Vuoden 2021 satotilaston ennakko ilmestyi. Koko viljasato (tavanomainen + luomu) vuonna 2021 oli 2,6 miljardia kiloa eli
23 % edellisvuotta pienempi. Vuoden 2021 luomuviljasato – 113 miljoonaa kiloa - on
28 % pienempi kuin vuonna 2020. Siis luomu kesti olosuhteita tänä vuonna huonommin kuin tavanomainen.
Tilanne olisi luomun kannalta vielä huonompi, jos kokonaissadosta puhdistettaisiin luomusadon kilot pois, näin saataisiin tavanomaisen muutos puhtaana esiin. Myös luomun pinta-alan kasvu pitäisi puhdistaa pois ja laskea hehtaarisadot luomulle ja tavanomaiselle. Minä en nyt itse ehdi laskea noita korjauksia. Taidan osaltani jäädä odottamaan helmikuussa 2022 ilmestyvää lopullista taulukkoa.
https://stat.luke.fi/sato-ja-luomusato-2021-ennakko_fiSato- ja luomusato 2021 (ennakko)SVT
24.11.2021
Pääkohdat
Viljasato vuonna 2021 oli 2,6 miljardia kiloa eli 23 % edellisvuotta pienempi. Viljasato oli 2000-luvun pienin.
Ohrasato, 1 023 milj. kg, pieneni viime vuodesta 26 %
Kaurasato, 783 milj. kg, pieneni 34 %
Vehnäsato, 683 milj. kg, kasvoi 1 %
Ruissato, 64 milj.kg, pieneni 5 %
Rypsi- ja rapsisato, 41 milj. kg, kasvoi 33 %
Perunasato 554 milj.kg – väheni 11 %
Hernesato 43 milj. kg, pieneni 20 %
Vuoden 2021 luomuviljasato – 113 miljoonaa kiloa - on 28 % pienempi kuin vuonna 2020. Määrä on 4 % Suomen koko viljantuotannosta. Luomukauran osuus koko maan tuotannosta on 7 %. Luomurukiin osuus koko maan tuotannosta on 15 %. Kuudennes luomuvilja-alasta korjattiin tuoreviljana.
Puolet luomuviljasadosta oli kauraa - 57 miljoonaa kiloa - kolmannes vähemmän kuin vuonna 2020
Luomuruissato oli lähes 10 miljoonaa kiloa - yhtä paljon kuin vuonna 2020
Luomuvehnäsato oli 17 miljoonaa kiloa - väheni hieman (-4 %)
Luomuohrasato oli 13 miljoonaa kiloa - väheni 44 %
Luomuhernesato väheni kolmanneksen ja -härkäpapusato lähes kaksi kolmasosaa vuodesta 2020
Tiedot tarkentuvat lopullisiksi helmikuussa 2022, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä kaikilta otokseen kuuluvilta maatiloilta saadut tarkistetut satotiedot. Viljasadon laatutiedot on koostettu yhdistämällä Luken keräämät satotiedot ja Ruokaviraston viljasadon laatuseurantatiedot.