Author Topic: Temp  (Read 369922 times)



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #152 on: 17.09.18 - klo:07:48 »
https://www.cam.ac.uk/research/news/high-yield-farming-costs-the-environment-less-than-previously-thought-and-could-help-spare-habitats

https://www.foodnavigator.com/Article/2018/09/14/UK-to-consider-relaxing-gene-editing-ban-post-Brexit

https://www.yara.fi/lannoitus/luonnonmukainen-viljely/


Kasvit pystyvät käyttämään vain epäorgaanisessa muodossa olevia ravinteita. Orgaanisessa aineksessa olevat ravinteet ovat kasveille käyttökelpoisia vasta sitten, kun maan mikrobit ovat muuttaneet ne epäorgaaniseen muotoon. Hajotukseen mikrobit tarvitsevat vettä ja lämpöä, siten ravinteet ovat kasvien käytössä vasta maan lämmettyä, usein juhannuksen jälkeen.

Ravinteiden puutos johtaa kasvuhäiriöihin ja heikompaan satoon. Samalla on vaarana, että osa ravinteista jää käyttämättä kasvukauden jälkeen, jolloin ne ovat vaarassa huuhtoutua.

Luonnonmukaisessa viljelyssä saa käyttää vain luonnosta peräisin olevia ravinteita, tämä estää esim. Yaran Kaliumsuolan ja seleenipitoisten tuotteiden käytön.
« Last Edit: 17.09.18 - klo:13:29 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #154 on: 17.09.18 - klo:15:14 »
https://www.hs.fi/paikalliset/kauhajoki/art-2000005827383.html]Pienessä Hangaskylässä useita luomutiloja – yhteistyö hyödyttää kaikkia

Yhteistyö kannattaa

Hangaskylässä on useita luomutiloja ja yhteistyö tilojen välillä hyödyttää kaikkia osapuolia. Vakkurin tilalle tulee lantaa läheisestä sikalasta, joka ei kuitenkaan ole luomutila.

– Luomumaitotilat ostavat rehuviljaa ja hernekaura myydään suoraan lähitiloille. Tänä kesänä myytiin myös heinää pystyyn, koska eläintiloilla on pulaa rehusta. Tilojen läheinen sijainti mahdollistaa tällaisen kierron ja yhteistyön. Sadon markkinointi on myös helpompaa, kun parinkymmenen kilometrin säteellä sijaitsee viidestä kuuteen luomukotieläintilaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #155 on: 17.09.18 - klo:15:24 »
http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261098-elaintuoteveroa-hohoijaa

Vihreiden maatalousohjelman eräänä tavoitteena on luomutuotannon osuuden lisääminen 30 prosenttiin peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä (nykyisin 12%). Tämä on kuitenkin melkoisessa ristiriidassa saman ohjelman eläintuotantovähentämistavoitteen kanssa, koska juuri luomutilat toimivat kaikkein parhaiten yhdistelmätiloina, joissa on sekä karjataloutta että kasvinviljelyä. Luomutila, jossa on pélkästään kasvinviljely, on paljon tehottomampaa (koska osa pelloista on aina viherkesannon "latausvaiheessa"). Kun tilan tuottama lanta käytetään tarkan ja johdonmukaisen viljelykierron raaka-aineena syntyy uskomattoman suuria säästöjä väkilannoitekäytössä.

http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=531.msg12526#msg12526
« Last Edit: 17.09.18 - klo:15:28 by Heikki Jokipii »






Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #161 on: 28.09.18 - klo:06:11 »
https://yle.fi/uutiset/3-10411104]
Edes ilmainen ei monelle kelpaa: Paikoin jopa 60 prosenttia oppilaista laistaa kouluruokailun – katso kotikuntasi tilanne

Opetushallituskaan ei katso jaloilla äänestämistä hyvällä: koululounas on oppitunti muiden joukossa.

– Kouluruokailu on osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Se kuuluu koulupäivään ja siellä myöskin opitaan eli itse asiassa vaihtoehto ei ole lähteä pois kouluruokailusta. Mutta syömäänhän ei voi ketään pakottaa, Manninen muistuttaa.

https://www.oph.fi/koulutus_ja_tutkinnot/perusopetus/hyvinvointi_ja_turvallisuus/kouluruokailu/kotivaki/turvallisuus_ja_tarkoituksenmukaisuus/kestava_kehitys_sesonkiajattelu_luomu_ja_lahiruoka

Kestävään kehitykseen kuuluu neljä ulottuvuutta: taloudellinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja ekologinen. Taiten toteutettuna kouluruokailu istuu niistä jokaiseen ja kasvattaa kouluruokailijoista tiedostavia kansalaisia ja kuluttajia.[..]

Lähi- ja luomuruoka ovat ympäristön ystäviä. Ekologisuus ja terveellisyys kulkevat käsi kädessä. Siksi onkin tärkeää, että lähi- ja luomuruokaa suositaan julkisissa ruokapalveluissa.


***
https://blogit.kansanuutiset.fi/lahioruokaa/takaisin-perusasioiden-aarelle-makaronilaatikko-uudella-kierteella/


1 l luomu-täysmaitoa

3 luomumunaa
« Last Edit: 29.09.18 - klo:11:10 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Temp
« Reply #163 on: 02.10.18 - klo:07:36 »
https://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=84508.msg1517907#msg1517907

Eihän peltoa ole liikaa? Luomu imee vielä paljon lisää. Tietenkin jos luomun saattaisi markkinavoimien armoille, saattaisi tapahtua ihme, jolloin peltoa todella on liikaa.

Suuri Ajattelija

***

https://geneticliteracyproject.org/2018/10/02/first-ever-fda-glyphosate-study-finds-weed-killer-exposure-not-concerning-for-public-health/
« Last Edit: 02.10.18 - klo:16:50 by Heikki Jokipii »