biodynaamiseen viljelyyn Sveitsissä tai hevossiittoloihin Yhdysvalloissa.


Tuliko tuosta Sveitsin opintomatkasta jotain tulosta? Esiteltiinko asiaa esim. Turun Sanomissa? Koska?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #87 on: 13.04.22 - klo:04:10 »
Tästäkin nekrologista saamme tukea sille ...

Quote
Hän valisti mielellään sukulaisia ja tuttavia jo 1960-luvulta lähtien luonnonmukaisen kasvien kasvatuksen hyödyistä, vaikka ammattimaanviljelijät saattoivat tuolloin hiukan naureskellakin erilaisille, tuontipanoksista riippumattomille, biodynaamisille ajatuksille. Tänä päivänä Sirkan sitkeä usko omaan lähestymistapaansa on noussut todelliseen arvoonsa yhteiskunnan kiertotalous-, luomuviljely- ja huoltovarmuuskeskustelun valossa.
(lihav. HJ)

... että kielenkäyttö oli tuolloin (ja vielä myöhemminkin) horjuvaa. Eli luomu oli yhtä kuin biodynaaminen. Vasta tämä etäisyyden otto, pesäero hissukseen vaikutti siihen, että myös kielenkäyttö muuttui.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #88 on: 20.04.22 - klo:04:11 »
Sitä ei voi tähän kopioida, mutta katsoa voi. Sen mukaan Pfeiffer, joka oli tuolloin biodynaamisen viljelyn "paavi", oli heinäkuussa 1939 vierailulla Englannissa ja tapasi sikäläisiä luonnonmukaisen viljelyn guruja. Eli näinkin varhainen linkki olisi kuitenkin olemassa. Pidettiin yhteinen konferenssi, johon osallistui mm. Howard. Amerikkalainen Rodale ei ollut siinä mukana, mutta hänen kerrotaan (seuraavassa kappaleessa) olleen kiinnostunut kummastakin suuntauksesta.

Perustiedot olisi löytänyt Wikipediastakin:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ehrenfried_Pfeiffer

Siinä on mm. tämäkin:

Quote
The following year, and just months before the outbreak of World War II, Pfeiffer ran Britain's first biodynamics conference, the Betteshanger Summer School and Conference, at the estate of Lord Northbourne in Kent.[7] Pfeiffer's Betteshanger Conference is regarded as the 'missing link' between biodynamic agriculture and organic farming because the following year (1940) its host, Lord Northbourne, published his manifesto of organic farming 'Look to the Land' in which he coined the term 'organic farming'.[8]

[7] Paull, John (2011) "The Betteshanger Summer School: Missing link between biodynamic agriculture and organic farming", Journal of Organic Systems, 2011, 6(2):13-26.

https://orgprints.org/id/eprint/19511/1/Paull2011BetteshangerJOS.pdf

***

"Apostolisesta suksessiosta" tulee tuossa muuten tämä hauskahko tieto:

Quote
Ehrenfried Pfeiffer began work with Rudolf Steiner in 1920 to develop and install special diffuse stage lighting for eurythmy performances on the stage of the first Goetheanum.

Ei siis ole vailla taustaa, jos eurytmia yhä vielä kuuluu biodynaamisen viljelyn keinovalikoimaan. Mieleen tulevat myös tarinat siitä, miten rokkiyhtyeiden roudareista on tullut myöhemmin itsestään artisteja. ;D

***

Ensimmäinen biodynaaminen mallitila oli Hollannissa (Paull 2011):

Quote
Hans Heinze worked with Pfeiffer at the Natural Science Section, Goetheanum, Switzerland from 1928. He, was appointed as Director of Holland’s biodynamic showcase farm, Loverendale, in 1936 (von Plato, 2003). Loverendale was one of the first farms in the world to convert to biodynamics, that decision being made in 1926, and it occupies a proud place in the history of the theory, practice and development of biodynamics (Loverendale, 2009; von Plato, 2003).


Siis kuitenkin noin aikaisin, siis 1926. Mutta ei välttämättä muuta tosiasiaa, että varsinainen teoria ja käytäntö muotoutui vasta 1930-!uvulla Pfeifferin myötä, lähempänä vuottta 1936. Vaikkapa niin, että tuolla koetilalla huomattiin, ettei pelkillä Steinerin ohjeilla millään pärjätä.
« Last Edit: 20.04.22 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25708
  • View Profile
  • Email
Vs: 100-vuotisjuhlaprojekti
« Reply #89 on: 09.05.22 - klo:10:24 »
Maksumuurin takana (80-vuotisjuttu):

Seppo Lohtajan elämäntyö on luomu – toisinajattelija ja vihreiden pioneeri julistaa olevansa nykyisin poliittisesti koditon

Projektimme kannalta harmi. Hänellä olisi ehkä lisätietoa historiasta. Erityisesti biodynaamisuudesta Suomessa, viimeisen n. puolen vuosisadan aikana.